PodSvojoStreho.net Splošno Kr neki Električni avtomobili

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sory ampak preberi vse skupaj in bošvidel, da si brcnil popolnoma v temo. Še vedno te vabim z argumenti Smile Ampak če jih ni jih ni...
novitu Napisal:Bemtiš, od kje pa take cifre porabe?

Googlaj.

najrad1 Napisal:C-zero , 16 kWh baterija , 49 kw motor, teža praznega avta 1120 kg , dolžina 3,5m širina 1,5m višina 1,6m ,avto bo aprila star 5 let ,nakupna cena je bila 35 000 eur minus subvencija. Baterija se polni na polnilec 10A ,če je prazna traja polnjenje do 12ur odvisno od temperature okolice. Avto je primeren za mestno vožnjo - v poletnih dneh pri zunanjih temperaturah 25-30 stC mi uspe naredit 100 km ali 110km brez vklopljenih električnih porabnikov z hitrostjo do 60 kmh. V zimskem času tam do -5stC ob vklopljenem min. ogrevanju vetrobranskega stekla tam do 70-75 km z hitrostjo do 55 kmh.

Povezava R zoe pa spremeni hitrost in zunanjo temperaturo in vidiš kaj je resnica
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.renault.si/vozila/elektricna-vozila/zoe.html">https://www.renault.si/vozila/elektricn ... a/zoe.html</a><!-- m -->

Tukaj je pa ta obratna sorazmernost. Navaden avto je pozeruh v mestu in sorazmeren na relacijah pri elektricnem avtu pa je ravno obratno.
Saj sem (tudi) googlal in vozil in še pa še, pa še vedno ne dosežem takih cifer. Torej je vprašanje še vedno isto.
Nisem veliko na forumu pa ne vem ali si provokator oz kje je problem, ampak ajde. BMW 330e 7,6 kW baterija za 25 km range, to je 30,4 kWh na 100 km. Po CE standardu lahko sicer prevozi 40, to je za v tehnicno knjizico.
Nisem pravokator. Tesla P85 (par postov nazaj) je merila cca 25kWh/100km max in to pri -13 stopinj celzija.

Nadalje, vozil sem Zoe-a, Golfa (poleg Tesle) in sem bil s porabo precej zadovoljen in niti slučajno niso imeli porabe, kot se jih omenja.

Imam občutek, da smo tako zaplankani s temi vozili, ki jih vozimo (tudi sam imam Dci) , da niti slučajno ne razumemo, da je elektrika pač prihodnost prevoza. Še posebej zaradi enostavnosti integracije vseh pametnih sistemov...
Ja zate, ki se pelješ do bifeja in nazaj. Pa še do špara.
Rešitev je treba najti tudi za take, ki delajo 500 do 1000 km dnevno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Se popolnoma strinjam, da je long-distance za enkrat še težava, pa vendar:
1. znano je, da se cca 90 odstotkov vseh km naredi na dnevnih vožnjah do 50km, se pravi večino tega vsak avto pokrije.
2. za tiste par krat se da avto tudi sposoditi

Pa še to, sam naredim samo s svojim avtom cca 40.000km na leto + še službeni km, tako da tisto o šparu in bifeju je malce mimo.

Verjamem, da vseskup izgleda, da apatično promoviram e-mobility..., ne , želim le objasniti, da je to prihodnost, ki niti ni tako daleč več oz. je tukaj kar precej bolj konkretno kot si pravzaprav želimo priznati (avtomobilsko industrijo lahko rečem, da zelo dobro poznam, je pač moje profesionalno življene).
"Se popolnoma strinjam, da je long-distance za enkrat še težava"
Kateri del "nerešljiva uganka od let 1880" ne razumeš? Dokler ne bo sistema, ki ne bo baterija na kolesih, tole ni šlo, ne gre in ne bo šlo, ker že 150 let delajo isti sistem in ne gre.

"za tiste par krat se da avto tudi sposoditi"
Ja, super, kupim električni avto za 3-kratnik običajnega in potem še nekoga žicam, da mi posodi svojega na dizel/bencin ...

O Tesli za 100.000€ in več pa lahko sanjajo samo določeni, ne pa povprečen Janez Novak. Pa še takrat si mora človek postavit na svoje stroške lastno Teslino polnilno postajo v hišo in najemati baterije in polnilce in kaj vem še vse ...
Lahko zgolj ponovim, kar sem že večkrat omenil. Primerjaj samo baterije telefona izpred 15 let s temi danes, pa boš videl napredek. Danes je cena baterije na enoto energije (pišem o avtomobilski bateriji) padla za 6x v primerjavi z 2008. Ko sem o tem pisal leta 2006, je večina kvazi strokovnjakov trdila, da se lahko prepolovi. No, šla je na 15 procentov...

Omenjaš Teslo...Tesla je tudi sicer popolnoma primeljiva avtom za 100.000€, se pravi ni v tem znesku samo baterija, temveč še precej več stvari, ki so nad-standard.

To, da je razvoj e-avtov zamrl v obdobju kot ga omenjaš, je rezultat precej več odkritij, naključij, ki so se ob razvoju Otta in Diesla pojavila in poklapala. Trend in razvoj je šel nato 80 let zgolj v eno smer, vse dokler se je stvari dalo optimizirati in dokler smo bili pripravljeni to sprejemat, kot nekaj sprejemljivega (okoljso vprašanje, učinkovitost). Danes je ta proces pridobivanja mehanske energije za mobilnost prišel do točke, kjer so potrebni ogromni vložki za zelo mali napredek. Poleg tega danes, predvsem v razvitem zahodnem svetu, na promet gledajo precej drugače. To, kar sem pisal (o izposojah za dolge razdalje denimo) je že 10 let standardna praksa Švedske, Norveške , Finske...ja,vem, Slovenija, pa vendar...počasi pa le napredujemo tudi mi.
A da je? Stalna praksa?
Zakaj pa misliš, da delajo velike vagone. V Sloveniji se proda karavanov in ostalih potovalnih avtov malo ali nič. V recimo evropskem merilu.
Če ga kupiš iz tujine, bo leto do dve star avto imel 150 000 do 200 000 km. In takih avtov je kolikor hočeš. Ker je to njihov namen.
Govorimo o res veliki masi vozil, pri kateri alternative ni na vidiku.
Da ne omenimo glavnine kilometrašev, kamionov.
Letal, delovnih strojev.

E avtočki so samo in le draga igrača. In bodo še dolgo to ostali.
Na srečo, recimo, avstralcev. Samo še kakšen milijon e-avtov jim manjka letos, pa bi bila slika popolna.
Pa saj štrom kolapsira tudi drugje. Že brez tega.
Saj veš, zakaj v SLO kupiš avto, ki je uvožen s precej km? Ker je bil v lasti leasinga, kar pomeni je šlo za neko službeno vozilo.

Jaz sem si vzel čas in na Mobile-De poigral s statistiko o povprečnem št. km na avtih starih 4 let (passat 2.0 TDI, saj velja za predstavnika poslovnih vozil, torej precej km). No povprečje na leto: 16.365km. Če ne verjameš, probaj. Avti, ki so iz uvoza pri nas so v 95 odstotkih bili v lasti lizinških hiš, to pa so službeni avti. Mi jih šopamo po 80.000km na leto, tudi več, pa je teh avtov konec koncev le 5 od vseh 250 na parkirišču (ostali so pač privat). O tem govorim, da je zelo majhen del vozil, ki naredijo več kot denimo 100km na dan.

Avtobusi so že precej daleč na tem, da postanejo gnani z elektriko.

To, da bi to pomenilo kolaps en.omrežja so pa zgolj in samo natolcevanja tistih, ki zadevo površno poznajo. Tudi sam sem pred časi tako razmišljal...predlagam kak članek, še bolje udeležbo kakšne konkretne konference, denimo Boschev E-mobility je kar pravi...

Zanimivo bo vse tole brati čez 10 let...
10 let je ogromno. V današnjih časih.
Ampak bomo videli. Upam da jim ne rata.
Ker bomo nekateri ponovno ob dobršen del svobode. S temi avti bo pospešeno prišla tudi popolna kontrola.
"Danes je cena baterije na enoto energije (pišem o avtomobilski bateriji) padla za 6x v primerjavi z 2008."
Zdaj pa ukini državne subvencije na vse to in bo industrija šla v grob. Že zdaj so vse Tesle in podobni serijsko v rdečih številkah, pa so na državnih joških ...

"Omenjaš Teslo...Tesla je tudi sicer popolnoma primeljiva avtom za 100.000€"
Oprosti, ampak če primerjaš skropucalo od Tesle za 100.000€ z enim evropskim avtom za 100.000€, vidiš kakšno skropucalo je v resnici ... Kvaliteta izdelava Tesle je na ravni Yugo Korala.
Boh pomagaj, ampak ne glede na vse se mi zdite z določenimi izjavami res kot iz jame. S takom " načelnim" odporom, ker vam pač trenutno ne paše, lahko postanete načelni doma in izklopite računalnike (delujejo na štrom), vrnete telefone (delujejo na štrom in to celo na baterijo) in lepo živite dalje ob kurišču sredi njive in petrolejki. Tudi pri ostalih stvareh je podobno - ne vem zakaj hudiča Fery dela po 1000 km na dan - ker ima posla z dvo in troslojnimi okni? Mar bi bil lepo doma in naj folk uživa dalje v eni šipi med dvema lajštama in ako je luksus, ima še polkna zunaj.

Grem na kavč, tam ne rabim štroma za počivat, ker je kamin blizu Smile .
LP,
Samojed
+1
Potem naj pa še kompresor od tč na nafto/agregat goni ali pa pumpo od od kotla.
Trenutno za srednji nižji razred res še ni optimalnega vozila, sigurno pa v petih letih bo.
Če pa imaš paranojo battery drain-a pa ti tudi 900 km ne pomaga, za takšne primere moraš k zdravniku po tablete. Če si pa hater ti pač nič ne more pomagati.
1 2 3 4 5 6 ... 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi