PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak/voda + olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malo se pri KP Radlje pozanimaj, na kateri globini imajo vrtino črpališča Zg. Vižinga. Mogoče ima te podatke tudi katera od firm, ki se ukvarjajo z vrtanjem, ali pa že v sosedščini obstaja kakšna vrtina.
Vsekakor problemov z izdatnostnjo vodonosnika ne bi smelo bii. Gre za t.i.obširni in srednje do visoko izdatni vodonosnik in sodeč po zemljevidu, vaše naselje leži na tem vodonosniku.
Vrtino, ki bi jo črpali za namene ogrevanja, se da tudi koristiti še v druge namene, kot je zalivanje, pranje avtomobilov, mogoče kakšen bazen pred blokom itd.
Glede samega vzdrževanja se na začetku pač malo bolj pogosto preglejuje stanje toplotnih predizmenjevalcev, da se ugotovi dejansko stanje.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geopedia.si/?params=L8804#T105_L8804_x515965.5_y162747_s13_b4">http://www.geopedia.si/?params=L8804#T1 ... 747_s13_b4</a><!-- m -->
Klikni ikono z avtom in se ti bo izrisal prosojna plast. S povečanjem zemljevida boš lahko točno lociral blok in ulico. Če je obarvano modro, ležite na vodonosniku.
LP
xavi Napisal:Malo se pri KP Radlje pozanimaj, na kateri globini imajo vrtino črpališča Zg. Vižinga. Mogoče ima te podatke tudi katera od firm, ki se ukvarjajo z vrtanjem, ali pa že v sosedščini obstaja kakšna vrtina.
Vsekakor problemov z izdatnostnjo vodonosnika ne bi smelo bii. Gre za t.i.obširni in srednje do visoko izdatni vodonosnik in sodeč po zemljevidu, vaše naselje leži na tem vodonosniku.
Vrtino, ki bi jo črpali za namene ogrevanja, se da tudi koristiti še v druge namene, kot je zalivanje, pranje avtomobilov, mogoče kakšen bazen pred blokom itd.
Glede samega vzdrževanja se na začetku pač malo bolj pogosto preglejuje stanje toplotnih predizmenjevalcev, da se ugotovi dejansko stanje.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geopedia.si/?params=L8804#T105_L8804_x515965.5_y162747_s13_b4">http://www.geopedia.si/?params=L8804#T1 ... 747_s13_b4</a><!-- m -->
Klikni ikono z avtom in se ti bo izrisal prosojna plast. S povečanjem zemljevida boš lahko točno lociral blok in ulico. Če je obarvano modro, ležite na vodonosniku.
LP

smo na Obširni in srednje do visoko izdatni vodonosniki,temno zelena.hvala xavi
zdravapamet Napisal:Pa še zate sašo65. .......
jaz sem na prejšnji strani samo citiral poste, kjer eden predlaga to, drugi drugo, tretji tretje ipd. neki drugi 99.9% izkušenejši(iz foha) Sašo je predlagal to kar večina, tudi tistih, ki se ne oglašajo oz. berejo forum, to je 40kw
sassapo Napisal:Nikakor ne potrebuješ več kot 40 kw EVI!! Vedi, da so kilovati v praksi med različnimi TČ pri nižjih temperaturah zelo različni!
S takšno napravo boš pokril več kot 95% ogrevalne sezone, bo cenejša ob nabavi, tišja in ne bo zahtevala povišanja električnega priklopa, kar zopet stane......
nič nimam proti tebi, niti če se reklamiraš (briga me) aaaampak cene, tu si dejanski svetrovni prvak, dejansko me podžge.......a misliš, da moja FWHP 11 kao neprava "klima" TČ ne greje, ker je bilo vse skupaj samo malo preko 5k€ :?: Idea tretjo sezono mi "šopa" kot nora, za borih 250€ 12 mesecev, a če bi kupil (kot sem imel ponudbo takrat še TT 9/10 za 11.k€ to bi delalo drugače? ....števec, bi s enazaj vrte???? Daj malo se spusti na realna tla...
Zdravapamet... do neke mere ti dam celo prav za izbiro močnejše naprave. Je pa JaniIr
takoj na začetku povedal da bo TČ delovala bivalentno z obstoječim kotlom, kar po mojih izračunih pomeni pri napravi, ki zmore na radiatorjih za njih uporabnih 40kw in ji moč ne pade do -10°C popolnoma dovolj za pomoč kotla manj kot 5% v ogrevalni sezoni. Po mojem je takšna izbira zelo blizu optimuma, saj z njo pokrijemo skoraj celotno ogrevalno sezono, je cenejša potrebuje manjši zalogovnik in kar je najpomembneje! Ne potrebuje novega električnega priključka Idea
Pri voda voda so pa tako zmagali.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mogoče pa moramo @JaniIr najprej vprašati kaj sploh iščejo...
Ali iščejo prihranek ter jim obstoječe ogrevanje nudi zadosten konfort?
Ali Iščejo večji komfort za enako ceno ogrevanja?

Mislim, da nam bo ta podatek povedal dovolj za izbiro moči...
zdravapamet Napisal:Očitno človeška naivnost in nevednost ne poznata meja.
Po novem se vsi "strokovnjaki-uporabniki" zelo dobro spoznajo na projektiranje. In seveda, projektant je dal kotel 130 KW zato ker nima pojma ima pa diplomo, ki v svetu "uporabnikov-strokovnjakov" ni vredna nič..
Raje pustmo olje, čeprav pri nas so tudi na običajnih hišah še vedno 25 in 35kW kotli/gorilniki :oops:
v sosednji Avstriji pa na podobnih objektih že od nekdaj pol manjši :!: -najbrž zato, ker nimajo toliko diplom Tongue

Sicer nimam prav nič proti, če mu inštaliraš tisto 70kW od Kronoterma.
Samo napovej letno skupno porabo z vsemi OČ v kWh ter koliko kW sploh še ima pri -15 in 55/50 ?
polh1 Napisal:Mogoče pa moramo @JaniIr najprej vprašati kaj sploh iščejo...
Ali iščejo prihranek ter jim obstoječe ogrevanje nudi zadosten konfort?
Ali Iščejo večji komfort za enako ceno ogrevanja?

Mislim, da nam bo ta podatek povedal dovolj za izbiro moči...

Ja ogrevanje imamo zadovoljivo in še dobeden ni pojamral.Hocemo prihranek v tej smeri da ogrevanje ostane na tej stopnji sam z TČ in s tolikšnim prihrankom da lahko pokrijemo kredit ekosklda na 10L. (torej cena ogrevanja se nebi spremenila, imeli bi nov sistem kurjenja - špica extremne zime čez-15° bi pokrival obstoječi kotel in sedaj polna cisterna, kar bi mi zadostovalo za najmanj 10L)
Torej TČ po izračunih nekje 40-50kw da bi pri -15 imela še moč ogrevanja 60°C v radijatorje in dobrim izkoristkom COP in letnim SCROP, pri A2/55W.
Glede na to, da je blok iz leta 2000, dvomim, da bi bil brez izolacije. Predvidevam, da ima vsaj 10 cm izolacije, sodeč po škatli napuščov tudi normalno izolirano podstrešje in dvoslojna plastična okna. Malo me bega samo podatek, da je ogrevalnih površin 800m2. To se mi zdi relativno malo, če drži podatek, da je v bloku 16 stanovanj.
V kolikor se je do sedaj ogrevala ta površina to pomeni isto kot štiri hiše po 200m2, za kar ob povprečni izolaciji zadustuje 11kw TČ. Se pravi nekje 44kw.
Pri porabi kurilnice sicer manjka podatek o porabi el. energije, ki je potrebna za delovanje gorilnika in obtočnih črpalk. Vidim, da so montirane 3, verjetno pa 4, kar ima lahko kar zajeten delež pri skupni porabi, kar je treba pri TČ upoštevat.
V kolikor obstaja opcija za sistem voda-voda, potem tisto o padanju moči pri -15 odpade. Je pa treba vedet, da vsem črpalkam ne glede na vir COP močno pada, če se ogreva na visokih temperaturah. 60 C za zrak voda sploh ni ekonomično. Sistem je treba tako prilagodit, da bodo temper. dvižnega voda 40C in manj.
Se pravi, pogledat bo treba tudi, koliko potrošijo obtočne črpalke in jih po potrebi zamenjat za varčne.
V primeru voda-voda bil dobrodošel tudi zalogovnik večje kakacitete, ki bi lahko akumuliral energijo v nočnem toku, če bo ostal režim ogrevanja od 6 00 do 23 00.
Vsekakor pa je razmišljanje, da se obroke iz kredita ekosklada plačuje iz prihranka pri ogrevanju zelo na mestu.
Manjka še izračun za kogeneracijo.
xavi Napisal:Glede na to, da je blok iz leta 2000, dvomim, da bi bil brez izolacije. Predvidevam, da ima vsaj 10 cm izolacije, sodeč po škatli napuščov tudi normalno izolirano podstrešje in dvoslojna plastična okna. Malo me bega samo podatek, da je ogrevalnih površin 800m2. To se mi zdi relativno malo, če drži podatek, da je v bloku 16 stanovanj.
V kolikor se je do sedaj ogrevala ta površina to pomeni isto kot štiri hiše po 200m2, za kar ob povprečni izolaciji zadustuje 11kw TČ. Se pravi nekje 44kw.
Pri porabi kurilnice sicer manjka podatek o porabi el. energije, ki je potrebna za delovanje gorilnika in obtočnih črpalk. Vidim, da so montirane 3, verjetno pa 4, kar ima lahko kar zajeten delež pri skupni porabi, kar je treba pri TČ upoštevat.
V kolikor obstaja opcija za sistem voda-voda, potem tisto o padanju moči pri -15 odpade. Je pa treba vedet, da vsem črpalkam ne glede na vir COP močno pada, če se ogreva na visokih temperaturah. 60 C za zrak voda sploh ni ekonomično. Sistem je treba tako prilagodit, da bodo temper. dvižnega voda 40C in manj.
Se pravi, pogledat bo treba tudi, koliko potrošijo obtočne črpalke in jih po potrebi zamenjat za varčne.
V primeru voda-voda bil dobrodošel tudi zalogovnik večje kakacitete, ki bi lahko akumuliral energijo v nočnem toku, če bo ostal režim ogrevanja od 6 00 do 23 00.
Vsekakor pa je razmišljanje, da se obroke iz kredita ekosklada plačuje iz prihranka pri ogrevanju zelo na mestu.

Porabe elektrike je cca.45dur/mesec
Črpalke pa tri z 150w prva stopnja
Ogrevanje pa danes pri +10°C v dviżnem vodu cca.44°C
Če boš montiral 70kW TČ, ki pri A-10 Rh 85% W55/50 daje samo v povprečju pod 50kW,
potem je taka Kronoterm 70kW TČ že prava izbira.

PS
Sicer pa bi 3 DHT 14 ogrevanje takega bloka s TSV vred pokrile brez olja :wink:
z letno porabo elektrike do cca 8.000kWh X 3.
tole je lahko primerno za blok ce je prostor za shrambo sekancev ( ki se lahko naredi tudi pod zemljo zunaj)

lesno uplinjanje sekancev....energent je v izobilju in praktcno zastonj

revolucija med pecmi na sekance

<!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/cF1Ki-ngFjE">http://youtu.be/cF1Ki-ngFjE</a><!-- m -->

matematike z tc zv pri trenutni ceni olja in sodobnem oljnem kotlu z vremensko vodeno regulacijo ni
prihranek kvecjemu 20-30% glede na cene ko je bilo olje 1 eur...
lahko pa poiskusite pa porocajte....
prvo leto ni mirodajnio..,3-5.....ko se bodo basali izmenjevalci...in zmanjseval izkoristek.... da se pa.......seveda vse naredit

ce pa ze tc potem pa raje vec v kaskadi...ne ena tako mocna....

ce je pri +10 dvizni vod 44 ( pri vremenski vodeni) predlagam da pozabite tc....

pri taki varianti purowin pa olje lahko pozabite....
če pa ponoči ne ogrevajo, pa tudi čez dan najbrž le na obroke
Sekanci so za kmetije, ne strnjena blokovska naselja. Tudi peleti pri tej ceni olja niso več aktualni. Razlika TČ-KO pa je še vedno v tem trenutku nekje 2:1 pri sistemu zrak-voda.
Pri ogrevanju z TČ mora biti obtočna črpalka na maximum. S tem se zniža temp. med for in ruck laufom, kar ima za posledico bolj enakomerno ogreto celotno površino radiatorjev in s tem posledično nižjo temp. ogrevalne vode. Zato je zaželeno, da so obtočne črpalke varčne, je pa treba narediti kalkulacijo, kaj stroškovno takšna menjava OČ glede na čas obratovanja pomeni oz. če se to sploh izplača.
Migaj Napisal:če pa ponoči ne ogrevajo, pa tudi čez dan najbrž le na obroke

Čez dan je sistem vklopljen in se lahko vsak ogreva kolikor želi 21°,22°,23° ,24°. Ponoči pa je kotel v pripravljenosti ogret vedno na 75°C.Ko se bo temp.zraka dvignila in ko ni več potrebe po kurjenju čez dan, jutra in noči pa hladne- kurimo samo zjutraj in zvečer kaksne 3h
1 2 3 4 5 6 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi