6.11.2012 ob 17:02
Pri meni pa kar velja olje - peleti 1:2. Porabili smo od 2500 do 3000 l olja, to sezono pa sem pokuril nekaj manj kot sest ton pelet.
saky Napisal:Pozdravljeni,Ni vse v deklariranih izkoristkih. :!:
sem lastnik peči acv ge p, in na žalost moram povedat da nisem zadovoljen, prej sem kuril na kurilno olje in sem imel porabo približno 2000l na sezono, sedaj ko kurim na pelete imam porabo le teh po preračunu 5,5 t kar pomeni da je razmerje 1:3 (kurilno:peleti) in ne 1:2 kot obljubljajo. pri tem nisem upošteval da je trenutno zunanja temparaturo okrog 10°C , torej bo poraba v zimskih dneh še večja. po ponovnem obisku serviserja je poraba padla vendar samo zaradi tega ker je bila znižana delovna temperatura peči, posledično tudi temperatura v hiši.

jani65 Napisal:o-valTežko je na osnovi dveh stavkov podati točno diagnozo. Kot bi želel od vedeževalke na brezplačni številki dobiti označitev zahrbtne bolezni in navodila zdravljenja.
Kaj lahko narediš? Če je moj sklep pravilen, je rešitev enostavna. Vgradi vsaj 500 l hranilnik toplote in poraba pelet ti bo padla na polovico.
Me zanima če je tvoja trditev iz izkušen, ker jaz tudi opažama da 1:2 ne drži popolnamo.Kotel na ojle je 22kw ,peletni kotel 20kw pa je poraba večja .Razlika je najbrž tudi zaradi izkoriska olje 96% peleti 91%,temparatura dimnih plinov olje 96 stopin ,peleti 150 stopin,. Čeje rešitev zalogovnik ga bom vgradil.Zato me zanimajo konkretne izkušnje.
some1 Napisal:Nevem zakaj bi se zmanjšala poraba? Hiša ima še vedno enako potrebo po energiji, če hočeš ohranjati identično temperaturo v prostorih.Ni bilo vprašanje, da se zmanjša ampak zakaj se poveča. Torej: zakaj je pri kurjenju z oljem 20.000 kWh končne energije, pri kurjenju s peleti pa 28.000 kWh končne energije.
Toplota pri peletih pa negre nikamor v prazno, ker se peletni gorilnik tako ali tako izklopi, ko doseže peč določeno temperaturo.
Serviser mi je povedal, da je zalogovnik pri peči na pelete bv. Prišparaš res samo pri vklopih. S tem naj bi dlje zdržala ta vžigalna "svečka", ki pa je itq strošek cca. 30€ ( govorim za centrometal peč) in če jo menjaš na recimo 3 leta je to minimalen strošek.
Če se pa motim naj me pa kdo prosim poduči