PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izklop TČ preko poletja ... good or bad?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če imam na razpolago navodila proizvajalca, zakaj bi potem podatke iskal na forumu? Posebno če sem kdaj nasankal zaradi zaupanja forumašem? Kaj tukaj ni jasno?
Proizvajalci tehnološko zahtevnejših naprav vedno več vlagajo v - optimizacijo stroškov proizvodnje. Pogosto zato korporacije zaposlujejo ekipe inženirjev, da v naprave vgrajujejo sklope, ki jih ni možno ali smiselno popravljati, nemalokrat namenoma vgrajujejo elemente, ki vzdržijo nekaj čez garancijsko dobo. Zakaj?
Zato, ker mora naprava imeti trgu všečno ceno, da se med konkurenco masovno in hitreje prodaja, pa čeprav z nič ali komajkaj zaslužka. 
Zakaj je cena rezervnega dela naprave 20 x višja, kot pri prvi vgradnji? Zato, ker mora tovarna za svoj obstoj in svojo rast služiti na prodaji rezervnih delov.

Ne vidim razloga, zakaj bi potemtakem proizvajalec pošteno z navodili dodatno  vzpodbujal rabo izdelka za dolgo življensko dobo?

Odgovor na osnovno vprašanje tega posta - izklapljati ali ne - je iskati v zdravi kmečki pameti in v morda poštenem serviserju.

Nič narobe, če nekateri tudi stand by naprave redno izklapljamo, nič narobe, če drugače misleči tega ne delajo. Vendarle pa ostane upanje, da kdo pa le izstopi izsvojega prepričanja in malce širše razmisli in upošteva, da morda ni le ena resnica.
Pri rezervnih delih se motiš.

Rezervni deli so predvsem dragi zaradi skladiščenja in transporta. Za enkrat imajo proizvajalci kljub visokim cenam rezervnih delov majhne zaslužke. V veliki večini pa jih tako ne delajo sami.
No ja... Če pogledamo samo nekaj večjih proizvajalcev TČ, imajo vsi po vrsti lepe dobičke, se širijo, kupujejo manjše... Kakorkoli v tej branži je očitno še precej rezerve, v nasprotnem grupacije ne bi imele tako velikega interesa za nakup proizvodnih kapacitet TČ.
Če smo pošteni! Ali je TČ, ki npr. stane 8k€ vredna več kot npr. trije pralni stroji srednjega razreda, kateri vsak stane cca 800€?
Vemo, da ne, da so proizvodni stroški približno vrednosti omenjenih pralnih strojev...
Precej podobna zgodba je pri rezervnih delih! Tovarna plača npr. kompresor največ 200€, kot rezervni del pa ta enak kompresor potrošnika stane 2.000€. Pri delih manjših vrednosti so marže tudi več 1000%
Jasno so proizvajalcu rezervni deli zelo veliko breme, katero predstavlja tudi velik strošek. Včasih se proda zelo malo delov, večina pa gre v uničenje po dolgih letih skladiščenja.
Zato in ker smo potrošniki to pripravljeni plačati, so cene kakršne so...

Pa še v razmislek vsem tistim, ki "mislijo" da se elektronika pod napetostjo stara enako kot tista, ki leži v skladišču...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sama napetost, če seveda ni višja kot je prebojna trdnost komponent (kar se zgodi v primeru udara strele) v napravi nima kvarnega vpliva. Kvarni vpliv ima električni tok kateri povzroča magnetna polja in segrevanje komponent. Ta povišana temperatura pa povzroča procese kateri lahko pripeljejo do okvar in uničenja posameznih komponent. Ko je naprava v StandBy načinu električni tok po njej ne teče, oz. je tako nizek, da so kvarni vplivi nični.
Rezervni deli, kateri so v skladiščih so zaradi vlage, temperaturnih nihanj, izparevanj, oksidacije... tudi podvrženi procesom kateri vodijo k njihovemu uničenju. Nemalokrat rezervni del, kateri je bil dolgo v skladišču odpove takoj, ko ga vgradimo v napravo ali zaradi oksidacije na konektojih sploh ne deluje.
Nadomestni deli iz Pompejev so res oksidirani, dočim iz egipčanskih piramid so v odličnem stanju. Pa je več tisoč let razlike v starosti.
Citat:Nadomestni deli iz Pompejev so res oksidirani, dočim iz egipčanskih piramid so v odličnem stanju. Pa je več tisoč let razlike v starosti.
Super zate, ti prav zavidam. Nekoč so zares znali delati stvari, dandanes v tej potrošniški družbi pa se skupine inženirjev prav trudi, da bi naprave čim prej odpovedale, le da bi prodali več. Za časa Pompejev in piramid so zares bili čisto drugi časi.
Oneh... Od kje ti jemlješ takšne? Rezervna elektronika je navadno skladiščena v vodotesni embalaži in je tudi po 15ih letih praktično kot nova. Veliko sem jih že zamenjal, do penzije jih bom še kar nekaj.
Nobena nova oz. stara po tvoje, pa še ni crkla v letu dveh treh... oz. se sploh ne spomnim, da sem katero menjaval 2x.
Zdaj pa potipaj nekaj elementov glavne elektronske plošče v standby načinu, najbolj prodajane TČ pri nas.
Ja, če ne boš hitro umaknil prsta boš to šlatanje še dolgo čutil.
Ti lahko govoriš in modruješ komur koli hočeš, nikoli in nikdar pa ne boš nobenega, ki uporablja osnovno kmečko logiko in se vsaj malo razume v elektromehaniko prepričal, da je fajn, da se elementi na PCB-ju grejejo na opeklinam nevarne temperature in, da je še bolj super, da ti ta naprava kuri 70w, kar pomeni porabljenih 50kw/h vsak mesec, ko bi lahko imel vse skupaj na off.

Ps. Vsaj 80% menjav elektronik se zgodi pozimi. Če k temu prištejemo, še redne okvare izven ogrevalne sezone je prenapetost verjetno kriva za manj kot 10% okvar na elektroniki...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:Oneh... Od kje ti jemlješ takšne? Rezervna elektronika je navadno skladiščena v vodotesni embalaži in je tudi po 15ih letih praktično kot nova. Veliko sem jih že zamenjal, do penzije jih bom še kar nekaj.
Nobena nova oz. stara po tvoje, pa še ni crkla v letu dveh treh... oz. se sploh ne spomnim, da sem katero menjaval 2x.
Zdaj pa potipaj nekaj elementov glavne elektronske plošče v standby načinu, najbolj prodajane TČ pri nas.
Ja, če ne boš hitro umaknil prsta boš to šlatanje še dolgo čutil.
Ti lahko govoriš in modruješ komur koli hočeš, nikoli in nikdar pa ne boš nobenega, ki uporablja osnovno kmečko logiko in se vsaj malo razume v elektromehaniko prepričal, da je fajn, da se elementi na PCB-ju grejejo na opeklinam nevarne temperature in, da je še bolj super, da ti ta naprava kuri 70w, kar pomeni porabljenih 50kw/h vsak mesec, ko bi lahko imel vse skupaj na off.

Ps. Vsaj 80% menjav elektronik se zgodi pozimi. Če k temu prištejemo, še redne okvare izven ogrevalne sezone je prenapetost verjetno kriva za manj kot 10% okvar na elektroniki...
Sploh ne oporekam tvoji strokovniosti. Lahko, da imaš v krogu svojih izkušenj 100% prav. To pa ne pomeni, da je lahko krog širši ali celo večdimenzijski. Mogoče pa je moj krog izkušenj malce premaknjen od tvojega in nimam nekaterih izkušenj, katere imaš ti in ti nimaš nekaterih, katere imam jaz. Npr. Če je v še tako zaščiteni embalaži se rezervni del med skladiščenjem večkrat premika- pa naj bo, ko iščeš pravega, ob inventurah...In takrat se lahko embalaža poškoduje. Skladišča tudi nimajo kontrolirane atmosfere...
Pa pustimo to. Če ti je v StandBy nek element na elekroniki segret na 40°C ali več (izjema je grelec olja) je pač proizvajalec te naprave zanič in kot resen monter tašne naprave ne bi vgrajeval strankam, katere zaupajo v mojo strokovnost. 70...100 W porabe v StandBy načinu?!

Sedaj pa resno vprašanje- kaj naj naredimo preko poletja lastniki TČ, kateri z njo ogrevamo sanitarno vodo. TČ 1-2x dnevno zalaufa za 15...30 min ostalih 23 ur ali več pa je v StandBy? Jo naj preko posebnega timerja (stikalne ure) povsem izklapljamo od omrežja ali morebiti vgradimo grelce v 300 l bojler in imamo TČ na OFF ali...?
Naj še enkrat ponovim: upoštevajte navodila. Da bi jih proizvajalce namenoma narobe napisal, je manj možnosti za napako, kot upoštevati sanjarije iz foruma. Jaz sem sam plačal, iz svojega žepa, zaupanje v nekatere nasvete, tudi razvpitih mojstrov. Amen.
oneh... Vseskozi je govora samo in izključno o tistih uporabnikih, ki sanitarne vode ne ogrevajo preko TČ!!!
Sem napisal nekaj nazaj, da sem poslal vprašanje generalnemu zastopniku kaj naj storim, ko preko poletja ne bom ogreval sanitarne vode, pa so odpisali, da naj dam stikalo na StandBy in ne povsem izklopiti TČ. Je pa takrat bila stara 1 leto in še nekaj let v granciji. Če bi jo izklopil, bi lahko imel probleme z garancijo.
Mi pa komplet klet s polnjenjem baterij kosilnice in ročnih orodij, delavnica za hišna popravila, razsvetljava, ogrevanje sanitarne vode, sanitarna OČ, modem in inverter pokuri tam 60 kWh/mesec. Ker je treba za StandBy preklopiti stikalo verjetno takrat TČ porabi še manj, kot sedaj ko je vklopljena za ogrevanje sanitarne vode.
Moja je pokurila v mirovanju v 32 dneh 8 kWh. Za toplo vodo imam STČ.
No pa mi vidva znalca povejta zakaj bi imel neko stvar pod napetostjo, če je ne uporabljaš?
Pa saj ne morem verjeti, da lahko o tem sploh debatiramo!?

Admin, če ne prebivaš v butalah, prosim izbriši temo!
Smile Smile Smile Smile Smile Smile
1 2 3 4 5
Iskanje po temi