PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorenje TC 100 E

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala in tud ostalim ki so se vzdržali nepot... pripomb!
Le na ta način bodoči potencialni kupci dobijo pravo info., ki si jo korektno opisal.
Lp
TČ Gorenje 300l ,pet odraslih,dva otroka el.poraba julij 2011 do junija 2012 1840kw.Uporabljamo jo od maja 2008,prej smo ogrevali san.vodo z ko.oljem poraba olja približno 50 in 55l na mesec
csamo001 Napisal:Po dobrih dvanajstih urah "obratovanja" je skupna poraba (torej TČ in vse ostalo v gospodinjstvu, vključno s 30 let staro zamrzovalno skrinjo) 5kWh VT in 3kWh NT.

Potem, ko je dala črpalka skozi en cel ciklus, torej segrevanje z že omenjenih začetnih 17 stopinj na 55 stopinj, se je prostor pohladil za slabe tri stopinje, a ko je pumpa nehala delovati se je temperatura zelo hitro spet povrnila na običajnih dobrih 20 stopinj (kletno okno je odprto).

Za histerezo še nisem siguren (ni pisalo v navodilih), ampak ko sem danes zjutraj prišel v kurilnico, je na displeju kazalo 52,8 stopinje. Ogrevanje je sicer trenutno nastavljeno na 55 stopinj.

Eno vprašanje....
ali si uspel sedaj dejansko izmeriti porabo... ker mi nekaj ne gre v "glavo"..

Preračun:
moč grelca 1.410,00 w
zac temp 17,00 c
kočna temp 40,00 c
litrov vode 100,00 l
potrebna energija 9.660.000,00 j
porabljena energija 2,68 kwh
cas segrevanja 1,90 ure

Naredil sem izračun porabe energije.
Samo KWh, ki si jih napsial so krepko čez... kot bi imel COP 0.3 :mrgreen:

Če vzamemo COP 3 je potem poraba elektrike na števcu cca 0.8 kWh.

Lep dan
Poraba je tolko realna kot so realni podatki izmerjeni preko Monitela. Tako da tista povprečna mesečna poraba drži, če držijo podatki na Monitelu.

Kar se tiče porabe v času delovanja je Monitel kazal okoli 700 W odjem v času, ko je delal agregat TČ. Spet, kolko je realno oziroma kolko ni, ve le ta mala škatlica...

Kolko vidim tvoje številke zgoraj, si računal na dnevni odjem 100 litrov. Jaz sem v moje kalkulacije dajal okoli 50 litrov na osebo, ko sem iskal primerno TČ. Torej cca 250 litrov dnevno za 5-člansko družino. Kolko pa je bil realni odjem tople vode pa ne vem.

Končna tempratura je višja - 55 stopinj. Delta T pa variira glede na letni čas, saj je vtok vode poleti precej toplejši kot recimo trenutno.

Težko primerjam, jer pred TČ nismo imeli električnega bojlerja, da bi imel neko realno primerjavo in bi s tem lahko ocenil COP.

Če je še kaj, kar vprašaj.
csamo, koliko mesečno porabiš s tem 100 litrskim čudesom?
Čez zimo nič, ker imamo v kotlu potopljen bojler in je TČ na dopustu. Kar pa se porabe TČ izven kurilne sezone tiče, pa sem precej natančno popisal v tej temi... le prebrat je potrebno.

Citiram s prejšnje strani:

"Poraba? Monitel mi meri povprečno 1-dnevno, 7-dnevno in 31-dnevno porabo. Maksimalno 31-dnevno povprečje je prilezlo do 180 kWh, v povprečju pa bi rekel okoli 120-130 kWh. Tista 31-dnevna špica 180 kWh gre na račun 6-člana družine (drugače nas je sicer 5), moje zlate tašče (ne, ni fora - tako kot je ona lahko samo sanjate, pa je ne boste dobili) in nekaj obiskov kolegic pri tastarejši. Babico imamo namreč zdaj 5 dni na teden "na obisku", da čuva našo najmlajšo, saj je moja boljša polovica zaključila s porodniško. Svoje so naredile tudi nižje temperature, saj je bila poleti povprečna temperatura v kurilnici ob odprtem oknu v času ko TČ ni delovala okoli 23-24 stopinj, zdaj pa je kakšne 4 stopinje nižja, kar seveda vpliva na nižji COP."
Csamo001, tvoje navedbe kar štimajo. Midva (2) sva pozno poleti in jeseni porabila (po starih cenah) med 6 in 9 evri na mesec, "natančno" zmerjeno z Techno line Cost Control. Sedaj grejeva vodo kot stranski produkt gretja...

Lp K.
Ko maš izklopljeno, ne bi blo nič odveč na cca mesec, dva jo mal zalaufat, saj še človek ob nedejavnosti rata 'zastan'...(razen, če so me napačno učili...)
Lp
Tako sem tudi jaz prebral na forumu. Sem pa naredil kozlarijo... TČ imam v kurilnici in ker kurimo na drva, je tam pač precej take in drugačne svinjarije. Pozabil pa sem dati "kapico" na odprtino, kjer TČ zajema zrak. In zdaj me je malo strah zadevo zaštartat...

Ima kdo kakšno idejo?
Predvsem ne štartaj in ne uporabljaj ko je v prostoru dvignjen 'prah'- lahko s čem prekriješ ( omenjena 'kapica').
Ob souporabi pa pazi, da ne prašiš, za TČ pa mogoče najlonke ipd.. Ali vključiš pač ko ne kuriš, npr. ponoči- pa ponoviš čez cca mesec....
Pa občasno zagnat sesalec (sam pa :oops: ... pozabim Cry) da se očistijo lamele (če je pa hudo- v roke :?: ...zobotrebec ali kaj podobno neagresivnega, pa mal občutka, da se lamele ne krivijo
Lp
csamo001 Napisal:Tako sem tudi jaz prebral na forumu. Sem pa naredil kozlarijo... TČ imam v kurilnici in ker kurimo na drva, je tam pač precej take in drugačne svinjarije. Pozabil pa sem dati "kapico" na odprtino, kjer TČ zajema zrak. In zdaj me je malo strah zadevo zaštartat...

Ima kdo kakšno idejo?

Izpihaš kompletno vse z kompresorjem.
"Kapico" sem naredil iz filca za napo. Se ni preveč obneslo, preveč zavira tok zraka. Spiham pa s kompresorjem (ki pa vogalov, kjer se nabira prah) ne počisti. Nekoč bom TČ snel, odmontiral pokrov in temeljito očistil, nekoč...Bohinc, hvala ker si me spomnil, bom malo zakurblal.

Lp K.
No tukaj je potrebno torej jasno izpostaviti en minus stenske izvedbe: neko ornk čiščenje kompresorja z izpihovanjem ni možno, ker je celotna TČ "zaprta" v svoji "obleki" (glej sliko: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/toplotne-crpalke-za-sanitarno-vodo/stenske-toplotne-crpalke">http://www.gorenje.si/toplotne-crpalke- ... ne-crpalke</a><!-- m -->). In brez da TČ snameš s stene in jo odpreš, ne moreš do vitalnih delov. Glede tega je, predvidevam, klasična (samostoječa) visokolitražna STČ bolj preprosta za vzdrževanje, saj je agregat na vrhu TČ bistveno lažje dosegljiv.

Sicer pa hvala za nasvete.
Zanima me, ali se je kateri mojster oziroma domači mojster že kaj igral z logiko/elektroniko te konkretne STČ oziroma generalno STČ?

Vidim, da STČ za zadnjih par stopinj potrebuje precej časa, kar najbrž pomeni (pre)veliko obremenitev kompresorja, kar bo gotovo šlo na račun življenjske dobe. Pa tudi izkoristek je potem bolj kilav. Jasno, lahko bi znižal želeno ciljno temperaturo, ampak to mi ne ustreza. Zato bi rad naredil tako, da STČ zadnjih par stopinj pomagajo elektrogrelci. Ta STČ jih že ima in jih lahko po potrebi vklopiš s pritiskom na enega od treh knofov na kibli (poleg tega, da se samodejno vklopijo vsake tri tedne v okviru antilegionela programa).

Torej, rad bi "priredbo", da se recimo po defaultu vklopijo grelci pri temperaturi 45 stopinj (oziroma vstavi po izbiri) in izklopijo pri temperaturi 55 stopinj (oziroma vstavi po izbiri).

Izvedljivo skoraj gotovo je, najbrž je bolj vprašanj, ali se splača tega lotiti...
Torej boš stalno na grelcih. Če so le malo močnejši.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi