PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija in smog?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Očitno ni vse tako enolično.
Bil včeraj na obisku v hiši z rekuperatorjem. Jakna bila obešena pri vhodnih vratih in ima danes vonj po kuhanju, kljub temu, da so vmes med kuhinjo/jedilnico in hodnikom vrata, ki so bila večino časa zaprta. Doma (ni rekuperatorja) tega ne opažam, pa imamo vrata na hodnik bolj kot ne nonstop odprta, kuhamo vsak dan.
Zdaj ok, dopuščam možnost, da ta rekuperator ni delal čisto ok, ampak kuhanje brez konkretne nape, ki ne zgolj cirkulira čez tisto oglje, ampak vleče ven iz hiše, mene osebno ne prepriča. Čeprav mi je občasno malce žal, da sem pri gradnji rekuperacijo popolnoma črtal.
Za večjo obremenjenost obstajajo "party" programi ali pa se jih kako drugače poimenuje. In če ste bili na obisku in se je ob tem še kuhalo je to definicija večje obremenjenosti. Je pa seveda vprašanje ali imajo pri tvojem kolegu nek senzor, ki meri parametre onesnaženosti zraka in potem dvigne pretok, ali pa je potrebno to narediti ročno.

Zakaj bi pa imela jakna na hodniku vonj po hrani, če je vse pravilno izvedeno? Zajem torej v kuhinji, kopalnici in na WC. Razen če imajo zajeme in izpihe v vseh prostorih. Tudi, če je pretok premajhen in je razporeditev cevi pravilna, do tega kar opisuješ ne bi smelo priti.

Da pa ob enaki obremenjenosti oblačila v prisilno prezračevani hiši smrdijo, tista v neprezračevani pa ne,... to me boš pa težko prepričal.
Se mi je zdelo, da bo pomen poštene nape irelevanten.
Kaj pa je "poštena napa"? Pri obnovi bajte je recimo mama v pritličju vztrajala na klasični napi z zunanjim izpustom, mi pa tega v prvem nadstropju nimamo. Pa mama še vedno zrači skozi okna, o negativnih posledicah preboja zunanjega ovoja bajte pa raje ne bom, ker se mi bo spet pritisk dvignil (tako kot takrat, ko je iz golega inata vztrajala na tem).
Nape imajo različne pretoke, različne konstrukcijske izvedbe zajema zraka, različne širine,...o izgledu, hrupnosti in ceni nima smisla debatirati.
Če ima tvoja mama izpust čez fasado to verjetno ne pomeni, da ga imamo vsi. Za izpust preko ostrešja še nisi slišal? Se zavedam, da je to pri renovaciji težje izvedljivo.
Smo imeli tako prej, ko je bila kuhinja v drugem prostoru.

Pa obračaš kakor hočeš, po mojem mnenju ni teorije, da bo v prisilno prezračevani bajti (če prezračevanje deluje pravilno) zrak slabši kot v neprezračevani. Preprosto videl in izkusil že preveč tega.
Ti očitno govoriš o kakovosti zraka na splošno (se strinjam da je boljši), jaz o kakovosti zraka v času kuhanja oz. zraka, ki nastaja kot stranski produkt pri kuhanju. Glede na to, da omenjam napo, sem mislil, da je očitno, zgleda da ne dovolj.
Kdor je prepričan, da ti tisto eno sesalno mesto na stropu nad štedilnikom, opravlja funkcijo enako, kot ena široka napa z zajemom po celotnem obodu, 50cm nad štedilnikom, ga nimam volje prepričevati v nasprotno.
(1.1.2020 ob 15:59)bk9105 Napisal: Ti očitno govoriš o kakovosti zraka na splošno (se strinjam da je boljši), jaz o kakovosti zraka v času kuhanja oz. zraka, ki nastaja kot stranski produkt pri kuhanju. Glede na to, da omenjam napo, sem mislil, da je očitno, zgleda da ne dovolj.
Kdor je prepričan, da ti tisto eno sesalno mesto na stropu nad štedilnikom, opravlja funkcijo enako, kot ena široka napa z zajemom po celotnem obodu, 50cm nad štedilnikom, ga nimam volje prepričevati v nasprotno.

Pa sej to je logicno. Neki centralni rekuperacijski sistem ima pretoka 60, medtem ko napa med 450-600. Sploh pa da ne omenjamo boljsih filtrov pri napi, in boljse postavitve.
Kdor sugestira (pa nekateri prodajalci prezracevalnih sistemov to naredijo) da rekuperacija nadomesti napo, se krepko moti.
Zaj si pa dregnil v sršenje gnezdo, bejži.
(1.1.2020 ob 11:59)bk9105 Napisal: Očitno ni vse tako enolično.
Bil včeraj na obisku v hiši z rekuperatorjem. Jakna bila obešena pri vhodnih vratih in ima danes vonj po kuhanju, kljub temu, da so vmes med kuhinjo/jedilnico in hodnikom vrata, ki so bila večino časa zaprta. Doma (ni rekuperatorja) tega ne opažam, pa imamo vrata na hodnik bolj kot ne nonstop odprta, kuhamo vsak dan.
Zdaj ok, dopuščam možnost, da ta rekuperator ni delal čisto ok, ampak kuhanje brez konkretne nape, ki ne zgolj cirkulira čez tisto oglje, ampak vleče ven iz hiše, mene osebno ne prepriča. Čeprav mi je občasno malce žal, da sem pri gradnji rekuperacijo popolnoma črtal.

Si preprican, da nisi smrdel ze, ko si prisel na obisk?? Drugace je pa logicno, da, ce vsak dan na veliko cvrete zrezke v olju in hrano pripravljate na odprtem kuhaliscu, da je potrebna konkretna napa pa se kako odprto okno, da se ne zagiftate zraven. In kot je nekdo zgoraj napisal, ko nekaj casa zivis v takem se vonja tudi navadis. In ko prides kam drugam, kjer je zrak bolj cist in brez nekih vonjav, se zgodi, kar se je zgodilo tebi s tvojo jakno. Zavohas, kar prej nisi, ker si bil vonja navajen. Malo bolj zdravo se prehranjujte ali pa, ce ze morate jesti ocvrto hrano, uporabite fritezo ali pa hrano pripravljajte v pecici. Moznosti je ogromno.

PS: kot je @csamo001 napisal, vecina rekuperatorjev ima party program ali pa boost tipko, ki poveca moc delovanja v casu obiskov ali v casu kuhanja. Nekateri imajo te stvari izvedene ze avtomatsko z raznimi senzorji in tipali.
Dečko, ti je american food v glavo stopil?
Ja, csamo in ti sta referanca za rekuperatorje in kuhanje. Eden, če se ne motim, ima od rekuperatorja funkcionalne samo cevi, drugi pa skoraj nikoli nič doma ne skuha, ker mu je family life poziranje s familijo po mb lokalih.
Prdec @bk, glede na prebrano tukaj na forumu, ima @csamo001, kar nekaj znanja o prezracevanju, vec kot ti definitivno. Smesno je, da na nek nacin pogojujes znanje o necem, da moras le to imeti. Se ti ne zdi? Tud mi kuhamo doma ampak vecinoma cez vikend, med tednom eni delamo in pojemo kosilo v sluzbi. Vseeno pa to ne pomeni, da doma ne kuhamo, kot se trudis prikazat. In cist super shajamo z rekuperatorjem. Jakne in druga oblacila nam ne srmdijo. Lahko pa malo pobrskas po forumu po starih temah o prezracevanju, mogoce najdes koga, ki bo vreden, da ga vzames kot referenco. Sicer dvomim, ker vec kot 200 plusev v par dneh ni dobil se nihce. Tako, da bi ti lahko bil referenca vsem nam. Samo potem bi vsi smrdeli, kot ti. Nekaj ne stima, se ti ne zdi??
Aja danes delaš cele dneve, drugače so te pa v zasebnih sporočilih polne usta samospevov, kak imaš skoraj cel dan čas zase, ker imaš tako super duper organizirano direktorjevanje v očkovem podjetju.
NAKLADAČ!
Nič ne pogojujem, da moraš nekaj kupiti, da si lahko referenca, moraš mi pa imeti nekaj soli v glavi. Konretno v tem primeru mi je popolnoma dovolj tisto, kar je kuhii napisal.
@bk spet trolas... Kje pise, da delam cele dneve?? Napisal sem, da kosilo pojem v sluzbi. TROLLLL..

To, da moras po tvoje imet obvezno napo z izpihom ven je zapis nekoga, ki nima niti scepca soli v glavi. Potem takem imajo vsi, kateri uporabljajo rekuperator in napo z notranjim krozenjem in ogljenim filtrom ali pa nape sploh nimajo, po tvoje zgreseno nastavljen sistem?? Ti si res cepec, ocitno te je ta cist zrak vceraj na obisku v hisi s prezracevanjem cisto zadel in to samo v par urah. Vidis kako malo je treba, da ugotovis svoje napake. Ampak ti se vedno trdis, da je z njihovim sistemom nekaj narobe, ceprav nam je vsem jasno, da je tebi jakna smrdela ze od prej. Ker si na ta domac vonj navajen, je jasno, da ga nisi vohal, dokler nisi bil nekaj casa v hisi, kjer je zrak cist in svez. Hahah cuj ti njega, jakna mu je zasmrdela skozi zaprta vrata iz kuhinje v hodnik..ja pa ja..
Človek bi domneval, da boste po novoletni pojedini vsi mirni in zadovoljni, še posebej, ker sta dva dni dela prosta, pa potem še dva dni vikenda.

1. kuhanje – funkcionalno (namenski) pristop

Danes so moderne kuhinje povezane z bivalnimi prostori. Nobena boljša hiša ni nikdar v zgodovini gosta sprejela v kuhinji; kjer bi gospodinja razkazovala svoje bakrene piskre in kozice.
Razlog je bil ta isti o katerem govorimo, pa okna in zračenje so poznali že takrat. Kuhinja je bila funkcionalen prostor, skuhano se je preložilo v lepšo posodo in prineslo na mizo.

V kolikor se kuha, praži, cvre, peče na veliko, potem je potrebno prostor ločiti.

2. nape in podobno
Nape niso nič drugega kot prisilen vlek; se pravi usmerjen prepih. Ni samo napa, potrebno je izvesti tudi dovod zraka od zunaj na primernem mestu.
Povedano drugače; lahko greste tudi ven na nadstrešek na burjo; isti rezultat.
Kakšna lakirna komora v mizarski delavnici naredi čuda pri kuhanju gasilskega golaža.

3. prezračevanje z rekuperacijo
Prepih je, vendar je vpih ogrevan; in to v obliki rekuperacije toplote; zveni dobro, ampak tudi drago (vse se plača).
Še vedno ostane potreba po ločenem prostoru s svojim rekuperatorjem, ker pač mora vleči ven določeno m3/h zraka.

Tako da; če je stanovanjski prostor nefunkcionalno zasnovan, ali se ga uporablja v nasprotju z izvedbo, potem je škoda voditi razpravo kaj je bolj »udarno«, napa ali prezračevanje.
1 2 3 4
Iskanje po temi