Objave: 735
Teme: 59
Ocena:
0
OK, sedaj so mi stvari bolj jasne. Kot sem omenil, zadevo delam na novo, za min 10 let in vem, da se marsikatera stvar tudi ne povrne v celoti oziroma ne prošparaš veliko ampak vendarle: tudi udobje in bolj racionalna poraba nekaj štejeta.
Imam možnost:
-zalogovnik, ki se ogreva z enim toplotnim virom (v mojem primeru pelete)
-zalogovnik z dodatnimi izmenjevalci (to se pravi, da je možnost dodajanje solarnega sistema)-to so kombinirani zalogovniki. Tu bi rad vprašal:
-preko solarnega sistema lahko poleti igrevam sanitarno vodo, pozimi pa tudi pomaga oz dodaja energijo za ogrevanje?
-V tem primeru mora zalogovnik imeti kačo, ki ima funkcijo pri ogrevanju sanitarne vode.
Sedaj je edina dilema: kupiti cenejši zalogovnik, ki bo imel funkcijo le pri ogrevanju ali razkirat več, ter pri tem imeti še spiralo za toplo vodo in tudi možnost proklopa kolektorjev. V obeh primerih pa bi bil verjetno dovolj volumen 500L ali več? V sistemu pa sicer že imam dve pumpe in tudi regulacijo pred pumpo za talno ogrevanje.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Jaz ne bi delal zalogovnika,ker je to investicija v prazno,bolje investicija v ST-Č, ampak če že hočeš imaš na bolhi neke poceni zalogovnike.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/kotli-gorilniki-in-oprema/zalogovnik-1000-z-potopljenim-bojlerjem-200-solar-1291983759.html?aclct=1411735212">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... 1411735212</a><!-- m -->
To vgradiš in imaš za vsaki krog svojo regolacijo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/kotli-gorilniki-in-oprema/zalogovnik-1000-z-potopljenim-bojlerjem-200-solar-1291983759.html?aclct=1411735212">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... 1411735212</a><!-- m -->
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Tudi sam bi pristopil na stran zalogovnika, ne pa pretiravat z velikostjo. Verjetno jih za subvencije ne pogojuje eko sklad brez veze.
Kolektorji , če ste okoljsko naravnani, če denar ni problem (seveda tudi odvisno od osončenja preko leta npr. megla....ipd.) Prej se zgolj za ogrevanje sanit. vode povrne investicija v prigradno toplotno črpalko- na zalogovnik .
Zalogovnik zmanjša št. vklopov, čas delovanja, torej na ta način prihraniš.
Ob solidni - morda celo novi peletni peči, bo najceneje.
Če žuli denarnica lahko ogrevalna TČ, če že potem raje za cel objekt (razen če niso to ''ločene'' enote, ter želite ločiti ogrevanje).
Lp
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Če se odločiš za podporo ogrevanju, potem potrebuješ zalogovnik vsaj 1500 l in minimalno pet kolektorjev. Tako, da ni isto,samo solarno ogrevanje sanitarne vode ali plus podpora ogrevanju.
Sicer pa dobivaš preveč različnih odgovorov, vsak pa na pol prebere, kaj si sploh na začetku napisal. Glede na to, da imaš novo predemenzionirano peč, električni bojler za sanitarno vodo in dva ogrevalna kroga, dodaš samo manjši zalogovnik in zadevo rešiš. Vse ostalo so dražje opcije. So pa možne, tako kot je napisal Bohinc - če si ekološko osveščen.
Ocena:
0
OK, glede stroškov mi je jasno, da bodo. Razkiral bom, da bom dosegel določen optimum-šparal ne bom, denarja pa brez potrebe in brez učinka ne bom metal stran.
1.) Manjše TČ samo za talno gretje torej nihče ne priporoča?
2.) Če izberem zalogovnik cca. 500L s spiralo, bo to glede na peč optimalno. Pozimi bom preko tega grel tudi sanitarno vodo, ki je v električnem bojlerju sedaj.
To lahko nadgradim s kolektorji, ki bodo poleti ogrevali zalogovnik, ta pa sanitarno vodo. Bo pa ta zalogovnik premajhen, da bi tudi pozimi ti kolektorji prispevali k segrevanju vode v zalogovniku? Pač dodatno, kokr bodo dali.
3.) Da bi sedaj dal 1500L zalogovnik s spiralo je to verjetno preveč-da bi mogoče čez leto nadgradil s kolektorji, ki bi bistveno vplivali na toploto vode v zalogovniku tudi pozimi.
Ocena:
32
Pod točko dva imaš vse rešeno, seveda pa daj izdelat ponudbo tudi za točko 3, ker razlika v ceni bo samo pri materialu.
Ocena:
1
Tako kot sem zgoraj napisal. Z vklopi gorilca se ne preveč ukvarjat ,ker to povzroča minimalne stroške (povrečno 18 do 20kwh na mesec). Koliko je prihranka z zalogovnikom in brez pa ne zna povedat nihšče. Vsi govorijo o zaščiti kotla in o majn vklopih. Vgradit ne vem kaj, da bo kotel po 20 letih kot nov ni smiselno. Kotli, ki so se prej uporabljali so boli vsi premočni pa so brez vseh teh potpor zdržali 25 do 30let pa še več.
Največji prihranki so na regolaciji ogrevanja ,pravilna izbira moči kotla,izolaciji strehe,stavbno pohištvo ,izolacija tal,fasada je nazadnje.
Zmontiraj na obstoječi sistem vremensko vodeno regolacijo ,ki bo podpirala talno in radiatorsko ogrevanje ,za sanitarno pa ST-črpalko ki jo uporabljaš vse skozi. Sončni kolektorji so pač tak ,zamene prevelika investicija, ki imama predolgi odzivni čas glede finačnega vložka.
Ocena:
32
Če vzameš STČ, še vedno rabiš zalogovnik.Je pa res, da so nekateri proti zalogovniku, jaz pač nisem. Zakaj, lepo piše v onem članku iz kvadratov.
Ocena:
0
OK, to je res.
Ni boljše imeti zalogovnik s spiralo-alternativa solar na strehi kot posebaj zalogovnik in posebaj TČ za sanitarno vodo? Ali bi v posebaj sistemu prišparal pri zalogovniku, da bi se s tem povrnila investicija v TČS.
Al kako...
Ocena:
1
Kotlom na pelete katerim predpisujejo zalogovnike ne dosegajo 90% izkoristka. Tu se pokaže kako je ta kotel v resnici drag proti kotlu ki že v osnovi dosega 90% in več. CM 30kw ima 90,3% z zalogovnikom bo pa imel 93% :?: in če bi imel je to na sezono mogoče 100kg pelet / 26€ / 20let /520€
Kotel na pelete je tako kot kotel na olje tako mi je rekel monter in da zalogovnik ni potreben.Gorilec deluje tako, da se prilagaja temperaturi kotla in nevem ,kje se bodo pojavili viški.