PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vaillant eloblock/2 ve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri tebi bo pri cenejšem toku najugodnejša varianta ogrevanja za tvoje potrebe, imam sam električno peč in se grejemo z njo, pa kamin v uporabi pravtako kot ti, tako da mogoče se tudi sam odločim za kaj večjo uporabo kamina, to pa spet za sabo potegne druge zadeve in težave. win - win situacije žal ni.
Če tale post povzamem se mi vseeno zdi dobra izbira vsaj na začetku ko investicija ni velika seveda pod pogojem, da je hiša dobro izolirana z dobrimi okni.
Se s tem ravno ne bi strinjal.
Koliko te pride kamin z dimnikom?
Koliko te pride zmontiran eloblok in ogrevanje SV na "ključ"?
In tudi ni subvencije, tak da tak tak.
Dimnika in kamina ne štejem sem, ker to je pač neka želja in lušt tudi če bi imel TČ bi imel kamin.

Če gledamo samo eloblock z vezavo in vsemi pripomočki + nek zalogovnik prideš skozi za 2000 Evrov, kar ni veliko.

Poraba... Ponoči bi grel cel sistem, potem pa višek v zalogovnik. Zjutraj bi ugasnil gretje in ga ponovno aktiviral iz zalogovnika nekaj ur pred prihodom domov in nadaljeval dokler je tople vode, potem pa spet nočno gretje itn ...
Če te sistem eloblock z zalogovnikom pride 2000€, potem se ti v investicijo po mojem mnenju ne splača iti. Spodobne TČ so že od dobrih 4000€ naprej z neko osnovno montažo naprej, dobiš nazaj še vsaj 1000 subvencije in si na nekaj čez 3000€. To razliko boš predvidoma dobil nazaj v dobrih dveh sezonah, druga stvar je pa seveda če so € za investicijo katera nanese dobra dva tisočaka več.
Če imaš kamin in ga koristiš veliko je pa spet druga zgodba ki nagiba tehtnico v eloblock investicijo kjer potem lahko kuriš manj za enako udobje bivanja. Odvisno od situacije.
8 x 4kwh je 32 kwh x 30 dni je 960 kwh in zraven moraš še kuriti v kaminu, če ne želiš da te zebe. Hm kaj pa vem.
Potem raje toliko več kurim v kaminu.
Mene je prišla TČ s sanitarno vodo 4.300 evrov s tem da mi pridejo stroški celoletnega ogrevanja in SV na dobrih 300 evrov.
Velika večina, ki si nardi kamin (ne rečem da vsi) in si kasneje uredijo nek stalen vir ogrevanja, kamin uporablja zelo zelo poredko. Razlog pa je svinjarija, vlačenje drv v bivalni prostor, neenakomerne temperature ipd.
Moj kamin bo kamin na pelete, polna avtomatika samo napolniš na nekaj dni in je to to. Čiščenje 1x na teden z sesalcem. Regulacija temperature je tudi avtomatska, nikoli prevroče.

Računica gre takole. Če štejem, da je hiša dobro izolirana, okna 0.7, Stiropor 15cm, strop 30cm volne in je dovolj da kurim 8h ponoči (22-06) na cenejšo elektriko, ki stane 0.045 evrov. Če grejem 4kW*8h, porabim 1.44 Evrov na dan in v mesecu znese okoli 40 Evrov, kar je sprejemljivo. Tukaj nisem štel, da je cenejša elektrika tudi me prazniki in med vikendi, kar pomeni, da bi med vikendi lahko glrel 24h.
Sam imam kaminsko peč in je vsaj meni to vrhunsko za večere in druženje ob rahlem ognju. Drva niso nobena velika packarija vsaj v mojem primeru ne, ker imam balkonska vrata 4m stran od kamina, zunaj pa so še nadaljne 4m stran od balkonskih vrat. Notri jih prinesem v namenski lični košari in če jih porabim ali ne so v tej košari poleg. Kaj drugega si pa za backup ne predstavljam imeti.
Guslovd tvoj račun je za cca 50% pomanjkljiv, če štejemo samo ponoči brez vikendov.
Pozabil si prišteti nekaj postavk(prispevki in dajatve), ki tvojo računico postavijo na okroglih 80 evrov na mesec.
Ok. Vseeno 80 Evrov mesečno ni veliko za gretje cele hiše na elektriko. Če bi imel TČ bi plačeval 40 Evrov. Če imaš 2tarifni števec je vikend in prazniki nizka tarifa.
:-) ti kar po električni peči in kaminu. Glavno da boš zadovoljen, to je najpomembnejše.
guslovd Napisal:Moj kamin bo kamin na pelete, polna avtomatika samo napolniš na nekaj dni in je to to. Čiščenje 1x na teden z sesalcem. Regulacija temperature je tudi avtomatska, nikoli prevroče.

Računica gre takole. Če štejem, da je hiša dobro izolirana, okna 0.7, Stiropor 15cm, strop 30cm volne in je dovolj da kurim 8h ponoči (22-06) na cenejšo elektriko, ki stane 0.045 evrov. Če grejem 4kW*8h, porabim 1.44 Evrov na dan in v mesecu znese okoli 40 Evrov, kar je sprejemljivo. Tukaj nisem štel, da je cenejša elektrika tudi me prazniki in med vikendi, kar pomeni, da bi med vikendi lahko glrel 24h.
Lahko je še taka regulacija pelet, pa verjetno pod 2kW noben kamin ne bo šel.
Boš videl, kaj ti bo 2kW+ moči naredilo v dnevni po parih urah v dobro izolirani bajti.. Smile
Dosti je že 8 oseb na obisku, pa je prišlo na 23° iz 21° v 2h...
No,jaz sem se odločil za eloblock in peč na drva,ker je to vikend,drugače bi dal verjetno TČ.Evo,danes zjutraj malo pred osmo preverim in je EB delal,ker je bilo nastavljeno na 16,se je verjetno vklopil čez noč pri 17.Ob polnoči je bilo 17,2 in še ni delal.Ob osmih zjutraj je bilo spet 17,2,temperatura vode 30 in sem ga izklopil.Čez pol ure preverjam in je 17,4,potem čez dan sonce zagreje na 19,1,tudi zdaj ob 15.uri je 19,1.Počasi bo spet začelo se ohlajat,ker bo ob 15.10 sonce zašlo.Nekaj mi dela mojster po hiši,upam da ne bo preveč puščal vrata odprta.Za zdaj eksperimentiram,preveč se dogaja,tudi nepredvidljivega,da bi prišel do kakšnega zaključka.Če bi živel tukaj,bi sama prisotnost dveh,treh oseb,pa kuharija pripomogla ohranjanju toplote.Vidim pa,da je fajn da ne šparaš pri izolaciji,sem kar dobro izoliral bajto,30 poroterm,15 stiropor,3 delna okna...
O TČ za 4000 evra jaz ne bi razpravljal,gledal sem samo boljše,saj je to dolgoročna rešitev in pod 6000 ni nič pametnega(Fujitsu,Daikin,Mitsubishi).
bomber111 Napisal:8 x 4kwh je 32 kwh x 30 dni je 960 kwh in zraven moraš še kuriti v kaminu, če ne želiš da te zebe. Hm kaj pa vem.
Potem raje toliko več kurim v kaminu.
Mene je prišla TČ s sanitarno vodo 4.300 evrov s tem da mi pridejo stroški celoletnega ogrevanja in SV na dobrih 300 evrov.
Velika večina, ki si nardi kamin (ne rečem da vsi) in si kasneje uredijo nek stalen vir ogrevanja, kamin uporablja zelo zelo poredko. Razlog pa je svinjarija, vlačenje drv v bivalni prostor, neenakomerne temperature ipd.
4300 za toplotno......katera?
Ce je Micka power inverter 11kw z bojlerjem vzamem 2.
Drugace pa sosed ogreva na panterm 90m2, okna 1.1, izolacija 15cm...porabi cca 900eur na sezono samo za ogrevanje.
Pravi da pec zalaufa enkrat oktobra in je ne ugasa do nekje maja. SV ogreva na boljer.
aries66 Napisal:O TČ za 4000 evra jaz ne bi razpravljal,gledal sem samo boljše,saj je to dolgoročna rešitev in pod 6000 ni nič pametnega(Fujitsu,Daikin,Mitsubishi).

Če si gledal Fujitsu, daikin in mitsubishi in mislil, da gledaš boljše potem si ga malo mimo pihnil.
Moja TČ je bila brez DDV 3.000€ in dvomim da bi kak mitsubishi za 5.500 delaj bolje. Porabil bi kvečemu za 30% več.
Pa dajmo ločit kaj pomeni TČ in kaj bojler in kaj vezni material in kaj je cena po odšteti subvenciji :-) ipd
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi