Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Homer Napisal:......
Je ogrevanje luksuz?
Ogrevanje je življenska nuja - kot tako ne more biti luksus.
Si je pa človek s svojo inovativnostjo v stanju urediti ogrevanje tako, da lahko govorimo o luksusu. Ogrevanje samo ni liksus, so pa luksus dodatki, ki naredijo to ogrevanje zeloooo udobno.
- Sediš na kavču, pa te malce zahladi. Pomežikneš proti stenskemu senzorju in že postane bolj toplo. Za današnje pojme povprečne družine je strošek za tovrstno avtomatiko prav gotovo luksus.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Na moji regulacije tudi varovanje povratka ,ki je za nekatere izrednega pomena in za to ne rabim nobene dodatne zadeve kot samo štiri potni mešalni ventil z motorjem, tako da mi ena stvar upravlja ogrevanje in varovanje povratka.
Vprašanje je bilo vremenska da ali ne ,jaz pravim DA ,ker so same prednosti in me cena 260€ ne odvrne od nakupa.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@Žerjavar
V primerjavi z ogrevanjem pred 50 in več leti je vsako današnje ogrevanje luksuz!
Zato pravim, da je filozofsko vprašanje........
In če si pripravljen zapravljati za pijačo, cigarete, kavo, ...... (poljubno lahko našteješ) letno podoben znesek, kot bi te stala spodobna regulacija v enkratnem znesku, potem to ni luksuz, temveč zgolj vprašanje prioritet v življenju......
Ocena:
1
Povprečni letni strošek za cigarete je 1800€. Škatla in pol
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tobacna.si/si/files/default/ceniki/2014/cenik%2016%2012%202014.pdf">http://www.tobacna.si/si/files/default/ ... 202014.pdf</a><!-- m -->
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Jani65 jaz ji ne oporekam, prosim, ne narobe razumeti, ker je sam nimam, zato sem tudi sprožil temo, ker me je zanimalo in ker ponavadi rad dobim več mnenj prej kot se zaletim. Samo...
Konkretno pri meni/gledano na moj sistem, bi bila investicija cca. 2x večja kot je tvoja. In tukaj me prevzame firbec KAJ bo tisto, ki bo tako zelo vplivalo na razliko od trenutne situacije brez regulacije. Iz gornjih postov prihajam do zaključka, da zgolj komoditeta. Prihranek npr. pri peletih, ali pa manjšem vžigu kotla, boljšem izkoristku toplote itn. pa verjetno ne. Vreme pa tudi nima tako ekstremnih vsakodnevnih nihanj, da bi toliko odštel zgolj zaradi občasnega premika mešalnega ventila... In samo še za zaključek - ji ne nasprotujem, samo v mojem primeru se mi gledano na vse ne izplača. Lp, A.
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Klima v avtu se tudi ne izplača.
Objave: 991
Teme: 16
Ocena:
0
Veliko besed, zagovorniki vremenske regulacije pa pozabljajo, da je efektivna in smiselna le pri dobro izdelanem in uravnoteženem sistemu ogrevanja (kar tudi pomeni da zadošča en ogrevalni krog- le zakaj bi jih imel več, zunanja temperatura je za vse prostore v hiši enaka :lol: ). To je še posebej zelo zelo (zelo zelo :mrgreen: ) pomembno pri talnem ogrevanju. Če temu ni tako, imaš v nekaterih prostorih prijetno toplo, v drugih pa kaj hitro prehladno ali prevroče.
Pri sistemu z radiatorji pa niti tako zelo važno, zadoščajo že lepo delujoči termostatski ventili (in morebiti še v enem slabše ogrevanem prostoru še termostat ki izklaplja/vklaplja obtočno črpalko).
Ocena:
1
Izplača se tak nič. Naši predniki so živeli najbrž najprej na prostem,potem so se selili v naravne votline , potem so se pa začeli ukvarjat z kolibam in z tem so najbrž začeli stroški.
Ocena:
1
No, pa se je začelo... :lol: :lol: :lol:
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
@:Homer:
Najprej povej, kaj je zate luksus.
Zame je luksus tisto, kar ni nujno potrebno za življenje in si v trenutnem stanju povprečna družina ne more privoščiti, ne da bi krčila nujne potrebe.
Tu ni merodajna primerjava med sedaj in izpred 55 let. Takrat je bil fičo in ČB televizor velik luksus.
Vremenska regulacija ne more biti filozofski pojem. Filozofski pojem je lahko definicija luksusa. Po tej definiciji pa se vremenska regulacija uvrsti ali pa ne, med luksus.
Kdo in kdaj pa si privošči vremensko regulacijo, pa je vprašanje okoliščin.
- Vremenska regulacija je zajeta v skupni kredit za gradnjo hiše. Tu pa njen strošek res ne pomeni nič, ni razloga, da nebi bila realizirana.
Lahko nastane poznejše vprašanje, zakaj je bila realizirana, ko (če) nastane problem odplačevanja kredita.
- V določenem trenutku se mi zdi nekoliko odveč, da moram morda tedensko (nekateri dnevno) premikati mešalni ventil in začnem razmišljati o avtomatizaciji. Tu je pa trenutno le ta investicija in glede na stanje v denarnici si stvar lahko privoščim ali pa ne.
Pri tem ne more nobeden investitorju svetovati odločitve. Lahko pa se mu prikaže dobre in slabe strani, ki lahko vplivajo na njegovo odločitev. Svetovalec se ne sme opredeliti ali je za ali proti, realno naj prikaže stanje.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
"Pri tem ne more nobeden investitorju svetovati odločitve. Lahko pa se mu prikaže dobre in slabe strani, ki lahko vplivajo na njegovo odločitev. Svetovalec se ne sme opredeliti ali je za ali proti, realno naj prikaže stanje."
TOČNO TAKO, BRAVO! In to je tisto, kar jaz danes pogrešam...
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Moje izkušnje z vremensko vodeno regulacijo pri radiatorskem ogrevanju in termostatskimi ventili na radiatorjih?? (sem kar nekaj časa rabil za uravnoteženje sistema in krivulje ogrevanja na teramatiku). Sobni termostat, povečini odprta vrata v vseh prostorih , tudi stopnišče v klet itd..., ko je zunaj hudo mraz se temperatura v prostorih hitro izenači z nastavljeno in jo drži (mora biti pa zadaj toplota na zalogi), ko pa ni hudega mraza (trenutno) pa se temperatura počasi izenačuje z nastavljeno in jo težko doseže, hranilnik pa lahko izpraznim na bistveno nižjo temperaturo tudi do 30°C.
Kakšen je prihranek pa je stvar razumevanja le tega in ne vem kako ga lahko računsko dokažeš, mogoče z kalorimetrom na dvižnem vodu??, je to bolj stvar občutka in pogostosti obiska kurilnice z drvmi in nalaganjem peči :mrgreen:
Objave: 13
Teme: 1
Ocena:
0
No še moje izkušnje - ogrevanje starejše hiše:
Pred leti sem imel regulacijo s on/off tedensko programirnim termostatom za obtočno črpalko. termostat je bil vgrajen v dnevno sobo, kjer je tudi krušna peč. peč je bila na drva ittp 32 kW. na radiatorjih so termostatski ventili. delovalo pa je tko:
- zakurjena krušna peč, ostali prostori mrzli, kotel - peč za ck pa je kuhal
- nato sem odklopih termostat v dnevni sobi in prkjučil na termostat na kotlu. temperaturo dvižnega voda sem reguliral ročno z mešalmi ventilom. takrat je peč malo manj kuhala, so pa začeli piskati termostatski ventili, ali pa je bilo premrzlo.
- ko sem imel tega piskanja dovolj, sem nabavil seltron promatic D20 in sobno enoto DD. sobna enota je sedaj postavljena v najhladnejši ogrevani prostor. istočasno pa sem kotlu prigradil še zalogovnik in varovanje povratka v kotel.
- nazadnje sem zamenjal še kotel z uplinjevalnim in dogradil še en zalogovnik (skupaj 2000).
sedaj sem z delovanjem ogrevanja končno zadovoljen. prostori so vedno ogreti na optimalno temperaturo, ni piskanje termostatskih ventilov, pogoj seveda je le dovolj ogret HT
mogoče enkrat zamenjam še bojler za SV z dvema ogrevalnima kačama - solarno ogrevanje.
lp