PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bomo spet ogrevali na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sam delam bolj preračun na porabo kwh za ogrevanje.
nekje 8600kwh (950eur v 6 mesecih brez sv) kar znese ob 10kwh/l 860l ko-ob trenutni ceni 0,65 je to 559eur?!
Ja, 860l, če bi kotel delal s 100% izkoristkom ......
razumem ja.saj zato pa sprašujem koliko upoštevate dobljene energije iz litra ko. 80%?
Ja odvisno od tvojega kotla?
80% bi bilo pri zelo dobrem kotlu....
No, sodobni NT kotli na olje imajo večinoma 95% izkoristek.
nimam nobenega kotla.tudi nabaviti ne mislim ker sem vrgel ven ferolli peč+gorilec 4 leta nazaj.pa še dimnikar bi svoje prinesel.
zanima me pa koliko se pri računanju upošteva.imam tč vv in zgoraj omenjeno porabo.nt kotli so pa od 2 jurja naprej?
Ja če ga nimaš, boš verjetno primerjal novega z 95%. Za cene glej cenike, mislim da sem videl kondenzacijskega Buderusa za dobrih 2k€?
Energetik81 Napisal:No, sodobni NT kotli na olje imajo večinoma 95% izkoristek.
Ne mešaj izkoristek dimnih plinov in izkoristek celotne pretvorbe ELKO -> topla voda
Verjetno vsak ogreva tako, kot se njemu zdi najbolj smiselno, pač glede na ceno energenta, ceno ogrevalne naprave, komfort... kar je komu pomembnejše. Bi pa morala vsaj država gledati malo širše in subvencije in davke prilagajati tudi družbenim koristim. Vsaka stvar ma svoje - in +. Kurjenje z ELKO je ''manj prašno'' od peletov in drv, po drugi strani pa je direktni odliv kapitala iz države. Toplotne so verjetno bolj sprejemljive tam, kjer je na voljo več čiste energije...
Reštev je verjetno v tem, da bi morala država spodbujati trajnostne oblike na lokalni ravni, kar je pač v katerem okolju najbolj optimalno.
Prvi ukrep pa bi jaz uvedel vsaj 70% subvencije za kolektorje za ogrevanje SV na vsako hišo, na ta način bi pridobili največji prihranek energije. Saj bi se vsaj polovico leta praktično vsa topla voda pridobila na najbolj poceni in čist možen način.
Migaj Napisal:Čas je da se cene sprostijo/prosto oblikujejo in dvigne zahtevana kvaliteta goriva.
Pri nas se cena prosto oblikuje!!!
Vsi uporabljajo najvišjo možno oz. dopustno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
to se pravi, da misliš kot jaz: če dejansko sprostijo, bo šlo v "višave" :?: Idea
Jaz tudi mislim, da bo cena šla prej gor, kot dol.....
Ne pozabimo namreč, da sta v Slo le dva omembe vredna "igralca": Petrol in OMV, ki si bosta lepo razdelila pogačo.
kraken Napisal:Verjetno vsak ogreva tako, kot se njemu zdi najbolj smiselno, pač glede na ceno energenta, ceno ogrevalne naprave, komfort... kar je komu pomembnejše. Bi pa morala vsaj država gledati malo širše in subvencije in davke prilagajati tudi družbenim koristim. Vsaka stvar ma svoje - in +. Kurjenje z ELKO je ''manj prašno'' od peletov in drv, po drugi strani pa je direktni odliv kapitala iz države. Toplotne so verjetno bolj sprejemljive tam, kjer je na voljo več čiste energije...
Reštev je verjetno v tem, da bi morala država spodbujati trajnostne oblike na lokalni ravni, kar je pač v katerem okolju najbolj optimalno.

Prvi ukrep pa bi jaz uvedel vsaj 70% subvencije za kolektorje za ogrevanje SV na vsako hišo, na ta način bi pridobili največji prihranek energije. Saj bi se vsaj polovico leta praktično vsa topla voda pridobila na najbolj poceni in čist možen način.
Končno je to nekdo izpostavil.

Seveda so TČ deloma lahko prava opcija, ampak ne tako kot se tega lotevamo v Sloveniji, na horuk in vsepovprek. V strnjenih naseljih (Ljubljana, prosim lepo) nimajo kaj delat TČ. Rabimo samo izolacijo in dalinjsko ogrevanje na biomaso*. S tem dobi delo lokalno prebivalstvo, smo dejansko energetsko neodvisni in nimamo težav s slabim gorenjem v individualnih kuriščih. Tako pa za potrebe TČ kurimo premog s približno istim izkoristkom kot smo prej ELKO...

Je pa seveda lažje dat subvencije in se delat da smo s tem rešili vse probleme.
Kje pa ti živiš? V Lj. ni subvencije za TČ pa še marsikje drugje ne.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 ... 33 34 35 36 37 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi