PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Na internetu sem našel en Grobovškov članek, zato vprašujem po linku. Njegov izračun mi deluje čudno.
Ni čuden. Narejen je v skladu z DIN predpisom.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:Na internetu sem našel en Grobovškov članek, zato vprašujem po linku. Njegov izračun mi deluje čudno.
Ni čuden. Narejen je v skladu z DIN predpisom.

Je čudna, ker mu formula za Vv parameter (rezervna prostornina) ne velja, vsaj po dobljenih rezultatih.
oživljam precej staro temo ampak ker se kurilna sezona orenk začenja bo tole mogoce komu prišlo prav.....
praksa in teorija oz. fizika nas učita da se volumen vode od 0-90st.C poveča za 4,3%
projektanti zavoljo varnosti ta faktor pomnožijo z 2 torej na 8,6%, vodovodarji pa na 10% ker je za 1000l hudimano težko dobiti točno 86l expanzijo....tako da ja nobene hude matematike in skrivanja formul kot v osnovni šoli ni potrebnega, oceniš volumen svojega sistema in ga pomnožiš z 0.1 ce dobiš približno velikost vgrajene expanzije potem si varen.
Tlak se nastavlja pri hladnem sistemu, če ne zaradi drugega pa zato da ne poči peč, če pri 90st.C začneš dolivati vodo s cirka 10 st.C
Postopek nastavljanja tlaka je sledeč, najprej expanzijo nafilaj z zrakom na približno 1bar, potem pa v sistem začni točiti vodo. Ko bo tlak vode enak tlaku v ekspanziji bo tlak v sistemu nehal naraščati in takrat takoj zapri dotok vode. Ta način je pravilen in mora delovati, če ne.... obstaja možnost da je membrana v ekspanzijski posodi počila in se ekspanzija polni z vodo, to ugotoviš tako da skozi ventil na ekspanziji spustiš nekaj zraka, ce namesto zraka priteče voda je ekspanzija zanič.....
Kar se tiče ohlajanja hranilnika toplote v času nedelovanja, to da se malenkost ohladi cca. 1-2st.C preko noči je skoraj normalno pač slaba izolacija itd itd.. V primeru da se izoliran hranilnik ohladi za 10-20 st.C, pa je problem v tem da vodo v hranilniku gravitačno zaokroži po sistemu, ta problem najhitreje rešiš z vgradnjo protipovratnega ventila ali gravitačne zapore (kar je pač v danem primeru lažje, po načinu delovanja sta praktično ista) na dovodni in povratni vod ("vorlauf" in "rucklauf") do radiatorjev...

če koga še kaj matra pa naj kar vpraša, mimogrede varnostni ventil za določanje volumna ekspanzijske posode nima nobenega vpliva, le ta da tlak v sistemu ne more biti višji kot je tlak izpusta varnostnega ventilaWink
Bom še specialno za @:h00mzi prilepil tabelo potrebne velikosti raztezne posode. Morda bo iz nje razbral nekaj svojih netočnih trditev.
Citat:... expanzijo nafilaj z zrakom na približno 1bar,
... varnostni ventil za določanje volumna ekspanzijske posode nima nobenega vpliva

Priložene datoteke
.jpg   ekspanzijska.JPG (Velikost: 23,76 KB / Prenosi: 1048)
Citat:lahko navedeš še vir tabele da vidmo če je verodostojen
Tabela je plod lastnega izračuna. Ni verificirana (kontrola od pooblaščenega inštituta), sem pa prepričan, da je pravilna.

PS: Na kak način je sedaj izginil prispevek, iz katerega sem citiral?
Včeraj popoldne kurili peč, dogreli hišo in zalogovnik 1000l na cca 83 st po celem. Danes zjutraj je bilo zgoraj 65, na sredini 55, spodaj 40. Je pa tako, da ko se zalogovnik spodaj ogreje preko 60 st, tud temp v peči narašča, včasih uide do 95. Je to lahko težava za samo peč in sistem?
Ogreva se dve etaži po cca 70m, hiša dobro izolirana.
Mal se še uvajamo, ker bo letos prvič z novo kurilnico.
Kako imas pa urejno "varovalo povratka" preko tropotnega ventila z motornim pogonom ali z ladomatom?
Citat: temp v peči narašča, včasih uide do 95. Je to lahko težava za samo peč in sistem?
Materjal bi moral vzdržati delovno temperaturo do 120 C.
Upam, da imaš tlačni varnostni ventil (še bolje dva).
Normalen pojav. Saj se peč nima s čim več hladiti. Je pa odvisno tudi od elektronike kako rešuje, če gre peč čez 90c in je zalogovnik že 90/85c. Pri meni dodatno segreje bojler nato pošlje višjo temperaturo v radiatorje,če še to ni dovolj se sproži termično varovalo.
Citat:Je pa odvisno tudi od elektronike kako rešuje, če gre peč čez 90c i
Tlačni varnostni ventil mora biti. Kaj ti pomaga vsa elektronika, če zmanjka štroma, drva pa gorijo.
Žerjav seveda, da mora biti. Hotel sem samo povedati kako nekateri kotli to rešujejo v pogojih ko je elektrika.
vse opisano pri tvojem delovanju je pravilno, razen zalogovnik se v primeru "neogrevanja" precej shladi... kot receno ce je instalacija pravilno izvedena, varnostni ventil, pravilno izbrana raztezna posoda, mogoce tudi termično varovalo za hlajenje peči ni pa ravno nujno, glede na to da imas zalogovnik, potem tudi 95st.C v peči nebi smelo povzročiti problemov
Če imaš Samsona pravilno nastavljenega peč tudi ob izpadu elektrike ne ponori in zapre loputo in se počasi tensta na 95-100°C včasih tudi pihne skozi varnostnega, dela pa tudi termodinamika v prid ohlajanja peči. Problem pa je če še loputa "zašteka".
Je pa res da pri takih nastavitvah peč ne dosega nekih hudih rezultatov zato vsak malo skrajša ketnico in posledice so tu.
Balaševič; ...sve ostalo su nijanseee..
LP Tomaž
Mal ste se razpisali vidim Smile
Ja imam termično varovalo kotla, pa tudi ob izpadu naj bi ladomat deloval kot termosifonsko (vsaj mislim da se tako napiše). Samsona imam pa kar do konca odprtega, drugače mi nekako ne gori v peči najbolje. Malo pa spremljamo temp v zalogovniku, da ne naložimo preveč.

Drugače smo imeli tudi ponoči ogrevanje, termostat v obeh etažah na 22 stopinj. Zjutraj so bili radiatorji topli. Mamo majhnega otroka in je kar treba držat temperaturo nad 20 Smile. Sam zalogovnik je izoliran v originalno peno(10cm)+skaj. Če ga recimo segrejem pa da ne bi ponoči nič koristil te toplote, se ne ohladi veliko, se skoraj ne opazi. Se vam res zdi, da se preveč ohladi?

Trenutno imam v laddomatu termoventil 63. Kaj to pomeni za segrevanje zalogovnika?
Danes ga recimo nisem mogel segreti čez 70stopinj, ker je bila spodaj že čez 60.
Tam nekje pri 63 ti začne odpirati mrzlo vodo iz zalogovnika in s tem hladiti peč. Dokler se dno ne segreje na cca 60, ti vrh ne bo šel kaj dosti čez 65, morda 70, razlika je odvisna od pretoka vode iz peči v zalogovnik. Recimo če iz zalogovnika prihaja 65, peč segreje vodo za 5°C, bo šlo v zalogovnik 70°C. Če boš prepolovil pretok vode, bo šlo v zalogovnik 75°C in na toliko se bo segreval zalogovnik.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi