Mešalni ventil je kot omenjaš nazadnje. Združevanje mrzlih vodov je seveda treba izvesti po pameti in verjetno res ni druge enostavne rešitve, kot ločen vod v zalogovnik - s protipovratno zaporo ali kako se že reče vodni diodi

namreč ne gre - kot sem na brzino pomislil. Mislim torej na sistem, ki nima motornih ventilov.
Glede mešanja vode ob dovodu vroče vode iz peči obstaja klasična finta, ki jo uporabljajo pri bojlerjih, to je ploščica, ki razbije oziroma usmeri curek vode. Samo pri zalogovniku je pretok veliko manjši, sploh na začetku, saj gre glavnina vode zaradi mešalnega ventila nazaj v peč, ko prihaja iz zalogovnika topla voda pa mešanje itak ni več pomembno. Itak pa pri polnjenju mešanje ni noben problem.
Problem je torej praznjenje, kjer pa imamo 2 problema, vrtinčenje zaradi visokega pretoka in vračanje pretople vode, ki s tem greje hladno vodo na dnu zalogovnika. Prvo rešiš z nizkim pretokom črpalke in omenjeno ploščico, bolje bi bilo s pametnim dovodom in odvodom vode v zalogovniku, drugo pa s termostatskim ventilom na povratni vod radiatorjev, ki bi ob dvigu temperature začel zapirati pretok. Take ventile se je dajalo na talno ogrevanje, ki se ga je priključilo na iztok iz radiatorja. Če ga nastaviš na cca 40°C in uravnovesiš radiatorje, si po moje zmagal. Problem je zelo majhen pretok, ki ga gravitačni princip lahko poruši. Če pa imaš gravitačni pretok pa bi lahko dal na povratni vod iz radiatorjev termostat, ki bo izklopil črpalko - vklopila bi se, ko zaradi gravitačnega pretoka pride dovolj hladna voda.
Toliko sem nafantaziral, ko sem pametoval žlahtniku in sedajle sproti

, kaj je naredil pa se ne spomnim več.