PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vremenska regulacija da ali ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Prosil bi za eno razlago po domače, če lahko. Smile
Zanima me namreč ali se splača dati vremensko vodeno regulacijo v mojem primeru, kjer se gre za dvostanovanjsko hišo, ogrevano s peleti - peč je Pellson X3, sistema, se pravi kroga ogrevanja pa dva. Eden je za eno stanovanje, drugi za drugo, sanitarna voda je ogrevana s TČ, stanovanji pa imata vsak svoj termostat v enem prostoru(v enem stanovanju v dnevni sobi, v drugem stanovanju prostor pred dnevno sobo), ki vklaplja/izklaplja pumpe, ko se pač ohladi pod nastavljeno temperaturo.
Mene samo zanima kaj bi in če sploh bi kaj pridobil, če bi montiral omenjeno napravo.
Hvala lepa vnaprej vsem,
A.
Po domače: če zadeva deluje, pusti kot je.
Po mojem mnenju pridobiš zelo malo na času porabljenem za urejanje ogrevanja. Pri notranji temperaturi aii porabi goriva pa nič.

Termostat ti regulira notranjo temperaturo z vklapljanjem črpalke. Lahko bi v ostalih prostorih, kjer ni termostata imel termostatske ventile na radiatorjih.

Nisi povedal o regulaciji temperature ogrevalne vode. Verjetno imaš za vsak ogrevalni krog ročni mešalni ventil. Sedaj ga nekajkrat v sezoni premakneš glede na povprečne zunanje temperature. Pri vremenski regulaciji bi bili mešalni ventili motorni in bi jih premikal senzor zunanje temperature.
Nimam časa - sem v penziji!
Vsaka regulacija, ki ti zniža stroške je koristna. Mora pa biti pravilno nastavljena in neopazna. Če pa boš imel nestrokovno izvedeno in se boš z njo ukvarjal pri vsaki spremembi vremena, potem bodi raje brez. In še ena stvar. Zapisal si, da gre za dvostanovanjsko hišo. To pomeni, da je potrebno upoštevati kompromis želja, kar je včasih težko in vpliva na medsebojne odnose.
Hvala za odgovore.
Tako je Žerjavar - imam ročni mešalni ventil in sicer enega, skozi katerega gresta obe veji ogrevanja. Le-tega priprem oz. odprem glede na zunanje temperature. In dobra iztočnica - namreč ali je res dejansko prihranek, če ga zapiram oz. odpiram, saj npr. če je odprt se vsaj po moji logiki prostori v hiši prej ogrejejo kot bi se sicer, če bi bil priprt in se tako posledično termostat prej izklopi... Imam prav oz. kje se motim?
Mirator - res je dvostanovanjska hiša, so pa v drugem delu starši, tako da imamo enake želje in zaenkrat ni problema. Mogoče so celo v prednosti, saj je njihov del veliko bolj sončen od našega...
Citat: ali je res dejansko prihranek, če ga zapiram oz. odpiram, saj npr. če je odprt se vsaj po moji logiki prostori v hiši prej ogrejejo kot bi se sicer, če bi bil priprt in se tako posledično termostat prej izklopi... Imam prav oz. kje se motim?
Opaznega prihranka ni. No malenkost je: pri bolj odprtem mešalnem ventilu bo črpalka delovala manj časa in porabila manj elektrike.

Je pa slaba stran bolj odprtega ventila in s tem bolj vroče vode. Cevi in radiatorji se ob bolj vroči vodi bolj segrejejo ter v času ko črpalka ne deluje ohladijo. Zaradi raztezanja materjalov je več pokanja (zvočni efekt) cevi in radiatorjev. Težimo k temu, da bo teh sprememb manj = prilagajamo temperaturo dvižnega voda trenutnim potrebam - točno to dela vremenska regulacija.

Si omenil, da se pri bolj odprtem ventilu prostor prej ogreje. To je res, vendar pri peletnem kurjenju ni potrebe, prostori se ne ohladijo, ni potrebe po hitrem segrevanju.
Če pa je ta potreba (vikend, ...) pa pri ročni regulaciji ni problem, da ob vklopu peči odpreš mešalni ventil, čez kako uro pa ga ustrezno pripreš.
Imam vremensko voden regulacijo in si ne zamišljam ogrevanja brez nje. Nastavitve niso nič groznega. Montiraš lahko sam če si tehnični tip.Pomembna je izbira ogrevalne krivulje glede na izgube objekta,nastavitev vpliva sobne enote.. . Regulacij mora delovat zvezno tako ,da mešalni ventil regulira glede na potrebe temperature v dvižnem vodu,večje so izgube objekta višja je temperatura dvižnega voda oziroma obratno. Regulacijo nastaviš in če na objektu ne spreminjaš izolacije objekta ta ostane, tako za vedno. Nabava pa mora biti celovita ne pa polovična ,ker opažam, da nekateri kupujejo samo regulacijo brez sobne enote potem jokajo.
omega630
ob vgraditvi vremensko vodene regulacije ti bo izostalo samo premikanje mešalnega ventila. Prihrankov ne pričakuj ne vem kakšnih-mogoče 5 žakljev na sezono
Verjetno si si tako ali tako našel pozicijo - T dvižnega voda katera ti odgovarja za normalno delovanje kotla in ugodno T v hiši

Vložek za vremensko regulacijo raje potroši za romantičen vikend z svojo partnerko v termah in uživaj.

Lep popoldan
Tudi sam sem letos montiral vremensko regulacijo. Dve stanovanji ter regulacija sanitarne vode brez sobnih enot ter povsod termostatski ventili.
Kot je že Jani65 povedal velikega prihranka ni, se pa je bistveno povečala komoditeta v obeh stanovanjih. Pokanja radjatorjev ni, temperaturnega nihanja v prostorih tudi
ne.
Sam ogrevam neizolirano hišo na Goriškem kjer tudi v sedanjih temperaturnih razmerah imam v popoldanskem času mlačne ali skoraj mrzle radiatorje in 21 stopinj v stanovanjih. Vsako stanovanje ima svojo temperaturno krivuljo ( Moje stanovanje na sončni strani, stanovanje mojih staršev na senčni)
Hvala lepa vsem za odgovore in odziv.
Torej, če povzamem se vremenske regulacije (vsaj v mojem primeru pa tudi glede na sam vložek) ne splača vgrajevat in je bolje, da ostanem ročnem "mešanju" vode.
Hvala še 1x in lp,
A.
Se motiš ,ne nasedaj tem ,ki nimajo teh regulacij.
omega630
Prav si se odločil, ti samo meči v peč kar boš imel. Samo da bo toplo.
TČ tudi nimajo regulacij samo grejejo in grejejo.
jani65 Napisal:Se motiš ,ne nasedaj tem ,ki nimajo teh regulacij.
Ali lahko našteješ prednosti in prihranke, ki jih daje vremenska regulacija napram v tej temi opisani ročni regulaciji?
Ta tema je bila že nekajkrat premlevana in vedno je nekaj nasprotnikov, ki jo nimajo in jo ne želijo, ter prepričujejo druge kako je nepotrebna.

folagra je pravzaprav napisal vse kar je treba vedeti ......
1 2 3 4 5
Iskanje po temi