Citat: kaj sploh potem še ostane, če ne rabiš nobenih uradnih pogojev imet za poklice?
Ali lahko z tesarjem sklenem pogodbo in mi izdela steno iz opeke, čeprav ni zidar. Je tu kaj protizakonitega?
Zakaj bi bilo protizakonito, če z uni.dipl.ing.lesarstva (ima podjetje za izdelavo lesenih konstrukcij in žago) sklenem pogodbo za PGD in PZI lesene stavbe? Ali bo PGD veljal, čeprav ni pooblaščen za projektiranje (nima strokovnega izpita), vem pa, da je sposoben tega? Tudi dejansko naredi projekt v skladu z zakoni?
Vem, po trenutnem stanju mi žagmajster ne sme delati projekta, tesar pa mi lahko zida. Ali je tako stanje v skladu z ustavno svobodo dela?
Naj še enkrat ponovim osnovo debate o pooblaščencih:
Nič nimam proti obstoječemu stanju, ki velja za gradnje, kjer je rušitev lahko velik problem države (večstanovanjska hiša, avtocestni most, šola, ....) Smatram pa, da je treba olajšati (poceniti) gradnjo enostanovanjskih hiš za lastne potrebe (edino bivališče družine). Sem že nekje postavil vprašanje, koliko od skupne cene so znesle storitve, ki so po črki zakona določene, kdo jih lahko opravi. Odgovora ni bilo. Moja ocena je kakig 20 % skupne vrednosti. Če bo svoj skromni dom zgradil investitor sam s člani svoje družine, pa bo to zneslo preko 30 %. Če bi ta dela lahko opravil sam (recimo, da je sposoben), bi lahko znižal stoške za vsaj 20 %. Ocenjujem, da bi prišel skozi le s 40 % keša napram enaki hiši delani na ključ po vseh današnjih reglcih. Ali res tega ne privoščimo revežem, ki so pripravljeni pošteno pluniti v roke, da si zgradijo lastni domek?