PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup svoje nepremičnine na dražbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zberi vse dokumente, račune, izpiske bančne, skratka karkoli je povezano s plačili za to hišo in s tem pojdi do odvetnika. Ne pridi tja s svojo "zgodbico". PAPIRJI!
Potem pa bo povedal kaj se da narediti. Mogoče bi poklicala stečajno upraviteljico-ja in ji povedala zgodbo, pa bo potem ona povedala (čeprav stečajni ne vlečejo pogosto z upniki, sploh v tem primeru ko mu boš zniževala stečajno maso)
Vem, da je lažje reči kot storiti, ampak kot je že papež omenil, je potrebno k zadevi pristopiti predvsem racionalno. To pomeni, ne za vsako ceno hiše odkupiti. Najbolje, da si naredite seznam čimveč scenarijev in predvidet, kaj pomeni vsak s finančnega in čustvenega vidika. Če se gre na dražbo, pa se strogo držati naprej postavljene omejitve, drugače boste šli iz enega v drug problem. Pa predvsem brez panike, ker dandanes se nepremičnine tudi ne prodajajo kot vroče žemljice.
Sabina49 Napisal:papež čez 3 tedne

Confusedhock: A, ha. Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Zdej, tik pred zdajci ti ne ostane kaj veliko možnosti. Niti trije odvetniki - tule ne pomagajo več. Moje skromno prepričanje - pač.

Čas za odvetnike in dokazovanje lastništva je bil ob začetku uvedbe stečajnega postopka, ali pa še prej. Sedaj je definitivno prepozno, sploh še, ker je bila "svakova firma" lastnik vsega.

Tukaj ostane le še - res zadnja opcija - da na dražbi kupiš svoje nazaj. Svoje, kot praviš dejansko. Ne pa svoje tudi Pravnoformalno. Kaj bo na dražbi - kdo ve. Možno je vse. Rizik velik, stres še večji, šok lahko poguben.

Še enkrat - seštej, koliko izgubiš ( si/sta vložila € v hišo ), če se jutri "izseliš" in narediš križ čez "zgodovino".

Napake, ki jih delamo in naredimo - nas stanejo. Ene več, druge manj. Ne ponavljaj pa napake, da ne bo postalo predrago.
1. za ukrepanje preko odvetnika je prepozno. Lahko pa poizkusiš.

2. če moraš na vsak način odkupiti svojo hišo jo pač daj. Položi varščino in pojdi na licitacijo. V najslabšem primeru te bodo interesenti prelicitirali, v najboljšem pa interesentov sploh ne bo. V teh časih se zelo redke nepremičnine prodajo na prvi dražbi.

3. Tik pred koncem dražbe pristaneš na izklicno ceno, ki jo dvigneš za najmajši predpisani licitirani znesek in hišo kupiš.
ali:
4. Ne pristaneš na izklicno ceno, se spustiš v riziko in čakaš na drugo dražbo. Na njej bo več interesentov, cena nepremičnine pa prepolovljena. Sodeluješ pri licitiranju, izid pa je zate zelo negotov.

Preden pa se lotiš izvedbe katerega izmed zgornjih predlogov pa vseeno pokliči stečajnega upravitelja. Opiši mu nerodno situacijo in skušaj doseči, da o tvoji ponudbi obvesti upnike in apelira na njihovo hmmmmm, vest (ojoj) in jim predstavi način plačila, kot si si ga zamislila. Če bodo vsi omenjeni seveda sploh pripravljeni sodelovati.
V primeru, da so kateri izmed upnikov banke, ti znajo ponuditi tudi kredit v ta namen. Z bankami se da takšne sporazume doseči veliko lažje, kot pa z ostalimi fizičnimi ali pravnimi osebami.

Srečno in po pameti. Vsaj od sedaj dalje.
Še ena zadeva v zvezi s poravanavami z upniki - takole čisto laično - :

1. Če se pred dražbo dogovorite z upniki in poravnate dolgove, ste v bistvu poravnali dogove lastnika nepremičnine - svojega svaka - pazite, da ne bo potem vse skupaj spet njegovo!

2. Na dražbi kupite nepremičnino - potem je ta nepremičnina vaša.

Morda se motim glede točke 1 - upam, da se motim.

Srečno!
Ne, ne motiš se.
To se mi zdi tako samoumevno, da sem pozabil napisati. Opozorilo pa je seveda zelo dobrodošlo!

Če upniki pristanejo na nek dogovorjen način poplačila - od tam dalje se vse ureja z listinami v obliki notarskega zapisa. Gre za postopek, kateremu ilustrativno najbližje je poslovni izraz pobot ali mogoče verižna kompenzacija. Seveda na tak način, da upniki pobotajo dolg z dolžnikom, notar pa uredi vse potrebno, da trenutno lastnino dolžnika, katere dolg bo pobotan s tvojim denarjem - s posebno (verjetno tri ali več partitno pogodbo) prenese v tvojo last in posest.

Postopek je še malo bolj kompliciran kot sem napisal. A notar ga bo znal izpeljati tako, kot je potrebno in prav.
Nič ni narobe, če se pogovarja z upniki, s stečajnim... ampak, to je po mojem lahko tudi dvorezen meč... in možnost, da ju spet kdo nategne.
Ključnih podatkov mi namreč ne vemo, zato lahko samo ugibamo in delamo scenarije.
In kaj je ključno? Znesek vseh dolgov, vrednost stečajne mase in vrednost te konkretne hiše. Če je hiša vredna 300k, potem bodo interesenti že na prvi dražbi.
Če je hiša vredna 100k, jih ne bo morda niti na tretjo.

Zato se jaz ne strinjam, da je za advokata prepozno. Kot sem prvič napisal - ne zato, da bi poskušala dokazovati, da je hiša njena, ampak zato, da se pripravi optimalna strategija, da se preračunajo vsi vidiki in določi vrstni red za odločanje.
Glede na do sedaj napisano, onadva tega nista sposobna (brez zamere) in potem ju lahko hitro še kakšna čustva zavedejo v še večje -pardon- sranje.

Dejstvo je, da bodo upniki hoteli iztržiti čimveč; enako velja tudi za stečajnega upravitelja... torej ste z njimi na diametralno nasprotnih bregovih in to je dejstvo.
(In tu smo spet pri vrednotenju; koliko je ta hiša dejansko vredna.)

Kot je Papež napisal: morda pa je bolje pustiti vse skupaj, čeprav se to na prvi pogled sliši grozno.
Dal sem vam 1 nasvet in še 1 x isto čim prej pojdite do dobrega premetenega odvetnika, za v LJ. vem sam, kam bi šel samo niste niti dela Slovenije napisali. Dober odvetnik pa sploh ni nujno, da je znan, saj so taki ala eni poznani v Grosuplju navadno slabi, saj dela kakšen pripravnik za njihovim imenom.... dogovarjati se z upniki nimate kaj, ker samo bog ve, koliko jih je in kolikokrat vse terjatve presegajo vse premoženje, edini s katerim se lahko pogovarjate je stečajnik, morda dober odvetnik prepreči dražbo ali pa v dogovoru z stečajnikom tudi vam priznajo vsaj nekaj terjatev....... Vsekakor na 1 dražbi sam ne bi kupoval, je pa dobro, da tudi sami dobite nekaj vaših znancev "mafijcev" ki bodo dražili skladno z vašimi pričakovanji. Načelno želijo dražitelji pred licitiranjem kake informacije in bolj, kot se jim bo zdela hiša slaba, pravna situacija na njej pa zelo zapletena ( ugovori vašega odvetnika, ....) manj bodo ponujali za njo na 2. dražbi ........ brez odvetnika se pa sama ne spuščajta v kar koli, ker naivna , kot sta bosta še to zgubila ..... VSO SREČO ! ni vse še izgubljeno !
Matofil ima prav.
Tudi glede odvetnika...ceprav ni nujno, da te potem zastopa kaksen "pripravnik".
Lahko reces tudi to, da zelis nekoga z referencami in ne zacetnika.
(sem pa tudi jaz videl kako gre to serijsko, ko je polna cakalnica strank....)

Za priznanje stroskov pa dvomim, da je se cas. Ce so ze drazbe razpisane potem pomeni, da je rok za prijavo terjatev ze potekel.
Ampak kot receno, to so detajli o katerih lahko ugibamo...zato je res skrajni cas, da najdes odvetnika.
Točno tako kot je matofill napisal.... ni mi ušlo nekaj postov nazaj, da sta prevzela zemljo in material, da pa je račun podjetje, ki je gradilo. naslovilo na vaju, [b][/b] zato sem mnenja, da lahko s tožbo ugovarjate lastništvu. Ko boste to predočili stečajnemu upravitelju, bo glede novih dejstev dolžan izloćiti nepremičnino iz dražbe, dokler se ne uredi njen pravni status. Če le-tega ne bo hotel, lahko tudi sami, na dražbi na glas poveste, da je vložena pravda za lastništvo hiše in da se ne nameravate izseliti (prostovoljno). To bo vsaj za en čas odgnalo kupce. Se pravi, pot pod noge in k dobremu odvetniku!
Pezo, tole si pa dobro napisal.
Jaz sem razumel, da so nanju napisai samo racuni-poloznice za redne stvari: elektrika, voda, smeti, itd... Razumel sem, da so vsi racuni za gradnjo na svakovo firmo narejeni.

Ampak: vseeno se bojim, da je za vlaganje zahtevka v stecajno maso prepozno...no, vsekakor bo zanimivo, kaj bo povedal odvetnik in upam, da bo OP podala te informacije, se naucimo se mi kaj novega.
Priglasitev terjatev zaradi stečaja je že davno mimo. Tu se ne da kaj narediti. Prerekati je treba lastništvo hiše in jo poskusiti izvzeti iz stečajne mase.

V teh zadevah so "malenkosti" pomembne in kot sama pravi:

veliko sva naredila sama kar pa nisva pa imava račune saj je bila cela zadeva od travnika naprej na najinih ramenih.

gradilo je podjetje tudi račun si izstavili na naju,
Najprej odvetnika. Nisem pravnik, ampak morda bi bila rešitev gradnja na tujem.
Pezo: jaz sem razumel, da so racuni uradno na firmo napisani.
Ne račun, za gradnjo je izstavljen na naju, veliko stvari sva delala sama ker se mož rad igra z tem, nekaj stvari je bilo na črno keramika pleskanje itd. materiala je bilo veliko na račun firme oziroma sva ga dobila brez računa, je pač svak zrihtal preko sebe, kdo pa mu nebi zaupal, torej imava račun za zidanje, če nama lahko to kaj pomaga.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi