18.9.2010 ob 11:40
soplmed1 Napisal:papež46,
[b]Skupaj je 635 €.[/b]
635 € za 79m2 na ogrevalno sezono je končno pravi podatek.
Zgoraj sem samo razmišljal, kajt vsi razni koeficienti so lahko le "kulisa" za zamegljevanje dejanskega stanja.
Pomeni, da je tvoj strošek za ogrevanje 8€/m2.
Če potegnem primerjavo z mojimi stroški, je stvar celo primerljiva.
Kurilca gre na sezono dobrih 1300 lit. To je cca 900€. Ogrevam dobrih 200m2 v treh etažah, res pa je, da v kleti ni posebej visoke temperature, v pritličju in mansardi pa je sistem nastavljen na 21 stopinj.
Pomeni da je moj strošek dobrih 4,5€/m2. Samo gorivo.
Če sedaj ( česar pa ne vem ) upoštevam še tvojo temperaturo prostorov, ter dodam k mojim stroškom še vsakoletni servis in pregled kotla, stroške dimnikarja in amortizacijo celega sistema - je slika realna.
Seveda je pri tebi treba upoštevati še zaslužek posameznih "operaterjev", ki vam vse to beležijo in obračunavajo, in pa seveda tistih 25% skupnih površin.
In na koncu še morda mala pravokacija. Ti stroške ogrevanja pokrivaš mesečno in morda na koncu sledi še kakšen poračun, pri meni pa moram poskrbeti za brezhibnost sistema sam - pred sezono - cisterna pa mora tudi biti polna in dobavljeno energijo moram plačati "CASH" ob dobavi - da se lahko preko zime grejem. Da o morebitnih stroških popravil ali servisov peči - če do njih pride med kurilno sezono - sploh ne omenjam.

hock: . Sem delal v par blokih, kjer so si omislili etažne centralne. Razlike v ceni ogrevanja so tudi 1 - 4. Kdo te v tem primeru vpraša za zunanje stene ali imaš nova ali star okna... . Ne vidim nobenega smisla v nekem dodatnem faktorju je 30% zakonskih preko glave.