Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Kar se tiče komforta sta tu nekje. Ni skladiščenja, popolna avtomatika itd.edino pri plinu bo te še naprej dimnikar gnjavil. Je pa plin hitreje odziven. Kar se tiče COP-a, realen je nekje 3,0, ker je potrebno računat tudi na ogrevanje vode poleti in pa dejstvo,da je COP v prehodnem obdobju lahko krepko preko štiri, pri plinu pa tudi, ko je zunaj +10 0,9. Zdaj , če bi upošteval prihranek po tabelah, ki si jih nalepil, je prihranek 50 % ob predpostavki, da je COP 3. Je pa prihranek odvisen od tega, koliko energije objekt potrebuje.
Se pa da TČ 11kw tudi ceneje dobit, pa na novi razpis eko sklada počakaj.
Objave: 1477
Teme: 9
Ocena:
1
Za kaj se odločit je špekulativno vprašanje ali se bo razlika v ceni teh dveh energentov povečevala ali manjšala. Zgodovina nam pravi, da je cena plina veliko bolj volatilna (nihajoča).
Tako pri plinu kot pri elektriki imaš neke fiksne stroške, ne vem koliko je to pri plinu, pri el. je to tipično okoli 10€ na mesec, teh 10€ plačuješ že sedaj za gospodinjstvo, zato imaš ceno za vsako dodatno kWh, ki jo boš porabil samo 0,114 € na ET (gen-i paket TČ). Če imaš dvotarifno merjenje boš lahko s ceno prišel pod 0,1 €/kWh.
Pri plinu imaš še nekaj malega porabe elektrike (OČ, regulacija), recimo temu 20€ letno in potem še dimnikarja.
Izbira TČ je bolj zakomplicirana kot izbira plinske peči, zato pošlji čim bolj podrobne opise objekta, št. in velikost grelnih teles, poraba energenta, na različne firme in naj ti predlagajo in izdelajo ponudbe. Čeprav moje izkušnje pravijo, da si te firme ne vzamejo niti 5 minut da bi izdelali in preračunali pravilno dimenzioniranje TČ. Zato je pametno da tudi tule na forumu bolj podrobno opišeš objekt.
Objave: 145
Teme: 24
Ocena:
0
bozgom: saj če bi šlo za novo hišo ne bi bilo problem.
Gre pa za 100m2, letnik 1980, 38debel zid z 5 cm stiroporja in teranovo fasado. Tudi stropi so bili delno sanirani. Poraba je cca.1500 ELKO (brez SV).
Zamenjali bomo še 10 oken (troslojni), vhodna in balkonska vrata-se bo še nekaj prišparalo. Pa tudi 50m2 stropa proti strehi bom še dodatno toplotno zaščitil+folija, ki jo sedaj ni..
Po formulah 1500l ELKO/250=ˇ8kW+1-2kW(SV) bi morala biti 11kWTČ dovolj. Fujitsu se mi dopade, ker ima notranji bojler in vodo segreje do 60C (trenutno živeči prebivalci pravijo, da tudi v najhujši zimi niso spuščali več kot 55C v radijatorje). Na objektu je tudi kamin...
Plin ima pa tudi svoje prednosti. Najpomembnejša je ta, da je začetna investicija nižja!
Glede na forumska pravila toplotnih sanacij-dodatna izolacija fasade=to se meni nikoli finančno ne bo izplačalo!
Nekako pričakujem, da bi iz 1500€ za ELKO prišel na 1000€ za Z.plin, pri TČ pa bi bilo recimo 700€ elektrike?
Ocena:
1
Je COP 0,9 na plinu realen? Ima kdo kalorimeter?
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Običajno hiše, katere se ogrevajo preko TČ nimajo plina ali drv. Torej ogrevanje in kuhanje poteka preko elektrike. Normalno ima hiša, če uporablja plin varovalke 3x20, brez plina pa 3x25 A kar pomeni obračunsko moč 7 kW in 10 kW. Če se ogrevajo s toplotno črpalko pa morajo imeti najmanj 3x32 A in obračunsko moč 22 kW (lahko imajo seveda manj a potem se morajo odločiti ali se bodo greli ali pekli pečenko v pečici- oboje skupaj pač ne gre).
kW obračunske moči z DDV znese 1,67 €. Torej je pri 32 A varovalkah razlika do 20 A tam 14 kW in 23,34€. Mene pa za plin pride fiksni del 24,60€. Če ima kdo varovalke 3x35A pride stalni strošek več, kot je stalni strošek za plin.
Dimnikar pride 29,36€ (plačal prejšnji torek). V 6. letih nisem imel na plinski peči nobenih servisnih stroškov (trkam na les, da tako ostane čim dlje).
PS- tudi toplotni črpalki kot plinski peči lahko odpove elektronika, pregori kompresor, spusti plin...
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Mislim, da z varovalkami malo pretiravaš. Večina uporabnikov TČ pride skozi s 3x20 oz. 3x25.
Firbec: kaj za en kotel imaš, da ni z njim nobenih težav?
Ocena:
1
No, upam da se motiš ker mi imamo na 3x25 A dve indukciji, dve pečici, dve mikrovalovki, en ketler, dva pomivalna, dva pralna, en sušilni stroj in TČ (verjetno sem kaj pozabil).
A bi mogu švicat ko žena kuha na vseh 4 kuhališčih, tašča pa dela bog ve kaj spodaj?
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Mi imamo Immergas kondenzacijsko plinsko v dveh hišah, v eni je 8 let v eni 4 leta. Nobenih težav nikjer.