PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pizza peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nisem vedel. Kot se jaz spomnim mojih tet, niso nikjer pokrivali.
Spekle sopo 6,7 hlebcov naenkrat in vem, da niso pokrivale, ker sem bil zraven, kadar sem bil na pocitnicah.
Moja stara mama je kruh v šporhetu pokrivala z navadnim rjavim papirjem, kot je bil v tistih časih uporaben za papirnatne vrečke. Bil je boj trd in kompakten.

Krušno peč je potrebno spoznati kako se v njej peče:
- ogenj mora ves pogoreti in raztegniti žerjavica po celi povšini peči,
- peč mora biti nekaj časa zaprta, da se notri toplota enakomerno razporedi
- stare mame ali babice so peč poznale v malem prstu. So samo notri pogledale in so še dodale drve ali raztegnile ogenj in peč malo časa zaprle (1/4ure).
- ko se zadeva peče je dobro večkrat pogledati, če je prevroče se lahko malo odpre in se vidi kako se peče ali pa se prej da v peč posoda z vodo, da tako malo hitreje porabiš toploto v peči. Če je peč premalo zakurjena, potem bo pač kuhano in ne pečeno

Vaja dela mojstra in tudi mojster dela vajo.

Pri nas doma nismo nikoli imeli termometra za temp. krušne peči. Morale pa so zunanje khlice na peči malo zacvrkniti, če si oslinjen prst pritisnil nanjo.
Peko kruha v pečici v štedilniku na drva obvladava in je fenomenalen.
Ampak poleti ne moreva notri kurit ;-)
Tole s peki papirjem bom probal v naslednjih dneh... zadnjih nekaj tednov sem samo pizze in lepinje pekel...se mi nekako ni dalo spet črnih hlebcev producirat :oops:
še 1x vprašam (neumno) ....

S čem zidati zunaj krušno iz rdeče opeke (2x žgane) ?
kakšna malta s euporablja?
Pesek 0-4 in apno, cementa noter ne rabiš (kar bi skupaj dalo maltit).

Itak moraš pokriti zaradi dežja in vlage, pa poudarek na izolacijo talne plošče, ker ta po parih picah neha ustrezno delati.
peč bo po zidanju pokrita (streha)

dno krušne bo šamotna opeka položena na kremenčev pesek (izravnava)

Potemtakem bi bilo smotrno pod šamotno opeko dati 5cm izolacije v obliki tervola (trdega)?

Na internetu sem zasledil recepturo 4peska, 3apna in 1/2 cementa. Cement izpustim?
Ne bo nič narobe, če daš. Jaz sem dal pod dno in pesek kar stirodur... se ni stopil.
grem v trotlzihr varianto....

bom nabavil 5cm tervola (dp8).....in danes začel s pripravami.....

v kolikor bo mali pomagač pripravljen kaj pomagati in slikati pripnem kakšno sliko ob priliki....

skratka:
rdeča opeka
malta (apno+pesek 0-4+voda)
tervol izolacija dna, ki bo iz šamota (predviden 3cm debel)

delal bom na leseni šabloni...

hvala za nasvete!
3 cm je premalo. Min 6, raje več.
OK.
šamot še ni doma, bomo dali 6cm.....

so kakšni dodatni napotki za zidanje z apneno malto?
fuge pri 'velbu' (oboku) se zapolnijo s to malto ali se samo tankoslojno lahko lepi?
spet jaz.

Sem še vprašal enega pečarja, kljer sem spraševal ali je razmerje pesek/apno/cement v razmerju 4:3:1/2 OK in pravi da je.

Sedaj se mi poraja dvom ali dati ta cement ali ne......

kdo bi vedel.....
Meni se zdi s cementom bolj togo, brez cementa imaš pa golo apno, ki bo počasi vezalo nase co2 in postajalo nazaj apnenec. Cement ti bo prej vezal, morda ima apno več možnosti prenašanja raztezkov. Kar boš naredil, bo ok. Maltit ima že cement v sebi, tja ga ne dodajat.
kaj pa velb?

mora biti če grem samo z apnom narejen lepo, da so fuge konstantne ali tiste kajlice ki ostanejo prazne zapolnim kar z apneno malto?
S čimerkoli boš delal, mora biti narejeno lepo Wink Kajlice boš kajlal verjetno kar z zunanje strani, z notranje pa rabiš podporo, da loviš robove vsake naslednje vrste s prejšnjo.
tiste vrzeli v obliki kajle sem mislil ali jih je potrebno upasat z opeko ali zapolnim z apneno malto?
1 2 3 4 5 6 ... 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi