PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nova uredba o razvrščanju objektov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/kako-iz-skednja-naredis-rezidenco">http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospre ... -rezidenco</a><!-- m -->

:mrgreen:
Citat:kaj hočeš povedat, kakšen diktat?
Če je v zakonu napisano, da projekt lahko naredi pooblaščen projektant, je to diktat. Ne dopušča možnosti, da ga naredi nepooblaščen projektant. Navsezadnje tudi uradno frizerka lahko naredi projekt za mojo enodružinsko hišo. Jaz sem s takim projektom zadovoljen. Tudi vsa zakonska določila o končnem stanju izvedenih del so upoštevana in zadovoljena. Edina pomanjkljivost zaradi katere mi bo referent vlogo zavrnil, da moja frizerka ni pooblaščena za izdelavo projekta. Ne zanima ga kvaliteta projekta. Napotil me bo v revizijo projekta k pooblaščenemu projektantu. Ta me bo za revizijo pošteno finančno opilil, ker nisem dal projekta njemu delat. Ob najmanjši neskladnosti ga bo zavrnil. Morda tudi za neskladje z njegovo prakso pri detajlu, ki zakonsko ni določen ter se teoretično lahko rešuje na različne načine. Država bi morala imeti projektni biro, ki bi delal take revizije in projekte od države financiranih objektov. Pogodb s privatnimi podjetji ali fizičnimi osebami nebi smeli sklepati.

Ali je zate tisti pildek res edina garancija za dober projekt?
Citat:mi še zdaj ni jasno ali uredba povozi vsa določila prostorskih izvedbenih aktov in prostorskih ureditvenih pogoje
Čitaj 8. člen uredbe. Lepo razumljivo piše, da o namenski rabi velja določilo prostorskega akta. Ne vem, zakaj tega ne razume tudi @ izotop?
Nimam časa - sem v penziji!
čak, mislim, da se odmikamo od teme.
sej jst te razumem po tej plati, da ni treba za vsak drek imet pgd-ja in s tem zalagat projektante (mislim, da večina tsitih, ki v celoti odobrava nova uredbo, tako vidijo stvari). torej, naj dajo za določeno zadeve možnost pridobitve gd po skrajšanem postopku, kjer je dovolj skica ipd ali pa sploh ni potrebno gd. right?

če pa gremo od pgd-ja naprej: čak, kaj sploh potem še ostane, če ne rabiš nobenih uradnih pogojev imet za poklice? a naj potem imamo državo ndzornikov, pa bo vsak laik lahko risal načrte, operiral, vozil avion ipd, samo prej naj mu nekdo poštemplja, da je ok. kako pša boš nadziral tiste, ki štempljajo, kaj pa izobraževanje, obvezna praksa, izpiti itd itd?
mislim, tako pač ne gre, ker potem bi ves svet tako delal, kakor ti praviš (recimo temo dobra praksa). ampak kolk jst vsem, temo ni tako. res je, da se bi dalo marsikaj spremenit, predvsem na fkasih ipd, da bi bilo več prektičen uproab znanje itd, vendar neka osnovne zadeve pa morajo biti regulirane, drugače pač ne gre..
Andrej01 Napisal:Po toliko debate mi še zdaj ni jasno ali uredba povozi vsa določila prostorskih izvedbenih aktov in prostorskih ureditvenih pogojev občin.
Ne, uredba samo razvršča objekte glede na zahtevnost, prostorki akti občin so še vedno veljavni, saj se uredba v njih ne vtika oz. pravi, da se ne sme delati v nasprotju z prostorkim aktom.
izotop Napisal:...(itak ue v nm slovi kot ena nanbolj zategnjenih)...
To se pa zelo strinjam :mrgreen:
Berem tole, pa vidim da po mnenju nekaterih privatna gradnja ne more ogrožati nikogar razen investitorja samega.

:lol:

:roll: Predpisi v gradbeništvu niso nastale zaradi zaslužka gradbincev (projektantov), kot si očitno nekateri predstavljate, temveč zaradi smrtnih žrtev, poškodb in velike gmotne škode ki so jo v "zlatih" manj diktiranih časih na objektih povzročali naravni in človeški faktorji.
Citat: kaj sploh potem še ostane, če ne rabiš nobenih uradnih pogojev imet za poklice?
Ali lahko z tesarjem sklenem pogodbo in mi izdela steno iz opeke, čeprav ni zidar. Je tu kaj protizakonitega?
Zakaj bi bilo protizakonito, če z uni.dipl.ing.lesarstva (ima podjetje za izdelavo lesenih konstrukcij in žago) sklenem pogodbo za PGD in PZI lesene stavbe? Ali bo PGD veljal, čeprav ni pooblaščen za projektiranje (nima strokovnega izpita), vem pa, da je sposoben tega? Tudi dejansko naredi projekt v skladu z zakoni?

Vem, po trenutnem stanju mi žagmajster ne sme delati projekta, tesar pa mi lahko zida. Ali je tako stanje v skladu z ustavno svobodo dela?

Naj še enkrat ponovim osnovo debate o pooblaščencih:
Nič nimam proti obstoječemu stanju, ki velja za gradnje, kjer je rušitev lahko velik problem države (večstanovanjska hiša, avtocestni most, šola, ....) Smatram pa, da je treba olajšati (poceniti) gradnjo enostanovanjskih hiš za lastne potrebe (edino bivališče družine). Sem že nekje postavil vprašanje, koliko od skupne cene so znesle storitve, ki so po črki zakona določene, kdo jih lahko opravi. Odgovora ni bilo. Moja ocena je kakig 20 % skupne vrednosti. Če bo svoj skromni dom zgradil investitor sam s člani svoje družine, pa bo to zneslo preko 30 %. Če bi ta dela lahko opravil sam (recimo, da je sposoben), bi lahko znižal stoške za vsaj 20 %. Ocenjujem, da bi prišel skozi le s 40 % keša napram enaki hiši delani na ključ po vseh današnjih reglcih. Ali res tega ne privoščimo revežem, ki so pripravljeni pošteno pluniti v roke, da si zgradijo lastni domek?
Nimam časa - sem v penziji!
Torej namesto, da bi se zgledovali po nekaterih bližnjih državah, ki imajo te zadeve urejene in so papirji narejeni z nekim razlogom in strokovno ter brez nepotrebne navlake dejmo raj sesut vse, pustit vodovodarjem da izvajajo kardiovaskularne operacije, zdravnikom da upravljajo žerjave, vedeževalke naj upravljajo jedrsko elektrarno, če pa bo šlo kaj narobe pa se bodo že na sodišču zmenili.

Iz ene zavožene situacije brezglavo v novo. Pa tudi prav, sem že vsega hudega navajen Smile
Tole piše v 8. členu pod točko 4 v uredbi.

(4) Ne glede na določbe tega člena se za pogoje umeščanja v prostor ob gradnji nezahtevnih in enostavnih objektov uporabljajo določbe prostorskega akta ali drugega predpisa občine, če so za investitorja ugodnejše.

Kar je za vejco po mojem mnenju opredeljuje, da se upoštevajo odločbe prostorskega akta ali drugi predpisi občine samo, če so za investitorja ugodnejši, kot uredba.
Ali se motim?
Zidanica, 80m2 bruto površine, torej seštevek vseh etaž. Recimo 1x80 m2, ali 2x40 m2? V slednjem primeru daš AB ploščo, to potem ni več nezahteven objekt, ampak manj zahteven objekt, za katerega je potrebno klasično GD. Zidanica je po klasifikaciji objektov stavba za spravilo pridelka (12713)

Po toliko debate mi še zdaj ni jasno ali uredba povozi vsa določila prostorskih izvedbenih aktov in prostorskih ureditvenih pogojev občin.

Ne, uredba samo razvršča objekte glede na zahtevnost, prostorki akti občin so še vedno veljavni, saj se uredba v njih ne vtika oz. pravi, da se ne sme delati v nasprotju z prostorkim aktom.

(4) Ne glede na določbe tega člena se za pogoje umeščanja v prostor ob gradnji nezahtevnih in enostavnih objektov uporabljajo določbe prostorskega akta ali drugega predpisa občine, če so za investitorja ugodnejše.

no, o tem gre debata. z uredbo ne veš kje si, oz bodo recimo zidanice nekdo obravnaval kot objekt, ki rabi pgd (+pzi), drugi pa ne. to je nedopustno, ker zakon takšnih dvoumnosti ne sme dolovljevat, da ne omenjem besede ugodnejše. ali je ali ni.
Pozdravljeni, sem prebral vse napisano pod to temo in prišel do zaključka, da se še vedno ne ve oz. ni sebe, ki bi lahko potrdila ali se lahko na kmetijskem zemljišču zgradi vikend do 80m2 ali ne, brez GD?
Ravno pred dvema dnevoma je bilo na tv kako sta dva diplomirana ekonomista začela peči hamburgerje v premičnem kiosku. Menda jima biznis gre tako dobro, da odpirata že nov lokal na novi lokaciji.
Če zanje ne velja pravilo naj tudi za druge ne.
To pišem kaj naj kdo dela glede na svoj poklic!!!!!!!!!
Delaj tisto kar znaš in si sposoben.
Nekateri imajo poklic in nič ne znajo no ti so ponavadi zaposleni v jav....
Če zanje ne velja pravilo naj tudi za druge ne.

seveda velja tudi za njih, kar pač zakonodaja regulira za tak poklic (sanitarni pogoji, določila glede prodaje izdelkov, dobljeno up. dovoljenje itd, verjetno kakšen opravljen izpit požarne varnost itd itd).
seveda niso pogoji za sam poklic tako rigorzni kot recimo za nekoga, ki nosi večjo odgvornost (zravniki ipd), zato je verjetno puščeno možnost da lahko brez npr visoko izobrazbe narediš kakšen izpit, ki ne obsega toliko zadev.

ampak dejmo to na stran oz, po potrebi v drugo temo..
Citat:Pozdravljeni, sem prebral vse napisano pod to temo in prišel do zaključka, da se še vedno ne ve oz. ni sebe, ki bi lahko potrdila ali se lahko na kmetijskem zemljišču zgradi vikend do 80m2 ali ne, brez GD?

Ja, meni se tudi zdi, da je tako tj. da nihče ne ve. Bolj kot berem, manj mi je jasno.

Npr. zakon o kmet. zemljiščih pravi, da se (med drugim) na takih zemljiščih lahko gradijo vsi pomožni kmetijski objekti in da minister za kmetijstvo skupaj z ministrom za okolje določi, kateri so to objekti. Ali je ta nova uredba ("Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje") predpis, ki to določa? V njej je namreč v Prilogi 2 navedena točka "Pomožni kmetijsko-gozdarski objekti". Ampak med njimi ni objektov za rejo živali (npr. hlevi) niti objektov za kmetijske proizvode (npr. zidanice).

Ali mogoče obstaja kakšen drug predpis, ki bi določal "pomožne kmetijske objekte" tako kot pravi zakon o kmetijskih zemljiščih?
Bistvo, bistva je, da nihče ne ve. Če smo realni še tisti na upravnih enotah ne vedo in tako si bodo še nekaj naslednjih mesecev vsak po svoje vse razlagal.
1 2 3 4 5 6 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi