PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje in mraz v hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

lansko letos smo kupili 8 let staro hišo, ki ima talno gretje na plin. Preživeli smo že tudi prvo zimo in moram priznati, da smo bili kar malo razočarani, saj nam v hiši posebno v mrzlih mesecih ni uspelo dovolj ogreti hiše.

V dnevnih prostorih (pritličje) je bila sicer dosežena temperatura okrog želene (22,5), edino v najbolj mrzlih dneh je prišla do max 21,5. Problem so bili predvsem spalni prostori zgoraj, kjer je bila temperatura občasno samo 19,5. Imamo tri etaže (klet, pritličje, nadstropje) in v vsaki so svoji ventili. Sam sem se probal igrati s priprtjem ventilov v kleti in v pritličju, kjer je senzor temperature in z naklonom ogrevalne krivulje, ampak nisem bil kaj dosti uspešen. Še zlasti me preseneča nizka temperatura zgoraj, kjer mi logika pravi, da je težko zgoraj toliko hladneje glede na to, da gre topel zrak gor.

Letos sem naročil in naredil servis plinske peči (Vailant) ter upal, da mi bo mojster lahko svetovali glede vsega skupaj in me je serviser gladko odpravil z besedami: da to ni njegovo področje, da on mora samo zagotovit, da peč dela, kot je treba (kar je verjetno res), da pa za samo ogrevanje moram naročiti pregled pri kakšnem "kurjaču", kot se je izrazil. In da je razlogov lahko več (premalo na gosto postavljene cevi (to mi je sicer prejšnji lastnik zagotovil, da ne more biti), pritisk po ceveh, prešvoh črpalka do 1. nadstropja ...). Predlagal je tudi, da kontaktiram tistega, ki je naredil talno gretje v hiši, ampak ker nikakor ne dobim prvotnega lastnika hiše, žal ne morem priti do te osebe.

Ker se sam na to res ne spoznam in ker zaradi majhnih otrok ne bi rad, da bi naš še eno zimo zeblo (čeprav naj bi bilo zdravo spati pri nekoliko nižji temperaturi), bi lepo prosil, če mi lahko kdo pomaga na tem forumu s kakšnim dobrim nasvetom, na koga se obrnit.

Najlepša hvala!

Lep pozdrav,

Aleš
Zdravo,
Sicer si izbral pravi čas za "kurjač" mojstre ... sedaj so najbolj iskani, in tudi tarifo imajo verjetno najvišjo v letu ... to bi lahko že rešil čez leto ... ampak ok. Verjetno je talno zastavljeno ok, tako da bi ti tudi jaz svetoval nekega inštalaterja da ti pride in pregleda sistem (tako bi bilo najhitreje rešeno), za rešitev preko foruma pa bi bilo dobro da naredš kakšno sliko kotlovnice in regulacije.
Da se ti prostori segrejejo rabiš pretok skozi zanke talnega ogrevanja, in dovolj visoko temperaturo vode v ceveh (to znaš preverit). Seveda ne rabim razlagat da mora obtočna črpalka delovati in da mora bit pritisk v sistemu?
Če se razlika notranje temperature med pritličjem in mansardo veča s padanjem zunanje temperature, preveri temperaturo površin oboda in tal (IR termometer - lidl, Hofer, Conrad, ...). Mogoče imaš kakšne povečane izgube v mansardnem delu (slabo položena izolacija ali kaj podobnega).
Ali je podstrešje izolirano? Kako je sicer izolirana hiša?
Poslikaj oz. preveri pretoke v omaricah talnega. Upam da imaš montirane merilnike.
Če so pretoki vsaj nad recimo 1L/min v vsaki veji, potem je vse stvar nastavitve pravilne krivulje ogrevanja oz. da peč pripravlja dovolj toplo vodo.
Pozdravljeni.

Hvala vsem za tole pomoč. Sam sem res popoln teleban na tem področju, tako da vam tudi težko odgovarjam na dodatna vprašanja. Kar lahko povem je le:

- mojster za peč je nastavil pritisk na 1,5 bara in je rekel, da je to čist dovolj, ker da je kao 1 bar za vsakih 10 m višine, bajta je pa visoka 9,6 m.
- temperaturo tal sem meril že lani in je bila v pritličju med 23 in 24, zgoraj pa okrog 22 (tako da verjetno je nekaj na tem, da zgoraj ni vse ok)
- imam omarico v vsakem nadstropju kjer so ene ventili, cevi in kot ene epruvetke. To je pa to. Sem se že spraševal, kdo to vzdržuje in pregleda, če je vse ok, glede na to, da mojster za peč pravi, da to ni v njegovi domeni.
- pojma nimam, kjer bi videl hitrost pretoka, tudi ne vem, kako je izolirana hiša (gradbeno dokumentacijo sicer imam, je pa to cel špeh).

Hvala še enrkat.

Aleš
Zalaufej talno ogrevanje in preglej "epruvetke" (gor imaš številke 1-5) na kakšnih vrednostih je plovček (verjetno rdeč krogec). Kjer je na vrednosti 0 tam ti voda ne kroži skozi talno in zaradi tega zanka ne greje.
Pa kake slikce priloži...
Slikaj peč, slikaj razdelilne omarice...pripni sem noter... in najdi navodila za peč, ga ugotoviš kako je nastvaljena.
če deluje po vremenski krivulji moraš korigirat le to v najhujšem mrazu (da bo šla v sistem bolj topla voda).

Ker imaš po nadstropjih različne temperature pomeni, da nimaš uravnanih pretokov po omaricah. Spodaj moraš povsod malo pripeti, da bo zgoraj večji pretok. JE pa seveda odvisno kake pretoke ti sploh ustvarja obtočna črpalka (ki je ..v peči ali na omaricah?..ena, dve, več..?).

Zadeva n problematična le navadit se jo moraš nastavljat (sploh delovanje same peči).
Hvala še enkrat vsem!

A se morebiti kateri od vas ukvarja s tem? Je kakšna opcija, da bi se oglasili pri meni (Domžale)? Bi bilo še najhitreje (kot pa da teleban slika in ugotavlja, kje sploh ima obtočno črpako, kaj narediti, če je plovček na 0, itd..).

Hvala.

Aleš
Telmos, sassapo, Merlin...

Iz glave. Piši na ZS, če se kdo od njih tam okoli potika.
Morda v mansardi katera veja ni odzračena, naj preverijo še to.
Konec koncev tudi kaki lokalni "kurjac". Sigurno je tudi v Domžalah kje kaki
Zadeva ni zakomplicerana, lani v ta čas nisem znal kako sploh zgleda talno gretje, lanska zima mi je bilo prva z talem gretjem in sem se veliko posvetoval na formu in učil. Po prvi zimi, lahko z veseljem rečem , da svoj sistem obvladam. Na začetku sem imel pa velike probleme, sploh ker je bil sistem nov in pol zraka, čeprav je bil odzračen, sem mogel 1 dan pustiti črpalko na 3 moč da sem dobil ves zrak ven.

Talno deluje 24/7 za najboljše delovanje, pretoke treba nastavit na 1l +. Pretoke se nastavi na omarci tiste epruvetke vrtiš v levo ali desno. Ko imaš pržgano talno pa vidiš kolikšen je pretok. Če so pretoki odprti do konca pa je pretok le 0,5l pomeni da treba pumpo dati na višjo hitrost.
Ali te je kdo vprašal, na katero temperaturo je nastavljen izhod tople vode v cevi?
Z dvigom temperature ter s pojačanim pretokom se vse reši
1 2 3 4 5
Iskanje po temi