PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja lesena fasada po petih letih?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
so, ampak tam so bruni konkretno pod streho (pa mogoče je lesena stena visoka tja do 5 metrov in jo kap/nadstrešek konkretno ščiti),
Sodobne lesene fasade pa so popolnoma "izpostavljene" bočnemu pranju (in velikokrat tudi z vrha, kjer voda lahko lepo zastaja).
Se strinjaš?

Sicer pa najbolje da se ne vtikam več.
Vsako tele ima svoje vesele, in vsak je svoje riti in denarnice gospodar....

Pa tiste stare brunarice niso iz REZANEGA lesa!
Sonce naj sveti vsak dan!
ne stare hiše so iz tesanega se strinjam,

tudi da so moderne fasade izpostavljene počnemu in takšnemu ali drugačnemu pranju se strinjam, za zatekanje in podobne stvari, pa so pomembne rešitve detajlov to pa že skozi govorim.

da so te hiše v slemenu redkogdaj višje od 5 m pa se ne strinjam in da določen del fasade ni bil izpostavljen bočnemu pranju se tudi ne strinjam.

se pa spet strinjam da so te stvari stvar okusa in odločitve vsakega posameznika.

Hanzi mogoče pa sva po 20 postih končno našla nekaj skupnih točk
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
:wink:
POtem pa mi povej koliko nadstropne so ponavadi bile stare brunarice?
Če že je bila višja od enega nadstropja je bila potem spodaj zid, gor pa lesena stena.
Se pa najdejo "izjeme"

Veliko zadovoljnih kupcev lesenih fasad ti želim Smile
Sonce naj sveti vsak dan!
Bom čisto kratek.

Les gor, les dol. Naš domači macesen, Sibirski macesen, Finska jelka, Kanadski bor, nima veze.

To kar se dogaja trenutno z lesenimi fasadami je le "velika MODNA muha". Investitorji, ki ne vedo več kako bi se (se opravičujem za izraz, ki ga bom uporabil ) "preseravali" in vrsta nadebudnih arhitektov, ki mislijo da so inovativni le če kopirajo tuje ideje, so razlog za te ekscese.

Saj ni nič narobe s tem. Potrebno pa je vedeti, da je takšna fasada izvedena kvalitetno in z kvalitetnim lesom IZREDNO DRAGA.

Tiste fasade in ni jih malo, ki so izvedene korektno in z uporabo kvalitetnega lesa, so še danes po mnogih letih zelo lepe in ne razpadajo, niso sive ali črne.

En del problema je v množici posnemovalcev. Jim je všeč. Bi imeli. Ni pa denarja. In se začne.
Iskanje čim cenejše imitacije!

In potem se pogovarjamo - slepi z gluhim - in se prepričujemo na vse možne načine, kaj je boljše in kako zaščititi tako fasado.

Na kratko - to NI MOGOČE.

Les, dokler je drevo, ima lubje za zaščito pred UV žarki. Deska te zaščite nima več.
Zakaj so danes potrebni zaščitni faktorji za našo kožo, ko se poleti sončimo?
Predvsem, da preprečimo prodiranje UV/a in UV/b žarkov v globino strukture kože.

Naraven les brez kakršne koli zaščite ( ne glede na vrsto in poreklo ) je na fasadi ekstremno izpostavljen sončnemu sevanju. Najbolj uničujoči pa so prav UV/a in UV/b žarki. Poleg tega je ta isti les izpostavljen še dodatnim obremenitvam v smislu padavin - torej vode.

Za enostaven test, postavite kos lesa pod UV svetlobo. Mislim, da bo večina zelo presenečenih, kaj se bo zgodilo.

Zaradi teh vplivov, UV žarki les dobesedno "sežgejo".

In za konec še primerjava. Tudi v puščavi je mogoče narediti golf igrišče na 18 lukenj. Tudi tam raste originalna angleška travica. Ja, definitivno se da. Drugo vprašanje pa je, koliko to stane, kakšno je vzdrževanje in kdo si to lahko privošči.

Ampak to je že drugo vprašanje.
no ker vas tukaj kar nekaj obvlada les, mi prosim namignite, kako zaščititi macesnove fosne, ki bodo položene na terasi na jekleni konstrukciji?
Da bi ga barval z neko barvo se mi ne zdi smiselno, potem bi lahko barval tudi smreko.

LP!
papez46 Napisal:Bom čisto kratek.

Les gor, les dol. Naš domači macesen, Sibirski macesen, Finska jelka, Kanadski bor, nima veze.

To kar se dogaja trenutno z lesenimi fasadami je le "velika MODNA muha". Investitorji, ki ne vedo več kako bi se (se opravičujem za izraz, ki ga bom uporabil ) "preseravali" in vrsta nadebudnih arhitektov, ki mislijo da so inovativni le če kopirajo tuje ideje, so razlog za te ekscese.

Saj ni nič narobe s tem. Potrebno pa je vedeti, da je takšna fasada izvedena kvalitetno in z kvalitetnim lesom IZREDNO DRAGA.

Tiste fasade in ni jih malo, ki so izvedene korektno in z uporabo kvalitetnega lesa, so še danes po mnogih letih zelo lepe in ne razpadajo, niso sive ali črne.

En del problema je v množici posnemovalcev. Jim je všeč. Bi imeli. Ni pa denarja. In se začne.
Iskanje čim cenejše imitacije!

In potem se pogovarjamo - slepi z gluhim - in se prepričujemo na vse možne načine, kaj je boljše in kako zaščititi tako fasado.

Na kratko - to NI MOGOČE.

Les, dokler je drevo, ima lubje za zaščito pred UV žarki. Deska te zaščite nima več.
Zakaj so danes potrebni zaščitni faktorji za našo kožo, ko se poleti sončimo?
Predvsem, da preprečimo prodiranje UV/a in UV/b žarkov v globino strukture kože.

Naraven les brez kakršne koli zaščite ( ne glede na vrsto in poreklo ) je na fasadi ekstremno izpostavljen sončnemu sevanju. Najbolj uničujoči pa so prav UV/a in UV/b žarki. Poleg tega je ta isti les izpostavljen še dodatnim obremenitvam v smislu padavin - torej vode.

Za enostaven test, postavite kos lesa pod UV svetlobo. Mislim, da bo večina zelo presenečenih, kaj se bo zgodilo.

Zaradi teh vplivov, UV žarki les dobesedno "sežgejo".

In za konec še primerjava. Tudi v puščavi je mogoče narediti golf igrišče na 18 lukenj. Tudi tam raste originalna angleška travica. Ja, definitivno se da. Drugo vprašanje pa je, koliko to stane, kakšno je vzdrževanje in kdo si to lahko privošči.

Ampak to je že drugo vprašanje.

papež popolnoma se strinjam s tabo dodal bo mogoče da fasada (nezaščitena) posifi ne toliko zaradi vode ampak sončnih žarkov, ki razgrajujejo naravne pigmente lesu, z raznoraznimi zaščitnimi sredstvi ne boste bistveno podaljšali življenske dobe lesu, ohranili pa boste naravno barvo trajnost fasade pa je izključno odvisna od kvalitete izvedbe in kvalitete lesa.
ElBarto Napisal:no ker vas tukaj kar nekaj obvlada les, mi prosim namignite, kako zaščititi macesnove fosne, ki bodo položene na terasi na jekleni konstrukciji?
Da bi ga barval z neko barvo se mi ne zdi smiselno, potem bi lahko barval tudi smreko.

LP!

poskusi s textrol oljem ni poceni je pa prava stvar za te zadeve. (po mojem testiranju se s prvim premazom vpije do 1,5 cm v globino lesa, poleg tega ne naredi filma na lesu oziroma ne zapre por)
No, pa se preselimo iz fasad na vrtno pohištvo. Situacija je podobna, a bistveno manj ekstremna.

Pred vrtno hiško imam mizo in 3 stole. Les je neka eksotična zadeva - ni pa teak. Kljub temu niso bili ravno poceni ( ni bau-bau ali podobno ) in namenjeni so za zunanjo uporabo.
Večinoma so na soncu, če mi uspe jih pred dežjem pospravim. Preko zime so v vrtni hiški.

Spomladi pred sezono jih premažem z ustreznim zaščitnim oljem. 2x sem jih premazal takoj, ko sem jih dal iz embalaže. 2x jih premažem vsako pomlad.

Nekje sredi poletja je izgled stolov že katastrofalen. Zaščiti premaz očitno ni kos vse močnejšim sončnim žarkom. Les, ki je sicer temno rjavih in rdečih tonov, postane nedoločno "abšlesan" nekako sivo rjavo bled.

Pa pri stolih in mizi to ni problem. Vzamem olje in ponovim vajo. Malo za "relaks" in sprostitev.

Oprostite mi, ampak si ne predstavljam dveh stvari.
1. da bi imel sivo - lisasto in "abšlesano" macesnovo fasado / drago kot žafran
2. si ne predstavljam, da bi vsako leto 2x dilce na fasadi z oljem mazal.

Razen če bi imel kaka posebna SM nagnjenja. :oops:
Potem mogoče. :lol:
Na hlevu imam 80 let stare macesnove dilce nabite za celo fasado. So sive, pere jih dež, tako da se vidi letnice 1 mm v globino. Niso posebej tesane, nažagal so jih pa iz dveh hlodov, ker se vzorec ponavlja. Debelina 1 cm. K novi bajti tega ne bi tlačil, po parih letih bodo take kot na poslovni stavbi Medium v Žirovnici. Dejstvo je, da tudi macesen zadnjih 30 let raste hitreje, struktura lesa ni več enaka, UV indeks je višji. Da bi pa utemeljil domnevo, da je nekaj narobe tudi z našim zrakom, bi pa moral konce istega lesa dati širom po naši SLO, pa da vidim kakšen bo vpliv mikroklime. Mi je pa lepši siv, skoraj srebrn in če ga mažeš s čimerkoli ne bo nikoli takšen naravno postaran.

lp
papez46 Napisal:No, pa se preselimo iz fasad na vrtno pohištvo. Situacija je podobna, a bistveno manj ekstremna.

Pred vrtno hiško imam mizo in 3 stole. Les je neka eksotična zadeva - ni pa teak. Kljub temu niso bili ravno poceni ( ni bau-bau ali podobno ) in namenjeni so za zunanjo uporabo.
Večinoma so na soncu, če mi uspe jih pred dežjem pospravim. Preko zime so v vrtni hiški.

Spomladi pred sezono jih premažem z ustreznim zaščitnim oljem. 2x sem jih premazal takoj, ko sem jih dal iz embalaže. 2x jih premažem vsako pomlad.

Nekje sredi poletja je izgled stolov že katastrofalen. Zaščiti premaz očitno ni kos vse močnejšim sončnim žarkom. Les, ki je sicer temno rjavih in rdečih tonov, postane nedoločno "abšlesan" nekako sivo rjavo bled.

Pa pri stolih in mizi to ni problem. Vzamem olje in ponovim vajo. Malo za "relaks" in sprostitev.

Oprostite mi, ampak si ne predstavljam dveh stvari.
1. da bi imel sivo - lisasto in "abšlesano" macesnovo fasado / drago kot žafran
2. si ne predstavljam, da bi vsako leto 2x dilce na fasadi z oljem mazal.

Razen če bi imel kaka posebna SM nagnjenja. :oops:
Potem mogoče. :lol:

Papež se strinjam s tabo:

je pa stvar odvisna od tipa olja ki ga uporabljate sam vam lahko posredujem slike cca 3 leta stare oljene fasade sibirski macesen, oljene samo ob montaži les je se vedno naravne bava oz je dobil nežni odtenek srebrne

<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.b-klik.si">www.b-klik.si</a><!-- w -->
Menim, da je kljucnega pomena to, da je tudi za leseno oblogo dovolj prostora, da se les lahko zraci in susi. In tudi lemele morajo biti tako polozene, da je med eno in drugo nekaj prostora za odtekanje in zracenje. malce logicno je, da ce montiras leseno oblogo (katerokoli ni ravno samo pri macesnu ta problem) skoraj direktno na zid, in potem se spodaj in zgoraj zapres z nekimi zakljucki tako da je zadeva lepa za pogledat in da je videti zelo dodelano, potem enostavno zrak ne more kroziti. In potem se tam nabira vlaga in razvijejo se optimalni pogoji za plesen oz razno razne glive,... in zadeva zacne propadati. Logicno? saj se pri strehah tudi dela zracni most da lahko zrak krozi pa je vse ok. Pri fasadah se pa ponavadi kar nekaj spara in montira na cim bolj tanke letve da ja nimamo prevec izgub materiala. in tudi podkonstrukcijo je treba graditi tako, da ima zrak cimbolj prosto pot.
Vsekakor pa je po mojem mnenju potrebno macesnov les zascititi z oljem ki je za to. nikakor pa ne z barvo pa naj bo na kateri koli osnovi. Razlika je v tem, da olje zaradi svoje viskoznosti bolj penetrira v globino lesa, docim barva naredi lazuro na povrsini oz. enostavno povedano ga nekako zapre da zrak ne more do njega. In potem ker vlaga ki ze nekako pride v les ne more iz njega ker pac barva tega ne dopusca se zacnejo razvijati glive, plesni,...
To je moje mnenje, se se kdo strinja z tem? ali imam napacne mislenje glede tega.

lp
pa smo spet pri detajlih izvedbe Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.b-klik.si">http://www.b-klik.si</a><!-- m -->
papež je pa še bolj papeški od papeža Big Grin . A so stare lesenjače bile tudi "modna muha"? Les da občutek topline, mehkosti, je obnovljiv vir ... Ne vem če je dobra ideje voziti sranje iz tujine. Nekoč so ljudje za gradnjo vzeli kar je bilo pri roki. ...pa fotelji iz bambusa itd.

Investitorji, ki ne vedo več kako bi se (se opravičujem za izraz, ki ga bom uporabil ) "preseravali" in vrsta nadebudnih arhitektov, ki mislijo da so inovativni le če kopirajo tuje ideje, so razlog za te ekscese. Potem še pa pride kak nevoščljiv nadebudni sosed ki ni z ničemer zadovoljen in bi sam rad imel tako fasado pa je noče imeti, ker jo že ima sosed. --> REŠITEV: Iz enega konca bajte pa do drugega napelji štrik pa obesi gor cote. Pa bo inovacija. Mogoče jo bo še kdo kopiral :lol:
za lesene prezračevane fasade je veliko argumentov
tako da modne muhe niso potrebne.... :wink: :wink:

o cenah je že bila debata
40eur/m2 za samogradnjo je realna cena
z najboljšimi materiali, folijami, inox vijaki
brez izolacije

kontaktna fasada brez izolacije pa je
cca 25 eur/m2
frank Napisal:za lesene prezračevane fasade je veliko argumentov
tako da modne muhe niso potrebne.... :wink: :wink:

o cenah je že bila debata
40eur/m2 za samogradnjo je realna cena
z najboljšimi materiali, folijami, inox vijaki
brez izolacije

kontaktna fasada brez izolacije pa je
cca 25 eur/m2

frenk brez zamere to ni napad na tebe ampak prosil bi te osebno iz profesionalnega vidika za info, kje si dobil to ceno, kakšni so materiali itd... lahko na PM in kaj je v teh cenah zajeto. Verjamem da dovolj dobro poznam cene v sloveniji avstriji, nemčiji, italiji pa še kje.

res dobri inox vijaki za pritrjevanje fasadnih letvic cca 50 kom na m2: cca 5 eur/m2
fasadna letvica les 1 kvalitete(sibirski macesen): cca od 22 do 33 eur/m2 (odvisno od debeline letvice, ne verjamem da boš imel 100% izkoristek pri porabi), dobro pripravljeno visoko raslo smreko, naš macesen ki raste višje(spet dobro pripravljen, ne boš dobil ceneje..., oziroma imaš kar problem da ga boš sploh našel)
ALU sidra za točkovno pritrjevanje na steno (z vijaki podložkami in potrebnim drobnim materialom) cca 5- 6 jih gre v m2 (za debelino izolacije 14 cm) cca 4,1 eur kos znese cca. 20,5 EUR/m2) (še vedno ceneje kot pa da se dela lesena primarna konstrukcija, ki jo je potrebno impregnirat in nanese lepo kubikažo lesa z dodatni kotniki za pritrjevanje moralov izravnavo...)
morali cca 1,66 tm v m2 (spet odvisno od dimenzije cca 2-4 eur/tm) 3,3 eur/m2
paropropustna folija dobra cca 1,5 eur/m2
izolacija tervol debelina 14 cm cca 7 eur/m2 izolacija
sidra za tervol ne vem nisem našel cene recimo 1,5 EUR/m2
gradbeni oder 4-6 eur/m2 odvisno kje v slo ti ga postavljajo, kdo ga postavlja
res dobro olje cca 1 eur/m2 (da ne mažeš 4X letno)

poraba materiala pa se razlikuje od objekta do objekta...

prepričan sem, da sem pri hitrosti pisanja pozabil omenit še kakšen material ki ga potrebuješ

podane cene so brez davka seštevek je narejen na najnižjih navedenih cenah samo to znese 65,8 eur + ddv ali pa če pustima izolacijo in olje 57,8 eur + ddv, ne me lovit ne rečem da se nisem zmotil v seštevku.

verjetno potrebuješ še material za špalete (tudi tu les stane - po možnosti lepljenci od določene širine špalete, da ne razpoka ...),
prevozi ki jih opraviš
dostave, ki ti jih zaračunajo....

računaj zraven še svoj čas, ki ga boš porabil za iskanje, prevoze...

tvoja cena ni ravno realna

lp
Colinmcrae
1 2 3 4 5 6 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi