29.6.2007 ob 22:25
vulkan Napisal:Svoje čase smo zapravili 15 jurjev mesečno za elektriko. Ob predpostavki, da smo jo pol spustili v kanalizacijo zaradi sanitarne vode, je to na leto 112,5 jurjev. Kolektorji z vso šaro (6m2+400 litrov bojler) so nazadnje koštali nekaj pod 1.800.000. Da ne rečem, da pri tem nastajajo dodatni skriti stroški, kot je to, da mi v kuhinji/kopalnici steče 10 litrov, preden dobim na pipo mlačno vodo (cca 100 litrov na dan, na leto cca dodatnih 180 euro toplotnih izgub), da ne rečem, da se mi dodatni grelec velikokrat vklaplja, čeprav z njim grejem le do 45 stopinj, da kolektroji in instalacije niso večni, bog ne daj oblačnega dne.
...ob prebiranju vaših misli bi dodal še tole: če imate primarni ogrevalni vir olje ali plin, je zelo vprašljivo ogrevanje sanitarne vode v poletnih mesecih. Po mojih izračunih se ne splača, saj mora povprečna oljna peč z 20 kW moči obratovati 12÷25 minut, da ogreje vodo v 120l bojlerju. V tem času porabite približno slabi liter kurilca (strošek je 0,5eur). Če isto količino vode segrejete z el. energijo, je potrošite 2÷3 kWh (strošek ~0,25 eur)...
Računica ogrevanja sanitarne vode je v tem primeru še boljša, če si omislite enkratno ogrevanje sanitarne vode v poletnih mesecih z el. energijo v času nižje tarife... To se da storiti na zelo preprost način s programsko uro, ki jo lahko kupite za ~ 10÷20 eur v vsaki boljši trgovini.
Takle način tudi postavlja pod vprašanje smiselnosti nakupa tč za ogrevanje sanitarne vode...
Sam sem več let zapored sledil porabo el. energije za ogrevanje sanit. vode v dvočlanski družini. Ogrevanje se je vršilo v 80 l bojlerju s programsko uro v času nižje tarife enkrat dnevno.
Poraba el. energije je znašala 6 eur/mesec. Torej 80 eur/leto. Ne nismo šparali in prav ste prebrali: 80 eur na leto. Pa še v premislek... izračunajte, v kolikem času se povrne investicija v sanitarno tč, ali mogoče v kolektorje 3000÷6000 eur...
Vse nove tehnologije so fajn, ampak mislim, da pridejo v upoštev samo v tistih gospodinjstvih, kjer se srečujejo z velikimi ogrevalnimi potrebami in topli vodi.
cardinal

). Pa sem si reku, če ne druzga bom imel vsaj zadovoljstvo v duši, da sem neki naredu za ekologijo. In po vseh običajnih težavah z izvajalci mi je zadeva začela obratovati lani konec oktobra!
)