No, da še jaz povem svoje mnenje.
Tako kot @betmen sem tudi jaz imel podobno situacijo. Pri izbiranju izvajalca za gradnjo prizidka sem pridobil kar nekaj ponudb (vsi so prišli na teren in videli, kaj je potrebno narediti) in na koncu izbral enega, ki je dal sprejemljivo ceno, pa tudi poznali so ga znanci in povedali, da dela solidno (Kaj to pomeni, pustimo

). Tudi tu je bilo rečeno, da je ponudba taka, ampak da "ker se poznamo", bomo na koncu poglihali stvar, da bo končna cena kej nižja. Super, ampak imel sem še vedno v glavi, da je ponudbena cena maximum in zelo verjetno tudi tista, ki jo bom plačal. Začeli so delati, bili relativno pridni in tudi relativno hitro končali. Problemi pa so nastajali glede plačil. Sicer ni bilo potrebno dati avansa pred začetkom del, ampak po par dneh dela pa je že bilo: "lahko kej plačaš za material?", pa "gremo k mojim dol, dokler se suši beton, pa bi mogli kej odnest tudi dol" itd itd. Ker sem takrat prvič imel kontakt z izvajalci in ker sem hotel biti "prijazen" investitor (izpadel pa "mona"), sem tudi plačal vnaprej. Na koncu pa je bilo pri končnem računu cela štala: obračunali so dela, ki jih niso naredili, obračunali material, ki ga niso vgradili (fotoaparat v mobitelu je zakon!

), zaračunali rušenje ene stene 3x preveč (mere rušenega dela so odstopale za več kot 2x), v vinski kleti niso naredili padca proti sifonu ("kaj ti pa rabi padec v kantini?"). Tako da sami problemi. Na koncu smo se zmenili nekje na sredini, mi plačali z grenkim priokusom, ampak ta ekipa ne bo delala več pri nas, znancih in daleč naokoli.
Ker te ena izkušnja izuči, smo za dokončanje del poiskali drugo ekipo, kjer je bil že prvi pristop drugačen. Takoj sem jim dal vedeti, da sem bil enkrat "nategnjen" in da drugič ne bom. Poslali so mi ponudbo, točno specificirano kaj spada v to ceno (tudi oni so izmerili vse, kar so potrebovali) in se tega dosledno držali. Vse kar je bilo dodatnega, so ONI predlagali, da se zapiše na list in podpišemo obe strani. Zaradi pretekle negativne izkušnje sem bil dosti bolj previden, dosti več slikal, ampak moram priznati, da so bili res pošteni. Delali so poleti (pri temp okoli 30-35°C), zaradi fer odnosa so imeli vedno na voljo hladno ustekleničeno vodo in sok, ko smo prišli na objekt smo jim ponudili kavo in tako se je nadaljevalo. Edina stvar, ki mi je še danes žal je, da nismo uspeli narediti likofa, ker so prehitro pobegnili. S fanti se še danes pozdravimo, ko se vidimo. Ta ekipa bo pa še kdaj delala pri nas in znancih.
Želim povedati samo to, da tudi danes niso vsi izvajalci taki, da bi te želeli "nategniti". Še vedno (zgleda) obstajajo določeni, ki se zavedajo, da je zadovoljna stranka najboljša reklama. Je pa res, da se more vsak enkrat zafrknit, da potem dobi debelejšo kožo in kasneje postavi (poštene) meje.