PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorenje TC 100 E

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danes sem ugotovil to, kar nekateri tak že dolgo veste. Da sem namreč popoln butl. Arhimeda je spoznanje spreletelo v banji, mene pod tušem. Za kaj gre?

Ko mi je voda kapljala z betice me je prešinilo, da sem morda na podstrešju zalimal napačen zračnik in tako večina hladnega zraka ne ohlaja kuhinje, temveč zrak nad hišo. V tistem trenutku mi je tudi postalo jasno zakaj nad izpihom, ki sem ga zadnjič zadelal, tudi ob delovanju toplotne črpalke, ni zavela niti sapica: to je namreč zračnik od kopalnice...

Napol moker in v spodnjih gatah sem se odpravil na podstrešje in zamašil, tokrat, pravillno luknjo. Rzlika v učinku hlajenja v kuhinji je očitna. Danes je sicer resnici na ljubo precej manj solarnih pribitkov kot prejšnje dni in se hiša posledično manj pregreva, pa tudi zunanje temperature so nekaj nižje, pa vendar se polni tok hlajenja od TČ, ki je (merjeno z dolžino kanalov) oddaljena 10 metrov, krepko pozna.

V prihajajočem tednu je moja naloga, da celotno napeljavo naredim kolko-tolko zrakotesno in da vidimo poln učinek hlajenja tudi v ekstremnih poletnih pogojih.

Matra me edino dejstvo, da bomo čez nekaj mesecev na mestu kjer je zdaj kuhinja, naredili otroške sobe. In prostor kjer je zračnik je točno nad posteljo od naše ta male. Zdaj razmišljam, da bi takrat dodal še ena 2-3 cevi in naredil preboj stene na hodnik.
Predvčerajšnjim, torej v četrtek zvečer, sem namestil Monitel. Kar direkt na fazo kabla do TČ, tako kot je opisal Airborne.

Ko črpalka dela, "kuri" nekje med 0,70kW in 0,75kW. Po dnevu in pol, torej 36 urah, je danes kazala porabo 6kWh...
A je mogoče iz razmerja med trenutno porabo (torej nekje 0,75 kW) in specificirano grelno močjo (ki po podatkih proizvajalca znaša 1,41 kW - <!-- m --><a class="postlink" href="https://products.gorenje.si/fts/GetDigitDoc.aspx?sifra=322178&jezik=sl&tipVsebine=1&docName=322322un%2Epdf">https://products.gorenje.si/fts/GetDigi ... 22un%2Epdf</a><!-- m -->) določiti COP?
Po tvojih meritvah ja COP pod 2.
V navodilih linka ki si ga nalimal pa je naveden COP 3.
A dejansko je tak simpl, da grelno moč deliš s porabo, ali je potrebno upoštevati še kaj drugega?
Po domače je COP količnik med grelno močjo toplotne črpalke in priključno močjo. Pokaže nam razmerje med vloženo energijo in dodeljeno energijo.
COP = 3,0 pomeni, da za 1 kW porabljene energije dobimo 3 kW ogrevalne energije.
Kaj pomeni COP mi je jasno, nisem pa bil prepričan, da lahko iz trenutne porabe in grelne moči kar direktno izračunaš COP. Kaj pa v tem primeru pomeni električna moč, ki je po specifikaciji 470W?

Trenutno imam v kurilnici zaprto okno, Monitel pa kaže 23 stopinj. Okno zapiram zato, da bi bil izpih zraka čimbolj hladen, saj imam (kot sem že opisoval v tej temi) urejeno napeljavo hladnega zraka v prvo nadstropje za hlajenje prostorov.

A pravilno razmišljam, da hladnejši zrak kot TČ zajema, hladnejšega izpihuje? Torej, da pavšalno odvzame zraku nekaj stopinj (ne vem, na pamet, 3 stopinje) in hladnejši kot je vhodni zrak, hladnejši je tudi izhodni?

Lahko kak dan probamo tudi z odprtim oknom in nekoliko višjo temperaturo vhodnega zraka, pa da vidimo kaj to prinese na porabi oziroma izkoristku.
Poraba na uro (tko kot žarnca al pa kej druzga) brez grelca, z grelcem pa bi tud morala bit podana poraba. Sicer pa prever z monitelom, sej zato si ga vzel, kajne?
Toplejši zrak kot vleče manj časa dela, manj porabi-ter obratno-dalj se boš hladil in več porabil. Niso pa to neke drastične razlike.
Kako je z vodo- mene pa najbolj to zanima. Saj konc mesca kak E razlike ne pomen tolko, kot če se morš slučajno tuširat z mrzlo- pa polet še gre (no ja kakor kdo). Predvsem me zanima tisto tuširanje, če greste en za drugim v kratkem času (5 os. mar ne, ne preveč potratnih)?!
Lp
@ bohinc

Ja, saj pišem, da je poraba med delovanjem (meritev Monitela) okoli 0,75 kW. Pardon, dejansko se temu reče "moč". Kar je precej več kot je torej specificiranih 470W.

Sem pa danes malo zastrigel z ušesi. Namreč v dopoldanskem času je na Monitelu pisalo, da je bilo doslej porabljenih 6 kWh. No, ko sem prišel v kurilnico popoldan, je še vedno pisalo 6kWh. Zaradi porabe vode čez dan se je v tem času črpalka vklopila 2-krat, poraba pa je še vedno kazala isto... Žal še nisem usposobil tistega vmesnika, ki pride med vtičnico in vtikač in meri lokalno porabo (jih lahko dodaš do 9 komadov posameznemu Monitelu) in bo po mojem bolj natančen kot to, kar sem provizorično zmontiral. Monitel bo šel na elektroomarco, lokalni merilnik bo ostal na črpalki.

Kar se pa tople vode tiče - do zdaj razen tistega enega primera, ki sem ga že omenil, se ni dogajalo, da bi je bilo premalo. Je pa res, da sem bil vmes 2 tedna v toplicah, pa mama je bila na morju, zdaj je ena ta mala odsotna... Zato bom natančnejšo sliko lahko podal v drugi polovici avgusta, ko bomo vsi doma in bo tisto potem nekako realna poraba za 5-člansko družino.
Ne vem sicer, kako imaš z dodatnim 2000kw grelcem (vklopljen ali ne?!- je izklop sploh možen?).
Moja logika tvoje večje porabe od specificirane:-elektronski regulator pač ob znižanju na neko ?X temp. vode, vklopi za določen čas -da X temperaturo spet doseže" dodatno el. grelec.
Zato ti očitno vode ne "zmanjkuje"(seveda na račun večje porabe - kot pri navadnih el. bojlerjih).To je pa ta stvar, ki sem ti jo opisoval pred nakupom (tu je smisel večje litraže, ob večjih porabnikih vode ); sicer glede na vložen denar, ter vašo porabo, je bil nakup očitno kar smiselen.
Lp
Pri grelcu pogrešil, zapisali so se mi nehote kW , namesto W.
Skupna max moč te Tč je 2470W. Ja še nekaj ; verjetno je 470 nazivna moč, s spreminjanjem- višanjem temp. vode ta moč-poraba narašča (cop 3 je gotovo podan pri tej moči in nastavitvi temp.vode-vkolikor se ta dviguje ,ter se (mogoče) vklapljajo še grelci cop normalno pada) .
Npr. naša 300 l. STČ ima nazivno moč 490W pri vodi greti na 52stC (cop 3,7-dnevna poraba 6kWh), pri vodi greti na 60stC naraste na700W (temu primerno pade Cop, če bi vklaplal še 1.5kw grelec...-vklaplja pa se če bi bila potreba-pa ga ne ročno; ne vem pa kako ima to rešena gorenjeva TČ- mogoče še kaj o tem?). Pri 9-tih ("velikih") porabnikih vode ravno še zadosti potrebam.
Lp
Pri tej črpalki je v navodilih in naravi takole: cca vsakih 13 dni se poleg črpalke vklopita še dva grelca po kilowat. Do 55 stopinj greje črpalka in grelca istočasno, pri 55 stopinj se črpalka izklopi, nato grelca delata do 65 stopinj. To je antilegionelni program. Če pa v vrsti stoji 5 ljudi, pritisneš tipko antilegionelni program, vse dela, kot prej napisano, voda je hitro topla. Ko temperatura doseče 65 stopinj, je 13 dni mir, nato se vaja ponovi. To je vse. Niso možne nobene druge nastavitve ali kombinacije.

Tisti monitel ali kaj že, je verjetno neka hobi zadeva, poskusi si sposoditi prave tokovne klešče.

Lp J.
Tako je kot je napisal kadotr. Zadeva dela do 55 stopinj brez kakršnega koli vklapljanja el. grelcev, razen seveda, če ročno vklopiš "turbo" (antilegionale probram - ta se samodejno vklopi vsaka 2 tedna).

Kar se pa Monitela tiče... daleč od tega, da bi bila neka hob-zadeva. Kolko vem, je med najbolj prodajanimi tovrstnimi pripomočki na trgu. In zadeva tudi konec koncev ni poceni - 140 EUR...
Poročanje...
Lp
Ja, vem. Me že par dni peče vest - odkar si mi napisal na ZS, da me čaka domača naloga... Wink

No, pa dajmo.

Poraba? Monitel mi meri povprečno 1-dnevno, 7-dnevno in 31-dnevno porabo. Maksimalno 31-dnevno povprečje je prilezlo do 180 kWh, v povprečju pa bi rekel okoli 120-130 kWh. Tista 31-dnevna špica 180 kWh gre na račun 6-člana družine (drugače nas je sicer 5), moje zlate tašče (ne, ni fora - tako kot je ona lahko samo sanjate, pa je ne boste dobili) in nekaj obiskov kolegic pri tastarejši. Babico imamo namreč zdaj 5 dni na teden "na obisku", da čuva našo najmlajšo, saj je moja boljša polovica zaključila s porodniško. Svoje so naredile tudi nižje temperature, saj je bila poleti povprečna temperatura v kurilnici ob odprtem oknu v času ko TČ ni delovala okoli 23-24 stopinj, zdaj pa je kakšne 4 stopinje nižja, kar seveda vpliva na nižji COP.

Kar se tiče glasnosti delovanja ostajam pri zapisanem - zadeva je za bivalne prostore, za kar naj bi bila namenjena, absolutno preglasna. Tega ne bi imel v kopalnici ni uz pomoč trikova: najprej zaradi glasnosti, kot drugo pa zaradi tega, ker bi prostor konkretno pohladilo. No, morda bi bila računica z ustrezno nastavljeno visoko temperaturo zraka v kopalnici, TČ pa bi ob delovanju poskrbela za razvlaževanje, kar pomeni, da ni transmisijskih izgub s prezračevanjem, ki so v kopalnici zaradi večjih potreb po zračenju kar opazni. Ne vem, bo moral povedati kdo, ki ima zadevo v kopalnici...

Kar se tiče števila vklopov TČ in s tem povezane življenjske dobe... Mislim, da jih ni kaj več kot pri visokolitražni TČ za sanitarno vodo. Zakaj? TČ imamo nastavljeno na ciljno temperaturo 55 stopinj, vklopi pa se, ko temperatura pade pod 50 stopinj. Ko se nekdo spravi tuširat, temperatura v bojlerju zaradi relativno nizke litraže pade toliko, da večinoma do naslednjega tuširanja TČ še vedno dogreva vodo, itd. Seveda se lahko posledično zgodi, da se ob npr. treh daljših in vročih tuširanjih bojler TČ sprazni toliko, da ni več dovolj vroče vode na zalogi za četrtega, ampak to se je doslej zgodilo kakih tri-, štirikrat. V večji meri pa kot posledica dodatnega družinskega člana, ki ni bil zajet v kalkulacijo. Kakorkoli, jasno je, da je nekaj več vklopov kot pri visokolitražni TČ ter da 6 članov naša 100-litrska še prebavi. To pa je po mojem tudi zgornja meja.

Aja, moteča je še antilegionela funkcija, ki se hočeš nočeš vklopi vsake 3 tedne. To pomeni, da elektrogrelci poženejo temperaturo na 65 stopinj. Električni števec se torej zavrti po nepotrebnem, saj vsi vemo, da se legionela v majhnih hišnih sistemih, ki se uporabljajo vsakodnevno in nimajo mrtvih rokavov, ne pojavlja. Je pa ta funkci, kadotr ji pravi "turbo" funkcija, uporabna, če slučajno zmanjka tople vode, ne da pa se ti čakati, da agregat TČ opravi svoje. Takrat ročno vklopiš antileginela program in 2kW električni grelec res hitro pogreje vodo vse do omenjenih 65 stopinj. Na račun višje porabe, that is.

Pod črto smo zelo zadovoljni z nakupom in porabo. Kaj bo pa relativno visoka nastavljena temperatura in višje število vklopov v primerjavi z visokolitražno TČ pomenila za samo življenjsko dobo mašine, pa bo samo čas pokazal. Nekak skušam verjeti v to, da Gorenje ne bi dalo 7 let garancije brez zaupanja v to tehniko. Bomo videli...
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi