PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj Napisal:Nujno jih rabiš, če želiš več kot 9 do 11kW dnevne povprečne moči -odvisno od zunanjih razmer.
*DHT 16 ti sicer v toplem daje 16kW, v zelo mrzlem pa 10kW, 14-tka ravno tako 10, 11-tka pa 9 v zelo mrzlem
Če projektiraš na ekstremne razmere, potem zagotovo tudi elektro grelce.
In ker sem po naravi "ziheraš" bi se tudi sam odločil, tako kot sem se že odločil in dal grelce.
zdravapamet Napisal:Za to aplikacijo sem Kronovšku super hvaležen.
...verjetno tudi strankam, ki ti to dovolijo_haj, če bi ti še v spalnico lahko pokukal, kdo srečnejši :lol: :lol: :lol:
zdravapamet Napisal:Edina stvar, ki si jo dobro ocenil je da je moja verzija kotlarne na ključ ( vse v kotlarni novo) 13.000,00 EUR. To drži kot pribito.........
Big Grin vidiš, vsaj nekaj....
V dveh etažah so novejši radiatorji s termostatskimi ventili (ne vem znamke), v dveh pa malo starejši od jugoterma. Nekako jih je po 6 na etažo, v kleti 3, in na stopnišču 5. V povprečju imajo cca 0,65m2. Sepravi 3,9m2 na etažo (+ radiator na stopnišču).
Peč ne vem, nikjer ne piše, naj bi bila vsaj 50kw in prevelika za hišo, dela pa nekako 10min, na vsake 20min. To je 20min na uro oz 8ur na dan. Vendar je to zelo groba ocena.
zdravapamet Napisal:Sašo65 ali je zate 14 KW=17 KW ? Očitno da, samo da smo poceni.

Pa ponoviva. Predvidene ogrevalne površine je 300 m2 + garaža po potrebi.
Glede na izolacijo hiše sam ocenjujem, da potrebuje cca 65-70W/m2.
Pa še matematika.
300*70W=21.000 W + garaža
300*60W=18,000 W + garaža

Poraba kurilnega olja 4000 l.

Kakšna je to matematika, jaz je ne razumem? Stranka ti pove koliko pokuri na leto, ti pa ocenjuješ izgube al porabo glede na izolacijo objekta.

Če je izkoristek kotla cca 80% (ali še slabši?) in pokuri 4000l olja, je to cca 1300kWdni energije. Pri temperaturnem primankljaju za LJ 3300Kdni so potem toplotne potrebe cca 0,4kW/K.

Pri notranji temperaturi 22 in pri x zunanji potrebuje:
+7: 6kW
+2: 8kW
-7 : 11,6kW
-15: 14,8kW
Lebanovski Napisal:V dveh etažah so novejši radiatorji s termostatskimi ventili (ne vem znamke), v dveh pa malo starejši od jugoterma. Nekako jih je po 6 na etažo, v kleti 3, in na stopnišču 5. V povprečju imajo cca 0,65m2. Sepravi 3,9m2 na etažo (+ radiator na stopnišču).
Peč ne vem, nikjer ne piše, naj bi bila vsaj 50kw in prevelika za hišo, dela pa nekako 10min, na vsake 20min. To je 20min na uro oz 8ur na dan. Vendar je to zelo groba ocena.
Za primerjavo ogrevamo 2*85 m2 (17 radiatorjev 10 m2) 5 m2 na etažo, stopnjičše 60m2 (2 radiatorja 0,60m2) sobo v kleti (1 radiator0,90m2) samo občasno!
Vses kupaj imamo 21 radiatrorjev, v uporabi 19 radiatorjev (10,6m2) Dv v teh dneh ni prečkal 40°c kapacitete pa cca 6-7Kw čez palec !
Imate malenkost manjšo raditorsko površino glede na etažo ! Tako da bo DV v teh razmerah okoli 43-45°c kapaciteta pa cca 12-14 kW To so zgolj ocene obširno narejene!
Lebanovski Napisal:V dveh etažah so novejši radiatorji s termostatskimi ventili (ne vem znamke), v dveh pa malo starejši od jugoterma. Nekako jih je po 6 na etažo, v kleti 3, in na stopnišču 5. V povprečju imajo cca 0,65m2. Sepravi 3,9m2 na etažo (+ radiator na stopnišču).
Kotel menda ni 50kw ,ker potem če se ne motim spada tvoja kurilnica pod kotlarno to so pa že drugi prepisi.
Bodi pameten in vzami toplotno za ogrevanje, kar te bo prislo dobrih 10-12k. Ogreval se bos pa veliko ceneje kot na olje. Cena kurilca je trenutno nizka, pa se vedno bi porabil 50% vec kot s toplotno. Naslednje leto vprasaj kaksna bo cena kurilca lahko tudi x2 Wink Cena elektrike je vseeno bolj stabilna nekaj trosarin in dodatkov se lahko dodajo sama cena energije pa ne bo sla navzgor Wink
No tole na olje je sedaj zanimiva primerjava.
Cena (sicer je všteto res vse) je višja od pričakovanja, tako da je razlika do tč precej manj kot sem mislil in na prvi pogled se mi zdi zdaj tč še boljša varianta. Ampak pri sedanji ceni olja in če je prihranek resnično 50%, bi to pomenilo manj kot 1400e letno. Glede na prebrano pa dvomim da bi bilo ogrevanje na tč kaj precej cenejše kot 1000e. Elektrika se meni ne zdi poceni, račun za to hišo je že sedaj mesečno cca 200e. Če to drži razlika v letnem strošku ogrevanja ni več tako velika...
Jaz sem vseeno za TČ pa magari 13k€ , ne veš kakšna bo cena KO čez 5l.....
Na levi strani je prikazano dejansko stanje, se pravi peč na olje, ki jo imaš sedaj napram toplotni črpalki. Na desni strani imaš pa primerjavo sodobnega kondenzacijskega oljnega kotla napram toplotni črpalki.

Priložene datoteke
.jpg   energent.jpg (Velikost: 227,48 KB / Prenosi: 556)
Citat:Pogovarjamo se o mercedesu med oljnimi kotli.
Ne vem, če so kaj spremenili pri kondenzacijskih, ampak za navadnega 20kw lahko iz prve roke trdim , da so precenjeni... Preglasen, pa se je naknadno montiral še dušilec, našemu marcedezu je po 5ih letih šla elektronika, cena nove cca 500€ (res pa z nekoliko sreče sem jo lahko popravil za par 10€).
Žal tudi ni zaznati nekega prihranka (če je, je max 10%) napravm prejšnemu italjanskemu Ferroli kotlu, ki je bil bistveno tišji in je 7 let deloval brez problemov.

Kurilc je bolj kot ne zgodovina, obstoječi kotli nas še sicer TRENUTNO grejejo samo še kakih 2x dražje od TČ, pa je kurilc zdajle najcenejši v zadnjih 5 letih... Ravno toliko, da se trenutno težko odločiš za prehod na TČ. Kurilcu cena preveč niha, pa ukvarjati se z naročanjem olja, pa gledat dimnikarčke,... Ni tega treba no.
Še ena primerjava iz moje bližine : sosed je iz 2400l olja dvokuriščne peči, prešel na namensko oljno kond. par let nazaj. Poraba se mu je zmanjšala za 400l . Sanitarno vodo mu ob soncu ogrevajo kolektorji .
V ogrevanje s TČ še vedno dvomi... (naša TČ je 10m od njegove spalnice..., pa ni nikdar koment. da jih moti -mirna okolica).
Naša TČ v šestem letu deluje v + napram kurilcu(namenske peči). Izplačana po peti og. sezoni. Objekt opisan [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=18576&start=30[/url] og. prizidka pomeni švoh 1/3 starega dela objekta- poraba povp. olja zajema 17 let (pred in z prizidkom od 98 leta)
Cca150m dalje so se sosedi sprli zaradi ''hrupa'' TČ , čeprav reklamirano najbolj tihe na trgu ... Sicer po že dvojnih meritvah, nikakor ne presega dovoljene meje..., razdalja objektov je x2 napram našiTČ in sosedovi spalnici...
S porabo TČ so zadovoljni ogrevajo cca 300m2 od tega 1/3 talno, ostalo radiatorsko 9 os. (tri stanovanja). Radiatorski del ogr. obj. je cca 2/3-starejši našemu...z ne omembe vredne izo. , talno je nov prizidek.
Mnenje bližnje in daljne okolice spora pa je , da gre zgolj za kaprico. Saj je povzročitelj spora vložil v ogravanje (peč ''mercedes'' ) na drva + velik zalogovnik (za manj kurjenj- čeprav ga očitno ''pre-greje'' misel na sosedovo TČ-brez dela) za identično vsoto ...
Glas za odločitev: TČ .
Pri izbiri pa makar pogledat že delujoče , čas je primeren... tudi za hrup, če je ''dejavni'' faktor. Nobena ne (bi) sme(la) presegati dovoljenih zakonskih mej v delovanju...
Sam sem ogledal delujočo pred montažo, pa moram reči sreča, saj bi bila obrnjena ravno za 90st. (sosed bi prejel nekaj več db ..., pa pihalo bi mu lahko :mrgreen: )
UDO1 Napisal:Žal tudi ni zaznati nekega prihranka (če je, je max 10%) napravm prejšnemu
točno tako....najboljši, ki ga ponuja "pamet" in najslabši (pa je Ferolli zelo spodobna zadeva za cca 600€) je 10 max 15%
Prihranek pri menjavi za kondenzacijski kotel + STČ, da bo 50% ? :oops:
Daj malo to številčno objasni zdravapamet.

Jaz ugibam, da bi lahko bilo približno takole:

Priložene datoteke
.jpg   kaj.jpg (Velikost: 70,75 KB / Prenosi: 510)
tadej90 Napisal:Na levi strani je prikazano dejansko stanje, se pravi peč na olje, ki jo imaš sedaj napram toplotni črpalki. Na desni strani imaš pa primerjavo sodobnega kondenzacijskega oljnega kotla napram toplotni črpalki.

Jaz bi v desnem izračunu povečal izkoristek kotla na olje(gre za nizkotemperaturni režim del.) in zmanjšal izkoristek TČ.
Objekt z radijatorji,10cm izolacije in veliko št. oseb pri porabi sanitarne vode bo letni izkoristek 2,8 sanjski.

P.s.
Migaj dodaj še življenjsko dobo naprave in strošek investicije,kot si že enkrat delal primerjavo med K.o in Tč!
1 2 3 4 5 6 ... 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi