PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Iz 2000L oljna na 300€ s TČ (aka COP 7)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cop 7 se lahko doseže samo z direktnim uparjanjem v zemljino. Zrak voda pri A2 W35 med 2,5 in 5 Odvisno od kakovosti naprave.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
JaBK Napisal:
csamo001 Napisal:Pri teh primerjavah se običajno jemlje, da je vsaka stopinja več, 5% do 10% višja poraba. Običajno se sicer jemlje 7%. Je pa po mojem mnenju ta odstotek manjši pri dobro izoliranih objektih, funkcija pa je najbrž tudi progresivna; vsaka nadaljnja stopinja pomeni odstotkovno malenkost višjo rast kot prejšnja, ker je višji deltaT.

meni PHPP vrže ven (torej standardni pogoji):
20 stopinj notri, 1,46L hiša
21 stopinj notri, 1,68L hiša
22 stopinj notri, 1,91L hiša
23 stopinj notri, 2,16L hiša
24 stopinj notri, 2,43L hiša

Pri takšni enačbi, bi potem v hiši kjer je recimo pri 24C bivalni temperaturi, poraba olja 2000 l. olja/sezono, padla poraba na 1200 l olja/sezono za bivalno temperaturo 20C? Potemtakem pridemo na cca. COP3 če je zdaj s TČ poraba ~400€. Tko na hitro skupaj potegnjeno.

JaBK, tebi ti izračuni štimajo glede na letno porabo, zdaj po nekaj letih bivanja - če potegneš neko povprečje?
pojma nimam, koliko porabimo. lahko v phpp prilagodim stvari, ki so mi poznane. Okna, ki niso povsod enaka, nekje so kaljene z malo drugačnimi lastnostmi, senčila (kje jih ni, kje so), dejanska letna poraba gospodinjstva, prilagojen izkoristek rekuperatorja (ne deklariran), dejansko število ljudi v hiši ipd... razen pač lokacije nimam za mojo vas, je še zmeraj ljubljana.

in potem pride, da za notranjih 23 stopinj potrebujemo po teh izračunih:
20 stopinj notri, 1,99L hiša
21 stopinj notri, 2,26L hiša
22 stopinj notri, 2,55L hiša
23 stopinj notri, 2,86L hiša
24 stopinj notri, 3,20L hiša

glede na to in porabo TČ bi šlo nekako takole:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3L/qY/1I3eSL3C/untitledunichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3L/qY/1I3eSL3C/untitledunichr("46")jpg[/img][/url]

torej če imam pred vrati povprečno ljubljansko zimo, potrebujem 5596kwh za ogrevanje za notranjih 23 stopinj (2,86L hiša). SCOPi so izračunani in ne pomenijo ama ništa. na to odgovori samo kalorimeter lahko. Sem enkrat malo preračunala vuegove podatke glede na to koliko je hiša velika, koliko porabi in koliko mu TČ naračuna COPa. nekje neki ne špila in to je: napačna lokacija pa nikdar ni povprečne zime...

point prej je pa bil, da dvig T za 1 stopinjo procentualno več odnese, če je hiša boljše izolirana. Ne manj...
Hja, po tej tabeli sodeč je preračunan scop kar nerealno nizek.
Tiste dve svetlo označene postavke spodaj v tabeli, so že vštete v zgornji vrstici ane, oz. defrosti spadajo še v seštevek SV vklučno z ogrevanjem?
Na nizkoenergijskih in pasivnih hišah se sprememba notranje temperature procentualno precej bolj pozna na porabi kot pri običajnih hišah. PHPP izračun od JaBK je najbrž delan za hišo z 20+cm izolacije, ni ga smiselno aplicirati na hišo s samo 7cm izolacije.
Ja, nisem pa tudi dodal vodnih kolektrojev od uporabnika sedaj, tko da recimo da s tem pridemo na ~cifro na koncu.
ja tisto od grelca in defrostov je že notri v ogrevanju, gre samo za podatek, koliko na kaj pade...

@BojanF
to je bil v bistvu moj point, kot replika csamotu001, ki je domneval, da bolj je izolirana, manjša je procentualna razlika. torej ravno obratno...
To je tako kot ona fora, ali lahko plinski kotel dela z izkoristkom višjim od 100%. Odvisno, kje postaviš računsko izhodišče...

Procentualno je pri bolje izolirani hiši morda res več, ampak absolutno v kWh... ni teorije. Žulijo nas pa kWh, ker jih plačamo.
ti si že na tč?
Njet. Čakam pravo vreme, da skopljemo luknjo za podstavek, zdaj je zemlja trda ko satan. In potem še vse ostalo. Po napovedi sodeč v drugi polovici februarja.
Pri nas zanimivo, zemljina nič zmrznjena, verjetno zato, ker je večina pod snegom.
csamo001 Napisal:Procentualno je pri bolje izolirani hiši morda res več, ampak absolutno v kWh... ni teorije. Žulijo nas pa kWh, ker jih plačamo.

Saj o procentih si govoril... Če bi o kWh, te debate ne bi bilo...
pentax Napisal:Pri nas zanimivo, zemljina nič zmrznjena, verjetno zato, ker je večina pod snegom.

Pri nas bo TČ stala na severni strani. Sem klel že, ko sem pred božičem iskal cev v zemlji, da sem skoz njo začasno potegnil štrom iz kurilnice za božično dekorativo.
JaBK Napisal:
csamo001 Napisal:Procentualno je pri bolje izolirani hiši morda res več, ampak absolutno v kWh... ni teorije. Žulijo nas pa kWh, ker jih plačamo.

Saj o procentih si govoril... Če bi o kWh, te debate ne bi bilo...

Drži. Super, da si prilepila podatke, takšnih vpisov je tu gor premalo, ker velikokrat nekaj na suho debatiramo, bistveno preveč čez palec in po občutkih.

A imaš možnost v program vnest bistveno slabšo izolacijo ranga 5 - 7 cm?
Imamo samo 5 cm izolacije. Kvadraturo približno enako.Tudi radiatorje in to precej velike.Imamo tudi ploščate kolektorje v navezi z 300l solarnim bojlerjem. Manjko sonca nadomešča ogrevalna Daikin TČ.
Temperatura prostorov v spodnjem stanovanju 21,5°C/24h zgoraj nad 22°C/24h.(smo v kratkih rokavih.)V treh spalnih prostorih imamo danfos elektronske glave in se temperatura ponoči reducira na 18°C.V kopalnicah pri zaprtih vratih temperatura nad 24°C
Sanitarna voda se preko toplotne črpalke dogreva na 44°C.( brez urnikov)
od 1.1.2018 do 31.12.2018 plačali Petrolu več kot 800€ za elektriko brez fiksnih stroškov.Porabo el. energije odčitavajo trije el.števci. Glavni 3 fazni dvotarifni števec.Potem 3 fazni/dvotarifni števec za TČ in 1 fazni/dvotarifni števec.Za ostalo postrojenje( solarni sistem, grelec v bojlerju, rezervna oljna peč.V sistemu vgrajen kalorlimeter poleg daikinovega.
Ko smo ogrevali na olje je bila poraba zadnjih pet let 1850l olja z namensko pečjo KIV Vransko.Regulacija: sobni in kotlovni regulator brez el. mešalnega ventila. Sezonski scop 2,4 (od 1.10.17do31.3.18 po Daikinu ).
1 2 3 4 5
Iskanje po temi