29.10.2008 ob 14:48
Eno uprašanje, kaj če bo z leti potrebno zamenjat kak špirovec, kako pa to poteka?
kroket Napisal:Ne vem o kaksnih reklamacijah govoris.
30let stare hise z enim zracnim mostom (kokr so ga pac naredili) in izolacijo (celo brez parne zapore oz. celo bitumen), se danes lepo stojijo in sluzijo svojem namenu. Drugace pa se rad ravnam po navodilih proizvajalca: [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")ursaunichr("46")si/_files/Posevna_streha_SLOunichr("46")wmv]Ursin video[/url]. [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")creatimunichr("46")si/indexunichr("46")php?sv_path=8421,17535]Creaton prikaz kjer ni 2 mostov[/url]. Sej ne recem da nimas prav in tudi rad sprejemam novitete, ampak je pa lahko tudi pretirana pazljivost vcasih pogoj za nastanek alias za zgovarjanje pri reklamacijah. Mene je samo strah, da pri tem nacinu ki ga ti zagovarjas, slucajno se bolj ne stimuliras kondenzacijo v samem jedru izolacije. Torej topla izolacija in mrzli zrak ki pride skozi zracni kanal, pa zacnejo nastajat kapljice na izolaciji. Vemo da topli zrak vsebuje problematicni kondenz, kar pomeni da se le-ta tudi nabira na ''topli strani pregrade''. Torej v poletnih dneh ni to tezava saj se nabira na parapropustni foliji. Malo vecji problem lahko naceloma pride pozimi, ko toplota prehaja iz izolacije, lesa in parapropustne folije v zracni most. Tukaj resnicno govorimo o navlazevanju lesa ampak ce das ti med spirovce 20-30cm izolacije, je razlika med toploto ki prehaja iz izolacije in zunanjim delom tako majhna da je zanemarljivo govoriti o prekomerni vlagi in kondenzaciji. Pri cemer ce ti naredis dodatni zracni most in s tem stropu ukrades 5cm, sprozis dost vecjo moznost za prehod toplote in posledicno vlage ter nastanka kondenza. Je pa se ena stvar. Gips plosce oz. gips sam je vpojn kar pomeni da poleti vsrka vase prekomerno vlago, katero pozimi odda v prostor. Torej ze sam gips pomaga in susi zrak. Zatorej, moras ze prvotno prepreciti prehod vlage iz notranjosti v zunanjost in to naredis s popolno zaporo med gipsom in izolacijo (tukaj me je sokiralo v ursinem videu, kjer se mi je zdelo kot da so dali parapropustno folijohock
. In ta zapora se mi zdi da je en od kljucnih dejavnikov pri preprecevanju kondenziranja. Kaj pravis glede tega?
hock: primorc Napisal:Eno uprašanje, kaj če bo z leti potrebno zamenjat kak špirovec, kako pa to poteka?Ja, demontiraš ga in zamenjaš z novim
.
hock: ... :lol:
Bern Napisal:Dvojni zr. kanal ni smiselen - delal se je v časih, ko so za sek. kritino poznali samo strešno lepenko, ki je zelo slabo paropropustna. Sploh pa je dvojni kanal brez smisla če nista oba kanala zračena.
Glede pregrevanja pa : če želite boljšo stabilnost v poletnem času, sigurno pomaga gostejša mineralna volna ( ki pa je seveda tudi dražja ). Iz nabora steklenih voln takih materialov žal ni, zato je najbrž najbolj elegantna in relativno poceni varianta kamena volna gostot od 50- 80 kg/m3 - npr. Tervol DP-5 ali DP-8. Meni funkcionira zelo dobro.
Lp
klemn Napisal:Zdravo vsem!
Prebral sem vse prispevke na tole temo sedaj me pa nakaj zanima.
Na strehi imam narejen vhod v prvi zračni kanal v kapu.
Kje pa naj naredim vhod v ta drugi zračni kanal? A bo zrak prehajal iz prvega kanala v drugega skozi paroprepustno folijo in reže med deskami?
lp K.
Žiga Napisal:ataIba,
Torej, kot razumem je problem v tem, da so deske in paroprepustna folija premalo paroprepustne, zato je smiselno pod njima narediti še en zračni kanal, ki dodatno pomaga pri odnašanju vlage.
Vendar pa ima drugi zračni kanal en velik minus, ker potem izolacija pod streho ni več zavarovana pred prepihom in se ji zmanjša učinkovitost. Posebej to velja za stekleno volno, ki je najbolj porozna.
Ali torej nebi bilo pametno problema reševati na drug način. Naprimer da kot sekundarno kritino uporabimo agepan, ki je bolj paroprepusten, medtem ko damo več pozornosti na kvalitetno parno zaporo. Sam bom zaradi zrakotesnosti hiše delal dvojno. Sedaj sem strop s spodnje strani zaprl z OSB ploščami, katerih stike bom vse prelepil, potem pa čez pride še alufolija, ki jo bom naredil tudi čim bolj temeljito.
Še en pomislek imam. Namreč v delih sveta, kjer je zunanja vlažnost velika, je problem obraten, in vlaga prihaja od zunaj na hladno notranjo stran. Če se prav spomnim, dajejo parno zaporo na zunanjo stran.
Poleti je pri nas zunanja vlažnost precej visoka, notranja temperatura pa je lahko od 20-25 stopinj. Lahko se torej zgodi obraten proces. Vlaženje izolacije od zunaj, kar drugi zračni kanal, ki omogoča stik zunanjega vlažnega zraka z izolacijo, zelo pospeši?