6.11.2015 ob 19:37
Citat:Ko vneseš v zgornje številke še cene, je prihranek okoli 70-75%.Prihranek za koga?
Za tistega ki plačuje ali tistega,kateri kasira :lol:
Citat:Ko vneseš v zgornje številke še cene, je prihranek okoli 70-75%.Prihranek za koga?
Citat:Če se kdo boji, da se njegov sosed ogreva na njegov račun, pa si naj na predelni zid (strop) vgradi toplotno izolacijo. Večino stanovanj v bloku je lahko popolnoma brez ogrevanja, če se vsi sosedje solidno ogrevajo, on pa se zadovolji s kake 3 do 4 stopinje manj.Namreč, če vseeno primerjam stroške ogrevanja stanovanja v večstanovanjski hiši z ogrevanjem individualne hiše, je strošek ogrevanja v stanovanjih bistveno nižji. In če kupuješ hišo brez fasade, bo cena sorazmerno nizka, strošek ogrevanja pa zelo visok.
Lastniki vogalnih, pritličnih, vrhnjih stanovanj pa se ne smejo pritoževati nad različno porabo toplote, ker so imeli nižjo kupnino. So vedeli, kaj kupujejo in kaj jih čaka v zvezi z ogrevanjem.
Socializem (vsi enaki razen malenkost elite) smo pokopali, žal preveč zanemarjamo tudi socialo (tudi revež, ne po svoji krivdi, mora živeti - ni pa nujno, da v sodobnem bloku).
mirator Napisal:Mi je pa všeč misel: Če se kdo boji, da se njegov sosed ogreva na njegov račun, pa si naj na predelni zid (strop) vgradi toplotno izolacijo. .V pojasnilo: Tvoje stanovanje sredi bloka ima 8 m zunanjega izoliranega zidu (k = 0,24 W/m2K), to je 21 m2 z povrečno temp.razliko 22 C je 110 W toplotnih izgub.
mirator Napisal:Prvi ukrep je bil uravnoteženje sistema in določen skupni pavšal, ki ga je moral plačati vsak, četudi je imel zaprte vse radiatorje. Ta pavšal je bil stvar dogovora stanovalcev in se je gibal okoli 30%. Sedaj se ta pavšal povečuje in o njem ne odločajo več stanovalci.
mucek Napisal:Jaz sem govoril o delilnikih, kalorimetri so, kjer jih je možno vgraditi, bolj pravična delitev.mirator Napisal:Prvi ukrep je bil uravnoteženje sistema in določen skupni pavšal, ki ga je moral plačati vsak, četudi je imel zaprte vse radiatorje. Ta pavšal je bil stvar dogovora stanovalcev in se je gibal okoli 30%. Sedaj se ta pavšal povečuje in o njem ne odločajo več stanovalci.
Lahko o tem kaj več napišeš? Konkretno mi kompletno ogrevanje (samo dejanski strošek ogrevanja) delimo glede na merilnike - kalorimetre, razliko (izgube med kotlovnico in stanovanji, vzdrževanje toplotne postaje) po površini, fiksne stroške gretja (priključna moč, vzdrževanje glavnega števca).
Lp, g
Citat: takšen primerjalni izračun je sicer korekten, vendar povsem splošen in o tem bi lahko začeli poljudno znanstveno debato.Ni potrebna nobena znanstvena razprava. Izračun pa sem podal le zato, da podkrepim nasvet o izolaciji predelnih sten.
mucek Napisal:.......... fiksne stroške gretja)........
Popravila na domu Napisal:mucek Napisal:.......... fiksne stroške gretja)........
.....pa po posamezni enoti.

mirator Napisal:Ne razumem, kaj si hotel povedati. Saj tega, da je potrebno toplotno energijo plačati, nihče ne oporeka. Gre predvsem za čim bolj pravično delitev stroškov.Eni pač mislijo, če ima radiator zaprt, da jim ni treba nič plačati.
Beri Napisal:Eni pač mislijo, če ima radiator zaprt, da jim ni treba nič plačati.Če je radiator zaprt, ne oddja v stnovanje nič toplote, ni bilo odjema, ni potrebno plačilo. Je pa potrebno plačilo ogrevanja skupnih prostorov.
hock: To je 2x po 2,5m 3/4? colske cevi (dovod + povratek) ...