4.7.2014 ob 20:13
Blejcan Napisal:Na eni strani imam zelenjavni vrt in tega niti pod razno ne mislim prekopavati. Na drugi strani imam sadovnjak in mi je škoda sliv, jabolk, češenj, ribeza. Pred hišo pa je večje dvorišče ter ob strani trava.
Edino če bi prekopal dvorišče pa še to nevem če bi šlo, ker zraven stoji večja garaža. Tako,da me je minilo.
Edino, če bi mi zvrtali luknjo za geotermalno sondo a kaj je že. Ampak mi je že sam monter rekel, da kar bom prišparal na elektriki se mi bo to vračalo še pa još let. Oz bi se mi vrnilo, ko bi bila TČ že za v smeti.
Tako, da ne bom nič kompliciral. Verjetno bom vzel kar tisto švedsko Nibe ali pa Daikin. Vzel pa bom tam okrog 10kw, da bo malo rezerve.
Vsaka TČ že ima rezervo v el.grelcih, nabavljati večjo TČ nima smisla ("milijon-krat" na forumu povedano in praktično izkušeno/preverjeno).
Nibe Fighter - večja zunanja in še večja notranja enota/zalogovnik, višja cena. Na začetku zna biti, da boste imeli zaradi predimenzioniranosti probleme z errorji (mogoče tudi kasneje-software/hardware).
Nibe, če ni postavljena v primerno velik objekt (neprimerno dimenzionirana - bodo komplikacije) bo prihajalo do prevelikega števila kratkotrajnih vklopov kompresorja - software bo takoj javil, da to ni v redu - error code...
To se da spedenati, vendar pa hkrati pomeni (RDEČI ALARM, DA NEKAJ NI V REDU!!!), da je TČ popolnoma narobe in neprimerno zdimenzionirana!
Nibe split - to je mitsubishi heavy agregat - nič posebnega, se skrije pred Althermo (žal to tako je
).Trgovci so kot zavarovalni agentje - lovijo na strah, kaj pa če..???
Če trgovec ni sposoben spraviti toplotnega izračuna na papir in korektno svetovati, pojdite drugam.
Npr. izračun za 240 m2 pokaže pri zunanji -13°C, 7,2 kW toplotnih izgub - pomeni, da mora TČ zagotavljati pri tej zunanji temp. nekaj nižjo toplotno moč.
Obratovanje el.grelcev v zimski sezoni cca.5,10% je v redu, ni nič narobe, v denarju mogoče 50,00 €.
Ker pa imate vi specifičen primer, ogrevalne površine bo zgolj 70 m2 (nekje 2 kW toplotnih izgub) bi za ogrevanje potrebovali napravo, ki bi znala obratovati na delni moči (inverter npr. Daikin Altherma 8 kW).
Daikinco je mogoče že v štartu softwersko omejiti, znižati obratovalno moč, ima tudi funkcijo tihega delovanja in safe mode zunanje enote.
Skratka neprimerljivo, primernejša enota za vaš primer ob primerni ceni.
Za izvedbo se posvetujte z lokalcem in ne z nekom, ki ima do vas dve uri vožnje.
Od nekdaj so bile gorenjske kotlovnice referenca - kvalitetni materiali, bogata oprema, izdelava itd.

:wink: 
hock: