PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja PLOČEVINASTA KRITINA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pisarjenje o pločevini sem prebral (in o ostalih varijantah ...) ma naj si vsak izbere kaj mu je všeč. Naj edino razmisli in upošteva vremenske razmere v katerem koncu živi, naklon strehe in seveda arhitekturo hiše, da vse skupaj ne zgleda kot skropucalo (saj smo zadnje čase priča vseh mogočih varijant Smile). Najbolj pa naj pazi koga bo vzel kot izvajalca - saj ste prebrali eni hvalijo obrtnika, ker je pri njih naredil vse BP drug pa fuuuj. Moraš bit zraven, moraš tut kaj vedet o zadevi ali pa skrajnost - vzemi nadzornega ali če poznaš koga ki se razume v zadeve - se splača ne nategujejo te. Žal veliko takih primerov poznam ampak to je že druga zgodba.
ataIBA Napisal:Za napake projektanta odgovarja izvajalec, ker se zakonsko smatra, da je on večji strokovnjak. Mora opozoriti projektanta na napake in objekt pravilno izvesti.

Nisi povedal do konca. Za napake izvajalca odgovarja pa nadzornik. Mora opozoriti izvajalca na napake. Analogija sledi pa tudi naprej (nadzornik mora biti po teoriji večji strokovnjak od izvajalca)... :wink:
vuego Napisal:Za napake izvajalca odgovarja pa nadzornik.

Tak mimogrede; zelo na veliko se tukaj 'poveličujejo' nadzorniki, njihovo 'vsemogoče' znanje in odgovornost. Pa mi naj pove nekdo primer, da je nadzornik odgovarjal za kakšno večjo 'pi ... jo', ki se je pripetila pri nas ?
ataIBA Napisal:
gonzaf Napisal:Takoj čez mejo na Štajerskem je Prefa streh kar nekaj, pa verjemite ne latajo jih vsakih 10 let na novo, pa župnije bi tudi bankrotirale, če bi vsakih 10 let trgali baker in na novo delali ostrešja...v Sloveniji ne na Bolu, kjer stalno vleče.

Kakšen je naklon (potreben za hitrejše odtekanje kondenza in dvig toplega zraka!),
je podkonstrukcija impregnirana,
je vetrovno kot na južnih obronkih Pohorja,...

Pri cerkvah si nekaj pozabil. V stanovanjski hiši so drugi bivalni pogoji (temperatura, vlaga)! Tudi nakloni bakrene strehe so večji in sam objekt višji (veter).
Zakaj noben pameten "zagovornik" pločevinaste kritine ne reče:
- pločevina se poleti ne segreva na nenormalno visoke temperature
- latam in podkonstrukciji visoke temperature na podstrešju ne škodijo
- leseni podkonstrukciji kondenz ne škodi
- les vijakov in žebljičkov ne izriva
- pločevina se na strehi ne razsteza in obremenjuje spoje
- kritina ni prelahka in močen veter je ne dviguje
....in rečeno tudi argumentira! Tudi lahko uporabi zakone fizike...
Vidiš, jaz pa vem, da se to žal dogaja. Nekje se pojavijo posledice uporabe napačnega materiala prej, nekje pač kasneje.
Razumeti ma moramo proizvajalce, izvajalce in trgovce, ki jim je cilj predvsem zaslužek. Pri nekvalitetni kritini je ta v nekem času večkraten.
Da povem en biser? Na streho so dali najprej Tegolo, ki je po 12 letih zaradi nizkega naklona dotrajala. Streho so prelatali in prekrili z bitumenskimi valovitimi ploščami. Te so se čez nekaj let na strehi razlezle. Moj predlog sanacije je bil kompletna demontaža obeh kritin in prekritje z opeko. Kako so se odločili? Še enkrat prelatali čez drugo kritino in prekrili z S metalom - pločevina brez obrizga z vijačenjem v globeli Smile Big Grin :lol: . Genijalci!!!!
LP

Res za pohvalit. Še bo dela za mlajšo generacijo, ne se razburjati. Many, many...

Lp
Dany
pokrovka Napisal:Res za pohvalit. Še bo dela za mlajšo generacijo, ne se razburjati. Many, many...

Lp
Dany

VEČER, torek, 21.aprila 2009
Brez strehe 15 delavcev
Zgorel samski dom v Ljubljani, škoda okoli 300 tisoč evrov

Ljubljanski policisti so bili včeraj okoli 12,30[b] obveščeni, da je zagorelo v samskem domu na Cesti na Poljane v Šiški v Ljubljani. Policisti so kraj zavarovali, [b]gasilci so gasili skoraj do 16 ure, saj so imeli težave. Hiša je bila namreč pokrita s pločevinasto streho, ki jo je bilo treba najprej odstraniti, da so lahko gasili zgornja nadstropja. Stavba je v celoti zgorela, materialna škoda .......

Če samo pomislim, da je največ dimniških požarov, te malo stisne.
Na tako nesrečo je bolje ne misliti. Ali pač?
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
ataIBA Napisal:
pokrovka Napisal:Res za pohvalit. Še bo dela za mlajšo generacijo, ne se razburjati. Many, many...

Lp
Dany

VEČER, torek, 21.aprila 2009
Brez strehe 15 delavcev
Zgorel samski dom v Ljubljani, škoda okoli 300 tisoč evrov

Ljubljanski policisti so bili včeraj okoli 12,30[b] obveščeni, da je zagorelo v samskem domu na Cesti na Poljane v Šiški v Ljubljani. Policisti so kraj zavarovali, [b]gasilci so gasili skoraj do 16 ure, saj so imeli težave. Hiša je bila namreč pokrita s pločevinasto streho, ki jo je bilo treba najprej odstraniti, da so lahko gasili zgornja nadstropja. Stavba je v celoti zgorela, materialna škoda .......

Če samo pomislim, da je največ dimniških požarov, te malo stisne.
Na tako nesrečo je bolje ne misliti. Ali pač?
LP

In seveda kriva je pločevinasta streha ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja seveda, če bi bila opečna - potem ne bi bajta zgorela????? Confusedhock: :o
Požar bi seveda bil, a škoda bi bila verjetno manjša, če bi gasilci lahko hitreje začeli gasiti v žarišču požara.
ataIBA Napisal:
gonzaf Napisal:Zakaj noben pameten "zagovornik" pločevinaste kritine ne reče:
- pločevina se poleti ne segreva na nenormalno visoke temperature
dajmo na mizo konkretne podatke, ja? Recimo kolikšna je temperatura opečne kritine CREATON Harmonica(barva črna) v primerjavi z PREFA strešno ploščo (barva antracit)
- latam in podkonstrukciji visoke temperature na podstrešju ne škodijo
Kolikšna je temperatura v podkonstrukciji v obeh primerih?
- leseni podkonstrukciji kondenz ne škodi
če vemo za pojav se da primerno ukrepati, ne de?
- les vijakov in žebljičkov ne izriva
NE! Če se uporabljajo ustrezni vijaki in/ali žebljički!
- pločevina se na strehi ne razsteza in obremenjuje spoje
Raztezanje pločevine je dejstvo. Pravilno izveden spoj ni nikakor obremenjen zaradi raztezanja konstrukcije!
- kritina ni prelahka in močen veter je ne dviguje
Nobene kritina ni prelahka - so le pretežke kritine, ki prekomerno obremenjujejo konstrukcijo. način pritrjevanja kovinskih kritin pa je tak, da je popolnoma onemogočen pritok vetra pod samo kritino, kar bi lahko bil vzrok, da bi jo veter dvignil. So pa in ćal obstajajo razne "panelne in sendvič plošče - tudi trimove" ki so zaradi narave pritrjevanja praktično jadra na strehi. Ampak o tem ni govora.
....in rečeno tudi argumentira!
Sem malo, ne de?Tudi lahko uporabi zakone fizike...
Vidiš, jaz pa vem, da se to žal dogaja. Nekje se pojavijo posledice uporabe napačnega materiala prej, nekje pač kasneje.Še enkrat povdarjem "napačnega materiala NI ! Je le napravilna in nestrokovna vgradnja in izvedba - žal posledica neznanja "mojstrov".
Razumeti ma moramo proizvajalce, izvajalce in trgovce, ki jim je cilj predvsem zaslužek.
Predvidevam da ti svojim strankam še plačaš da sploh lahko delaš?
LP

Bravo - odlično. Dobra iztočnica. Končno konkretne stvari za glodanje.
Sem kar v originalu dodal kar mislim.

Za konkretno akcijo se lahko kar dogovorimo. Pločevinasto "PREFA" kritino lahko priskrbim. V raznih barvah - bo bolj zabavno gledat številke. Senzorje in merilno tehniko prav tako. Laboratorij lahko postavimo pri ataIBI na dvorišču. Enaki nakloni, enake površine, skratka primerljivi pogoji.
Da ne bo vroče krvi vnaprej raje ne bom napovedoval rezultatov. Bodo pa vsekakor zanimivi, predvsem za nasprotnike pločevine.
papez46 Napisal:Bravo - odlično. Dobra iztočnica. Končno konkretne stvari za glodanje.
Sem kar v originalu dodal kar mislim.

Za konkretno akcijo se lahko kar dogovorimo. Pločevinasto "PREFA" kritino lahko priskrbim. V raznih barvah - bo bolj zabavno gledat številke. Senzorje in merilno tehniko prav tako. Laboratorij lahko postavimo pri ataIBI na dvorišču. Enaki nakloni, enake površine, skratka primerljivi pogoji.
Da ne bo vroče krvi vnaprej raje ne bom napovedoval rezultatov. Bodo pa vsekakor zanimivi, predvsem za nasprotnike pločevine.

Malo si šlampast! Nisi pravilno dodajal v originalu.
Veseli me, da so končno podane konkretne stvari za glodanje.
Kaj si dodal v originalu? Pripomba, da nobena kritina ni prelahka?
Evo ti odgovor, da malo "poglodama" tvoje pripombe:
- težke kritine imajo maksimalno 60 kg/m2 (bobrovec), klasična teža je 40 - 45 kg/m2 (opečni ali betonski zarezniki)
- ni ti jasen nastanek podtlaka. Izvoli: na privetrni strani veter pritisne kritino in spremeni smer preko slemena(spoiler?). Na zavetrni strani nastane podtlak in razlika med pritiski podstrešje in zavetrna stran pritisne kritino od spodaj!!! Tu tesnenje kritine ni prednost. Ima pa prednost zareznik (betonski ali opečni), ker med seboj ne tesni in fuge - preklopi, pomagajo razbremeniti pritisk. Teža kritine je tu izredno koristna, saj stabilizira ostrešje. Omenjaš jadro! Način pritrjevanja oz. narava pritrjevanja dela jadra na strehi :lol: ? Tu si pa pokazal novo teorijo :lol: :lol: :lol: , kjer za tem smehom gre lahko človek v jok. Govoriš o tesnosti :twisted: kritine :twisted: . A raztrgano jadro vleče enako kot celo Big Grin ? Vidiš razliko? Opeka ali strešnik deluje kot raztrgano jadro, tvoje pločevinaste kritine pa zaradi "tesnenja in lahkotnosti teže" kot polno jadro. Bo tak?

Glede požara si dobil odgovor enega forumaša.
Uporabil si smeške pri izjavi, češ obračamo krivdo na pločevinasto streho. V kolikor bi uporabil sive celice, bi sam pogruntal, da gasilci niso mogli pričeti gasiti požara, ker niso mogli prebiti strehe. Na posnetkih se je videlo, da so morali najprej s hiabom odtrgati streho skupaj s podkonstrukcijo, da so lahko začeli gasiti. Kdo od gasilcev upa hoditi po pločevinasti strehi, če je pod njo požar? Vsako drugo kritino z ovnom razbiješ, vtakneš cev in spustiš vodo ter nadaljuješ napad.... Kako boš pločevinasto odstranil? Preden se do solz narežiš, stopi do gasilca in ga povprašaj.
Moje mnenje je, da so zaradi kritine izgubili in se izgubi dragocen čas potreben za gašenje.

Na mojem dvorišču bi postavil laboratorij? Kaj bi postavljal? Mikro hiške? Zakaj pa ne uporabiš vse aparature in greš na teren? Uporabi dva termina, zjutraj in zvečer na +- dve uri.
V kratkem bomo sanirali streho članici foruma Zlatolaski. Pločevino, ki izredno kondenzira, bo zamenjala za Valovitko, ker tega ne more več gledati. Jasno ji je, da za podkonstrukcijo na tak način ni dolgoročne prihodnosti. Povabljen si na ogled, s seboj prinesi vso aparaturo in na fotoaparat ne pozabi.

In še, zakaj bi moral jaz strankam plačevati, da sploh lahko delam? Glupa in otročja pripomba. A si mogoče že slišal, da pošteno delo zahteva pošteno plačilo?

Te pa gremo dalje v argumentirano glodanje...
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
moja streha pa je že skoraj v celoti v tyveku Smile iba sem našel 2cm zračni kanal Smileno vstop zraka je 2cm, potem se stvar poveća na kar velik trikotnik(nadstrešek) nato se bo zreduciral na 2cm pod izolacijo?štima?
:mrgreen: Če pride do požara je tako vseeno s katero kritino je pokrito. Res da zaradi pločevine ne morejo gasilci tako hitro do središča požara. Je pa škoda je tako ali tako zelo velika tudi zaradi vode pri gašenju oziroma drugih pripomočkov, ki se uporabljajo pri gašenju požara. Uničeno je itak vse.
Bolj važno kot s čim je krita streha, je reševanje in zaščita človeških življenj, vse ostalo pride na vrsto kasneje. Včasih bi bilo boljše, da gasilci sploh ne bi gasili (pa ne me sedaj napak razumeti, ne mislim nič slabega s tem), mislim predvsem zaradi cenitev zavarovalnic. Zavarovalniški cenilec gleda predvsem koliko je česa ostalo celega, na primer pri strehi in temu je primerna tudi odškodnina. Najbolj je to problematično pri tistih, ki svojega premoženja nimajo zavarovanega na novo vrednost, ali pa ga imajo zavarovanega na minimalno vrednost.
Bolj pametno, bi bilo, da začnete svetovati investitorjem, kako se izogniti določenim nevarnostim: požarom, toči, vetru, izgubi služb, kako do boljšega zdravja in počutja, kaj storiti za svoje dobro. Kje so dobre zabave in druženja, pa še bi se kaj našlo..
Tukaj pa se cele dneve prerekate eden bolj pameten kot drugi, katera kritina je naj, naj. Tudi slaba kritina je lahko dobra, seveda če je dobro narejena - tu mislim predvsem na izvedbo zračnega kanala, deskanje. S tem tudi najslabšim materialom podaljšamo življenjsko dobo. Tudi iz slabih materialov se včasih dajo narediti dobre stvari. Vsak naj prvo pri sebi razčisti, šele potem naj pametuje. Občutek imam, kot, da je ta forum kot otroški vrtec od 3-7 let. Velik živ žav, pa jok in stok, pa spet živ žav.
Pa ne me grajat, če sem bil preoster. Povedal sem pač svoje mnenje.

Lp
Dany
citroen22 Napisal:moja streha pa je že skoraj v celoti v tyveku Smile iba sem našel 2cm zračni kanal Smileno vstop zraka je 2cm, potem se stvar poveća na kar velik trikotnik(nadstrešek) nato se bo zreduciral na 2cm pod izolacijo?štima?

Štima! :wink:
LP
pokrovka Napisal::mrgreen: Če pride do požara je tako vseeno s katero kritino je pokrito. Res da zaradi pločevine ne morejo gasilci tako hitro do središča požara.
.......................................
Pa ne me grajat, če sem bil preoster. Povedal sem pač svoje mnenje.

Lp
Dany

Dober komentar!
Dodal bi samo, da vsak požar v hiši ne pomeni totalke :mrgreen: . Ti bodo gasilci povedali, da pri dimniškem požaru nastane majhna škoda, če je pravočasno odkrit in pogašen. Torej moraš najprej videti, da se ti skozi streho (kritino) kadi, nakar gasilci točkovno kritičen del odstranijo in preprečijo večjo škodo. Zamenjati je potrebno kak špirovec, nekaj lat in 2 - 3 m2 strehe. Če je streha "diht", se že začetek požara ne vidi in......
Neprijetna tema, vendar tudi ta vodi v razmislek in odločitev....
LP
Pred časom sem tudi sam spraševal za pločevinasto streho,vendar sem se po tehtnem premisleku raje odločil za creaton premion bakreno rdeč engobiran.
Imam pač lego strehe tako da mi na eno stran praktično sveti sonce cel dan na drugi pa ga je le za vzorec ,pozimi pa ga sploh ni.
Sem si pa tudi ogledal pločevinaste strehe na objektih ki si pokrite cca 10 let in jih sonce vidi samo poleti,in to kar sem videl me je v trenutku minilo za pločevinasto streho -sploh tako s posipom-luščenje posipa, mah itd.
Tudi sam sem imel dvome o komentarjih ataIBE ,vendar ima prav in se jih splača upoštevati.
Moj creaton premion me že čaka,samo še vreme in akcija.
Ja no, mah in zbledela barva prideta v poštev tudi pri opeki.

Vsak sam najbolje presodi, na kakšni legi in v kakšnem klimatskem območju živi. Lahko rečem to, da pri decri in gerardu še nisem videla krušenja posipa. Tako da je to spet odvisno od kritine do kritine.
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
1 2 3 4 5 6 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi