Hvala vsem za odgovore. Ne vem, kje bi začel odgovarjati na dodatna vprašanja...
- @Sthihl MS: radiator sem odzračil, tako da to ne more biti problem, ne vem pa, če je potrebno kako odzračit tudi posamezne veje talnega, če ima to sploh kakšno vezo z radiatorjem
- @Hanzi in @Karmen1: to nihanje je tudi meni malo čudno. ko je bila izhodna temperatura 27, je bil pritisk 0,8 bara, pri 33 pa 1,5 bara (trenutno je voda 27 in pritisk 1,3 bara in mi ni jasno, zakaj pritisk tako niha). Ampak kot rečeno, 33 je doseglo, ko je bil termostat nastavljen na želeno sobno temperaturo 30 (po pomoti oz. po igranju otroka). Trenutno imam nastavljeno želeno sobno temperaturo na 23, ogrevalno krivuljo pa na 0,60 (serviserji za peč so mi celo svetovali, da se ima pri talnem naklon krivulje med 0,4 in 0,5).
- @Sunmix666: kar se tiče krmiljenja je takole. Na peči Vailant sta oba gumba obrnjena (narisana pipa in radiator) na max. Vse kar delamo, delamo na termostatu v bivalnih prostorih (pritličje), kjer smo nastavili želeno temperaturo (23 stopinj), temperaturo vsebnika oz. TV (na 50 stopinj) in naklon ogrevalne krivulje (trenutno na 0,60); Radiator v kopalnici je čist mrzel ali pa le občasno topel, ampak bolj mlačno topel. Takšen je bil recimo, ko sem imel termostat po pomoti na 30. Kar se tiče izolacije hiše, pa ne vem, če se da to kje bolj podrobno pogledati v gradbeni dokumentaciji, spodaj pa prilagam izsek iz energetske izkaznice (kjer je sicer določen energetski razred D, 78 kwh/m2a), ki je po moje dovolj:
"Stavba obsega tri etaže, in sicer, klet, pritličje in mansardo. V kleti je shramba, utility, kopalnica ter dve sobi. V pritličju je dnevna soba s kuhinjo, predsoba ter sanitarije. V mansardi so otroške sobe, spalnica ter kopalnica. Streha je dvokapnica. Krita je z opečno kritino. Sleme je usmerjeno v smeri V-Z. Nosilni zidovi so narejeni iz betonskih kvadrov oz. modularnih opečnih blokov, debeline med 20 in 30 cm. Predelne stene so
zidane s plino betonskimi bloki, debeline 10 cm. Medetažne plošče so armiranobetonske, debeline 18 cm. Zunanji zidovi so toplotno izolirani ter z notranje in zunanje strani ometani z grobim in finim ometom. Na zunanjem zidu je vgrajene 10 cm toplotne izolacije. Streha in strop proti neogrevanemu podstrešju sta prav tako toplotno izolirana, in sicer, s toplotno izolacijo debeline 25 cm. Vgrajena so okna s PVC okvirjem ter dvoslojno termopan zasteklitvijo. Na večjih oknih so vgrajena zunanja, na strešnih oknih pa notranja senčila. Objekt za delovanje uporablja zemeljski plin in električno energijo. Za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode je v kleti objekta vgrajen talni kondenzacijski plinski kotel, moči 11 kW. Vgrajen je dvocevni sistem ogrevanja. Objekt se v celoti ogreva z nizkotemperaturnim talnim ogrevanjem. Podometne omarice z razdelilci za talno ogrevanje so vgrajene v posamezni etaži. V sklopu kotla je za pripravo tople sanitarne vode vgrajen bojler volumna 100 litrov. Za odvod zraka iz
kopalnic in sanitarij so vgrajeni odvodni ventilatorji."
Upam, da mi na podlagi zapisanega lahko z nasveti še kako pomagate.
Hvala.
LP, Aleš