PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje s peleti - poraba peletov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala za izračun, stvar je torej jasna, kotel ostane na 70C kot to priporoča proizvajalec!
misko07 Napisal:Tle me nekaj bega.. Ste prepricani da je povrsina prostorov prava, ker nima vsak kar 200m2... Js sm vceraj npr zmeru, da ogrevam 90m2 prostorov, zunanje dimenzije bajte so pa nekaj druzga...
Tko bi moralo biti če hočemo primerjat poraba peletov .Vsak mora napisat neto površimo ogrevanja,pač zmeriš kvadraturo prostorov ,pomebna je tudi izolacija hiše ,navade ,režim ogrevanja,sanitarna voda,moč kotala,lega hiše pa še kaj
boskec Napisal:Hvala za izračun, stvar je torej jasna, kotel ostane na 70°C kot to priporoča proizvajalec!
Pa nisem prepričan, če je tako enostavno. Višja temperatura pomeni tudi višje toplotne izgube. Jaz vozim svojo peč na pelete na 65°C, v radiatorje po krivulji nikoli ne pošiljam več kot 58°C (pri -18°C zunanje). Ne poznam razloga zakaj bi jo vozil na višji temperaturi kot jo potrebuješ za ogrevanje? Morda je neka specifika pri teh pečeh, ki meni ni znana - bo že kdo drug povedal..

Osebno menim, da je nižji temperaturni režim in konstantno ogrevanje prostorov z mlačno-toplimi radiatorji boljše kot tisto, ko v radiatorje nekajkrat na dan spustiš bolj vročo vodo, vmes pa ugašaš.. Če nič drugega je bolj zdravo za celoten sistem, ker ni temperaturnih "šokov".
Tudi jaz imam tak način razmišljanja. Drugi teden, ko preidem nazaj na pelete bom poskusil zapreti mešalni ventil na 40-45.C ter podnevi stalno laufati črpalko. To naj bi bil učinkovit način gretja ter varčevanja skupaj.

kaj mislite ?
Ne vem kaj je tu za misliti!?
To bi bilo za testirati cca en teden pol se pa vidi kaksna je poraba.Sevedamora tudi zunanja temperatura biti priblizno enaka.
No marlon potem pa povej svoje razmišljanje kaj je bolje:

- termosifonsko ogrevati ( brez črpalke) s temperaturo 60.C

ali

- 40.C in stalno prižgana črpalka

Pri katerem načinu bo manjša poraba?
Ne predstavljam si, kako bi s termosifonskem ogravanjem učinkovito kontroliral temp. v prostorih. Razen, če imaš toliko prakse in občutka pri regoliranju radiatorskih ventolov, da ti pri nastavitvi sobne temp., naprimer 22 st., ne dela težav. Po mojem mnenju, bi moral to početi nekajkrat na dan. Tu se pojavi tudi vprašanje, ali boš to počel samo ti, ali tudi vsi ostali člani družine. Nekaterim bo hladno, nekaterim vroče in kaj hitro se lahko zgodi, da bo temperatura narasla na 24-25 st. Ni sicer zraslo na mojem zelniku, ampak pravijo takole: povečanje temp. za 1 st., npr. iz 21 na 22 st. pomeni 6% večjo porabo. Torej kakšna bo poraba?
Zame je bil to bistveni razlog, zakaj sem opustil ta sistem.
Sicer, pa ne razumem, zakaj nebi koristil mešalnega ventila in črpalke, če ju imaš na voljo.
Temperaturo regulirajo termostatski ventili na radiatorjih. Finta pri termosifonskem je samo, da voda ne kroži tako sunkovito kot z vklopljeno črpalko in posledično je manj vklopov gorilca.

Lansko leto sem večinoma ogreval termosifonsko in je zadeva dobro delovala. Res pa, da v najhujšem mrazu ( cca.14dni na leto) treba prižgati črpalko.
milanjungic Napisal:
boskec Napisal:Hvala za izračun, stvar je torej jasna, kotel ostane na 70°C kot to priporoča proizvajalec!
Pa nisem prepričan, če je tako enostavno. Višja temperatura pomeni tudi višje toplotne izgube. Jaz vozim svojo peč na pelete na 65°C, v radiatorje po krivulji nikoli ne pošiljam več kot 58°C (pri -18°C zunanje). Ne poznam razloga zakaj bi jo vozil na višji temperaturi kot jo potrebuješ za ogrevanje? Morda je neka specifika pri teh pečeh, ki meni ni znana - bo že kdo drug povedal..

Osebno menim, da je nižji temperaturni režim in konstantno ogrevanje prostorov z mlačno-toplimi radiatorji boljše kot tisto, ko v radiatorje nekajkrat na dan spustiš bolj vročo vodo, vmes pa ugašaš.. Če nič drugega je bolj zdravo za celoten sistem, ker ni temperaturnih "šokov".
Tak način ogrevanja se trenutno najbolje obnese,tako že ogrevam enajst let.Ogrevam podnevi na 21 ponoči 19 celo zimsko sezono brez kakšnega izkljapljanja podnevi ali ponoči.
Kotel CM 20kw poraba od 10.10.12 do 1.12.12 1080kg pelet ,pepel 6 kg ,180m2
Toplozračni kamin, 12kW, aktivno ogrevano poprečno ~ 22C
Trenutno 188m3 (75m2) poraba od 09.10. do danes (01.12.2012) 15 vreč pelet oz. 225 kg.
Skupaj delovnih ur : 226
Pasivno ogrevano 125m2 (mansarda, garaža ~ 12-15C)ž
Čiščenje pepela 4x, skupaj okoli 1/2 kante Jupola.
Hiša NEH.
Mi lahko napišete kakšen kamin na pelete imate?kako ste zadovoljni z delovanjem?
Kotel F-term,gorilec CM-35,ogrevano 2x125m2,poraba od 25.10-1.12 je nekje 800kg,temp 23,5c,popoldne po 17 uri zgornjo etažo greje kamin Big Grin
Živjo,

Kakšna je razlika v porabi če so dimni plinini 218 stopinj ko je kotle na 65 stopinjah ali če je dimni plin 175 stopinj ko je kotle na 65 stopinjah.

Peč je: KIV (kovinska industrija Vrhnika)
Tip: NTK 15-30
Gorile peletov pa Fenix...

LP
1 ... 3 4 5 6 7 ... 66 Pojdi na stran 
Iskanje po temi