Objave: 445
Teme: 38
Ocena:
0
Spet sem pri zalogovniku, in sicer, katera je najboljša vezava zalogovnika s pečjo v mojem primeru:
Zalogovnik, peč na polena, ki pa ni uplinjevalna, 35 kw, en štuk radiatorji en pa talno? Imam frolingov zalogovnik, 4 priključke pri strani in eden na vrhu se pravi 5/ 4 . Kaj bi bila tale vezava ok?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.biomasa.si/pdf/biomasa_polena.pdf">http://www.biomasa.si/pdf/biomasa_polena.pdf</a><!-- m --> ( stran 7)
Pa še nekaj, od kje vzamem priključitev za talno? Glede na to, da gre v talno 25 stopinj, ga lahko vzamem z vrha zalogovnika oz. z drugega priključka od zgoraj dol, tako ali tako je treba vodo pred vstopom v talno mešati.Rad pa bi imel BREZ ELEKTRONIKE
Objave: 20
Teme: 1
Ocena:
0
Shema je ok, priključek za talno pa vzemi ven kot je narisano, vendar ga boš moral mehansko omejiti na željeno temperaturo z ustreznim mehanskim termostatom, ki jih dobiš v vsaki dobri trgovini z instal. materijalom.
Ocena:
0
Hvala za odgovor. Tisto spodaj pri peči je predpostavljam ladomat. Kaj se da to izvesti tudi na kateri drugi način?
Objave: 20
Teme: 1
Ocena:
0
Najboljši način je krmiljenje s mešalnim ventilom in seveda ustrezno regulacijo na mešalnem vodu. Seltron vem da ima takšne zadeve dobro urejene, vendar ne vem točne oznake tipa krmilnika. Lahko daš tudi črpalko za primešavanje ali pa termostatski ventil - tropotni + črpalka.
Kar se mene tiče sta prvi dve opciji najboljši vendar tudi malo dražji.
Termostat v ladomatu ali pa v tropotnem termostatskem ventilu lahko preko leta, ko je manj kurjenja "zašteka" in se jeseni pojavi težava pregrevanja kotla, ki ne more oddati energije v hranilnik.
Ocena:
0
Danes sem bil v trgovini misleč, da mi bo kdo kaj pokazalo in svetoval, pa ni bilo efekta. Tripotni mešalni ventil za talno naprimer ne spušča skozi vode večje od nastavljene temperature. Ta tripotni mešalni ventil pa bi moral skozi spustiti vodo toplejšo od 60 stopinj. Se pravi, da so taki , ki ob določeni temperaturi odprejo eni pa zaprejo?
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Ja seveda, ko je povratna voda hladna, se odpre prečna pot, ki vročo vodo vrača v peč. V bistvu senza temperaturo povratne vode in dokler iz zalogovnika prihaja haldno, je prečni vod odprt, kasneje se pa zapre in gre vsa topla voda v zalogovnik.
Ocena:
0
Se pravi tripotni ventil ima tri priključke, en izhod, ki je povezan v peč spodaj, potem pa priključek za toplo vodo, ki je vezan na izhod peči in pa za hladno vdo, ki pa je vezan na zalogovnik spodaj, se pravi na povratek. Je tako? Med pečjo spodaj in pa izhodom ventila pa je še črpalka. Če prav razumem, je to tako.Vse to skupaj pa lahko nadomesti ladomat, in je seveda cenejša varjanta.
Ocena:
0
Slabša zaradi tega ker lahko zašteka? Zašteka lahko tudi termostat v ladomatu, se pravi najboljša rešitev je krmilje in mešalni ventil.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Verjetno je črpalka in termostatski ventil (brez pogona) optimalna rešitev. Če slučajno zašteka, pač ne bo deloval, sistem pa bo še vedno grel, samo to je že tako preizkušena rešitev, da ne bi smelo biti problemov.
Objave: 152
Teme: 8
Ocena:
0
Na temo Laddomat ter termostatski ventili sem do zdaj slišal več slabega kot dobrega.
Osebno se ogrevan za Seltronov Kotlovni regulator TK20/H1 ter tripotni mešalni ventil. Na spletu imajo lepo predstavljeno:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/indexunichr("46")php?mod=products&cat=608&prodid=116[/url]
Še sheme so zraven. V mislih imam 045 ali 045b shemo.
Če se spomnim izkušenj s hladilnimi sistemi avtov - kar je v grobem enako - sem bolj za elektronsko rešitev problema. Če delamo mehansko mora biti tudi hidraulično zadeva poštimana v nulo ter ustrezno prilagojena drugače ni mus da je vse ok. :roll:
LP, BB
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Gledam te Seltronove regulatorje in mi je v oči padlo nekaj.
Ta za kotle je skoro 300€. Res ima tudi regulacijo ventilatorja, samo kotel že tako ima svojo regulacijo, zakaj bi šel to preklapljat.
Sprašujem vas, zakaj bi bila ta rešitev kaj boljša od diferenčnega regulatorja ND1 za kolektorje - cena je pa 100€ in na shemi 212b je opisan priklop kotla na zalogovnik.
Res da ta ne vodi tripotnega ventila, ampak ali je v tem primeru potreben?
Lp
Bogdan
Ocena:
0
A se shema dobi na spletu? Če ne, mi lahko kdo to poščje?
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Da ne bi ponovno odkrivali tople vode, pa kaj je bolje, pa kaj slabše, natančno poglejte shemo WV terma, kjer so razloženi tudi detajli, zasledil sem tudi shemo na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.mitraka.si">www.mitraka.si</a><!-- w --> vse je podobno...Lp Kadotr
Objave: 434
Teme: 14
Ocena:
0
Tudi sam sem podrobno pregledal Seltronove izdelke, saj mislim naslednje leto vgradit zalogovnik.Za regulacijo kotel-zalogovnik je po mojem mnenju najprimernejši diferenčni regulator ND2 (shema vezave 245). Le ta krmili tako črpalko, kot mešalni ventil. Cena:110 €