PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rovtar Napisal:No ja seveda lahko sam nalimaš ježke gor, samo moraš v tem primeru ravno tako kupit posebej cevi in posebej ježke. Bolj kot ježki me zanima spodnje vprašanje:

ko imaš položene sistemske plošče, kako in kje se lotiš razvijanja cevi? Verjetno obstaja nek sistem. Verjetno vsako posamezno vejo začneš in končaš pri omarici. Prosil bi vas za opis postopka.

lp
Zakaj sistemske plošče?

Te samo prostor jemljejo in še dražje je od klasike:
- Izolacija 15 cm (ali manj, če imaš manj prostora, uporabiš lahko tudi črn stiropor, je boljši)
- Pvc, Q armatura 6mm, okna 10 cm, na kar se vežejo cevi, skupaj max 6 cm
- Pa je vse ok in še ceneje

za nasvete in detajle pa še vprašaj
Da še bolj poenostavimo: ne potrebuješ niti mreže. Na izolacijo položiš folijo, cevi pripneš s tackerjem in sponkami. Verjetno najcenejši način. Uporabiš lahko tudi tacker role (običajna velikost 10 x 1 m) ali sistemske plošče brez čepov, ki so precej cenejše od plošč s čepi.
Pozdravljeni graditelji.

Tudi sam se počasi (res počasi Smile) odpravljam h gradnji mansarde. Lih sem zasledil to temo in ker je aktualna bom kar uprašal kar me zanima. Delali bomo večinoma v lasti režiji. Naredil bom verjetno tako kot je opisano v par postih zgoraj. Medetažna konstrukcija bo ZI+TI 5cm, nato mreža, na mrežo pritrdit cevi za talno. Zanima me na koliko cm narazen položit cevi? Potem pa estrih čez 3-5cm-verjetno mikroarmiran? Ali bo že dovolj armatura, ki bo služila za pritrditev cevi? In še če mogoče kdo ve okvirno koliko m cevi je potrebno za 100m2 uporabne površine? Koliko cm od zida se pa postavlja cevi? In se jih tudi postavlja tam kamor bojo omaro in podobna navlaka?

Hvala za odgovore Smile

Lp, Blaž
Jaz bi dal še mikroarmaturo, ker to ni strošek (če boš delal strojne estrihe je že to skoraj pod privzeto zraven). Plačal pa ne boš manj.
Za 100m2 potrebuješ cca. 800 m cevi. Če denar ni problem lahko daš več Smile
zelenec Napisal:Da še bolj poenostavimo: ne potrebuješ niti mreže. Na izolacijo položiš folijo, cevi pripneš s tackerjem in sponkami. Verjetno najcenejši način. Uporabiš lahko tudi tacker role (običajna velikost 10 x 1 m) ali sistemske plošče brez čepov, ki so precej cenejše od plošč s čepi.

Čemu pa potem služijo te plošče brez čepov?
Plošče imajo na zgornji strani trdo plastiko ali folijo, ki poveča nosilnost in preprečuje stik betona s stiroporjem. Spajajo se med seboj, da tvorijo fiksno površino, da se beton ne razleze med izolacijo...
Aha, potem se tudi to nanaša na tackerje.
Lahko pa daš tudi navaden polivinil, da estrih ne zateka med stiropor.
Jaz sem tudi v mansardi dal mrežo in sicer tako da je imela kvadratke 10x10 ker sem položil cevi na 10 cm narazen, jih pritrdil z navadnimi vezicami. Na približno 95 m2 sem porabil mislim da malo več kot 900m, cevi.
Če bi še enkrat delal bi jih dal v kopalnici še bolj na gosto, v otroški sobi in spalnici pa na 15cm narazen.
Če pozabiš se pač to reši z zapiranjem določene veje, jaz sem to naredil postopoma in v kopalnici se pozna da je malo topleje če so seveda sploh kdaj vrata zaprta (mali razbojnik, ki non stop lufta :lol: )
Opozorilo na napake, ki jih delate. Pri talnem gretju v nobenem primeru ne smete cevi alumplast fiksirati na mrežo in pritrditi z vezicami zakaj.
Cevi alumplast imajo raztezek ko so hladne se krčijo ko so tople se raztezajo pri tem pride do trenja med cevjo in mrežo ščasoma se cev deformira do te meje, da začne puščati. Cevi alumplast se polagajo samo v to namenjeno izolacijo s čepki. Ta izolacija je prevlečena z pvc-jem na zgornji strani, kar pomeni da usmerja toploto v prostor.
Prepustite montažo mojstrom, ki so za to usposobljeni saj je strošek nepravilne montaže kaj hitro dvokraten, ko morate po nekaj letih zadevo sanirati. Prosim da to sporočilo vzamete dobronamerno.
A je polna luna te dni ali kaj drugega trka nekaterim po glavi?
Torej naj bi se cev, ki ima steno debelo 2 mm in je oblita z betonom, pogreznila za ta 2 milimetra in se sčasoma pregulila na železu? Tisti beton okrog nje, ki jo drži na mestu, pa izhlapi, najbrž?
Ne vem no, bom še malo razmislil, gre za popolnoma nova dognanja na področju fizike.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
zelenec Napisal:Da še bolj poenostavimo: ne potrebuješ niti mreže. Na izolacijo položiš folijo, cevi pripneš s tackerjem in sponkami. Verjetno najcenejši način. Uporabiš lahko tudi tacker role (običajna velikost 10 x 1 m) ali sistemske plošče brez čepov, ki so precej cenejše od plošč s čepi.
:?: :lol: :?:
Pomanjkljivosti talnega ogrevanja se pokažejo pri slabo izvedenih sistemih, zato toplo odsvetujem gradnjo po sistemu "mojster za vse" in predlagam, da načrtovanje in izvedbo opravijo strokovnjaki.
Znanih je več pravilnih sistemov pritrjevanja cevi talne kurjave (na sistemsko ploščo z utori oz. čepki, na sistemsko ploščo s kaširano ravno folijo-za samorazlivne estrihe, na pritrdilno mrežo...).
Znanih je tudi nekaj nepravilnih sistemov pritrjevanja cevi talne kurjave, še več pa je neznanih nepravilnih sistemov pritrjevanja cevi.

Med toplotno izolacijo in betonom mora biti zaščita, ki zadrži beton nad izolacijo.
Pritrjevanje cevi v toplotno izolacijo s tackerji ni možno, tudi če izolacijo prekriješ s folijo. Poizkusi, če mi ne verjameš.

Ampak, kako si upate izvajati talno ogrevanje, če ga ne znate? Ali si tudi zobe sami popravljate in čevlje sami šivate? Menda tudi sami projektirate talno ogrevanje. Kako pa določite debelino toplotne izolacije pod talnim ogrevanjem? Kolikor je zidar pustil prostora, kajneda, tudi 2 cm je dovolj, saj prodajajo tudi stanjšane sistemske plošče, kajneda? Pa vas nič ne moti, da naredite vse narobe in da je zaradi privarčevanih nekaj evrov škoda na vaši hiši prevelika?

Svetujem: dober projektant, pravilni detajli, ustrezni materiali, dober izvajalec, dober nadzornik. Najhitreje, najceneje, najbolje. Vse ostalo je improvizacija, ki preverjeno poslabša delovanje sistema.

Saj je lepo, da si izmenjujemo izkušnje, ampak forum ni dopisna šola. Drugače bomo taki kot plesalec, ki se je učil plesati po glasbi iz radia: znal je odlično zaplesati tudi radijske motnje.
Hišnik ekspres Napisal:Opozorilo na napake, ki jih delate. ....
...Cevi alumplast se polagajo samo v to namenjeno izolacijo s čepki. Ta izolacija je prevlečena z pvc-jem na zgornji strani, kar pomeni da usmerja toploto v prostor.
Prepustite montažo mojstrom, ki so za to usposobljeni saj je strošek nepravilne montaže kaj hitro dvokraten, ko morate po nekaj letih zadevo sanirati.
"Hišnik ekspres", povsem se strinjam s tabo, ko svetuješ, naj prepustimo montažo mojstrom. Ko pa pripišeš PVC foliji zmožnost usmerjanja toplote, ostanem brez besed.
Prvo: folija ni PVC. Ne v sistemu talne kurjave. Tam se uporabljajo PE ali PP ali stiren folije, ampak to niti ni bistveno. Drugo, folija ni policaj, ki usmerja promet. Toplota se širi na vse smeri. Za zmanjšanje prehoda toplote navzdol poskrbi toplotna izolacija.
Cevi aluplast (večslojne cevi) se lahko polagajo na sistemske plošče s čepki, sistemske ravne plošče, na mrežo... Prav tako kot vse druge. Bistvena prednost večslojne cevi je, da po položitvi drži obliko in so sile na pritrdila manjše, po domače pravimo, da cev ne beži. So tudi razlike med večslojnimi cevmi: debelina Al folije, pozicija AL folije..., zato so nekatere bolj druge manj elastične.
Poleg aluplast je še množica drugih cevi: PP, PEx, PB...
Različne do dimenzije cevi (ni vseeno, če je luknja 12 ali 14 mm)
Različne obdelave cevi (gladke, hrapave, narebrene, nasekane...)
Različne oblike cevi (okrogle, ovalne, oglate...)
Različne barve cevi...
Različne obdelave cevi (difuzijska zapora...)
Kaj je tehnika, kaj moda, kaj marketing, kdo bi vedel? Strokovnjak. 8) Morajo pa vse cevi zagotavljati primerne lastnosti.
blze Napisal:In še če mogoče kdo ve okvirno koliko m cevi je potrebno za 100m2 uporabne površine? Koliko cm od zida se pa postavlja cevi? In se jih tudi postavlja tam kamor bojo omaro in podobna navlaka?
"blze", vse to moraš vedeti, da lahko narediš oceno ali da veš, o čem se s projektantom pogovarjati. Ampak, poišči projektanta.

Če je razmak med cevmi 15 cm, potrebuješ za 100 m2 700 m cevi, torej 7 kolutov in razdelilec s 7 priključki.

Če je razmak med cevmi 8 cm, potrebuješ za 100 m2 1300 m cevi, torej 13 kolutov in razdelilec s 13 priključki.

Če je razmak med cevmi 25 cm, potrebuješ za 100 m2 400 m cevi, torej 4 koluti in razdelilec s 4 priključki.

Torej, kaj moraš vedeti pri talni kurjavi? Koliko toplote naj tla oddajajo v prostor. Razlika je, če naj oddajajo 10 W/m2 ali 100 W/m2. Ali mora biti oddaja toplote povsod enaka ali je različna na posameznih ploskvah? Je enaka v kopalnici kot na hodniku? Neverjetno, ampak tudi nekateri "dobri" projektanti narišejo več cevi v hodnik kot v kopalnico :evil: . Takih se boj.

Pomembne se reference. Poišči primere dobre prakse. Poglej na Nacionalno energetsko pot, tam ti je na voljo 500 lastnikov hiš s sodobnimi rešitvami, da brezplačno posredujejo svoje izkušnje. 500 hiš, vsaj 3 ukrepi na hišo, 1500 ukrepov, vsaj 5 let izkušenj za vsak ukrep, obilo informacij.

Ja, cevi gredo tudi pod omare. Ampak to ni tvoja skrb, to mora vedeti projektant.
Citat:Cevi alumplast se polagajo samo v to namenjeno izolacijo s čepki. Ta izolacija je prevlečena z pvc-jem na zgornji strani, kar pomeni da usmerja toploto v prostor.
Predvidevam, da beton zalije cev in sistemsko ploščo, da ni vmes nobenega zračnega mehurčka. Ne moremo govoriti o toplotnem sevanju - ni nobenega toplotnega odboja (usmerjanja). V vsem prehajanju toplote je samo prevajanje skozi trdno snov in prestopi med trdnimi snovmi - ni nobenega usmerjanja.
Nimam časa - sem v penziji!
@ oval:

Vsaka sistemska plošča je sestavljena iz izolacije EPS in bolj ali manj debele folije na vrhu. Namenske folije, ki se polagajo na položeno izolacijo, imajo enako funkcijo. Tacker sponka zelo dobro zagrabi tudi v takem primeru, saj se njeni zobci zataknejo za trdo folijo in v izolacijo enako kot pri sistemski plošči. Preizkušeno.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 31 Pojdi na stran 
Iskanje po temi