PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lossney rekuperator od Mitsubishija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne bo držalo.

Precej sem govoril o navadah upokojencev v hiši, ki odprejo vse na iber ob 3 popoldne in pa o mansardi, ki je lansko leto dosegla 42 stopinj, pa smo vseeno uspeli obdržati 26 stopinj v hiši, v kleti celo 23. Brez prezračevanja bi odpizdilo temperaturo na 30+, garant.

Sem pa takrat iz jeze ugasnil vse, vžagal po mizi in prejeb*** par sester. Sploh teden dni kasneje, ko sem študiral, da bi spal kar v banji polni vode......

Je pa bentenje zaleglo, okna so se končno zaprla, temperatura pa dokaj stabilizirala. Ker za te naše domače šalabajzarje bi drugače rabil vsaj 850 ali 1000 kubikov.

Je pa res, da sem ogromno govoril o tem, da če kdo misli, da bo prišel ob 3 domov in bo v bajti 30 stopinj, on pa bo zgolj prižgal gumb in ga bo v pol ure zeblo, da takoj pozabi na to. Ni je klime, ki je to sposobna.

Pri tako debilni situaciji, kot je trenutno naša, mora prezračevanje s klimatiziranjem na avtomatiki laufati non stop, ko pa bo poizolirana do konca, bo dovolj dnevni rekuperatorski režim in pa nočni maksimalni bypass. Če pa se zgodi, kot lansko leto, da tudi ponoči temperatura ni padla pod 25, potem sledi tudi klimatiziranje. Za vikend obvezno, ker so pač vsi ti šalabajzerji doma. In kot nalašč, je najlepše kuhat marmelado pri zunanjih 40 stopinjah :?

Da skrajšam tole jamrajado, stalno dajem poudarek na načinu lajfa v takih objektih. Res da smo bili 40 let navajeni na odpiranje oken, ampak po svoji zdravi logiki sam tega nisem nikoli delal sredi poletja, popoldan, v največji vročini.

Upam, da se letos ne bom spet kregal zaradi tega.

To je največji problem hlajenja hiše.

Aja, pa izolacija, seveda Big Grin
Berghaus a mi razložiš tvoj sistem prezračevanja? Kolikor vem (po tvojih postih) imaš Lossnay LGH-25RX in kanalsko klimo Mitsubishi KD35VA in nekje sem zasledil, da nisi delal posebnega bypasa za klimo ker ni bilo prostora.

Ali je potem zajem zraka za klimo samo iz rekuperatorja?
Lossnay ima pretok zraka med 165 in 250 m3/h klima pa od 420 do 660, tudi če imaš klimo na minimumu je pretok večji od Lossnaya, kako se to kaj obnese?
Lossnay je 35. Torej 350 kubični., Varianta Mr. Slim.

Ni posebaj bypassa za klimo.
Ne opazim ničesar posebnega niti v kontra teku, torej klima na maksimum in Lossnay na minimumu.

Klimi nekaj ne paše zgolj takrat, ko prevekslaš Lossnaya na drugo hitrost, ker se takrat za 2 sekundi ustavi. Takrat se drobčkano sliši, da hoče klimni ventilator več. Takoj ko Lossnay zavrti, klime ne slišiš več. Niti na maksimumu. Pa ne ker bi Lossnay robantil in delal kmečko povorko, enostavno je tiha ko hudič.

Tole debato sva imela z mojim inštalaterjem.

Takrat je potegnil ven filtre iz Lossnaya, me posadil na lojtro in rekel, da naj pihnem v ventilator. Zdaj, ta ventilator ne izgleda ravno micano, a ga dejansko začne obračati sapa.

Glede na to, da se iz nobene naprave ne sliši neko matranje ventilatorjev bi sklepal, da verjetno klima potegne malce bolj, Lossnay pa gre v "nadobrate". Klinc, ne vem kako naj to razložim.........

V glavnem, ni slišati nobenega "matranja", če si to mislil.......Po moje se obadva sparjenca najdeta nekje na sredini po pretoku. Če je klima reciva 400 kubična, Lossnay pa 350, verjetno furata nekje vmes, s 375 kubiki. Čisto na pamet govorim, seveda.

Tole je hudo laično razloženo, da ne bo kdo mislil, da vem kaj govorim.........
Hehe,

Bergaus sem upal, da mi boš znal ti malo bolj razložit po kmečko, ker tudi jaz ne štekam kako to deluje. Ko sem spraševal Dareta mi je tudi razlagal o filtrih, pa o tem, da rekuperator dela na višjem tlaku kot klima pa... Skratka razumel nisem nič - mogoče bi moral prej kakšen pir spit (po navad sem pol bolj pameten) :lol:

Skratka ja tudi mene zanima ta kombinacija - kako to pol vpliva na klimo, ali se kaj bolj matra, ali prej crkne...

Je pa zanimivo, namreč jaz imam po ponudbi Lossnaya s 250 kubiki, klimo pa še močnejšo - z min 810 kubikov pretoka...
Tako od oka bi rekel, da bi bil lahko problem to, da klima skozi rekuperator potegne več zraka kot ga sam motorček od rekuperatorja, pa recimo da to ni problem za komponente, problem je ker je izmenjava zraka prevelika in tako učinkovitost v rekuperatoju pade iz tistih nazivnih 80% pa še več svežega zraka zajemaš.
Tako da neka povečana energetska izguba sigurno je če s klimo dogrevaš zrak iz rekuperatorja pozimi (govorimo seveda o vezavi brez baypasa).
Primerjam Lossneya250 (ali 350) in Novusa300. Razlika v ceni skoraj dvojna, 1300 vs 2600. Je kakšen pameten argument za novusa? Vem, da ima višji izkoristek, drugih prednosti pa ne vidim, oba prenašata tudi vlago.
Primerjaj še podatke o porabi pri določenem pretoku, glasnost, avtomatski ali ročni bypass, zaščito proti zmrzovanju, število stopenj.
Število stopenj se mi ne zdi tako nepomemben podatek, saj lahko delovanje bolj natančno prilagajaš potrebam.
Zasledil sem tudi rekuperatorje proizvajalcev klimatskih naprav (Fujitsu, Daikin) ima kdo izkušnje z njimi
Pri kombinaciji Lossney in kanalska klima se zaradi pravilnih pretokov vedno napravi delni obvod prav zato, da se premosti razlike v obtoku zraka med rekuperatorjem in klimo. Predvsem pa zato, da bi bil izkoristek rekuperatorja tak, kot je zapisan. Zaradi direktnih povezav takih in drugačnih sistemov je prišlo do velikih izgub, tožb in vsega mogočega. En tak primer je bil pred leti opisan tudi tukaj gori pod naslovom "Budaloluda."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Plus na tak način povečaš pretok skozi klimo in ji s tem povečaš COP, da ne omenjam večje moči gretja oziroma hlajenja. Morda bi bilo smiselno narest ekstra vpih v dnevni ali kuhinji, ki bi ga v času gretja ali hlajenja odprl do konca in bi tam pošteno pihalo, normalno pa bi bil tam znatno nižji pretok. Lahko tudi več takih vpihov - tam pač, kjer pihanje ne moti preveč.
Po prebiranju vseh tem o prezračevanju in lastnem tuhtanju sem prišel do treh možnih rešitev vezave kanalske klimatske naprave v sistem prezračevanja z rekuperatorjem.

Na priloženi sliki so 3 različne vezave. Na vseh zgoraj iz rekuperatorja manjka povezava ven iz hiše, kar ni bistveno za predstavo. Spodaj so veje v posamezne prostore.

Komentar posamezne vezave:

1. Tako sem jaz razumel da dela večina s pomočjo baypasa, da se klimi zagotovi večji pretok (recimo da je razmerje 1:2 za klimo)

2. Težava pri prvi shemi je da določen volumen zraka (2/3) kroži med vsemi prostori, to pa predstavlja problem če nekdo v WC-ju naredi khm ... ali če se v kuhinji praži čebulo. Dvomim da ima klima tako sofisticirane filtre, da to prepreči. Zato je iz teh prostorov odvod zraka direktno v rekuperator in ven iz hiše. Problem je počasnejše prezračevanje ostalih prostorov, saj zrak ki gre iz npr. dnevne sobe še enkrat vstopi v enega izmed prostorov in šele ko pride do kuhinje ali WC-ja izstopi iz hiše. Ampak mislim da to vseeno nebi smelo predstavljati problema, skupna količina zraka. ki izstopi iz hiše je vseeno ista kot pri 1. shemi.

3. Še bolj ločeno prezračevanje in klimatiziranje. Vprašanje če je smiselno tako komplicirati, ampak vidim določene prednosti v primeru ko bi želel imeti izklopljeno prezračevanje in imeti samo klimatsko napravo. V shemi 2. bi kljub temu, da bi izklopil rekuperator in imel prižgano klimatsko napravo, še zmeraj klima vlekla zrak iz rekuperatorja (ali ima mogoče kakšno zaporo ki bi to preprečevala?), to je v 3. shemi rešeno.

Komentarji dobrodošli, sploh pri 3. shemi bi bila lahko težava da rekuperator nebi dosegal pritska, ki bi ga proizvajala klimatska naprava in se protipovratna loputa sploh nebi odprla. In tudi vprašanje kaj se naredi poleti ko bi v distributor vpihoval hladen suh zrak iz klimatske naprave iz rekuperatorja pa bi prišel vlažen topel zrak, bi prišlo do kondenzacije?
Gasper123: ampak ali naj ne bi bili vsi odvodi iz "umazanih" prostorov (kuhinja, wc, kopalnica, garderoba)? Ne vem koliko so potem smiselne možnosti 2 in 3...

Razen če bi naredil bolj bogati razvod, ampak potem se mi pojavi vprašanje stroškov (preboji, cevi...)...
Pri nas so vsi vleki bypassani mimo klime direktno preko rekuperacijske kocke ven iz bajte....
Nočem notranjega umazanega zraka nazaj preko klime zopet v prostore.....

Edino kar ni, ni delnega bypassa iz rekuperatorja mimo klime. Vizuelno in slišno ni videti nič narobe, kako je pa z izkoristki, pa ne vem. Vem pa, da v klasični Mr. Slim varianti delnega bypassa nisem videl.

Bom povprašal montažerja, kaj pravi o tem.
rrejc Napisal:Gasper123: ampak ali naj ne bi bili vsi odvodi iz "umazanih" prostorov (kuhinja, wc, kopalnica, garderoba)? Ne vem koliko so potem smiselne možnosti 2 in 3...

Razen če bi naredil bolj bogati razvod, ampak potem se mi pojavi vprašanje stroškov (preboji, cevi...)...

Če bi delal samo prezračevanje bi mi osebno zadostoval pretok 150 m3/h, če zraven daješ klimo se ti pretok poveča na 400+ m3/h. Ideja pri shemah 2. in 3. je da tistih 150 ki jih pelješ ven iz hiše zajemaš iz najbolj umazanih prostorov tisti, ki krožijo preko baypasa pa iz čistejših (hodnik, garderoba, kopalnica brez WC-ja).

Dejstvo pa je da kakor daješ v sistem klimo moraš narediti bolj bogati razvod, kar ti seveda podraži zadevo in če se hočeš izogniti pihanju tudi več prebojev. Zato nekateri priporočajo ločene split klimatske naprave in "manjši" sistem prezračevanja. Jaz razmišlam o "bogatem" prezračevanju, ki bi tudi grelo/hladilo/razvlaževalo po vseh prostorih enakomerno.
Pravilna je druga skica. Vedno prihaja svež zrak v vse prostore, odpadni "smrdeč se pa preko rekuperatorja izloča. Nikoli ni bilo nobenih opazk, da bi bilo karkoli narobe in bi se neke vonjave po hiši sprehajale. Potrebnoje ločiti, kateri zrak je potrebno rekuperirati in katerega ne.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 ... 3 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi