Objave: 57
Teme: 0
Ocena:
0
Sedaj imam narejeno tako, da se ugasne pumpa za v hišo ko zalogovnik pade na 36stopinj. Pumpa za povratek v peč se prižge ko peč laufa in ko doseže temp vode v peči 65stopinj no potem pa pumpa za bajto zalaufa šele, ko se zalogovnik zgoraj pogreje na 40stopinj. Bi bilo glede na to smiselno naredit ta T kos?
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Ja če želiš da se ti začne ogrevanje prej potem je smiselno vgraditi ta t kos. Kako dolgo pa traja ko se začne polniti zalogovnik on da se zažene črpalka za ogrevanje?
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Ne razumem zakaj hoče nekdo zakomplicirati zadevo, za katero je dokazano in preverjeno, da dobro deluje. Bom poskusil čim bolj na kratko opisati, kako tak sistem deluje, ne se zahakljat za 5 ali 10 stopinj, ki so lahko odvisne od vrste peči in od nastavitev, ki jih proizvajalec peči priporoča kot najbolj optimalne za svoj proizvod, ter od nastavitev serviserjev ali ljudi samih, če jih nastavljajo v lastni režiji.
Ko je peč hladna, je spodnji tri potni ventil zaprt v smeri proti zalogovniku, oziroma je zaprt povratek iz zalogovnika v peč. Odprt je krog med zgornjim izvodom peči (forlauf) in spodnjim povratkom v peč, na katerem se nahaja tudi obtočna črpalka zalogovnika. Ko po prižiganju peči voda v zgornjem delu peči doseže (okrog - odvisno od nastavitev, kot sem že omenil) 50 stopinj, se zažene črpalka zalogovnika, tri potni ventil pa je še vedno zaprt. Voda zaradi tega zakroži preko peči in se premeša, razlike med temperaturo v zgornjem in spodnjem delu peči več ni. Ko temperatura vode v spodnjem delu peči doseže 60 stopinj prične odpirati tri potni ventil zalogovnika in spusti vročo vodo v zalogovnik. Istočasno tipalo temperature ogrevanja stanovanja zazna "prihod" vroče vode in zaradi tega prične odpirati tudi tri (ali štiri) potni ventil ogrevanja stanovanja krmiljen od svojega (ali skupnega) krmilnika Ker je tri potni ventil zalogovnika odprl, posledično pride do vstopanja hladne vode iz zalogovnika v peč. Ker je volumen peči (gledano napram zalogovniku) običajno majhen, se peč dokaj hitro ohladi in posledično prične tri potni ventil zalogovnika spet zapirati. Ob tem temperatura v peči spet prične naraščati in ko preseže 60 stopinj se cikel ponovi in se ponavlja toliko časa, dokler povratek iz zalogovnika v peč ne doseže temperature potrebne za ogrevanje stanovanja. Takrat je temperatura vode v povratku v peč enaka ali večja od tiste, pri kateri bi tri potni ventil zalogovnika zaprl in ta potem ostane neprestano odprt. Regulacijo temperature dvižnega voda ogrevanja pa kontrolira običajno svoj krmilnik, neodvisno od peči in zalogovnika. Ko se cikel gorenja v peči neha in temperatura vode na povratku iz zalogovnika v peč pade pod 60 stopinj, tri potni ventil zapre povratek vode v peč, črpalka zalogovnika pa se ustavi. Peč tako ostane topla do naslednjega dne, zaradi tega je kurišče v njej suho, kondenz na stenah kurišča zaradi tople vode v peči ni mogoč. Peč ima zaradi tega podaljšano življenjsko dobo.
Ogrevanje bojlerja sanitarne vode je vzeto iz vrha zalogovnika, krmiljeno pa je običajno le z obtočno črpalko bojlerja sanitarne vode. Ko bojler temperaturo doseže se črpalka v njegovem ogrevnem krogu izklopi.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Črpalka se lahko izklaplja pri 30°C je za ogrevanje še vedno dovolj. Seveda če je regulacija stanovanja z tri potnim ventilom in z HT. Mislim ,da je zgoraj lepo napisano kako mora bit.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Skico si prav popravil. Ko se bo ugasnila črpalka peči, se "zapre" tudi pretok skozi pec. Vsaj pri meni je tako. Tako da naj te ne bo strah, da bo hisa cuzala iz peci do esbe patrone (60C) sele potem pa iz zalogovnika. Ceprav jaz ne bi imel nic proti. Tako pa sedaj tuhtam o diferencnem termostatu da tisti preostanek vroce vode po gorenje porinem v hišo.
Objave: 264
Teme: 3
Ocena:
4
Ne razumem zakaj bi spreminjal obstoječe stanje, pri meni prej ko v pol ure po vžigu že vklopi pogoj za vklop ogrevanja.
Če je problem da je v hiši že prehladno do naslednjega kurjenja pomeni le da ni bil zadostno segret ali pa je premajhen.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Temperatura lahko kar spodobno zaniha, odvisno od tipa elektro pogona na mešalnem ventilu. Če imaš pogon z časom 120 sekund za 90 stopinjski obrat ventila so ta nihanja precej večja, kot če uporabiš pogon 60 sekund za 90 stopinjski obrat ventila. Ko krmilnik "reče" pogonu ventila "zapri" se ta vsekakor ne more trenutno odzvati in izvršiti ukaza v nekaj sekundah. V tem času, preden se pogon uspe odzvati in nastaviti vreteno ventila na zahtevan položaj pa vroča voda iz peči z lahkoto pride do radiatorjev. Enako velja za spodnji pogon na povratku iz zalogovnika v peč. Ko krmilnik zazna prihod hladne vode iz zalogovnika v peč priče zapirati. Ker tega ne izvede takoj, temperatura vode, katera prihaja v peč (hladna iz zalogovnika in vroča iz vrha peči vseeno pade pod 60 stopinj. Ničkolikokrat sem stal celoten cikel štartanja peči zraven, vedno je bilo tako. Ko je temperatura v peči dosegla 60 stopinj, mi krmilnik kaže ventil v "odpiranje", preden pa pogon zadostno odpre ventil, gre temperatura vode v peči tudi do 65 pa tja do 67 stopinj. V tem času se ventil dovolj odpre in temperatura mi prične počasi padati do 60 stopinj, ko krmilnik pošlje pogonu ventila ukaz za zapiranje. Tu pa se zgodba spet ponovi, ker je zapiranje počasno, temperatura povratka v peč zdrsne pod 60 stopinj, tja do 55 ali 56 stopinj. Taka nihanja se mi pojavijo približno trikrat (vsakokrat je manjše) nakar se zadeva umiri. Ko tako potegnem "črto" je govora ne o nekaj stopinjah ampak o desetih stopinjah nihanja temperature, v peči govorimo, ne o dvižnem vodu. Pogon dvižnega voda pa se mi tudi samodejno zapre in izklopi svojo črpalko, če temperatura dvižnega voda pade pod zahtevano (ko je zalogovnik prazen) nekje okrog uro, uro in pol po "manjku" zahtevane temperature. Tako da govoriti o ne-nihanju temperature verjetno ni ravno čisto prav. In moje mnenje je da se take zadeve dogajajo verjetno na vseh pečeh ne glede na proizvajalca, saj je problem spremembe temperatur vezan na hitrost oziroma odzivnost reakcije motornih pogonov ventilov in ne toliko na vrsto peči. Je pa ta odzivnost pri začetku kurjenja peči kontradiktorna odzivnosti pri kasnejšem delovanju peči, ko je sredi gorenja oziroma ko je v zalogovniku dovolj vroče vode, v tem primeru pa bi bila hitra odzivnost pogonov ventilov nezaželena, saj bi lahko pomenila nihanja v temperaturah ogrevanih prostorov.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Tukaj je esbe, ki nima motornega. (termostat).
Pa tudi sicer se mi zdi tvoj motorni precej površen. Nekoc sem gledal ingeniove grafe njegove Ete, pa definitivno ni zanihala 10C. Sedaj obcasno spremljam kwb kurjenje, pa tudi ne zaniha niti 3C najbrz.
Jaz imam esbe pa tudi ne niha 10. Se najvec (do 5navzdol) zaniha tih preden je prvi krog zalogovnika napolnjen in se temperatura povratka priblizuje temperaturi patrone.
Objave: 57
Teme: 0
Ocena:
0
Na mešalnem za v hišo imam seltrona na štrom lahko naštimam željeno temperaturo huda zadeva in točno vidim kolk gre v hišo. Naštimano imam 55stopinj radjatorji dokaj hitro pogrejejo stanovanje in potem se polni zalogovnik problem je od začetka namesto, da bi koj pognalo tistih 55 v bajto za 15-30minut in bi potem grelo zalogovnik mi laufa 45stopinj celo uro ali več da pridem na željeni 22stopinj in tudi bojler kateri ni na skici se greje s 45stopinj vodo pač tolk je na vrhu zalogovnika zato bi dal T kos, da bi bajto in bojler hitreje pogrelo ubistvu direkt tista voda 75stopinj iz peči to je namen.
In kot sem razbral naj bi to delovalo vredu brez problemov.