Bom tule vprašal:
Imam 3 fazno napeljavo, z vtičnico na koncu ( tista z rdečim pokrovom).
Iz te vtičnice bi rad naprej razpeljal na levo in desno stran nekaj navadnih vtičnic, ki ne bodo hkrati obremenjene - gre se za to da mi ni treba stalno vtikat in iztikat kablov.
Če prav razumem lahko uporabim katerokoli fazo, povratek vežem pa na modri kabel. Ali je prav/ali lahko vse povratke iz vtičnic vežem na ta en in edini modri kabel? Podobno je verjetno glede ozemljitve?
Se motim?
Kje bi dobil parapetne kanale, ki so dobri a ne predragi?
mirator
+1.
Če se pa tole "šalabajzerstvo" že bo delalo, naj se dovode na enofazne vtičnice izvede iz kake razvodne (vezalne) N/O doze in ne direktno iz vtičnice. Vsaj izgleda manj "šalabajzersko".
Okrog parapetov:
Bom spet malo reklame naredil za TEM:
Njihov alu parapetni kanal se dobi v natur alu izvedbi ali pa belo eloksiranega za skoraj enako ceno, kot so pločevinasti kanali primerljivih dimenzij drugih ponudnikov. Nanj paše standardna Temova oprema, dodati je potrebno le po par majhnih PVC adapterjev na katere se potem montira standardni nosilec (3M, 4M, 7M) in vanj popika željeno opremo. Ta je pa tako vsa na razpolago, kar si jo lahko poželiš. In seveda gor poljubne okrasne okvirje (Line, Soft, Pure). Za malenkost manjša in bolj elegantna zadeva v primerjavi z plehom. Že vizuelno. Ne me linčat za tole reklamo. Samo predlog. Kakega Thorsman-a že zaradi astronomske cene ne bom predlagal. Tudi Elba ni slaba, le razpoložljiv nabor opreme je precej manjši. Ne vem pa kaj si je avtor zamislil nanj nametat.
Resda je nizka trifazna šuko vtičnica in sem iz nje preko vtiča razpeljal po parapetih tri enofazne prillokope ( vsaka skupina vtičnic svoja faza) ..
Trifazne vtičnice zaenkrat ne uporabljamo, če bi bila pa nuja , vtič ven potegnem pa je !
Prvo si odgovori na nekaj vprašanj:
1) Potrebujem to trifazno vtičnico?
2) Sem pripravljen dati kar nekaj denarja za parapetne kanale?
3) Zakaj se sploh ubadaš s trifazno vtičnico, če pa imaš že na vsakem zidu vtičnice?
4) Čemu bo sploh vse to služilo?
Če nimaš nekih pametnih odgovorov, potem kupi en razdelilec na 5-6 (ali kolikor rabiš) vtičnic, privijači na zid in vtakni v prvo dosegljivo vtičnico.
Če pa imaš nek odgovor, ki opravičuje ceno za parapetne kanale in si želiš urediti nek kotiček za delo, hoby ali karkoli, potem lahko narediš vse skupaj tako kot je treba:
- postaviš parapetne kanale
- ta trifazni kabel spelješ v parapetni kanal (če je prekratek , ga zaključiš v razdelilni dozi in od tam napelješ kabel v parapetni kanal
- V parapetnem kanalu ga zaključiš na trifaznem odklopniku ali stikalu, ki ti omogoča izklop vsega priključenega v parapetnem kanalu
- Zato da imaš tudi indikacijo, prisotnosti napetosti si montiraš še signalne lučke, ki ti pokažejo prisotnost vseh treh faz
- v ta parapetni kanal vgradiš še stikalo in zvežeš z lučjo, ki osvetljuje ta "kotiček"
To bi potem bilo opravljeno delo s piko na "i"
(več ali manj; tudi na piko na "i" se da še kaj dodati)
Če rabiš šopek vtičnic zraven ponka je cenovno daleč najboljša varjanta razdelilec. Sam sem ga nabavil v lidlu z nekimi 10 vtičnicami in stikalom (včasih prav pride če kaj sumljivega vštekaš da ni niti za ven spulit ).
ja, nekaj okrog ponka je treba poštudirat... 4 navadne so premalo
gruntam če bi tam kjer je na steni 3f vtičnica naredil razdelilno dozo, tako kot ima štedilnik in pečica
iz te doze bi peljal na eno stran 3f vtičnico in 3 veje za navadne vtičnice - te bodo večinoma služile za manjše strojčke, polnilec za aku, luči nad ponkom,...
trifazno bi rad zgolj ohranil da je na voljo, če bi bilo treba
Jaz bi ti potem predlagal, da narediš takole:
V parapetni kanal vgradiš en triponi in šest enopolnih inštalacijskih odklopnikov po 13 A.
Na triponi IO priključiš v parapet vgrajeno trifazno vtičnico, na enopolne pa levo in desno enofazne vtičnice.
Na takšen način pa si postavil tudi tisto piko na i, ki jo je omenil @homer.
Tako imaš dovod, to je kabel, ki napaja sedanjo trifazno vtičnico varovan s 16 A, posamezne vtičnice pa s 13 A in so potemtakem med sabo neodvisne. Povezave lahko narediš tudi z vodniki 1,5 mm2.
(apr. '19)
enkrat na vsakih nekaj let se mučim z vezavo 5x2,5 v star tip 3f vtikača. Ali je kakšna finta kako to narediš prej kot v 2 urah ? Je ta vtikač sploh predviden za 5x2,5 ?
Predviden je tudi za 5x4. V največ štirih, petih minutah.
So pa tiste votlice za kontakte nekoliko predolge in jih pokrajšaj za 2mm. Gre potem nekoliko lažje.
Citat:Predviden je tudi za 5x4. V največ štirih, petih minutah.
slike ali video prikaz ne bi škodil.
Včeraj mi je uspelo pritrditi še sivega in rjavega, danes pa se bom ubijal še s črnim. A bo najbrž treba vse skupaj razdreti in najprej priklopiti črnega. Ali pa kabel na novo olupiti in črnega pustiti daljšega tako da se bo priklopil od zgoraj.
Ali obstaja kakšna bolj za priklop prijazna izvedba teh vtikačev, razen gumi, ki pa niso kotni ?