PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin - koliko ga dejansko uporabljate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če jih konkretno nalagate, potem jih je pametno kuriti od zgoraj navzdol.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Medo9, se opravičujem, nisem bila prej na forumu. Lani smo skurili med 6 in 7 metrov drv, bila je bukev in še nekaj breze. Predlani, ko še ni bilo fasade, pa okoli 9 do 10. Letos kuriva v večini kostanj, nekaj je tudi jesena, in bukve od lani. Ne znam ti povedat, koliko smo ga skurili letos.
Alea iacta est
Kurim ga ob vikendih. Pri porabi pelet se ne pozna skoraj nic.

Priložene datoteke
.jpg   rps20150224_213914.jpg (Velikost: 21,33 KB / Prenosi: 629)
Vsi, ki imate toplovodne kamine, kaksne moci so in koliko radiatorjev imate prikljucenih? Neika, ko si bila brez fasade ali je bila kaksna razlika, razen kolicine pokurjenih drv, kot zdaj ko imate fasado...temperatura ipd...
19 kw, 180 m2 talnega.
Telmos - glede nalaganja se popolnoma strinjam; težava nastane če zadeva (kot pri meni) goti 24 ur na dan in včasih več dni skupaj. Zakuriš lahko na način od zgoraj navzdol, pri dolaganju pa to ni več možno. Sam se poslužujem variante z sekundarnim zrakom - ko doložim, odprem vse, da dobro zagori in se ne dimi; kasneje primarni - spodnji dotok zaprem, zgornji pa samo priprem. Tako lepo gori in ne spodžira drv od spodaj; tam je vedno žerjavica, gori pa od zgoraj. Vseeno pa to ni isto kot pri prvem nalaganju. Če ima kdo boljšo varianto naj pa pove.
LP,
Samojed
Neika: ni problema, samo zanimalo me je čisto iz firbca... Sem si mislil, da boš nekaj podobnega napisala.... 7-10m drv je verjetno toliko, kot bi TČ porabila elektrike, kajne?
19kW, 300m2 talnega
neika Napisal:Da je temperatura v hiši primerna, kaže dejstvo, da smo vsi v kratkih rokavih in večinoma bosi, tamali bi pa non stop v gatah okol skakal.
In to da je nekdo pozimi v bivališču v kratkih rokavih, je dejstvo, da je v hiši primerna temperatura :?:
Faros Napisal:Vsi, ki imate toplovodne kamine, kaksne moci so in koliko radiatorjev imate prikljucenih? Neika, ko si bila brez fasade ali je bila kaksna razlika, razen kolicine pokurjenih drv, kot zdaj ko imate fasado...temperatura ipd...

Mogoče si se lotil z napačne strani. Najprej izračunaj maksimalne izgube hiše pri - 15 ali -20 st. C, odvisno, kje si doma. Na forumu imaš vincentov program. To naj bo predvidena moč tvojega kamina. Toplovodni kamini pogosto ne dosegajo nazivne moži, tako da je dobro imeti še kakšen kW v rezervi. Kw manj bolj moti kot kW več.

Pa še naprej ti želim čimprejšno preizkušnjo jebodroma PSS Big Grin
Citat:Pa še naprej ti želim čimprejšno preizkušnjo jebodroma PSS

Jst sm kej zamudu kle? Wink
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Tudi pri nas je merilo primerne temperature v hiši, če si v gatah, da te ne zebe Smile

Toplozračni kamin pa zakurimo občasno, imamo ga pa za primer izpada električne energije za dlje časa, kar se je v preteklosti v naših krajih že zgodilo.

Ker imam TČ in vremensko regulacijo 24ur/dan mi kamin nič ne zmanjša stroška ogrevanja razen, če bi takrat izklopil TČ.
janipapillon Napisal:
neika Napisal:Da je temperatura v hiši primerna, kaže dejstvo, da smo vsi v kratkih rokavih in večinoma bosi, tamali bi pa non stop v gatah okol skakal.
In to da je nekdo pozimi v bivališču v kratkih rokavih, je dejstvo, da je v hiši primerna temperatura :?:

Pri nas je primerna temperatura zelo subjektiven pojem :lol: jaz sem v jopi, ker mi tam od 25 in gor seže v razred "primerna temperatura" - kaj češ sem bolj južen tip :lol: tamali so itak vsi bosi in v kratkih rokavih, sploh ta druga hčera, ona še spodnje majce ne bi nosila zdaj pozimi, mora na koledar pogledat kako se oblečt. moj mož pa v kratkih rokavih in reče uf je mrzlo moram dat srajco gor.. heh, zdaj pa najdi primerno temperaturo... šest ljudi šest čudi 8)
"Ker imam TČ in vremensko regulacijo 24ur/dan mi kamin nič ne zmanjša stroška ogrevanja razen, če bi takrat izklopil TČ."

To pa ni logična izjava: če kamin kuriš, greje prostor in s tem počasi tudi stene, kar pomeni da TČ prej doseže ciljno temp vode(povratni vod) in neha gret. Torej sigurno manj deluje.

Se pa pri ceni drv 60€/m3 in TČ finančno ne splača gret z drvimi, ker stane isto kot elektrika. Je pa seveda drugače, bolj prijetno direktno sevanje kamina zvečer na kavču Smile
Morda res vpliva ampak če zakuriš v soboto popoldan za par ur kakšnega prihranka in vpliva na TČ ni.

Bi bila pa razlika, če bi imel regulacijo vezano na notranjo temperaturo.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi