Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
@jozl, zdravapamet: glede izvedbe lastnega ogrevalnega kroga za kopalnico, a to imata napeljano direkt iz kurilnice do kopalnice, al posebej omarico za talno samo za kopalnico, al samo eno omarico, ki je tako velika, da je notri še prostor za dodaten razdelilec...?
Ocena:
44
@zdravapamet: Nekako mi ne uspe povezati napisanega z narisanim.
Kopalniški radijator in pripadajoče talno gretje povezuješ zaporedno, a to ne pomeni, da ko se greje eno se hkrati tudi drugo?
Ko se ogreva radijator v kopalnici in zaporedno vezana veja talnega, a se ne greje celotna masa betona oz. estriha v kopalnici? Kaj si imel v mislih z nepotrebnim ogrevanjem celotne mase?
Kolikšen je efekt kopalniškega radiatorja ogretega na npr. 25-30stC gledano iz vidika sušenja brisač?
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Pozabil si še napisati, da takšna opcija v štartu pride več kot lite feltne.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
nene, fantje, to okrog tople kopalnice ni hec, res je fajn. sam sicer nimam nobene ekstra vezave, pač po hiši so samo radijatorji, 1 krog. tudi jaz v prehodnem obdobju furam 40°C fiksno, za kopalniško lojtro in dva do tri radijatorje po hiši, ravno toliko da drži. pri meni to sicer ni tako nizka poraba (40€ na leto ne, bo kar enih 160 - s sanitarno vodo vred), ampak je pa luksus. dve uri zjutraj, tri ure zvečer. enako polet, le da zapremo vse radijatorje po hiši. to, da so cevi sicer tople samo koristi, ker suši stare kamnite zidove. kopalnica je praktično najdlje stran od hranilnika in tople cevi spodaj malo grejejo zidove. plesni je nič od nič, pa je čez sto let stara kamnita bajta. ni mi žal tistih malo čez 150€ za poletno gretje, edino mi gre na živce kurjava in delo s tem. zato malo škilim k vsem vam, ki imate dopolnilno sončno ogrevanje. ali pa ena mala toplotna črpalka, saj bi v prehodnem obdobju zadoščala za sanitarno vodo in nekaj malega gretja, sam ne vem kaj bi žena rekla na brnenje zunanje enote, ker živimo precej v naravi in načeloma ni nekega motečega hrupa.
Ocena:
44
Verjamem, da lojtra pri 70stC naredi svoje v 2 urah, sem pa malo skeptičen, kaj naredi pri 40stC v 3 urah. Tudi v smiselnost zaporedne povezave lojtre in talnega nisem najbolj prepričan, ker v dnevih/tednih, ko se tudi čez noč temperatura giblje okrog 20stC, imam občutek, da človeka ne moti, če v kopalnici stoji na "nekomfortno" hladnih ploščicah. Bi pa mogoče vseeno tudi v tem času rad kaj posušil na lojtri. Tak da iz tega vidika se mi zdi, da je potrebno lojtro ločiti. Zdaj ali se bo skeširal v samostojno povezavo z zalogovnikom, ki ga bo segrela energija sonca/biomase/nafte/plina ali bo pod njo vtaknil zgolj "zastonj" električni grelec, to je stvar posameznika. Ne moremo pa kar reči, da bodo vsi, ki izberejo elektro grelec, razliko do vrednosti dražje opcije namenili v nepotrebno šminko, kot so lite felne. V fazi gradnje hiše je drugih ponorov, kamor človek lahko preinvestira denar toliko, da ga sto posto ne bo v lite felne.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
In misel na to da bi imel poleti v kopalnici radiator, ki ima 70 stopinj, me že sedaj pogreje, kaj bi bilo šele čez 2 mesca :-)
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
se posuši, tud na 40°C. ne štopam kako dolgo traja, suši pa lojtra tudi s tako temperaturo vode.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Seveda tudi nižja temp. suši brisače. Samo meni lepo hitro posuši brisačo, ko se 3 otroci stuširajo in čez 2 uri še midva z ženo. Naju pričaka vroča suha brisača za masažo hrbta, kot je potrdil ''aleks''.