Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Živjo,
sem že brskal po forumih pa so teme nekako stare 5-10 let na to temo.
Zanimajo me predvsem mnenje trenutnih uporabnikov.
Gre se za novogreadnjo:
Porotherm 30cm
Izolacija EPS 15cm
Streha 30cm volna
Talno ogrevanje, 10cm EPS + 5cm stirodur + estrih
Okna 0.7, 3 slojna
Vgradni kamin
Ker ne želim vlagati veliko denarja za TČ me predvsem zanima ta opcija eloBLOCK električna peč + zalogovnik + TČ za sanitarno vodo.
Sedaj imam več opcij ali se ogrevati in sanitarno vodo le za to pečjo. Oz bi uprabil ločeno TČ za sanitarno vodo.
Z kaminom bi ogreval skoraj celo pritličje, torej teoretično le mansardo bi ograval z električno pečjo.
Glede na to da je začetni strošek dokaj majhen okoli 3000 Evrov me zanima vaše mnenje.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Če že eloblock, ga kupi raje na bolhi.
Ocena:
5
Za 2800€ imaš 5kW monoblok od LG-ja z osnovno montažo in DDV, pa ti bo b.p. ogrevala pol bajte in SV.
7kW je pa 3k€, pa bo verjetno dovolj za celo bajto, včasih pa malo pomagaš s kaminom ali grelci.
Ocena:
0
Sem tudi to varianto gledal in je lahko poraba zelo velika če je zunaj mraz, že -5 zna biti problem za te monobloke in je potem mesečni strošek enak kot bi imel električno peč.
Objave: 92
Teme: 1
Ocena:
0
Vaillant eloblock je električna peč in tudi pri -5 ima enake lastnosti. Kvečjemu se lahko eloblock ponaša s tem da ima tudi pri tej temperaturi enako razmerje med prejeto in oddano energijo. Pri toplotnih črpalkah to razmerje začne precej padati pri omenjeni temperaturi.
Boljša izbira kot eloblock je klima, če je problem višina investicije.
Ocena:
3
@guslovd
Nič nisi napisal o ogrevalni površini, števila oseb, mikrolokaciji. Brez tega ti težko kaj svetujemo. Računat pa moraš na daljši rok.
Ocena:
0
120m2, P+M, 5 oseb. Inštaliran bo tudi rekuperator.
V pritličju bo vgradni kamin, je pa pritličje skoraj v celoti odprto.
Če se odločim za monoblok TČ je velikokrat velika škatla zunaj in po možnosti še glasna.
Ravno na daljši rok 10let ko računam ni neke velike razlike v prid TČ. Solidna TČ pride z inštalacijo okoli 7-8.000 Evrov. Moja ideja z električno pečjo okoli 2-3.000 Evrov. Za to razliko se lahko grejem na elektriko nekje 6-7 let.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Na elektriko da, si pa ne predstavljam, da bi bili pri nas odvisni od kurjenja kamina. Otroci pridejo domov ob 14h, jaz pa ponavadi ob 17h. Naj bodo do takrat na mrzlem?
Kamin je za tiste, ki imajo koga doma, da lahko kurijo čez cel dan (ali pa ima akumulacijo ali v vodnem zalogovniku ali v pravi kameni oblogi a-la tiste finske zadeve, ki stanejo kot ena ledvica. Tam prihranka več ni, ker je začetna investicija prevelika).
Ocena:
3
Tudi jaz ne razumem te logike. Kamin se izgleda izplača, tč pa ne? Ne trdim, da je tč najboljša rešitev, ampak če bi že moral imeti manjšo investicijo, bi ven črtal kamin (vsaj začasno). Kurjenje v kaminu je samo v romantiki. Na udobje pa pozabi (nalaganje na par ur, čiščenje in vse kar spada zraven ter da ne govorim o nihanju temperature ter razliki med posameznimi prostori).
Govorim iz izkušenj, saj imam tako tč kot tudi kamin.
Ker gre za novogradnjo, dobro prej razmisli o možnosti tč zemlja/voda. Baje ni veliko razlike v ceni. Je bolj zanesljiva, bolj šparovna in nič ne ropota.
Ocena:
1
Tudi mi smo v zacetku gradnje razmisljali o kaminu in o peci na drva/peleti in potem ob tehtnem premisliku odlocili za Toplotno in vse drugo vkljucno z zunanjim delom dimnika odpisali. Mene je 8 kw monoblok toplotna od hotjeta z 300 litrskim bojlerjem za SV prisla zmontirana z odbito subvencijo cca 4.300 evrov in je verjetno boljsa od lgja. Ce imas kamin, imas tudi svinjarijo in rabis prostor za drva. Soliden kamin z dimnikom in vsem tezko dobis za 3000 evrov in komplet kurilnica z eloblokom pravis da je min 2 tisocaka in si ze na 5. Grel bos pa tudi SV na elektriko, kar ti zna biti drazje od ogrevanja celotne hise z toplotno. Mi grejemo 230m2 (140 na 22.5 in 90 na 19) + SV za celo leto za dobrih 300 evrov z hotjetom.
In potem cez cas se zna zgoditi da bos ugotovil da je SV na elektriko velik strosek in bos montiral toplotno za SV in bos imel eloblock, kamin in se TC za SV.
Ocena:
0
Plan je zalogovnik 300l, katerega bi grel ponoči ko je elektrika cenejša in bi potem to vodo iz zalogovnika uporabil čez dan za talno gretje. Zraven pa bi zagnal kamin.
Glede kamina imam ogledanega vgradnega na pelete ki ga napolniš 1x na dan če dela ves čas. Da se ga sprogramirati da se prej aktivira in bi ob prihodu imeli tople prostore. Kamin pride 1100 Evrov z vsem krmiljenjem iz Italije je pa za 150m2.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
To je toplozrancni ali toplovodni kamin? Ob toplozracnem bo lahko razlika med prostori tudi vec kot 3 stopinje. Ce imas zalogovnik to za sabo potegne tudi druge stroske. Najbolje da si na objekt dobis kaksnega majstra in gresta cenovno skozi.
Saj to z nocnim polnjenjem je ok, ampak vseeno se raje premisli glede vsega tega.
Ocena:
3
Enako jaz.