Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Ne razumeš delilnikov ni, ker so odstranjeni radiatorji in ni priključkov za radiatorje, prav tako ni vertikal. Ogrevanje je rešeno z drugim virom.
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
Ja, mi je "padlo" v glavo. Dolga "lajtunga". Jah, če imate pa vsak svoj vir ogrevanja, pa že tak al pa drgač plačujete toliko, kot porabite. Pa če ogrevate zraven še vse sosede naokol, ali pa samo enega. Saj ste imeli sestanek z upraviteljem, ko ste metali stran radiatorje in ste rekli kaj na to temo.
Manj naložte na ogenj, pa ne boste zraven še sosedov grel.
LP, steklenicka
LP, steklenička
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Kot sem že omenil, bo s tem pravilnikom še prav burno. Če bi kdo res želel pravično delitev, potem bi si vzel nekoliko več časa in obdelal različne variante skupinskega ogrevanja. V mojem primeru, bi n.pr. lahko delilnike namontirali tudi na dovodne cevi. S tem bi izničili del toplotnih izgub na račun sosedov.
Tako pa je v ozadju lobi dobaviteljev toplotne energije, da si zopet povečajo dobiček (oz. si država, posredno povečuje proračun).
Prav gotovo si bom temperaturo uravnaval tako, da bom ob odprtih ventilih radiatorjev imel odprta tudi okna, dokler z odčitki toplotnih delilnikov ne dosežem 40% poprečne porabe bloka.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Delilniki bi bili lahko bolj pravični, kot kalorimetri po stanovanjih, ker kaj pa je bolj nepravično kot to, da se sosedje grejejo iz "vašega kalorimetra".
Skratka težko je biti pravičen, morda bi bilo še najbolje vgraditi merilnike temperature in CO2, plačaš temperaturo in svež zrak in ni važno, od kod pride temperatura in kam gre.
Objave: 127
Teme: 1
Ocena:
0
1. v bloku se stikajo prostori z sosedom samo kopalnica, wc, pa morda soba, sploh pa ne
bivalni prostori, dnevna ter kuhnja, tako da se sosed greje je lari fari
2. da ti nekdo vsiljuje, kako se boš ti grel je protizakonito, saj si ti lastnik stanovanja! razumem, radiatorje ne moreš odstranit ampak, lahko pa jih zapreš, plačuješ fixne stroške in se ogrevaš s klimo, tega ti ne sme noben preprečit
3. tale zakon bo naredil to, da bodo ljudje v paniki bolj greli ter imeli odprta okna zaradi 40% in je že v osnovi zgrešen
4. kar pa se tiče zakaj je do vsega tega prišlo - če ne bi bilo centralno ogrevanje tako drago, bi se vsi ogrevali, da prihaja do tega, so si pa sami krivi, ker:
a) govrivo se je zelo podražilo
b) prišli so drugi cenejši viri, ter tehnologija, s katero moramo it naprej
kdo pa pravi da mora imet vsak blok centralno? če je klima cenejša, pa naj imajo novodobni bloki vsi klimo, čene drugot na primorskem sigurno!
5. in še če lepo pogledate sistem, ki je zastarel - ti ogrevaš vodo, voda pa teče skozi stare železne radiatorje, prej ko se usa ta stvar ogreje debele radiatorje in
potem še cel prostor - čista potrata, peč ali klima veliko prej ogrejeta
prej se ogreješ, če dam eno drvo v peč! ampak ponudnikom in dobaviteljem te stvari
ne dišijo - zato pa ne bo nikjer odrito rečeno, sistem je potraten in zastarel pojdimo
klimatske naprave, ker ni dobička!
in se potem zmislijo z raznoraznimi računi, količniki, samo ostajaš še na sistemu - čeprav je potraten, pametni zaprejo ventil in gredo na alternativo, ostali drago plačujejo napram drugim alternativam
me zanima kaj bi petrol in ostali rekli - če bi zaprli kotlovnice in prešli na boljše
novejše ničine ogrevanja, si predstavljate takšen sistem v hiši? imel bi vse na max,
ker je slab izkoristek, za 130m2 bi porabil sigurno 2000€
potem pa lepo eni plačujejo 80m2 stanovanja več, kakor če bi živeli v hiši.
znanka v manjši hiši, imajo lepo 2 peči v vsakem štuku 40m po etaži porabi 6m drv
to je 300€, pa četudi jih porabiš 15m, je to lahko še vedno manj ali (žalostno) primerljiva cena stanovanju
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
mirator Napisal:...
Se mi pa resnično zdi "lari-fari" izgovor, da sosed skozi stene ogreva soseda. S tem bodo dosegli samo spore med sosedi, saj bodo tisti, ki se čutijo oškodovane, na vsak način hoteli preverjati temperature pri sosedih.
Je vprašanje strukture predelne stene. Primerjam:
- Zunanji zid: 30 cm votlak + 12 cm EPS + tanki omet, prevodnost 0,27 W/m2K, pri 20 stopinj (povprečje za kurilno sezono) temp.razlike je toplotni tok (izguba) 5,4 W/m2.
- Predelni zid do soseda ali hodnika: 20 cm votlak, prevodnost 2 W/m2K, toplotni tok pri 2 stopinji temp.razlike je 4 W/m2.
V bloku je običajno več predelnih sten (tudi strop in tla) kot zunanjih. Če imaš v stanovanju 2 stopinji bolj toplo kot tvoji sosedje, boš le polovico porabljene toplote porabil za toplotne izgube, polovico pa za ogrevanje sosedov in skupnih prostorov.
To prav gotovo ni "lari-fari", je kruta realnost. Problema ne reši noben pravilnik niti spor s sosedi. Reši ga vsak lastnik sam tako, da si s svoje strani izolira predelne stene.
Sem stanoval v bloku zgrajenem leta 1980, je imel betonsko steno proti stopnišču izolirano z 10 cm plinobetona.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Doizoliranje lastnega fleta je dvorezen meč, z njim boš zmanjšal porabo, verjetno padel pod tistih 40% in s tem padel na kvadraturni obračun, plus strošek doizolacije. Ekonomska računica počepne.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Dejstvo je, da je poraba energije na prebivalca v blokih manjša kot v enostanovanjskih hišah. Bloki in mesta na splošno so glede porabe energije bolj "EKO" od vasi.
Če nas zebe, se stisnemo v kup in nas bo manj zeblo... Toplota se širi v vse smeri, ne samo preko predelnih zidov.
Zato je dejstvo, da mora biti tudi sistem plačevanja za vse enak. Ne more se sedaj en blokovc spomnit in zmetat radijatorje ven ter iti na ogrevanje s klimo, npr. in potem biti zadovoljen, da plačuje manj kot prej. To lahko naredijo vsi ali nobeden.
Če komu ta situacija ni všeč, lahko zapusti blokovsko komuno in gre na svoje. Ceneje nikakor ne bo, se pa vsaj ne bo mogel več jeziti na sosede (tak bo sicer potem našel druge vzroke za jezo...).
P.S.: Dal sem oboje skozi.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
To "kvadraturo kroga" ne bo nihče razrešil......
Vedno bo na eni strani "privilegiran" na sončni strani, ki mu ogrevanje skoraj ni potrebno, na drugi pa tisti na severni strani, ki bo pri "rdečih radiatorjih" še vedno imel hladno stanovanje. Ravno tako bodo eni, ki jim bo vroče pri 18 stopinjah in drugi, ki jih bo pri 28 stopinjah zeblo. In vmes bodo vedno tisti, ki bodo greli druge in tisti, ki bodo ogrevani od drugih.
Večje kot bodo razlike med "poloma" večji bodo občutki krivice ki se jim dogaja.
Rešitve ki bi zadovoljila vse ni in tudi ni mogoča.
Ker pa je blok "kolektivna skupnost" tudi nek popolni individualizem ni mogoč. Saj vemo kako je to...... Oni v pritličju pravi, da dvigala in popravila strehe ne bo plačal, ker tega ne potrebuje............. Pa vendar je to treba plačati, ker je pač skupno.
Tisti, ki si želi popolni individualizem, je bolje, da začne razmišljati o gradnji......, ker:
- bo poraba le njegova
- bo imel neprimerno bolje izoliran objekt in zato manjšo porabo
- bo uporabljal cenejši vir ogrevanja
- stalo pa bo ......, ni pomembno!
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Berghaus Napisal:Doizoliranje lastnega fleta je dvorezen meč, z njim boš zmanjšal porabo, verjetno padel pod tistih 40% in s tem padel na kvadraturni obračun, plus strošek doizolacije. Ekonomska računica počepne.
Težko verjamem. Dopuščam to možnost, če je blok takeg tipa, da ima končno stanovanje tri zunanje stene, vmesno stanovanje pa le eno. Verjetno bi v vmesnem stanovanju za padec pod 40 % deleža glede na kvadraturo, moral tudi precej šparati z nižjo temperaturo in manj prezračevanja.
Če bo kdo v taki sestavi bloka izoliral, bi to bil lastnik končnega stanovanja in pa tisti, ki želi imeti bolj toplo od sosedov. Vem pa, če v vmesnem stanovanju spustiš temperaturo za 2 stopinji glede na sosede in vmesne stene niso izolirane, boš porabil komaj polovico tehničnega deleža toplote.
Jaz sem vedno nasprotoval obračunu po kvadraturi. Če že pavšalni obračun, potem po deležu teoretične porabe posamezne enote (= stranski produkt energetske izkaznice). Ne smemo pozabiti, da so toplotno izpostavljena stanovanja ob nakupu cenejša - ne sme biti problem plačevanja več toplote.
Nimam časa - sem v penziji!