![]() |
|
Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Nakup svoje nepremičnine na dražbi (/showthread.php?tid=54965) |
Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 23.1.2014 Pozdravljeni. Dogaja se mi ena zelo komplicirana zadeva in potrebujem nasvet. Gre zato, da sva z možem hišo gradila na svakovi zemlji, oziroma na zemlji njegovega podjetja. Hišo sva zgradila z vsemi dovoljenji se preselila, le prepisa nisva uredila pravočasno, saj sva svku zaupala da bo vse urejeno pravočasno. Zdaj je svakovo podjetje propadlo ter vse njegove nepremičnine poslane na javno dražbo mednjimi tudi najina hiša. Z možem sva se pripravljena udeležiti dražbe in na njej kupiti praktično svojo hišo nazaj saj nama je ostalo nekaj prihrankov, vendar naju skrbi kako je s temi "mafijaši", ki nabijajo ceno ali imava po zakonski plati kakšno pravico več pri nakupu saj že nekaj let živiva v tej hiši in je do te situacije prišlo zaradi najine naivnosti oziroma svakove nepoštenosti do naju, kajti midva vendarle kupujeva svojo hišo nazaj ali je v tej državi kaj pravice in imava kakšno možnost več, da bi zadevo kupila po izklicni ceni in imela kakšno prednost pred ostalimi dražilci. Vnaprej hvala za odgovor. Sabina Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - matofill - 23.1.2014 Brez iskušenega odvetnika ne bo nič. Zakaj pa dražba, če je hiša vajina, gre na dražbo le terjatev oziroma zemlja, ki je ne more kdor koli kupiti. Sicer pa sta že kontaktirala stečajnega upravitelja ? Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 23.1.2014 Ne nisva nikogar kontaktirala, gre zato, da uradno hiša ni najina ampak last pokojnega podjetja in se sedaj prodaja za poplačilo upnikov podjetja. Vendar sva jo zidala midva in ves denar zanjo je šel iz najinega žepa tudi parcelo sva plačala svaku vendar uradno prepis ni bil narejen, nama je rečeno bilo da ga je uredil v resnici pa ga ni ampak je na skrivaj nalagal hipoteke na najino hišo midva naivneža pa slepo verjela da je vse ok in sedaj sva v dreku, toda denar za odkup na dražbi imava, ni nama problem samo da se rešiva te situacije, toda v nedogled tudi midva nemoreva licitirati, zato me zanima, če imava kakšno pravico da odkupiva brez nabijanja cene oziroma da se sama dogovoriva z upniki za poravnavo mimo dražbe, saj na dražbi lahko cena preseže višave. Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - papez46 - 24.1.2014 Citat:ali je v tej državi kaj pravice in imava kakšno možnost več, da bi zadevo kupila po izklicni ceni in imela kakšno prednost :evil: Takele zadeve so ..........., mislim ............, Kaj ma veze pravica in država, če je človek sam tak "bedak", da ne uredi svojih lastnih zadev - tako kot naj bi bile. Praviš, da si naivno mislila ........ da bo svak, da je svak, .............. hock: Gradila sta na "tuji" parceli, po zakonih, ki obstajajo, če graditelj nima s strani lastnika zemljišča urejene "pravice graditi", izhaja da je hiša pravno last lastnika zemljišča pod to hišo. Lastnik vsega je torej "črno na belem" svak, oziroma kar je še slabše " njegova propadla firma". Greš lahko le na dražbo in še enkrat kupiš svoje nazaj. Nikogar ne briga, kaj dejansko je bilo in kdo je plačal hišo, kdo jo je gradil in kdo sedaj živi v njej. Upaš lahko le, da kakega velikega interesa ne bo, da morda na prvi dražbi ne bo šlo v promet po izklicni ceni, da ne bo šlo niti na drugi dražbi, kajti potem je več možnosti, da kupiš tudi pod izklicno ceno. Če pa bodo dražitelji in bo interes, potem pa .............. upam da imaš dovolj prihrankov, da boš lahko preprečila izselitev in deložacijo. :wink: Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Advocatus Diaboli - 24.1.2014 matofill Napisal:Brez iskušenega odvetnika ne bo nič.
Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 24.1.2014 Dovolj bi bilo že samo NE, ni treba človeka, ki prizna da je zaj**** in je v sranju do grla še napadat pa žalit. Vseeno hvala za odgovor Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - firefly - 24.1.2014 Sabina, najprej do odvetnika (hudiček se ti očitno že ponuja) pa skupaj do stečajnega upravitelja. nikoli ne veš. Mogoče se pa da... Poskusit ni greh. Sploh pri teh denarjih... Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - petea - 24.1.2014 Sabina49 Napisal:... nama je rečeno bilo da ga (prepis) je uredil v resnici pa ga ni ... včasih, ko berem takšne zgodbe, se sprašujem, ali smo ljudje bolj naivni ali bolj nevedni :? o.k., recimo da sta bila nevedna, pa nista vedela, da ni ravno najboljša rešitev graditi na tuji lastnini, da je - po možnosti še pred začetkom gradnje - potrebno skleniti neko pogodbo, ki omogoča prenos lastnine na vaju, ter da se, ko se da na ZK vloga za spremembo lastništva, vse da videti in preveriti tudi z domačega kavča, torej najprej, da je na parceli plomba, nato domov tako ali tako prejmeš sklep, da si postal lastnik nepremičnine, nato pa lahko (tudi) to vidiš preko spleta, prav tako pa tudi obstoj hipotek. Kaj narediti? Najprej prebrati objavo dražbe - ali se prodaja 'vajina' nepremičnina ločeno ali v sklopu s še kakšno drugo. Prebrati dražbene pogoje in slediti postavljenim zahtevam - torej najprej pravočasno vplačati varščino, brez tega je zgodba zaključena. Prebrati si Zakon o izvršbah in zavarovanju, da vama vsaj približno postane bolj jasno, kako dražbe potekajo, pa kakšne uporabne informacije o možnih situacijah najdeš tudi na spletu. Verjetno je upnikov več, prav tako je ta parcela samo del skupnega dolga, tako da se verjetno kaj dosti ne bi dalo rešiti, če bi stopila v kontakt z upniki. Lahko pa poskusita. Predkupno pravico imata, če sta najemnika, drugače pa (mislim da) ne. Nekaj več o dražbah lahko prebereta tukaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pravna-pomoc.info/zemljiskoknjizno-pravo/prodaja-obremenjene-nepremicnine/">http://www.pravna-pomoc.info/zemljiskok ... remicnine/</a><!-- m --> Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 24.1.2014 Prodaja se v sklopu z drugimi, oziroma, če se ne prodajo vse 4 skupaj se prodajajo posebej, torej najbolje, da si poiščem odvetnika in po njegovih navodilih naprej. Vem, da boste rekli napiši v google itd. ampak a poznate glede nato da ste vsi izkušeni koga z izkušnjami na tem področju? Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - jabolko - 24.1.2014 Avtorica, vem, da ti sedaj nič ne pomaga, vendar je tvoja zgodba prav neverjetna. Kdaj sta gradila in kako to, da nista popolnoma nič poskrbela za papirje? In prosim, ne se sklicevat na pravico in slabo državo, ker to je, žal, popolnoma tvoja krivda. Vseeno ti želim vso srečo. Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - petea - 24.1.2014 sabina, vsaj okvirno je dobro pri iskanju ljudi geografsko napisati, na katerem koncu Slovenije iščeš. Sabina, v objavi je jasno napisano, kaj spada v posamezni sklop, npr.: 1. parcela 1/1 s poslovnim objektom v vrednosti 100.000 €, 2. parcele 2/2, 2/3, 2/4, v naravi travnik v vrednosti 10.000 €, 3. parcela 3/3 v naravi stanovanjski objekt v vrednosti 50.000 €. In potem sledi nekoliko nižje zapis, koliko varščine je potrebno položiti za vsak sklop posebej, npr. za 1 20000 €, za 2 2000 €, za 3 10000 €. Morebitni interesenti pa se potem odločijo, kateri vsi sklopi so jim zanimivi in zanje vplačajo varščino določeno varščino (oz. seštevek varščin iz posameznih sklopov) ter lahko dražijo samo tisti sklop oz. sklope, za katere so plačali varščino. Ne more pa se prodajati samo parc. št. 2/2, brez parc. št. 2/3 in 2/4, ker so zapisani v isti točki. Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 24.1.2014 Tisto s pravico sem navedla v navalu jeze na samo nase, vem da sva ravnala neumno do amna, slepo sem zaupala sestrinemu možu in sestri, za katera nikoli nebi niti pomislila da se lahko kaj takega zgodi, če pa komu bi človek mislil da lahko družini zaupa, zato tudi po domače nisva gnjavila, skrajno neumno toda zdaj je prepozno za kaj takega, kot pravico sem mislila pri dražbi na čut sočloveka, da bo nekdo pomislil 2x preden bo drugemu prevzel dom, težko je že če stanujoči nima denarja za odkup, sama bi pa vendarle žrtvovala nekaj pa čeprav bi se spufala za celo življenje samo, da se rešim tega, kaj mi pomaga dobra šola če sem na cesti, zato sem tukaj napisala, če mi lahko kdo pomaga pozvoniti po toči, saj sem sama popolnoma v temi in jočem iz noči v noč
Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - jabolko - 24.1.2014 Mimogrede, avtorica, imaš v tej hiši prijavljeno stalno ali začasno bivališče? Če nisi lastnik hiše, potem si potrebovala neko pogodbo (najemno, recimo) ali soglasje svaka, da se lahko tam prijaviš. Kako ste to uredili? Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 24.1.2014 V sklopu kjer je navedena najina hiša je zapisano parcela z stanovanjskim objektom vrednost 150000€. S tem sem seznanjena za varščino in kako delujejo dražbe, saj sem se pogovarjala z dvema pogostima udeležencema dražb, ki se s tem ukvarjata, onadva sta me napeljala na to " mafijo", ki nabija cene zato sem se tudi obrnila sem z vprašanjem, delovanje dražbe mi je jasno vendar v prebiranju zakonov in sklepov sodišča nisem našla člena, ki omenja, da bi stanujoči rad odkupil objekt nazaj saj se to ne dogaja, kateri dolžnik pa bo svoje kupoval nazaj, vendar je pri nama zadeva bolj kompleksna, zagotovo se bom obrnila na odvetnika toda tudi vsi odvetniki niso enako dobri zato sem tukaj poiskala 3. mnenje. Odgovor preberi si člene mi ne pomaga ker ne odgovori na moje prvo vprašanje, katero me razžira. LP Re: Nakup svoje nepremičnine na dražbi - Sabina49 - 24.1.2014 Soglasje svaka imam saj brez njega nebi dobila stalnega bivališča midva tukaj živiva že 2 leti, vse najino je tukaj naslov itd. tudi položnice v hiši prihajajo na naju, na najino ime. Sva praktično kot najemnika brez pogodbe, ki sta najemnino plačala z gradnjo objekta kjer živita. Ne vem kako drugače opisati. |