Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Ja časi brez elektrike so bili zakon, tudi posledice so bile bojše v nataliteti - pomladku. Sedaj so agregati, sobna kolesa, da poganjajo črpalke (sem videl in uporabljal tak monitov v Kibli v MB - kot študent, ki mu gre fakinaža po glavi sem nastavi sliko nage babe in nehal gonit bicikl da se ugasne monitor. Pride nekdo drug in požene pedalo, se prikaže prikupna gospodična in vidi ga kako še bolj hitro požene pedala).
Bolj na resno temo. Imamo ogrevanje na drva in zalogovnik za min. 24h orevanja. Imam pripravljeno za šporhet v kleti in kamin v dnevni sobi v pritličju. Kamin bom raje postavil kar prostostoječega, ker ga lahko tudi, ko se ga naveličaš, odstraniš, pobrišeš prah in zapreš luknjo v dimniku.
Objave: 2501
Teme: 178
Ocena:
0
Mi ga uporabljamo vsak dan v kurilni sezoni. Talno stoji, odkar pa je hiša oblečena v fasado, se odločitev za nabavo toplotne črpalke pomika v prihodnost. Drv je dovolj, režim kurjenja je tak. Žerjavica zjutraj, naloživa okoli pete ure, potem spet žerjavica, ko pridemo domov okoli pete do sedme. Če dogori, se pač vrže not gorilno kocko in ni potrebe po treskah. Le manjša polena doložiš. Ko se kdo spomni, da kako poleno gor, zvečer se naloži. Kamin je v dnevni, na zadnji steni je tudi reža, obrnjena na stopnišče. Čez dan so po gornjih sobah odprta vrata. Mansarde sploh ne ogrevamo. Pa je včasih še prevroče v spalnici. Za back up oziroma dogrevanje imava na standbyu štiri električne radiatorje 1500 Kwh. Nam popolnoma zadostuje. Da je temperatura v hiši primerna, kaže dejstvo, da smo vsi v kratkih rokavih in večinoma bosi, tamali bi pa non stop v gatah okol skakal. Ob kaminu je vedno naloženih kar nekaj polen, tisto čiščenje pa ni mučno. Pač se posesa. Je pa res, da je treba pogosteje čistiti šipo. Me včasih še poleti zgrabi nostalgija in na kak deževen in hladnejši dan hitro zakurimo, seveda na mojo željo. Zaspat na kavču, ko seva toplota iz kamina, je pa neprecenljivo.
Alea iacta est
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Toplozračni kamin ima ventilator na elektriko.
Objave: 1629
Teme: 4
Ocena:
0
Litoželezni pač ne. Kot tudi ne prostostoječe kaminske peči.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Neika in koliko drv skurite v sezoni?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Ja!
Ocena:
1
No sej to je poanta. Še zmer ga lahko zakuriš, brez kakih agregatov.
Ocena:
2
Doma na kmetiji so sedaj celo zimo kurili v krušni peči razni odpad, ki ni za nikamor drugam. Najbolje gorijo kuruzni stroki, ki jih ni malo v letni sezoni, ostanki vrbe za vezanje v vinogradu, ostali debeli kosi lesa, ki ne gredo v peč centralne. Težava je nastala po ostalih prostorih, ker je krušna peč v dnevni sobi in tam je tudi termostat regulacije ogrevanja in potem so bili ostali prostori zaradi tega neogreti. Bi pač morali prestaviti termosta v drugo hladnejšo sobo. Samo krušna peč oddaja tisti dan lepo toploto, še 2 dni potem je vedno topla. Če se kuri vsaki dan, se lepo pripravi kosilo v peči in je 2x ali celo 3x izkoristek kurjenja. Kako lepo pečen je notri krompirček na maslu s smetano, pice, kruh, potica, mastna pečenka, ki je po pečenju brez masti in hrustljavo kožico, poljubčki, jerpice, sušenje sadja........
Zakaj je v krušni pšeči izkoristem vedno 2x, zato ker tam lahko kuriš to kar bi drugače lahko vgrel v gozd ali na kompost, 3x pa še zraven še pečeno kosilo ali malica.
Objave: 1949
Ocena:
1
Jozl, si poreden si me pripravil na povečerjo. :evil:
Tako peč bi mel, tudi jaz . :lol:
Drugič oddaj prispevek prosim za večerjo primernejšem terminu. :mrgreen:
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Jozl, moram te opozoriti, da imam dieto. Tisti stavek, ki se začne z "kako lepo pečen" sem moral večkrat prebrati. Vse napisano se mi je prikazalo v barvah in zadišalo z računalnika.
Kljub temu, da je stavek vreden uvrstitve na častno mesto v antologiji sodobne slovenske besedne umetnosti, prosim, da v bodoče upoštevaš tudi mojo dieto.
Se grem nažret!
Ocena:
2
Jaz s tem nimam težav, če jem po 7 uri zvečer, me potem drugo jutro boli v želodcu. Zato raje jem prej in to bolj kvalitetno hrano, če je le možno.
Zato si bom pa kupil kamih, ki bo imel pečico na vrhu, da bom namesto TV gledal peko v kaminu ob romantičnem ognju. Upam, da me ne bo zaneslo v spanec in zopet bom imel črno začimbo na hrani.
Objave: 10
Teme: 0
Ocena:
0
Imam toplovodni kamin in z njim ogrevam 200m2, od tega 35 m2 talnega ogrevanja. Vgradil sem zalogovnik 500 l in je malo prevelik. Hiša je stara 5 let z izolacijo sten 16 cm in mansarda 30 cm. Letna poraba drv je 5 do 7m, odvisno od kvalitete drv. Drva izdelujem sam, in niso tako kvalitetna kot se dobijo na tržišču. Veliko pokurim kostanjevih drva, katera dokaj hitro pogorijo, včasih tudi malo poka a ni moteče. Temperatura v prostoru s kaminom (60m2) niha med 21 do 25 stopinj, ostali prostori okoli 22 stopinj.
V kurišče kamina ne nalagam le po eno drvo, temveč konkretno naložim, sicer od talnega gretja ni kaj prida, čeprav ima vodni del kamina 9 kW (podatki proizvajalca).
Kljub temu, da rad izdelujem drva, žena pa jih še rajši kuri, bom letos instaliral kvalitetno toplotno črpalko. Sicer mi drva ne bodo ostajala. Jih bo sin porabil. Ima tudi hišo z instalirano toplotno črpalko, vendar je to zimo v dnevno sobo postavil navaden kamin in pravi, da je super ter ga kuri vsak dan.