PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
če sem v stanovanju dobro izoliranega bloka mi ne pade na pamet, da bi nabavil kaj drugega kot panele

Kaj pa, eeeee.... klima?

Kot da želiš ponavljat nekaj, čemur se v strokovnih krogih reče "epic fail".

najprimernejša, najhitrejša, najcenejša, najpreprostejša rešitev

Temu vsemu kalorifer(ji) ustrezajo veliko bolje, kot paneli. Cena na proizvedeno kWh toplote je pa enaka. Tudi klima je, vsaj po mojem mnenju, boljša rešitev. Tudi za panele je ponavadi potrebno vleči napeljavo, enako kot za klimo. Če računamo primerljivo grelno moč, bi rekel, da je klima tu nekje s (par) paneli. S to razliko, da ti klima poleti še hladi in razvlažuje.

Panel pa?

Če pa si za branje tega foruma vzameš dovolj časa, pa boš gotovo izluščil tisto, kar potrebuješ za svojo situacijo. Pričakovat pa, da boš tu v PAR MINUTAH našel PRAVILNE odgovore na TVOJA vprašanja, pa je neresno. Kak neodvisen energetski svetovalec je potem boljša izbira. Ni pa to potem več zastonj.

Ne reče se brez veze: čas je denar.
Zakaj obstaja en kup različnih načinov ogrevanja? Eden je zadovoljen s tem, drugi z drugim. Eden bi delal in lahko imel drva praktično zastonj, drug pa raje pičil luksus. Sto ljudi, sto čudi. Ni najboljšega načina ogrevanja!Vse je odvisno od objekta, ki bo ogrevan, tvoje debeline denarnice in dela/ne dela, ki si ga pripravljen vložit.
Imam eno najboljših klim, ki me bo poleti hladila in je pravi šparovček glede porabe elektrike. Ampak ni primerjave v udobju ugrevanja napram panelu. V kopalnici in spalnici je ravno ne bi imel. Verjetno bi se talna klima boljše obnesla naprm klasični glede udobja gretja, ampak bi ena tudi stala toliko kot skoraj koplet ogrevanje s paneli za celo hišo.
Mislim, da sem jaz v tem temi zapisal vse kar sem mislil glede mojih izkušenj s paneli, klimo...in nisem tukaj, da bom šimfal ali hvalil bilo kak način ogrevanja, le da predstavim/posvarim nekoga, ki je ali bo v dilemi. Wink Zagovarjam pa čisto vse kar sem zapisal, tudi tisto kar se tebi zdi epic fail.
Tu na forumu jemlji vse z rezervo, najlažje je itak folku bit brihta za tipkovnico in nič pametnega napisati, le prcat nekatere je pa nekaterim hobi. Če imaš razporeditev prostorov ok, potem boš s kaminom na pravem mestu tudi dolgoročno naredil pravo potezo....tudi strošek lažje nadziraš kot pa vetrnico v el. števcu.

Za koliko kw panelov pa imaš v hiši, imaš el. priključek 3*25A?
Hanzi Napisal:Glede zadeve pa me zanima kako je Frančišek v Švici rešil zadevo.
Dober vecer.

Potrebe po toploti sem resil z dodatnimi kaloriferji, tako, da zebe nas že dolgo ne več.

Kot sem že zapisal, hiša ni moja, lastnik pa tudi ni pripravljen investirati v prenovo.

Ker pa nam življenje v enostanovanjski hiši zelo odgovarja, vse kar rabimo pa imamo na dosegu roke, vrtec, šola, nakupovanje in služba, ne razmišljamo o menjavi na vrat na nos.

Ko se bo nabralo dovolj za polog cca 20 % vrednosti željene nepremicnine, pa itak gremo v nakup lastnega doma in upam, da nam bo po izračunih zneslo v začetku leta 2018.
Sedaj najemnino itak mečemo skozi okno, a ker nekje moramo stanovati, je tudi za ta čas vredu tako kot je.

Slovenci smo nagnjeni k temu, da hočemo imeti svojo lastniško nepremičnino. In jaz in moja familija tudi nismo izjema, le da sedaj ne razmišljamo več o gradnji v Sloveniji ampak v Švici.

Lep pozdrav vsem in srečno 2017
Asator Napisal:Zakaj obstaja en kup različnih načinov ogrevanja? Eden je zadovoljen s tem, drugi z drugim. Eden bi delal in lahko imel drva praktično zastonj, drug pa raje pičil luksus. Sto ljudi, sto čudi. Ni najboljšega načina ogrevanja!Vse je odvisno od objekta, ki bo ogrevan, tvoje debeline denarnice in dela/ne dela, ki si ga pripravljen vložit.
Imam eno najboljših klim, ki me bo poleti hladila in je pravi šparovček glede porabe elektrike. Ampak ni primerjave v udobju ugrevanja napram panelu. V kopalnici in spalnici je ravno ne bi imel. Verjetno bi se talna klima boljše obnesla naprm klasični glede udobja gretja, ampak bi ena tudi stala toliko kot skoraj koplet ogrevanje s paneli za celo hišo.
Mislim, da sem jaz v tem temi zapisal vse kar sem mislil glede mojih izkušenj s paneli, klimo...in nisem tukaj, da bom šimfal ali hvalil bilo kak način ogrevanja, le da predstavim/posvarim nekoga, ki je ali bo v dilemi. Wink Zagovarjam pa čisto vse kar sem zapisal, tudi tisto kar se tebi zdi epic fail.

Pol bi pa prosil za razlago, zakaj bi v stanovanju bloka šel na panele...
Asator Napisal:Pripis: pa zelo težko se človek pravilno odloči na podlagi tega foruma, če se skregajo že pri debelini izolacije. Vsak trdi svoje, vsak zagovarja svoje. Vsak svojo situacijo najboljše pozna in glede na to se naj vsak posameznik odloči kaj je najbolj optimalno.

Če je kreg z argumenti je tvoren. Ker naj bi ti kot spremljevalec debate med ljudmi, ki imajo nekaj pojma a različne poglede, imel svoje možgane. Navijaštvo in postavljanje na strani je za športne tekme in vojne, kreganje je pa lahko za tretjega dovolj informativno, če se ne odvija izključno na nivoju izmenjave žaljivk.
destruktor Napisal:@Jani
Pa ravno za kopalnico bi bili edino primerni, še posebej če otroke zebe ko pridejo iz banje ali izpod tuša.
A lej ga vraga, navadna infra se dobi za 30€ in tudi deluje.
Danes po banjanju sem mlajšemu sinu spet težil, naj se že obleče in naj ne hodi nag in z mokro glavo po hiški. @18 do 19 stC.
Tuša pa ne maram. Me vedno zebe.
Naša 11 letnca je včeraj popoldne hodila okoli zavita v deko ker je temperatura padla na 23,5 ( sicer v kratkih rokavih a brez spodnje majce, kar jo je neslo :? ).
Jaz cel dan hodim okoli bos, v gatah in mikici.
Vincent
Moja starejša hči že celo zimo hodi v kratkih hlačah, tanki majici s kratkimi rokavi in brez nogavic po hiši. V sobi 21 stopinj.
madhatter Napisal:
Asator Napisal:Pripis: pa zelo težko se človek pravilno odloči na podlagi tega foruma, če se skregajo že pri debelini izolacije. Vsak trdi svoje, vsak zagovarja svoje. Vsak svojo situacijo najboljše pozna in glede na to se naj vsak posameznik odloči kaj je najbolj optimalno.

Glede IR panelov smo si edini vsi, ki kaj damo na fiziko. So velik nateg in ne razumem, kako so jim sploh dvolili, da jih prodajajo, saj se direktno samo z elektriko ni dovoljeno ogrevat. Bi lahko bili le pomožen vir ogrevanja.
Baje zdaj je dovoljeno. Nateg so samo zaradi cene, ali pa če verjameš propagandi o manjši porabi. Če bi bile cene normalne in na nivoju kvarčnega IR grelca (cca. 10x manjše), bi sigurno tudi jaz kakšnega namontiral v kopalnico.

Sivka Napisal:Vincent
Moja starejša hči že celo zimo hodi v kratkih hlačah, tanki majici s kratkimi rokavi in brez nogavic po hiši. V sobi 21 stopinj.
Tudi naša 3-letnica se ves čas nekaj slači pri dobrih 20°, bosa je pa itak takoj ko pride domov. Prehlajena je bila pa to sezono le 3 dni, kar je rekord, saj smo prejšnja leta bili v vrtcu 50:50%.
IR paneli grejejo samo tisto "kar vidijo". Kar pomeni, da če so inštalirani na stropu, grejejo tla. Če je med panelom in tlemi miza, bodo paneli greli mizo. Seveda vam ne bo pod mizo mrzlo (v hiši), saj panel greje tako vaš zgornji del telesa, kot mizo, katera potem akumulirano toploto seva tudi navzdol (nekaj malega). Vendar 2 cm debelina mizne plošče nima toliko akumulacije, kot jo ima par cm debeline in nekaj kvadratov betona. Zato se miza tudi hitreje ohlaja.

Kot že omenjeno, IR paneli (inštalirani na strop), ne bodo toliko greli preostalih 4h sten (ker niso direktno v njihovem "vidnem" polju), kar je spet pogojeno z akumulacijo toplote in občutkom hladu, ki ga stene oddajajo. S tem, da toplejši zrak, še hladnejši zrak pri tleh malo razpiha. Tako, da bi v bistvu morali inštalirati IR panele po vsem stropu, kot se inštalira talno gretje v zankah, po vsej površini tal.

Pri radiatorski konvekciji zrak vsaj nekoliko kroži in dokaj enakomerno ogreva vseh 6 stranic (tla, strop + 4 stene).

Polege tega, pa ne vem, kako to, da so nekateri začeli kuriti komaj novembra. Če bi že pri tem, da se nočne temperature spustijo pod 21°C začeli ogrevati z IR paneli, bi temperirari stene in posledično tudi ne bi bilo toliko potrebe po nadomeščanju toplote. Tako je pa potem potrebno spet stene nazaj pregret pa akumulirati izgubljeno temperaturo. Kar posledično pomeni, večjo porabo energenta za ogrevanje. V vašem primeru pač elektrike.

Sicer pa Francisek, kaj niste začeli vi kuriti v kaminu?

LP, steklenicka
LP, steklenička
Očitno se ga ni dalo za nek pametno ceno.usposobiti. v spominu imam da je bil slab, čeprav je tudi neka drva v zaklju kupoval.
Steklenička, na izolacijo fasade, dobra okna, rekuperacija... si pa kar pozabil ne? Zakaj bi ogrevali pred novembrom, ko je v hiši do novembra 24 stopinj? Zakaj s paneli, ko imaš TČ, ki ima COP najmanj 2,5, uporabniki IR panelov pa tega izraza sploh ne poznajo?
Pa bi raje imela potem električne radijatorje ali kaloriferje, ki stanejo kar nekajkrat manj in se ogreje v prostoru tudi zrak. Ampak nekateri ste pač bolj moderne sorte in greste s časom naprej pa četudi vsa pri tem fino nateg..jo.
Pa brez zamere, to je pač samo moje osebno mnenje, kar pa mislite vi pa je vaša stvar.
steklenicka Napisal:IR paneli grejejo samo tisto "kar vidijo". Kar pomeni, da če so inštalirani na stropu, grejejo tla. Če je med panelom in tlemi miza, bodo paneli greli mizo. Seveda vam ne bo pod mizo mrzlo (v hiši), saj panel greje tako vaš zgornji del telesa, kot mizo, katera potem akumulirano toploto seva tudi navzdol (nekaj malega). Vendar 2 cm debelina mizne plošče nima toliko akumulacije, kot jo ima par cm debeline in nekaj kvadratov betona. Zato se miza tudi hitreje ohlaja.

Kot že omenjeno, IR paneli (inštalirani na strop), ne bodo toliko greli preostalih 4h sten (ker niso direktno v njihovem "vidnem" polju), kar je spet pogojeno z akumulacijo toplote in občutkom hladu, ki ga stene oddajajo. S tem, da toplejši zrak, še hladnejši zrak pri tleh malo razpiha. Tako, da bi v bistvu morali inštalirati IR panele po vsem stropu, kot se inštalira talno gretje v zankah, po vsej površini tal.

Pri radiatorski konvekciji zrak vsaj nekoliko kroži in dokaj enakomerno ogreva vseh 6 stranic (tla, strop + 4 stene).
A dej dej, kaj misliš da je IR panel drugačen od radiatorja na visokotemperaturnem režimu? Prav nič, samo to da je na stropu. Oba nekaj sevata, še najbolj pa direktno segrevata zrak. Sicer pa opisuješ občutek pri panelih v totalno neizolirani bajti ali celo na prostem - ko greje praktično samo sevanje. Pa tudi pri vročem radiatorju na stenu za mizo ne boš čutil sevanja na drugi strani. Če vmes ni nič, pa ga prav dobro čutiš.
Če je toplotni ovoj bajte kolikor toliko normalen, bo na želeni temperaturi prav vse, tudi pod mizo. Slaba stvar panelov je cena investicije in pa COP=1. Če se že greš el. gretje, je precej cenej nabaviti oljne radiatorje.
1 ... 31 32 33 34 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi