PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
arbajter Napisal:Dleto za utore se odlično obese na siporeksu, na klasičnem ometu, pri porolitu je uporaba že nekoliko težja, na betonu neuporabno. Je pa dobra stvar, ker omogoča kontrolo globine štemanja.
glede na to da nisem nek profi in to dleto rabim samo za svojo hišo in upam da nikoli in nikjer več - ali je kje kakšen "kitajski" ponudnik teh dlet ? V SLO zgleda da je [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")cenejeunichr("46")si/Izdelek/5568807/orodje-in-stroji/rocno-orodje/dleta-in-konice/heller-dleto-za-utore-s-krilci-22-mm-heller-22835-0-skupna-dolzina-250-mm-sds-plus-1-kos]najcenejše za 38 €[/url].
Pogledaš v kakem merkurju ali pa bau trgovini za kompletom dlet, po navadi je v njih tudi eno tako. Cena pa precej nižja. Nisem 100% prepričan, mislim pa da ima tole dleto Marchiol v ponudbi za nekaj manj cekinov, bi moral dobavnice pregledat, enega sem kake pol leta nazaj kupil pri njih.
Hvala sem si shranil, ma nekaj bomo sčaral ni ga vrag Big Grin še malo čarobnega praha potrebujem pol pa bi znalo bit kaj iz tega.
PS: Saj če jaz kaj prav razumem je switch takorekoč kot nekakšen razdelilec? Podobno kot pri elektriki recimo? Ko recimo iz 1 dovoda v switch lahko npr razpelješ v 3 računalnike in vsi trije naj bi imeli potem internet, je tako?

EDIT: To da mora biti na obeh koncih identično je jeasno na zadnji sliki ni identično in s tem nepravilna povezava, je tako?
Na obeh koncih mora biti narejeno enako "goljufivo". Tore po en par žic na 1,2 in 3,6, na en konektor, na drugega pa spet en par žic na 1,2 in drugega na 3,6. Katere barve uporabiš je v bistvu brezpredmetno.
kakšne/katere vrstne sponke pa se priporočajo za vezavo žic 1,5 mm2 ali 2,5 mm2 v dozah ? Nameraval sem nabaviti tiste prozorne, ki so od ene strani zaprte, pa mi je nekdo rekel da ko zategneš vijak, lahko žice prerežeš.
1,5mm2 za nezahtevne napeljave kot so luči za vtičnice in ostalo pa 2,5mm2, Ne kompliciraj vzemi tiste manjše in malo večje ker ponekod boš rabil večje vzemi vsakega nekaj, potem boš pa videl kaj največ rabiš. Tistih zaprtih načeloma niti ne rabiš. Lahko vzameš podobne tem le da niso zaprte na drugi strani, take enojne.
Tiste "prozorne" so vezne sponke (običajno) proizvajalca Elbox. Velikosti veznih sponk so tipizirane na 1,5; 2,5; 4; 6; 10; 16mm2. Kar pomeni, da v vsako lahko vtakneš po tri vodnike navedenega preseka vezne sponke. Bo pa prekaljen štromar takoj vedel, katero naj vzame v roke. Seveda odvisno, če imaš v vezno sponko za vtaknit pet vodnikov 1,5mm2 ali pa 2,5mm2. V prvem primeru bo vzel v roke vezno sponko 4mm2 (raje kot 2,5mm2, v katero se da "pogojno" spravit omenjeno število vodnikov 1,5mm2 - z muko) in za drugi primer 6mm2. Ali 10mm2. Odvisno od prostora v dozi. Za vse preostalo je - praksa. Vodnike pa lahko potemtakem prerežeš v vsaki vezni sponki, ne le v zaprti. Odvisno koliko si "tumast" v mišicah. Imajo pa "zaprte" vezne sponke konico vijaka zaobljeno. Predvidevam, da ravno zaradi tega, da se eliminira možnost poškodb vodnikov pri vijačenju v vezno sponko. Osebno - razen zaprtih veznih sponk drugih niti v snu ne vzamem v roke. Zakaj?
prvo - ker ne dopuščajo absolutno nobenih "možnih" kratkih stikov v dozi v primerih, ko goli vodniki na drugi strani gledajo ven iz same vezne sponke.
drugo - ker omogočajo varno rokovanje z vodniki v dozi, strojčkih... ko te ne more zrukati, kot te lahko pri odprtih veznih sponkah.
tretje - bistvene cenovne razlike med enimi in drugimi sploh ni. In ko upoštevaš zgoraj omenjeno je izbira jasna kot na pladnju.
Če pa se slučajno že pojavi "zahteva" po odprti vezni sponki, vzameš v roke škarje za kable in zaprti sponki odbiješ poden.

In enojne sponke se imenujejo "običajno" vezne sponke. Dvojnim pa pravijo lestenčne. Seveda je pa besednjak pri štromarjih lahko precej različen, no, ko to robo nabavljam pa kar velja zgoraj omenjeno.
Jaz sem dal vse enojne in odprte, problemov nobenih, veliko sem delal tudi sam tudi kasneje kaka sprememba ali vezava na novo ko je morebiti kje štromar pomotoma kaj narobe skup dal, to se lahko zgodi vsakomur. Ampak kot rečeno vse doze so lepo urejene kabli niso kar tako nametani in so umaknjeni tako da 100% ne more priti do stika. Naslednja stvar je pa ta da se predolgih oguljenih vodnikov ne pušča. Ko sem jaz delal sem imel vodnike oguljene le toliko koliko pokriva določena sponka in če je kje kaka čez gledala sem lepo odrezal. Sem pa vse delal še po tistem sistemu kot včasih, z dozami. Nekaj doz sem celo pustil zakrite pod ometi, slike imam pa tudi sam vem kje so..... Mislim če je človek preveč levi ne pomaga nobena sponka. Da se pa delati z vsemi.
Kakorkoli da si naredil in če je vse dobro zategnjeno, bo delovalo.
Dokler so doze zaprte tudi ni nevarnosti, da koga "zdrma" ali bog ne daj pošlje v "večna lovišča".
Ne vidim pa nobenega razloga za zagovarjanje odprtih sponk, napram zaprtimi prozornimi.
Delo s slednjimi je bolj enostavno, hitrejše in nobene nevarnosti, da bi kje lahko taknil goli kontakt
Nekaj je dodal Homer. Bom dodal še nekaj: Roberto, ko boš dnevno dal v doze po škatlo ali dve veznih sponk (nekaj sto sponkic) ti niti na misel ne bo prišla uporaba odprtih sponk. Čas je zlato. Sem že včeraj omenil, razlike v ceni ni, je pa občutna razlika v porabljenem času. Ne razumem pa, zakaj zagovarjati nekaj, kar je definitivno slabše, bolj nevarno (glede na možnost stikov, dotika živega kontakta v dozi, sploh pa pri tistem, ko tlačiš drate v dozo). Tehnika gre naprej, včasih so drate tudi povijali z kombinirkami in izolircem. Tako kot so omenjeni sistem povozile odprte vezne sponke, tako so to sedaj z odprtimi storile zaprte.
No ja pa spet ne vidim nekega pametnega razloga po pretiranem strašenju, človek jih ne bo rabil niti toliko kot jih ti položiš v enem dnevu. Naredi pa se 100% dobro tako z enimi kot z drugimi, še posebej če veš kaj delaš. Če bi jaz s tem delal res vsak dan tako kot ti praviš, bi verjetno isto delal s tistim materijalom s katerim je lažje in varneje. To da pa je lažje delat z zaprto sponko kot odprto pa sem imel tudi jaz kar nekaj teh, ampak uporabil sem jih samo v eni dozi vse ostale so odprte sponke in res ne vidim razloga po strašenju.
Uporabi pa lahko zaradi mene kar koli želi, zaprto, odprto, na klik, na vijak, vseeno mi je.

Jaz samo pravim da lahko uporabi tudi te enojne odprte, če ga je pač strah da bo porezal kabel z zaprto. Big Grin
Kar se mene tiče, res nimam straha čarat po elektriki in s tem po vodnikih in ko kaj dajem skupaj vsaj vem kaj delam in kako, potem pustim tako da je vse OK. Strah pri uporabi različnih sponk je popolnoma odveč, še posebej če človek s tem ne dela vsak dan, je vseeno. Delalo bo vseeno isto dobro.
Je bilo par dobrih nasvetov, pa vseeno guraš svojo. Ja, vse je ok, če je ok narejeno in če je dovolj velika doza. Če ni dovolj velika pa pač ne veš, ampak se ti vseeno ljubi pisat en kup teksta. Za človeka, ki verjetno doma nima nič in bo sponke šel kupit. Takšne alči drugačne.

Glede na zapisano bi mogoče izkoristil za primerjavo - kupiš zimske gume? Nerabljene, letnik 2005. Cena 5% nižja kot so v štacuni za letnik 2017 ali 2018? Saj če veš kako voziš, so moje sigurno ok, cena je pa ugodna Smile .
LP,
Samojed
Samo-jed popolnoma razumem vse, potem naj še kdo razume kar napišem jaz. Sem lepo povedal, da ni potrebe po PRETIRANEM strašenju, v redu je pa oboje. Meni je popolnoma jasno kako se s tem streže, če pa komu ni, mu pa ne morem potem pomagati, vaš problem. Jaz imam doze kakršne imam, na pamet mislim da so večinoma take: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.elektrotrgovina.si/razvodna-doza-okrogla-za-zid-dsm78-dw10-p">https://www.elektrotrgovina.si/razvodna ... m78-dw10-p</a><!-- m --> in nekaj teh: <!-- m --><a class="postlink" href="https://si.traconelectric.com/product/D150X150/Perforirana-razvodna-doza--podometna--oglata--crna-150166%D7653mm--IP44">https://si.traconelectric.com/product/D ... 53mm--IP44</a><!-- m --> nobenih težav nimam z uporabo katerihkoli sponk Big Grin Seveda pa nisem NIKOLI rekel da so odprte bolj varne, je treba pač malo brati.
Guram svoje? lahko prevod?
Seveda povem kar znam in vem, poskušam pomagati vsakomur kolikor lahko, menda tudi to kaj velja ali pač ne, ali moram za to imeti tudi jaz svoj S.P. da bo kaj veljalo pri vas ?????? A dejte no... Nisem vseved, vendar pa razumem in se učim tudi jaz ves čas ... Če kaj ne vem, vprašam in če znam pomagam. Ne vem kje je zdej vaš problem v tem, če malo več napišem?
Samojednik glede gum ane? Jaz vedno kupim NOVE in gledam na DOT kjer je teden in leto izdelave.
Pravzaprav nimam kaj dodati, ker so predhodniki že vse povedali. Samo upam, da bo kdo, ki bo v tej debati iskal nasvet zase, znal izluščiti zrna iz plev.
Res je ni kaj dodati vsi mi očitate nekaj za kar ne vem? Torej še enkrat NIKOLI nisem rekel da so odprte bolj varne ali karkoli od tega. Rekel sem da je vseeno kaj uporabi če ve kaj dela. Rekel sem tudi da ni potrebe po pretiranem strašenju. Kdorkoli bo vezal kaj v dozi predvidevam da ve kaj dela, torej je čisto vseeno kako sponko bo uporabil, če si bolj neroden ali s tem delaš zelo veliko in vsak dan in ker naj bi nekaterim to predstavljalo delo kot lažje pa lahko uporabi tudi zaprto spojko in nisem rekel da je ne priporočam, ampak da lahko uporabi tudi enojno odprto spojko in zakaj je nebi? Saj ne bo delal pod napetostjo, šlatal pa tudi ne bo tam takrat ko bo notri napetost.
Torej mirator o kakem plevelu in zrnu ti govoriš???
EDIT:
Še enkrat, se oproščam za morebitne nepravilne izraze.
Zaprta spojka je bolj izolirana in odprta samo z ene strani in na mestu kjer je vijak (bolj varna)
Enojna ali dvojna spojka (isto kot zgoraj le da je odprta na obeh koncih)
Kaj uporabiti? Vseeno je kaj, če pa kdo želi uporabiti bolj zaščiteno bo uporabil zaprto spojko s katero je tudi manj možnosti stika z ostalimi vodniki.
Zagovarjam pa prav vse vrste spojk, jaz uporabim vsako, če veš kaj delaš sploh ne vidim problema.
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi