PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Težave z zalogovnikom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
exsotic Napisal:Tole moja peč ni!!! Smile

Hanzi morda veš kako regulacija zazna da je nastavljena sobna temperatura dosežena v primeru da ni montiran sobni termostat?

Namreč sumim da mi voda iz zalogovnika neprestano kroži in ga hladi tudi ko je v prostoru že 21.c.
Aja sobnega termostata nimam *facepalm*

Veliko ti ga ne more ohlajati,razen če imaš čez eno uro 23C,čez dve pa že 25,
Hanzi: navadi se, da imajo nekateri vedno prav, so nekaj vec.

Merlin: se vedno cakam tvoje podatke, da lahko preverim koliko si res kredibilen ali samo lapas tukaj (kot mi, neznalci). Daj povej ze kdo si...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Lp
Ali mi lahko kdo pove kaj so prednosti in slabosti hitrejšega kroženja vode na povratnem vodu oz poljenju zalogovnika (večja moč črpalke)?
Pravijo da se HT ne plasti lepo.
Pri hitrejši črpalki je temperatura izstopne vode iz peči manjša zato je nekoliko boljši prevod toplotne energije preko izmenjevalcev zato nekoliko boljši izkoristek kotla. Potem v krajšem času se napolni zalogovnik toplote, vendar na nižjo temperaturo kot pri počasnejši črpalki.

+ boljši prevod toplote na izmenjevalcih - večji izkoristek;
+ manjši prevod toplote iz povezovalnih cevi in zalogovnika v okolico - manjše izgube;

- pri višji hitrosti črpalke je večja poraba elektrike;
- večja količina vode v zalogovniku segreta na nižjo temperaturo.

Je pa vprašanje kaj je boljše. Nižja hitrost črpalke ali višja. Jaz osebno imam ladomat črpalko narejeno na najvišjo hitrost, pri tem dosegam temperaturo vode na izstopu iz peči 82 stopinj, pri 78 stopinjski ladomat patroni. (peč vigas 25 SW)
@sebek kakšna pa je največja hitrost(W) na tvojem ladomatu ?
Moj dodatni dif termostat na sistemu za dvig/regulacijo povrtnega voda( seltron ND2) mi brez težav nafila hranilnik na 90°C. Povratek nastavljen na 62°C, temp. peči okoli 74°C. V takem stanju je peč kakšni dve uri (odvisno od sprotne porabe- radiatorsko ogrevanje z mešalnim ogrevalnim krogom in vremensko regulacijo in po potrebi SV) nakar se začne temp. v peči dvigovati in posledično tudi v hranilniku za kar poskrbi dodatni dif termostat ki izklaplja črpalko ( na III stopnji, ostalo pa naredi tropotni venti- več ali manj odprt) in pusti peči da "zajame sapo". Ker je v peči še dovolj drv (ravno prav od enega nalaga) gre to do 90°C ali še več in včasih povzroči "tuširanje na silo" :lol: Nekje je že objavljena slika hidravlične sheme moje kurilnice in tudi nekaj električne povezave.
Pravijo da se HT ne plasti lepo.
Plastenje je odvisno samo od tega kako imaš priklopljene cevi na hranilnik, kako imaš rešeno ogrevanje (radiatorsko- direktni ali mašalni krog, talno?) in SV. Za SV imam v tokokrog črpalke vezano žarnico da ni "viharja v hranilniku" :wink: in je mir v hranilniku
Zamot1: zakaj se ti po dveh urah dvigne temperatura? Kakšne diferenčne termostate imas to. Se bojim da si v veliki zmoti.
Meni se plasti lepo ne glede na hitrost črpalke.
Hitrost kroženja vode kotel zalogovnik določa varovanje povratka v kotel.
Sam imam 3 potni mešalni ventil voden z WDC in še nisem videl , da bi bil 3 potni mešalni ventil med gretjem zalogovnika odprt čez polovico kar pomeni,da on določa "vihar" v zalogovniku ne glede kakšno hitrost ima črpalka.
3 potni mešalni ventil se začne odpirat čez polovico, ko kotel preide iz delovne faze v fazo doseganja nastavljene T in komaj takrat omogoči črpalki da dela vihar v zalogovniku kako dolgo -koliko časa pa dela vihar v zalogovniku je odvisno od nastavljene max. T .
Zato se ne izplača filat zalogovnika na več kot 70 stopinj C.

Lp
Varovanje povratka regulira običajno samo temperaturo ( ne pa hitrosti same vode). Wdc sicer lahko tudi rpm crpalke regulira,samo a si siguren da imaš na pravi izhod vezano črpalko?
Razlika je namreč če ti majhen curek z veliko hitrostjo (kot bi recimo s štrajfiksom šprical v zalogovnik) ali pa če večji pretok narahlo vlivas v zalogovnik.
Vlagati trud (in denar) za dobro plastenje je smiselno, če imamo več porabnikov (radiator, bojler, talno gretje, ...) tople vode iz zalogovnika z različno potrebno temperaturo dvižnega voda. S plastenjem dosegamo daljši čas delovanja potrošnika na višji temperaturi.
Nimam časa - sem v penziji!
zakaj se ti po dveh urah dvigne temperatura? Kakšne diferenčne termostate imas to. Se bojim da si v veliki zamot-i. :lol:
Zato ker je SV ogreta, ventil mešalnega ogrevalnega kroga minimalno odprt (ni viharja v hranilniku) prostori,cela bajta s kevdrom vred,segreti. Povratek iz hranilnika v peč se začne dvigovati (hranilnik je že dobro pregret in OSLOJEN Sad ) posledično se začne ventil povratka odpirati in hranilnik se intenzivneje polni z toploto peči- jo ohlaja. Ko je dif. temp. manjša od 16°C dif termostat izklopi črpalko da se temp. v peči dvigne se ponovno vklopi in fila hrenilnik z višjo temperaturo in v končni fazi imam na vrhu hranilnika 90°C ali več (odvisno koliko sem pazil pri nalagu- pri hudem mrazu na ful naložena peč, sedaj pa malo manj) spodaj pa za 16°C manj. Po manj kot uri takega režima je pogorelo v peči in hranilnik je poln toplotne energija za kasnejše črpanje iz njega po tedensko/dnevnem programu. :lol:
Tako dela in se hitro navadiš na to koliko dru moraš nor nametat. Po koncu kurjenja pa z mojimi bypasi hranilnik izločim iz sistema ogrevanja (žal ročno) in še kako uro ali več(odvisno od mraza) prenašam toploto iz vroče peči v sistem ogrevanja
Če kakšen FDV-jevec ne razume lahko tudi narišem :lol:
Hanzi
Preprost preizkus
Na štrajfiks natakni cev za zalivanje in poglej na konec cevi kako priteče voda ven-štrajfiks imam moč na izhodu, kaj pa po 1 m ?

Enako je z 3 potnim ventilom kateri omejuje pretok vode na polno in s tem varuje kotel pred kondenzom. Črpalka je v krogu kotel 3 potni mešalni ventil zato je tudi kroženje kotel zalogovnik omejeno na hitrost pretoka vode katerega določa varovanje dviga povratka - 3potni mešalni ventil ali patrona v laddomat , esbe itd.

Lp
1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi