PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izdelava zalogovnika in regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tone Napisal:Sedaj pa glej, da jih pametno zvežeš in uporabiš, da se ti lepo razslojujeta, sploh če boš z njima poganjal radiatorje. Bratranec ima že leta dva nekaj večja zalogovnika zgrajena na podoben način, vezana zaporedno, brez vsakih čiračara avtomatik. Samo regulator v povratnem vodu v peč, da ne kondenzira in 2 termostata za črpalki. Radiatorji so priključeni na zalogovnik, tako da v primeru praznega zalogovnika počaka ene 15 minut predno začnejo radiatorji greti.
Pozdrav, Tone ali se da priti do kakšne hidravlične povezave zalogovnikov in peči, ki so vgrajeni pri tvojemu sorodniku? lp
Če se prav spomnim, ima na zalogovniku dva priključka za vročo vodo, eden na peč, drugi na radiatorje in to je to. mrzle so pač vezane skupaj, povratna v peč pa ima še mešalni termostatski ventil. Nič posebnega, če nisi daleč pa alhko prideš pogledat Pratprotna polica Cerklje na gor.
Me zanima, ali je v takih zalogovnikih (ista voda v peči, zalogovniku in radiatorju) kakšen način umirjanja toka vode pri vtoku iz cevi, da curek vode nebi preveč mešal vode v zalogovniku? Meni se zdi, da bi bilo nujno.
Citat: mrzle so pač vezane skupaj
Mislim, da bi bilo bolje, da se hladna voda iz radiatorjev vrača v zalogovnik, hladna voda v peč gre iz zalogovnika. Če je hladna voda iz radiatorjev bolj topla, kot spodnji sloji vode v zalogovniku, se bo dvignila višje. Omenjaš mešalni termostatski ventil na povratni v peč. Tega namestiš na povratku iz radiatorjev, da ti preusmeri toplejšo vodo v peč, kar je potrebno v začetku kurjenja, dokler topla voda iz peči ne doseže ustrezne temperature.
Za peč je še bolje, da ga namestiš na topli vod iz peči, da ti toplo vodo preusmeri nazaj v peč. V tem primeru bo pričetek gretja radiatorjev nekoliko pozneje, če ni še nekaj zaloge toplote v zalogovniku.
Nimam časa - sem v penziji!
Mešalni ventil je kot omenjaš nazadnje. Združevanje mrzlih vodov je seveda treba izvesti po pameti in verjetno res ni druge enostavne rešitve, kot ločen vod v zalogovnik - s protipovratno zaporo ali kako se že reče vodni diodi Smile namreč ne gre - kot sem na brzino pomislil. Mislim torej na sistem, ki nima motornih ventilov.

Glede mešanja vode ob dovodu vroče vode iz peči obstaja klasična finta, ki jo uporabljajo pri bojlerjih, to je ploščica, ki razbije oziroma usmeri curek vode. Samo pri zalogovniku je pretok veliko manjši, sploh na začetku, saj gre glavnina vode zaradi mešalnega ventila nazaj v peč, ko prihaja iz zalogovnika topla voda pa mešanje itak ni več pomembno. Itak pa pri polnjenju mešanje ni noben problem.
Problem je torej praznjenje, kjer pa imamo 2 problema, vrtinčenje zaradi visokega pretoka in vračanje pretople vode, ki s tem greje hladno vodo na dnu zalogovnika. Prvo rešiš z nizkim pretokom črpalke in omenjeno ploščico, bolje bi bilo s pametnim dovodom in odvodom vode v zalogovniku, drugo pa s termostatskim ventilom na povratni vod radiatorjev, ki bi ob dvigu temperature začel zapirati pretok. Take ventile se je dajalo na talno ogrevanje, ki se ga je priključilo na iztok iz radiatorja. Če ga nastaviš na cca 40°C in uravnovesiš radiatorje, si po moje zmagal. Problem je zelo majhen pretok, ki ga gravitačni princip lahko poruši. Če pa imaš gravitačni pretok pa bi lahko dal na povratni vod iz radiatorjev termostat, ki bo izklopil črpalko - vklopila bi se, ko zaradi gravitačnega pretoka pride dovolj hladna voda.
Toliko sem nafantaziral, ko sem pametoval žlahtniku in sedajle sproti Smile, kaj je naredil pa se ne spomnim več.
Sicer je malo dlje trajalo, ampak obljubljene slike so tukaj....
Ker imam izredno neugoden teren za montažo zalogovnikov (180 cm višine, stene z vseh strani....), sem moral izdelati vodila in jekleno konstrukcijo s kletko, ki se lahko na ta vodila potisne/centrira, da sem lahko izvedel izolacijo zalogovnikov z vseh strani. Še prej sem "luknjo", v katero so namenjeni zalogovniki obložil s stiroporom, da sem izravnal neravnine, stopnice in podobne anomalije anomalije v tisti luknji. In tako je obložena s stiroporom debeline od 4 pa kar do 20 cm.
Najprej sem izvedel izolacijo na zadnji strani in ob straneh na zadnji strani. Ob stenah stiropor, znotraj pa natlačena Ursa. Ko je bila zadnja stran gotova, sem kletko potisnil v končno pozicijo in podobno izvedel še s sprednje strani. Na spodnji strani sem v debelini 15 cm raje uporabil stiropor, če se dvigne podtalnica. Tako ne bo posebne škode...če pa se napije volna, pa....vemo kaj je.
Preden se zaključil sprednjo stran, sem izdelal še odzračevanje za oba zalogovnika. Avtomatski odzračniki se mi zaradi kasnejše nedostopnosti niso zdeli primerni, pa sem raje dal kar 15Cu cev in 3/8" ventile. Zdaj moram samo še s s prednje strani zapret s knaufom, pa je gotovo.....[attachment=o2202][attachment=o2201][attachment=o2200]
[attachment=o2205][attachment=o2204][attachment=o2203]
V petek sem kotlovnico spustil v pogon. Deluje odlično. Zalogovnike sesegrejem na 85 stopinj (zgoraj). Spodaj pa imata dobrih 80 stopinj. Voda se čudovito plasti, skratka vse deluje odlično. Kotel laufa z eto med 93 in 95 %, dimni plini pa večinoma dosegajo vrednosti med 150 in 170 stopinj. Tudi seltronova avtomatika dobro opravlja svoje naloge. Peč hvaležno prežveči kakršnakoli drva....zaenkrat super zadovoljen Tongue
Bom poslikal končano kurilnico in malo pokažem rezultate :wink:
Malo testiram....v peč sem nametal največji klump, ki ga premorem (dele palet, starega pohištva, orehe, lešnike, suhe buče :mrgreen:, nekaj iverke, karton, olupke od kostanja + en kos cca fi 20 cm lani podrte jablane). Skratka...bolj butastega kuriva že skoraj ne moreš spravit skupaj.
No, zadevo sem zalaufal in opazoval, kaj se dogaja.....in bil navdušen. V primerjavi s primerom, ko zakurim z lepo zloženimi suhimi bukovimi drvmi, sem ugotovil sledeče: Več je aktivnosti peči v smislu spremembe dovoda zraka (slišim, da se motorčki za premikanje loput večkrat vklapljajo), a peči uspeva v vseh primerih zadržat spodobno temperaturo dimnih plinov in stopnje izkoristka. Tudi pri kurjenju s "smetmi" je le kratek čas bil pod 92%, sicer pa okoli 93% ali še kaj čez.
Zjutraj sem pokukal v kurilnico in pregledal situacijo. Zalogovniki 85 stopinj, peč prazna, pepela ni, hiša in sanitarna voda na želeni temperaturi. Pa vedno bolj čisto okolico hiše imam - pozitivni stranski učinek kotla z lambda sondo :mrgreen:
Upam, da postavljam vprašanje na pravo mesto.

Pred dvema dnevoma mi je monter v kotlovnici zvezal zalogovnik na kotel na polena. Prej sem imel kombinacijo drva-olje + kombiniran bojler, zdaj bom imel drva-zalogovnik-kolektorji. Včeraj sem prevezal kable na Seltronovem Promaticu D20. Nekaj jih je odpadlo, nekaj jih še pride (ko bodo montirani kolektorji). Tipalo (razen sobnega in zunanjega) uporabljam v kotlovnici samo eno, ki je vtaknjeno v edino tuliko malo nad polovico višine zalogovnika (WVTerm ATBI, če se ne motim).

Sistem trenutno uporablja dve črpalki: eno za mešalni krog, drugo za polnjene zalogovnika. Skrbi me ta druga črpalka. Vklop-izklop je krmiljen preko termostatskega stikala, ki ima tipalo na izhodu iz peči in temp. nastavljeno na cca. 50°. Pred črpalko je nameščen nepovratni ventil. Drugega ni. Nobenega diferencialnega regulatorja. Monter pravi, da je to čisto ok, da imajo tudi drugi tako rešeno in deluje super. Spet nekateri pravijo, da brez diferenčnega regulatorja in mešalnega ventila (na tem mestu imam jaz zdaj pač navaden T - kos), ne gre.

Kaj je prav in kaj ne? Monterju sem povedal, da sem klical tudi v Seltron (seveda pravijo, da potrebujem njihov regulator, če si nočem uničiti kotla), a on, da nimajo prav, in je zadeva ok tak kot je.

Prosim za nasvet oz. argumente.
Pravilno je imeti črpalko z t kosom na povratku in termostatski tipotni ventil na dovodu. Diferencijalni termostat je priporočljiv, če nima osnovna avtomatika že tipalo za temperaturo vode v kotlu, kot to zmore Sonnenkraft. Drugače pa ta termostatski ventil oziroma lahko tudi Ladomat kar dobro opravlja funkcijo varovanja kotla - velikokrat bolje od drugih pogruntavščin.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Na mojem T kosu ni nobenega ventila. Imam le en mešalni ventil z motornim pogonom. Tipala pa: zalogovnik 1x, dvižni vod 1x, zunanja temp., notranja temp.
Pritegnem Telmosu: enostavne rešitve so dovolj dobre. Velikokrat so novosti namenjene povečanju prodaje in ne izboljšanju tehnike.
jennita če te prav razumem, je zalogovnik vezan direktno na peč, brez kakega mešanja mrzle vode s toplo, da se prepreči uničevanje peči. Seveda je tu še črpalka, ki pa po tvoji razlagi po koncu kurjenja obratuje dokler je v zalogovniku vsaj 50°C, kar je povsem nesprejemljivo.
Kako se ti pa prazni zalogovnik?
Tudi mešalni ventil za ardiatorje je slaba rešitev, saj se v peč vrača hladna voda. Če bi bili mi pravna država, bi moral tvoj vodovodar v arest, ne pa da odira stranke.
Se oproščam, če sem kaj narobe razumel.
Kotel obratuje slaba dva meseca. Zaenkrat odlično. Zdaj, ko je okoli ničle, zakurim enkrat na dan, pa ne polno peč. Ko bo zunaj -10, bo po mojem zvrhano naložena peč ravno prava doza za 1 dan, vključno s sanitarno vodo seveda. Tongue
Skuril sem pa....hja....ne vem, po mojem do zdaj manj kot dva metra drv bolj vprašljive kvalitete :mrgreen:
Zakaj se mora vezati dovod iz peči na zalogovnik v vrh zalogovnika in zakaj se ga ne veže v sredino zalogovnika?
Ker vem, da se voda razsloji po temperaturi, bi vroča voda šla sama v zgornji del zalogovnika.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi