PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Francisek Napisal:Če si zasledil, da en IR panel moči 650 w ne zmore ogreti 6 m2 kopalnice na več kot 18 stopinj, kako naj potem enak panel ogreje 13 m2 spalnico? Ne vem kdo je lastnika te hiše napi.dil v tako vrsto ogrevanja.
Vsekakor pa bi rad ogrevanju z IR paneli prišel do dna, to zimo bomo probali malo inprovizirati še z dodatnimi grelniki, trpela bo denarnica, v naslednjo zimo pa bi rad startal dobro pripravljen na mraz.
Glede na sedanje izkušnje bi moral v vsako spalnico dodati še en IR panel, v dnevni prostor pa vsaj še tri IR panele, če bi hotel dovolj ogreti.
Te pa imam tisočaka premalo mesečno za elektriko.
Da se ne spuščam v besedni, če se pesniško izrazim, ne boj, temveč mesarsko klanje, pristašev in nasprotnikov IR panelov, bom ostal kar pri tvojem problemu.
Vidiš podobno kot ti imam tudi jaz kopalnico velikosti ca 6 m2, ki jo ogrevam s kaloriferjem moči 1000/2000 W. Tudi ta kalorifer mi kopalnice ne segreje, čeprav je moč bistveno večja od tvojega IR panela in da je lokacija moje kopoalbnice v klimatsko bolj ugodnih pogojih (slovenska obala), kot tvoja hiša. Nagibam se k temu, da bom montiral dva ali mogoče tri stropne IR panele po ca 350 W. Mogoče pa celo, če bom šel v kompletno prenovo kopalnice kombinirano talno in stropno električno gretje.
Hočem ponovno poudariti, da rabiš toliko toplotne moči, kot imaš toplotnih izgub. Je pa nekaj res, ker IR paneli toploto oddajajo s sevanjem, se mora ta toplota najprej akumulirati v tla in stene, šele potem se ogreje zrak. In če imaš slabo izolacijo sten in najbrž tudi tal, potem ti akumulirano toploto pobere zunanja temperatura.
Ker pač imaš hišo v najemu, bi ti namesto dodatnih kaloriferjev in IR panelov predlagal, da bi mogoče razmislil raje o nabavi split sistemov. Recimo dnevno sobo si jaz ogrevam tako, da ko me ni doma prižgem, klima napravo in el. radiator. Ko pa sem v sobi klimo ugasnem, temperaturo tam nekje okoli 32 stopinj pa mi brez problemov vzdržuje el. radiator.
Da se ti da... Torej naj po tvoje Francisek instalura se 1x toliko panelov in porabo s tem zveca za toliko? Ker ne glede na vse, poraba nizja ne bo, pa ze zdaj ni majhna. Si matematik 1a - zase. Kapo dol :-)

Vermont Napisal:
firefly Napisal:am... Ne vermont... Ni res Wink nič od tega Wink Si predstavljaš enga JURJA na MESEC za ogrevanje zaradi PANELOV??? Z nafto ogrevaš cel hotel za ta denar... da švicaš notri, ne da te zebe...

Če butne na hišo 3 klime (ajd, za vsak štuk eno) bo stroškovno CENEJE investicija, cenovno MESEČNO PA niti približno ne jurja. Ne glede na kake zime so v švici. Bi pa rekel da so primerljive Wink
Daj no Firefly, če ti praviš, da ni res...potem dejansko ni res al kako? Ali le zato da nasprotuješ nekomu?

Kakšnega jurja na mesec za ogrevanje? Če bi bilo to res, potem bi z nafto pokuril 2 jurja na mesec....

Če imaš dovolj inštalirane moči je hiša TOPLA kolikor želiš, toplota je enakomerno razporejena in ogrevaš se z nizkimi stroški. Zakaj je tako, si raje malo več preberi o IR ogrevanju in fizikalnih pogojih, ki so povezani z IR. Tu ni čarovnije.

Seveda pa ne smemo enačiti, kot pravi Papež, IR pečk z ŽARILNO nitjo (večkrat poznani s starih kopalnic ali gostinskih teras) s PANELNIM IR ogrevanjem, ki je namenjen stanovanjem/hišam, ki popolnoma drugače oddaja IR valovanje in v drugem valovnem spektru.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@mirator
Francisek je najemnik stanovanja.
Zato prav gotovo ne bo in ne more instalirati nobenih klim.
Ja, saj to smo že ugotovili. Frančišek bo pa o mojem predlogu sam odločil, če mu ustreza. Z najemodajalcem se vedno da dogvoriti, da se investiranje v kvaliteto bivanja vključi v najemnino (no ja, ali pa tudi ne).
Zakaj ne.more instalirati klim? Potem tudi dodatnih ir grelcev ne more,doatnih kaloriferjev....ostane mu samo se selitev.
Ce ne mislis popraviti kamina in se hecati z drvmi,potem lastnika prepricaj v klimo. Klima naj laufa pol leta,ir grelci pa takrat ko klima ne bo dohajala (ko bo manj kot 0 recimo)
mirator Napisal:Da se ne spuščam v besedni, če se pesniško izrazim, ne boj, temveč mesarsko klanje, pristašev in nasprotnikov IR panelov, bom ostal kar pri tvojem problemu.
Vidiš podobno kot ti imam tudi jaz kopalnico velikosti ca 6 m2, ki jo ogrevam s kaloriferjem moči 1000/2000 W. Tudi ta kalorifer mi kopalnice ne segreje, čeprav je moč bistveno večja od tvojega IR panela in da je lokacija moje kopoalbnice v klimatsko bolj ugodnih pogojih (slovenska obala), kot tvoja hiša. Nagibam se k temu, da bom montiral dva ali mogoče tri stropne IR panele po ca 350 W. Mogoče pa celo, če bom šel v kompletno prenovo kopalnice kombinirano talno in stropno električno gretje.
Hočem ponovno poudariti, da rabiš toliko toplotne moči, kot imaš toplotnih izgub. Je pa nekaj res, ker IR paneli toploto oddajajo s sevanjem, se mora ta toplota najprej akumulirati v tla in stene, šele potem se ogreje zrak. In če imaš slabo izolacijo sten in najbrž tudi tal, potem ti akumulirano toploto pobere zunanja temperatura.
Ker pač imaš hišo v najemu, bi ti namesto dodatnih kaloriferjev in IR panelov predlagal, da bi mogoče razmislil raje o nabavi split sistemov. Recimo dnevno sobo si jaz ogrevam tako, da ko me ni doma prižgem, klima napravo in el. radiator. Ko pa sem v sobi klimo ugasnem, temperaturo tam nekje okoli 32 stopinj pa mi brez problemov vzdržuje el. radiator.

Vprašal bi te, a tvoj kalorifer tudi laufa 24 ur na dan? Vsi IR paneli v mojem stanovanju-hiši namreč laufajo 24 ur na dan in se niti za sekundo ne ohladijo.
Pa se poleti bos lahko dva mesca hladil,ker zna biti vroce ob velikih oknih.
Imaš prav, da bo poleti vroče, delna rešitev so polkne na oknih spalnic in rolete v dnevnem prostoru, tako, da se bomo probali le teh posluževati, da ne spustimo preveč toplote noter.
Kolikor mi je poznano, se tukaj ne sme kar tako vsak po svoje montirati klim, bom pa preveril, če je res.
Hanzi Napisal:Zakaj ne.more instalirati klim? Potem tudi dodatnih ir grelcev ne more,doatnih kaloriferjev....ostane mu samo se selitev.
Ce ne mislis popraviti kamina in se hecati z drvmi,potem lastnika prepricaj v klimo. Klima naj laufa pol leta,ir grelci pa takrat ko klima ne bo dohajala (ko bo manj kot 0 recimo)

Kolikor gledam tale naš kamin, mi je postavljen prav neugodno, da bi z njim lahko ogreval kaj drugega kot dnevni prostor. Stoji namreč diagonalno proti vratom iz dnevnega prostora, pa še kuhinjska niša mu malo seka pot.
Vrata iz dnevnega prostora vodijo na sredino stopnišča, ki meji spodnjo in zgornjo etažo, se pravi da je dnevni prostor v medetaži.
Da bi s tem kaminom ogreli komplet stanovanje, bi v dnevnem prostoru morala biti neznosna vročina, pa še kak ventilator, ki bi tiščal topel zrak ven v obe etaži...skratka, po moje težko izvedljivo, da bi bilo dovolj toplo.
Papez: ti se motis pa v drugo skrajnost :roll: res te vabim enkrat k meni, da se bos preprical, da IR panelov ne mores enaciti s tistimi IR peckami, ki smo jih imeli pred 40 leti v kopalnicah.
Bos pri meni lahko obcutil tudi razliko med vidnim in nevidnim panelom...prvi je visokotemperaturni, drugi so nizkotemperaturni....in bos videl 8m2 kopalnico s 400w, pa drugo (4m2) z 250w.

Francisek: me pa res zanima, koliko bos placal elektriko za november,december?

Ne glede na vse skupaj: ce ni mozno izolirati objekt! Potem je treba zagotoviti vec moci. Vec kwh pomeni vec € oz. vec CHF....vec moci pa lahko zagotovi tudi obstojeci kamin. Vermont zagotovo ne ;-)
Denarnica je pa njegova.

Tisti, ki za klimo navijate: ste prepricani, da je to izvedljivo? Poleg tega vsaj meni klima ne ustreza, ker piha....in je vprasanje, ce je razporeditev prostorov taksna, da je to uporabno.
Ti imaš brunarico, ki jo ne moreš enačiti z nobenim zidanim objektom......
@Frančišek
Ne nimam prižganega 24 ur, ker se mi zdi to potratno (sem sicer naredil poskus, pa ni bil zadovoljiv). Tudi izolacija je precej slaba in tudi mikrolakacija (zgoraj neogrevano in neizolirano podsrešje, spodaj pretežno neogrevano stanovanje in zunanja stena, ki jo pribložno polovico zaseda okno). Prižigam ga po potrebi. Klime sem ti predlagal, niti ne toliko zaradi stroškov porabe energije, kot da potrebuješ za enako toplotno moč približno tretjino električne moči, kar vpliva jasno na priključno moč oz. glavno varovalko, ki jo imaš. Če jih zaradi kakršnih koli predpisov ne moreš montirati, potem ti tako ali tako ne more nihče pomagati. Edino, da dejansko preračunaš toplotne izgube in ugotoviš, koliko dodatne toplotne energije rabiš.
če mu lastnik dovoli klimo,ga loči do nje samo preboj stene in nakup,mi imamo prižgano 10 mes, pozimi greje, poleti hladi staro hišo, rekord v mansardi,, kjer živimo je bilo 32 st, tako da ni bilo možno ponoči spati,da pa piha,pa piha toliko kolikor naštimaš, mi jo mamo direktno nad sedežno, pa kadar smo pod njo veter usmerimo drugam,od kar jo mamo porabimo 1000 l olja manj ,elektrike pa 500 eu več,čez celo leto,uporabljamo jo že 5 let tako da smo max.,zadovoljni in priporočam vsakomur
ps. tudi v novi hiši bo, pa čeprav jo nebi potrebovali
Tukaj nima z dovoljenjem klime lastnik nobene pristojnosti. Za klimo potrebuješ dovoljenje od pristojnega urada za okolje in prostor. No, da se popravim, lastnik lahko nasprotuje tako, da ne bo želel ali pustil vložiti dokumentacije na zato pristojen urad. Sam kot najemnik prav gotovo ne morem vlagati dokumentov za posege na lastnino, ki ni tvoja.
mirator Napisal:@Frančišek
Ne nimam prižganega 24 ur, ker se mi zdi to potratno (sem sicer naredil poskus, pa ni bil zadovoljiv). Tudi izolacija je precej slaba in tudi mikrolakacija (zgoraj neogrevano in neizolirano podsrešje, spodaj pretežno neogrevano stanovanje in zunanja stena, ki jo pribložno polovico zaseda okno). Prižigam ga po potrebi. Klime sem ti predlagal, niti ne toliko zaradi stroškov porabe energije, kot da potrebuješ za enako toplotno moč približno tretjino električne moči, kar vpliva jasno na priključno moč oz. glavno varovalko, ki jo imaš. Če jih zaradi kakršnih koli predpisov ne moreš montirati, potem ti tako ali tako ne more nihče pomagati. Edino, da dejansko preračunaš toplotne izgube in ugotoviš, koliko dodatne toplotne energije rabiš.

Tudi meni je potratno, samo, kaj ko se kopalnica takoj ohladi in potem spet potrebuje veliko ur, da se ogreje komaj na 18. Zaradi tega temperiramo nonstop.
1 2 3 4 5 6 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi