Pri financah je običajno tako, da denarja vedno primanjkuje. In če ga konkretno primanjkuje, poiščeš ne dobavitelje pač pa proizvajalce in potrebno robo nabaviš direktno. Razlike v cenah so lahko vratolomne...
Moja izkušnja govori o klasični 30+ let stari hiši z radijatorji, cca 150 m2 bivalne površine, 10kW TČ, trije (6 m2) visoko občutljivi? solarni kolektorji za 300L SV (bivalentno s TČ) in 5kWP mini (otočna) sončna elektrarna s 34 KWh zalogovnikom, katera poganja ostale naprave: pralni stroj, sušilec, pol hiše, dve garaži, itd. Material nabavljen uglavnem v tujini, vse razen TČ pa je postavljeno v lastni režiji.
Uporabnost solarnih (vodnih) kolektorjev v kombinaciji s TČ?
Hm, že pozimi so vsakih nekaj dni uspeli segreti SV na 40-45 ºC, razen ko je bil najhujši mraz, zato imamo ogrevanje SV s TČ večino leta izključeno. Sedaj je tudi TČ kak mesec na počivanju. Ne samo na OFF gumbu, ampak fizično ločena od omrežja - tudi če je bila na OFF, je trošila kar nekaj. Če se prav spomnim sem takrat na začetku nameril okoli 100w trajno za 0 dela. Torej TČ ostane do naslednje zime na dopustu, razen če en teden ne bo sonca?
Vso krmilje solarnih kolektorjev, PWM OČ in web server se itak trajno napaja iz fotovoltaike, kjer je energije več kot dovolj. Osebno se mi zdi kar velik greh čez celo leto poganjat kompresor TČ samo za SV, če je možno to uredit s kolektorji.
Skratka smo zelo zadovoljni s kombinacijo - če bi se še enkrat na novo odločal, sploh nebi razmišljal o čem drugem. Je pa verjetno res, da če stvari, ki sem jih sam nabavljal, inštaliral ali izdelal, nebi znal, bi se finančna plat teh projektov lahko močno spremenila