PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vremenska regulacija da ali ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat: termostat je bil vgrajen v dnevno sobo, kjer je tudi krušna peč.
Če bi takrat zmontiral termostat tja, kjer imaš danes sobno enoto, bi ti stvar lahko še vedno zadovoljivo delovala brez posodobitev.

Pomisli, koliko te je stala napačna odločitev, da bo termostat zraven krušne peči.
Nimam časa - sem v penziji!
Homer Napisal:Nekaj malega se da nastavljati, a z manjšanjem histereze postane preklapljanje nezanesljivo.
Kakorkoli to je le del problema.
Taka regulacija pozna samo dva stanja in temu primerno se bo tudi ventil postavil v dva skrajna položaja. To pa je več ali manj enakovredno vklapljanju črpalk. Radiatorji bodo vroči ali hladni, temperatura dvižnega voda bo vroče ali hladno, sobna temperatura pa v okviru histereze. Zaradi vročih radiatorjev, bo enkrat občutek vročine, ob hladnih pa hlada (v okviru vztrajnosti ogrevalnega sistema).
histerza na tem Reviju se da nastavljat od 0.1 - 1° (približno 0.3 sem imel) nikoli ni bilo tako kot ti opisuješ.......
In kako lahko rečeš, da je to enakovredno vklapljanju črpalke, še vedno trdim, da notranji termostat nima kaj bit povezan s črpalko, le ta mora delat cel čas, tako kot mora bit (v tem primeru) kotel vedno vroč...
Kaj se zgodi, ko je sobna temperatura dosežena?
Zapre mešalni ventil
In ta ostane zaprt dokler temperatura prostora pade na spodnjo temperaturo histereze.
To je enakovredno izklopu obtočne črpalke!
Žerjavar Napisal:
Citat: termostat je bil vgrajen v dnevno sobo, kjer je tudi krušna peč.
Če bi takrat zmontiral termostat tja, kjer imaš danes sobno enoto, bi ti stvar lahko še vedno zadovoljivo delovala brez posodobitev.

Pomisli, koliko te je stala napačna odločitev, da bo termostat zraven krušne peči.

No termostata nisem sam postavljal tja, ampak predhodniki. če bi zadeva zadovoljivo delovala pa dvomim. poskusi so bili narejeni že pred montažo vremensko vodene regulacije.
Sem v recimo podobni situaciji kot avtor teme.
Radiatorsko ogrevam dve stanovanji; vsako stanovanje svoj termostat, svojo črpalko in svoj Esbe VTA termostatski mešalni ventil za dvižni vod. K peči je prigrajen hranilnik toplote. Za varovanje povratka skrbi peč s svojo avtomatiko. Ogrevanje sanitarne je tudi urejeno.
Sem v dilemi ali naj vgradim vremensko regulacijo?
V tej temi se krešejo mnenja. Žerjavar stoji za svojimi trditvami. Zagovorniki regulacije pa bolj v stilu nikoli več brez regulacije, ampak brez pojasnjenih + zakaj. Večkrat je omenjeno udobje. Kaj s tem mislite?
Kako je z dvižnimi vodi sedaj? Pokanja v radiatorjih ni, ker temperatura dvižnega voda ni extremno visoka. VTA ventila sem to kurilno sezono malenkostno ponastavil 2x, se pravi vsega skupaj sem zato porabil cca 1 minuto ali pa še manj.
Zahvaljujem se za mnenja.
lp
@Nisus: imaš zgledno urejeno inštalacijo. Za avtomatizacijo potrebuješ regulator in 2 motorna pogona - na pamet 700 EUR. Praviš, da ti sistem dela v redu. Regulator nastavlja temperaturo DV glede na zunanjo temperaturo. To dela vsakih nekaj minut. Tvoja hiša sicer izgublja toploto, vendar ne tako hitro.
Če želiš postati bolj avtomatiziran, boš na kakem spletnem arhivu spremljal povprečne zunanje temperature za prejšnji dan in ustrezno popravil položaj obeh VTA. Termometre na dvižnih vodih imaš.
Višek denarja pa raje vloži v dodatno izolacijo podstrehe ali dopust!
Tu ti na takšen način kot imaš ti urejeno, Esbe VTA termostatskim mešalnim ventilom, vremenska nima kaj počet ,razen če za menjaš mešalne ventile z navadnimi in na njih vgradiš ustrezne motorne pogone . Potem lahko montiraš vremensko regulacijo. Če imaš hišo dobro izolirano najbrž ti ti ventili zadostujejo ,ker si že sam rekel ,da si samo malo popravil in da je v redu.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi