PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Kam vtičnice v neznanem/nenamenskem prostoru ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali je kakšno pravilo oziroma nasvet kam montirati 230V-vtičnice v prostoru za katerega se še ne ve čemu bo namenjen ?

Priložene datoteke
.jpg   Clipboard01.jpg (Velikost: 71,54 KB / Prenosi: 2089)
Ni pravila. Jaz bi dal eno pod stikalo pri vratih in dve na desni strani okna, če bo tam kakšna miza pod oknom.
Big Grin

Priložene datoteke
.jpg   SOBA.jpg (Velikost: 129,99 KB / Prenosi: 1876)
Prosto po Murphy-ju. Ko boš končno ugotovil namembnost prostora, vtičnice tam kjer jo potrebuješ NE BO!

Iz lastne izkušnje. Sem "nasral" še eno več od @arbajterjevega predloga! Danes so vse "pokrite" z omarami, predalnikom, predalnikom pod pis. mizo. Povsem "prosta" je samo tista pri vratih, vsa električna navlaka pa je priključena za omaro, na podaljšek. :wink:
Murphy je sicer lahko vedno prisoten, ampak če upoštevaš več možnih razporeditev, manjša je verjetnost, da te obišče.
Če imaš čas in voljo, lahko na arbajterjevo skico dodaš še vtičnico na levo in spodaj, razpelješ še naokrog te komunikacijske priključke in potem skoraj ni možnost, da ti kaj od tega ne bo prišlo prav.

Jaz sem vedno "preigral" ene tri-štiri možne scenarije razporeditve v prostoru in tako potem izvedel napeljavo. Seveda to pomeni več dela, časa in stroškov, a na koncu nič ali pa malenkostno kakšnega dodatnega "razkopavanja".
E, zato pa so projekti, namembnost prostorov, da se ti to potem ne dogaja. Brez tega pa se potem res hitro lahko zgodi Murphy (ali pa v tem primeru simek). Saj drugače je že Drago podal tisto pametno rešitev. V prostoru je okno, če bo v njem že kaka miza, stol, bo to pač pod oknom. Tisto bo definitivno držalo. Vse preostal(o) e vtičnice so nametane na "slepo" in se simekov scenarij res lahko zgodi. Če pa od prostora veš, kaj od njega pričakuješ, rabiš, je pa razporeditev instalacije lahko od predlaganih postavljena tudi "na glavo". In v tem primeru je ciganka z kristalno kroglo res najboljša in najbolj precizna izbira.
Jaz bi v takem prostoru:
1) dal servisno vtičnico pri vratih
2) od nje na isti višini potegnil cev* čisto naokrog

3) dodajal vtičnice/doze po potrebi

*raje 32 kot 16
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Če te v takšnem prostoru ne moti, da je kje kakšen podaljšek v kotu, je čisto bv delati diplomsko nalogo iz tega, pač daš nekaj vtičnic na dve tri stene in je.
Biksi
Pri omenjenem načinu polaganja rebraste cevi je uvod cevi v doze potem z leve in desne strani doze (največkrat). Pri tem se ti potem pojavi problem z zadovoljivo pritrditvijo vtičnic v doze same, saj tiste pritrdilne tačke vtičnice pridejo direktno na odprtine cevi, torej "u luft" (pri okroglih dozah, pri modularnih te težave ni), ostane ti potem edinole pritrditev okvirja vtičnic z pomočjo vijakov direktno v dozo, spet če vrsta okrogle doze to omogoča. Pride potem nekako polovična rešitev težave.
Moj "štromar" je ob kakšni moji briljantni ideji, glede števila vtičnic, imel navado povedat:
Življenja ni brez zraka, vode in podaljška! :wink:

P.S. Glede na situacijo pri meni, je imel prav :roll:
Kaj menite o plastični eklajšti, ki ima prostor za kablovje? Zasledil v reklami mojega dobavitelja iverala.
Ma v bistvu odlična ideja! V tisto "eklajšto" lahko potem skriješ podaljšek! 8)
Bolj zna biti problem v združljivosti (požarni varnosti) takih sistemov. Lepotno vem da marsikomu rešijo težavo, po črki zakona pa...
Mislim, da pri Starmanu ne uvažajo nekaj, kar nima nekih certifikatov. Se jih bo dalo dobiti, saj gre za povsem serijski izdelek, po funkciji podoben plastičnim kanalom.
Pa si napisal plastična eklajšta? Edinole če je v negorljivi izvedbi....
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi