PodSvojoStreho.net Splošno O cenah materiala in storitev Cena zrastla za 5x

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aJeToDoo Napisal:Žal je poštenost šla rakom žvižgat in tisti, ki želi pošteno delati in narediti, ta zahteva avans in pika. Gradbeništvo in vse kar je s tem povezano je na slabem glasu zaradi znanih veliiikih ljudi in na žalost so se res tega nalezli tudi mali ljudje. Avans za material obvezno, brez tega ni danes posla, razen če človeka nekako poznaš in veš kakšen je.

Moje izkušnje niso take. Izvajalec gradnje do 3gf ni želel nič avansa. Je rekel, da material brez problema dobi v trgovinah in ga v določenem roku plača, zato predvidevam da rabi kredibilnost Wink Plačilo po opravlejnih situacijah ko je odobril nadzornik. Je pa res, da sva že sodelovala prej in mi je zaupal, jaz pa njemu tudi. Sem se hotel nekaj denarja znebiti (zaradi otroških dodatkov) vnaprej pa je bil kar problem Wink
vagabondo:

Ker ima to že utečeno(že dela nekaj let na trgu) in predvsem z domačimi dobavitelji ter je bil skozi korekten pri plačilih - uvozi iz tujine pa niso taki.

Za podjetja ki so pa startala z poslom v zadnjih nekaj letih - predvsem po 2008 - so pa pri trgovinah(sploh večje) težave ker zahtevajo taka zavarovanja da glava boli ali pa ne vem kake menice/druge dokumente za mizerne limite pridobivanja materiala da raje vsak reče hvala lepa in išče bolj smiselno rešitev.

Z nadzorniki tudi vemo kak je - lahko ga imaš super normalnega na objektu - lahko je pa taki da glava boli - kakega pol leta nazaj sem nabasal na 1 privat investitorja ki je že v osnovi kar povedal da ima ponudbe izvajalcev na mizi med 34-40.000 EUR do 3. gradbene faze in da če imamo višjo ponudbo sploh ne rabimo pošiljat in da je to zanj merodajna cena - tako da tudi nadzornik tukaj ni bil kaj prida čeprav dobro ve da za tako ceno hiše do te faze ni realno spravit.
No, da še jaz povem svoje mnenje.

Tako kot @betmen sem tudi jaz imel podobno situacijo. Pri izbiranju izvajalca za gradnjo prizidka sem pridobil kar nekaj ponudb (vsi so prišli na teren in videli, kaj je potrebno narediti) in na koncu izbral enega, ki je dal sprejemljivo ceno, pa tudi poznali so ga znanci in povedali, da dela solidno (Kaj to pomeni, pustimo Smile ). Tudi tu je bilo rečeno, da je ponudba taka, ampak da "ker se poznamo", bomo na koncu poglihali stvar, da bo končna cena kej nižja. Super, ampak imel sem še vedno v glavi, da je ponudbena cena maximum in zelo verjetno tudi tista, ki jo bom plačal. Začeli so delati, bili relativno pridni in tudi relativno hitro končali. Problemi pa so nastajali glede plačil. Sicer ni bilo potrebno dati avansa pred začetkom del, ampak po par dneh dela pa je že bilo: "lahko kej plačaš za material?", pa "gremo k mojim dol, dokler se suši beton, pa bi mogli kej odnest tudi dol" itd itd. Ker sem takrat prvič imel kontakt z izvajalci in ker sem hotel biti "prijazen" investitor (izpadel pa "mona"), sem tudi plačal vnaprej. Na koncu pa je bilo pri končnem računu cela štala: obračunali so dela, ki jih niso naredili, obračunali material, ki ga niso vgradili (fotoaparat v mobitelu je zakon! Smile ), zaračunali rušenje ene stene 3x preveč (mere rušenega dela so odstopale za več kot 2x), v vinski kleti niso naredili padca proti sifonu ("kaj ti pa rabi padec v kantini?"). Tako da sami problemi. Na koncu smo se zmenili nekje na sredini, mi plačali z grenkim priokusom, ampak ta ekipa ne bo delala več pri nas, znancih in daleč naokoli.

Ker te ena izkušnja izuči, smo za dokončanje del poiskali drugo ekipo, kjer je bil že prvi pristop drugačen. Takoj sem jim dal vedeti, da sem bil enkrat "nategnjen" in da drugič ne bom. Poslali so mi ponudbo, točno specificirano kaj spada v to ceno (tudi oni so izmerili vse, kar so potrebovali) in se tega dosledno držali. Vse kar je bilo dodatnega, so ONI predlagali, da se zapiše na list in podpišemo obe strani. Zaradi pretekle negativne izkušnje sem bil dosti bolj previden, dosti več slikal, ampak moram priznati, da so bili res pošteni. Delali so poleti (pri temp okoli 30-35°C), zaradi fer odnosa so imeli vedno na voljo hladno ustekleničeno vodo in sok, ko smo prišli na objekt smo jim ponudili kavo in tako se je nadaljevalo. Edina stvar, ki mi je še danes žal je, da nismo uspeli narediti likofa, ker so prehitro pobegnili. S fanti se še danes pozdravimo, ko se vidimo. Ta ekipa bo pa še kdaj delala pri nas in znancih.

Želim povedati samo to, da tudi danes niso vsi izvajalci taki, da bi te želeli "nategniti". Še vedno (zgleda) obstajajo določeni, ki se zavedajo, da je zadovoljna stranka najboljša reklama. Je pa res, da se more vsak enkrat zafrknit, da potem dobi debelejšo kožo in kasneje postavi (poštene) meje.
odličen prispevek in zelo realen!
ssirovnik Napisal:Kako težko to stranke razumejo - kar nekaj jih je pa takih ki tudi namerno nočejo tega sploh slišat kaj šele da bi dojele da drugače pač ne gre.

Razne baubau trgovine so jih pa tudi naredile poceni usmerjene in res verjamejo da se da full ceneje stvari dobit kot pa jih majster prinese zraven.

Sem pa velikokrat slišal mojstre, ki povedo stranki, da naj gredo tja in tja po material, opremo, etc, kjer imaj mojster dober rabat, stranka gre tja, vse izbere, potem pa mojster to kupi na svoj račun, dobi dober rabat, na račun pa potem stranki da polno ceno oziroma minimalni popust.

Se pa strinjam, da je korekten in pošten odnos od vsega začetka, pa da so zadeve zapisane čimbolj natančno (predračun) in da je dogovor od vsega začetka tak, da če se med izvedbo pojavi karkoli nepredvidenega, da se takoj obvesti naročnika, mu pokaže, svetuje, razloži, ne pa da potem stranka dobi račun s 1000 in 1 postavko, ki jo sploh ne razume in še izvajalec ne zna vsega razložit. Pred kratkim sem ravno sodelavcu povedal, da mi je predračun sumljiv (predračun za prenovo stanovanja velikosti 58 m2, slikopleskarska dela v eni postavki, skupaj 1000€), pa sem mu povedal, da je to polovico prepoceni, pa mi ni verjel. No, ko pa je račun dobil, pa je dobil 8 postavk in skupaj 2000€. In skupni predračun in račun sta se razlikovala za 8000€, brez kakršnega koli opozorila prej, in enako je bilo z določeno opremo, tako kot sem napisal zgoraj.

Še vedno pravim, dober dogovor na začetku z dovolj natančnim popisom del, vsaka sprememba ali nepredvideno delo, mora biti zapisano na dogovoru, mojstri naj nič ne delajo na svojo roko, kar bi povečalo predračun, obvezno tako za izvajalca, kot naročnika, je fotoaparat zakon, slikaj vse kar se ti zdi pomembno, vsak dan dela je lahko dokumentiran, izvajalec lahko da naročniku na koncu slike za vsak dan dela na USB ključku, ki stane vsega 6€ in bo vsak zadovolen, pa še dokazuje se lahko marsikaj, pa naknadno ugotavlja, kaj je bilo kje natančno narejeno (še kakšne mere zraven, kakšen meter na sliki ni nič narobe). In če štartamo vsi pošteno, bomo vsi zadovolni in ne pozabimo na kvalitetno delo!!!
+5
"vsaka sprememba ali nepredvideno delo, mora biti zapisano na dogovoru, mojstri naj nič ne delajo na svojo roko, kar bi povečalo predračun"

vsaka sprememba in dodatno delo ki jo mojster naredi sam od sebe je gratis...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ne, če stranka plača. Zakaj plača, je pa drugo vprašanje oz. druga tema.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Samo lep primer: struganje stare barve iz stropa! In poglej ga zlomka, omet na stropu skoraj da ne drži in ker tega ne moreš predvideti, kaj narediš. Se samo malo sprehodiš s špohtlom po stropu, da se kao vidi, da si nekaj delal po stropu, pa upaš, da bo vse držalo, zahteva pa je glajenje sten in stropov ... pa bo vse dol padlo čez čas. Stranko pokličeš in ji pokažeš in razložiš, da žal je njihov strop narejen v času, ko so za cement stali v vrsti in da če želi, da bo vse tako kot je treba, je potrebno strop v celoti sanirati, to pa ne pomeni več samo struganje in kitanje, ampak bo potrebno betonsko ploščo pošteno pobrusiti, ker so "šolali" s cca. 2,5 promila v krvi (1 cm zobje) in da je na enem koncu sobe 3 cm ometa, na drugem pa 0,5 cm in da vse visi in so tako skrili. In da je to dodaten strošek. Sedaj pa naj se stranka odloči, ali gre v to ali ne oziroma ali bo to plačala ali ne? Ne ga lomit. Če stranka ne želi tega plačati, pa tu končamo z delom in hvala, ne delamo si dodatnih stroškov, ampak ker je to popolnoma nepredviden strošek, se to zaračuna. In še stranki predlagaš, da 3 cm ometa na strop ne gre, da bo bolje, če se celoten strop spusti oziroma še bolje, daljmo natančno premerit kako in kje in kam strop visi, mogoče lahko celo optično spustimo s knaufom samo del prostora, pol sobe pa se lahko normalno omeče in stranki svetuješ in rezultat je zelo lepo urejena soba z lično spuščenim stropom samo na najbolj kritičnem delu z lepo razsvetljavo in stranka z veseljem plača knauf strop, tisti del ometa pa je gratis, ker stranka ni pričakovala teh stroškov. Pa smo vsi zadovolni.
Jaz poznam drugačen primer. Stranka je zahtevala, da naredi majster dodatna dela, kar da jih je že plačala z avansom. Majstor jih je naredil, nato pa napisal dodaten račun. Nobene pogodbe, jasno. Razen prve,v kateri pa dodatnih del ni bilo, sta se pa zanje zmenila ustno. Pa je barufa!
In stranka ni želela plačati kljubtemu da je bil sklenjen usten dogovor?
Meni je tudi zadnjič prijatelj omenil dva mojstra veseljaka iz Kranjske gore, ki sta na koncu naračunala konkretno več, kot so bili dogovorjeni. Revčka sta se uštela pri izmerah za predračun menda, čeprav je bilo materiala, naračunanega po teh istih izmerah, več kot dovolj in sta ga še odnesla precej. Zanimivo.

Res ne vem zakaj ljudje še tekajo okoli raznih šalabajzarjev dandanes, v dosti primerih bi bilo ceneje dati delati resnemu podjetju, pa še garancija bi bila.
Lp, furbo
ssirovnik Napisal:In stranka ni želela plačati kljubtemu da je bil sklenjen usten dogovor?
Dogovor je bil, da plača toliko, kot je bilo zapisano v pogodbi, dogovorjeno (ustno) pa je bilo, da bo majster zgradil več, kot je bilo zapisano. Majster nato ni hotel, da bi gradil extra, ker pa je "moral", je izstavil račun. Lahko tudi ne bi gradil extra, če bi bil prepričan, da extra ni bilo zmenjeno.
Malo sem pozabil na to temo, vendar mislim da vam dolgujem epilog.

Zadeva je šla na sodišče, kjer smo imeli 3 naroke (al obravnave, ne vem kako se reče) in z mojo odvetnico sva zmagala.

Vmes sem plačeval stroške odvetnici, ko sva pa "dobila" pa mi je znaten del vrnila. Vseeno je šlo par eurov in veliko živcev, saj je zadeva vlekla skoraj leto in pol.

Vmes sem adaptrial stanovanje, večino del sam opravil. Kar je pa bilo "majstrov" pa samo papir in fiksna cena. Ni bilo nobenega problema.
Čakaj, če prav razumem si za manj kot jurja evrov šel s sodnico na sodišče imel 3 "nevemkakosejimžereče" in na koncu ti je odvetnica še denar vrnila?

Pa kaj pomeni, da si zmagal? Kateri del stroškov je priznalo sodišče in katerega ne?

Daj prilepi prosim sken sklepa sodišča (seveda brez osebnih podatkov), ker mi deluje tole za lase privlečeno.

Če je res, se ti bom iskreno opravičil in ponovno začel v celoti verjeti v to, da smo vsi enaki pred zakonom. Tako da resno, veliko je na kocki.
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi