![]() |
|
Sončni kolektorji DA-NE. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Sončni kolektorji DA-NE. (/showthread.php?tid=7828) |
Sončni kolektorji DA-NE. - mrombi - 21.6.2007 Imam sledečo situacijo: -Sleme hiše je obrnjen SEVER-JUG. -Na vzhodu imam hrih, ki zakasni socni vzhod za kako uro. -Na zahodu je druga stavba in velika drevesa, ki mečejo senco. Razmišljam o socnih kolektorjih, ki bi jih vgradil v streho (ZRMK ali pa BRAMAC,VELUX). In bi bili usmerji proti ZAHODU pod kotom 45 stopinj. Vem da je razmeroma naprimerna zadeva, ampak vseeno ramišljam tako: Ko bo soncen dan, se bo voda sigurno ogrela. Za ostali cas pa bom uporabil TČ. Seveda je pa zadaj ekonomika. Tolk dnarja .... ali se to splača... - davor281 - 21.6.2007 Sam sem delal preračune v primeru ogrevanja s TČ in uporabo kolektorjev za ogrevanje/dogrevanje sanitarne vode. V primeru porabe sanitarne vode 100l dnevno bi prihranil približno 80€ (20.000 SIT) letno. Stroški materiala bi bili minimalni, saj bi uporabil en kolektor, za katerega bi bil dovolj 200l zalogovnik. Če prištejem še delo in dodaten material za inštalacijo, se zadeva obrne po približno petnajst letih, pod pogojem da v tem času ne bo še kakšnih nepredvidenih popravil. Mislim da se zadeva splača v primerih ko so porabe vode vsaj 200l dnevno in pri vgradnji vsaj dveh ali še več kolektorjev, nisem pa naredil primerjalnih izračunov za takšne primere. ENjoY! - eclipse - 21.6.2007 Jaz sem se odločil za TČ zrak/voda. V projektu imam sicer tudi kolektorje, vendar jih skoraj zagotovo ne bom vgradil (bom pa za vsak slučaj vsaj instalacijo pripravil). V mojem primeru so mi večino svetovali da kolektorji niso smiselni, ker imaš od njih dobiček ravno takrat, ko ima tudi TČ največji izkoristek, torej res minimalni prihranki! - sandi - 21.6.2007 Ne znam izračunat koliko več kolektorjev boš zaradi tega potreboval. Kar sem zasledil so za postavitve vzhod-zahod bolj primerni cevni kolektorji. Če hočeš izkoriščat sonce cel dan, je verjetno potrebna postavitev tako na vzhodno kot na zahodno stran. Jaz sem tudi gledal za kolektorje a sem za enkrat ostal pri sanitarni toplotni črpalki. Nabavna cena toplotne črpalke je približno enaka kot za opremo za sončno - brez kolektorjev. Nisem si pa zaprl vrat. Kadarkoli lahko postavim tudi kolektorje. To pa tudi zato, ker sem se odločil za montažo na bankino na južnem pobočju, pod hišo. Imam dokaj ugodno lego za takšno postavitev. Pri tebi je seveda drugače še posebej če želiš vgradnjo v streho in se moraš odločiti sedaj. Glede ekonomike je moj izračun sledeč: Okvirni izračun porabe energije za toplo vodo za 3 osebe je pri meni 2700 kWh/leto (izračunano z NovoCAD-om). Se pravi, da lahko vzameš kot osnovo 900 kWh/osebo/leto. 1 kWh trenutno stane približno 0,1 eur. Na grobo je strošek 90 eur/oseba/leto. Če imaš toplotno črpalko bo to verjetno znašalo kakih 40 eur/osebo/leto ali celo manj. Ponavadi dimenzionirajo kolektorski sistem tako, da pokrije približno 70% potreb. Od tu naprej lahko izračunaš sam na osnovi ponudb, ki jih boš dobil. Jaz sem dobival ponudbe med 3000 in 5000 eur. Če od teh cen odštejem nabavo sanitarne toplotne črpalke (na okroglo 1300 eur) se doba vračanja za kolektorje giba med 20 in 45 leti. Seveda sem gledal za sisteme s cevnimi kolektorji. Z samogradnjo kolektorjev je verjetno rezultat bolj spodbuden. Ne glede na strošek investicije ostane prisotno dejstvo, da kasneje, pri uporabi ni praktično nobenega stroška. Že ob misli na to se poraja prijeten občutek. Lahko bi tudi na vse skupaj gledali kot na investicijo za stara leta. Odločil sem se, da za enkrat počakam. Sem pa predvidel možnost naknadne inštalacije. LP - Jani - 21.6.2007 Investicija za stara leta.... Ne vem. Sončni kolektorji bodo čez 20 let potrebovali neko vzdrževanje oziroma obnovo. Tudi če bi bili iz zlata, ne bi bili za večno. Montirani na strehi so lahko celo vzrok za zamakanje, ob njih se lahko spotakne kakšen vihar... Poleg kolektorjev še vedno rabiš klasični električni bojler za dolgočasne oblačne dni... Moraš biti malo vernika, da se ti račun izide - posebno če jih obravnavaš kot naložbo za stara leta. Mislim, da se kolektorji za stanovanjsko hišo obnesejo samo v primeru, da jih obravnavaš kot hobi in imaš z njimi posebno veselje... - bopsi - 21.6.2007 Tu govorite o ogrevanju sanitarne vode? Kaj pa menite še za ogrevanje zraven? So v tem primeru kolektorji bolj smiselni ali še manj? V mojem primeru bo hiša na sončni legi, s soncem ves dan, vse leto (ne upoštevajoč oblačne dni). Kaj menite? - frank - 21.6.2007 tole je pa tema za Toneta :wink: :wink: tvoja dilema Mrombi pa ni neka dilema , če boš imel TČ voda voda z COP 4-5 skozi celo leto, potem nima smisla delat kolektorje, ker bo cena ogrevanja vode z TČ tako ali tako nizka pri tebi bo večji problem ohlajevanja hiše, ali nameravaš delat reverzibilno TČ ?? sicer pa; velika razlika je, - če se pogovarjamo o ZRMK kolektorjih ( 180 eur/1,5m2 ) ali komercialnih ( preko 300 eur/1,5m2 ) - če dobiš po vgradnji subvencijo ali ne ( 30k sit/m2 kolektorja ) - kakšne so toplotne izgube hiše - kakšna je osončenost lokacije in usmerjenost strehe - kako se sistem kolektorjev vklopi v celoten sistem ogrevanja vode/hiše Zelo pa je pri vsem tem pomembno, kakšen je dajansko končen izkoristek kolektorjev; le ta pa je poleg osončenosti, kvalitete kolektorjev odvisen predvsem še od - izolacije cevnih razvodov - izolacije solarnega bojlerja - kvalitete regulacije - tjasa - 21.6.2007 No, kar se sončnih kolektorjev tiče lahko podam moje skromno menje žensko :oops: namreč. Moj oče je pred več kot 30-leti sam naredil sončne kolektorje oz. ogrevanje sanitarne vode na sončno energijo. Svar je bila v tistih časih čista eksotnika. V principu je stvar na sploh SUPER FAJN. Izdelal je od sončnih kolektorjev do vseh napeljav sam. Stručko, bi se reklo temu! Ampak mene moti pa sledeče: voda je topla samo poleti! Pozimi, ko (vsaj pri nas) porabimo več tople vode pa moramo ubrati drug vir ogrevanja tople sanitarne vode. Mogoče je razmišljanje napačno, ker živimo v vzhodnem delu Lj., kjer je jeseni, pozimi in spomladi skoraj vsako jutro, pa tja do opoldneva ves čas megla. V kolikor pa živiš v kraju, kjer je megla samo tu pa tam kdaj, pa mislim, da je stvar enkratna. Baba se spet vtika tam, kjer jo nič ne srbi :twisted: Pozdravček - Mazi1 - 21.6.2007 Pa jo mora res srbet, da se vtakne??? ![]() Tjasa! Hvala bogu, da se je lotil in da mu je uspelo. Danes je malo takih mojstrov. Zvecine se kuhajo zmrznjeni hamburgerji. Vse instant, vse iz skatle. Mrombi.. Ce imas moznost, potem postavi zadevo. Se bolje, ce rec na kak nacin skombiniras s TC. Spretnosti ti ne fali in to je ze dobra polovica. Nekaj sem ze omenjal in spraseval po forumu, zakaj nihce noce s TC hladiti kolektorjev pod temperaturo okolice, ampak jih vsi zavijajo v debelo in drago izolacijo. Ta ideja se mi ze nekaj let mota po glavi in preprican sem, da je izvedljiva. Upam, da bo tole prebral Telmos, da se razvije debata na to temo. Pa da izskocimo iz te "by the book" sfere in odvrzemo potrosniske plasnice. Mrbit pa kaj skunstvamo skupaj. Jest bi tudi to imel. ![]() LP Jest - frank - 21.6.2007 mazi, sem porabil dva dni z klicanjem glede absorbcijskih TČ le te imajo zelo velik izkoristek za hlajenje,..., pri ogrevanju pa 1:1 reziltat; tisti, ki sem jih uspel dobit so povedali, da uvažajo samo tiste preko 25kW za industrijske potrebe. Bojan Grobovšek /ENSVET je napisal kar nekaj člankov na to temo Očitno bo šlo mimo še nekaj let, da bodo absorbcijske TČ manjših moči priše do nas je pa problem, ker moraš imeti min 20m2 sončnih kolektorjev za resno uporabo - sluka - 22.6.2007 Vgradnja kolektorjev za ogravanje sanitarne vode-pri Bramacu ti naredijo izračun glede na tvoje podatke. - vulkan - 22.6.2007 Hvala bogu hvala nebu opažam, da se ljudem odpirajo glave glede kolektorjev. Pri nas smo še v času SITov porabili za štrom cca 13 jurjev in če poenostavljeno rečem, da smo pol štroma porabili za gretje sanitarne vode, je to cca 80 KSIT na leto. Skratka, raje naloži denar za dobro izolacijo in montiraj električni bojler čimbliže porabniku. Še malo predvsem o vakumskih kolektorjih! Starši so se zaradi modne muhe mimo vseh zdravih računic odločili za vakumske kolektroje, ki so maksimalno "fantastični". Domala dajo iz sebe več kot sploh sonce vrže na zemljo. Mojster si je prišel ogledat stvar, kako bo montirana, predpračun z montažo je bil eno dejstvo,ko je bilo treba plačat, pa je račun še drastično narasel. Topla voda ... ??? .... mojster je po montaži razložil, da bo sedaj potrebno biti malo bolj varčen z vodo? - borovničan - 22.6.2007 ... imam 6 IMP Tinox -/ jug nič nič in cca, 48 st naklon /- kolektorjev cca. 12 m2 in dobim v zadnjih dneh 580 l tople vode segrete na od 65-75 st vsak dan znova ! ker sem že tri dni - vso vodo porabil , ker nekaj čistim po dvorišču !!! zjutraj štartam z tam cca, 20-25 st v zalogovniku, porabljam pa jo po peti uri (konec šihta) tako v razmislek- kaj nudi sonce - zastonj. (razen investicije) - Jani - 22.6.2007 Tako je, Borovničan! Če daš določene postavke v oklepaj in če zlivaš toplo vodo po drvorišču, potem se račun izide. Re: Sončni kolektorji DA-NE. - vincent - 26.6.2007 mrombi Napisal:Imam sledečo situacijo: Ne za časa tvojega življenja! |